Türkiye’de 1961 yılında Sosyal Hizmetler Akademisi’nin açılmasıyla birlikte sosyal hizmetler meslekleşmiştir. Öyle ki bugüne değin birçok sosyal hizmet uzmanı ataması yapılmıştır. Sosyal hizmet uzmanlarının mesleki gelişimi, sosyal hizmetlerin doğru şekilde yürütülmesinde önemli ölçüde etkilidir. Bu bağlamda sosyal hizmet mezunlarının alabileceği sertifikalar kritik önem taşıyan bir konudur. Siz de sosyal hizmet uzmanı veya adayıysanız bu içeriğimizde bahsedeceklerimiz sizi de ilgilendiriyor. Gelin hangi sertifika neden sosyal hizmet uzmanları için faydalı detaylıca inceleyelim.
Sosyal hizmet uzmanlarının alabileceği sertifikalar hakkındaki detayları açıklamadan önce sosyal hizmet uzmanlarının çalışma alanlarına değinmeliyiz. Sosyal hizmet uzmanlarının öncelikli istihdam alanı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın;
Sosyal hizmet uzmanlarının istihdam edildiği diğer kurumlar;
Sosyal hizmet uzmanlarının çalışma alanları gösteriyor ki uzmanlar, toplumu ilgilendiren ve sosyal politika üretilmesi gereken tüm alanlarda çalışır.
Sosyal hizmet uzmanlarının mesleki gelişimleri için birtakım eğitimlere katılmaları ve sertifika ile bilgilerini belgelemeleri önem taşır. Sosyal hizmet uzmanlarının alması gereken eğitimler şunlardır 👇
· Sosyal Bilimlerde Bilimsel Araştırma Problemi Tanımlama Eğitimi
· Sosyal Bilimlerde Nicel ve Nitel Araştırma Yöntemlerine Giriş Eğitimi
Bir sosyal hizmet uzmanında kesinlikle bulunması gereken sertifikalar aile danışmanlığı, ????? sertifikalarıdır.
Sosyal hizmet uzmanlığı ile aile danışmanlığı mesleğinin ortak yönü; topluma, ailelere ve çocuklara yardımcı olmanın amaçlanmasıdır. Nitekim aile danışmanı olabilecek kısıtlıdır. Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği gereğince Sosyal Hizmetler mezunları aile danışmanı olabilir. Aile danışmanı olmak isteyen sosyal hizmet mezunlarının sertifikasının bulunması gerekir. Üniversite veya MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası almak için aile danışmanlığı eğitimine katılmak ve eğitim sonunda düzenlenen sertifika sınavında başarılı sonuç almak şarttır. Aile danışmanı ünvanı alan sosyal hizmet uzmanları, aynı çalışma alanlarında aile danışmanlığında uzman olarak çalışabilirler.
Madde bağımlılığı, fiziksel ve ruhsal hastalıkların yanı sıra; aile içi iletişim sorunları, şiddet eğilimi, başarısızlık gibi toplumu da etkileyen sorunlara sebebiyet verir. Bu nedenle madde bağımlılığının tedavisinde sosyal hizmet uzmanlarının rolü büyüktür. Dolayısıyla sosyal hizmet uzmanlarının hem bağımlılık yapan maddeler hem de koruyucu, önleyici, tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları konusunda bilgi ve beceri sahibi olması gerekir.
Sosyal hizmet mezunlarının alabileceği sertifikalar listemize travma ve krize müdahale uygulayıcı sertifikası ile devam ediyoruz. Uygulayıcı sertifikası verme amacını taşıyan eğitimlerde amaç, travma mağdurları ile çalışacak ruh sağlığı çalışanlarının;
Travma ve yas danışmanlığı eğitimleri de benzer konulardan oluşur.
Engelli bireylerle çalışan sosyal hizmet uzmanlarının;
Engelli bireylerde sosyal destek hizmetleri sertifikası, bireyin bu becerilere sahip olduğunun göstergesidir.
Sosyal hizmet uzmanlarının mesleki sorumluluklarından biri de çocuklarla ilgili sorumluluklarıdır. Dolayısıyla sosyal hizmet uzmanları çocuk ihmal ve istismarından pedagojik yaklaşımlara kadar birçok konuda bilgi sahibi olmalıdır. Çocuk koruma ve refahı ve sertifikası, bireyin bu konulardaki bilgisini gösterir.
Sosyal hizmet uzmanlarının çalışma alanlarından biri de huzurevi yaşlı bakım merkezidir. Bu alanlarda çalışmak isteyen sosyal çalışmacıların yaşlıların sorunlarını iyi anlayarak onlara uygun hizmet sunmak için;
Gerontoloji ve yaşlı bakımı sertifikası, bireylerin bu konularda bilgi sahibi olduğunu gösterir.
Sosyal Hizmet Uzmanları Hangi Eğitimleri Alabilir?
Sosyal hizmet uzmanları mesleki gelişim eğitimlerine katılmalıdır. Bu eğitimlerin başında aile danışmanlığı eğitimi vardır. Topluma faydalı olabilecek bilgileri içeren tüm eğitimler sosyal hizmet uzmanları için faydalıdır.
Sosyal Hizmet Mezunu Nerelere Başvurabilir?
Sosyal hizmet mezunları, KPSS puanı ile merkezi atamalarda Bakanlıklar bünyesindeki kurum ve kuruluşlar ile belediyelere atanabilirler. Özel sektörde huzurevlerinde, sivil toplum örgütlerinde, hastanelerde çalışabilirler. Lisansüstü eğitim alan sosyal hizmet uzmanları akademisyen olarak çalışma imkanına da sahip olabilirler.
En Önemli Sertifikalar Nelerdir?
Hangi sertifikanın önemli olduğu çalışmak istenen sektöre ve mesleğe göre değişkenlik gösterir. Örneğin, Psikoloji bölümünden mezun olanlar için oyun ve masal terapisi önemlidir. Sosyal hizmet mezunları için aile danışmanlığı sertifikasına sahip olmak ekstra uzmanlık alanına sahip olmak anlamına gelir.
Sosyal Hizmet Okuyan Biri Ne Olabilir?
Sosyal hizmetler veya sosyal hizmet bölümü okuyan öğrenciler mezun olduklarında sosyal hizmet uzmanı ünvanı almış olur. Kamuda sosyal hizmet uzmanlarının kadrosu sosyal çalışmacı olarak ifade edilir. Sosyal çalışmacı ünvanına birçok meslek dahil olduğu için mezunlar bu ünvana karşıdır. 2 yıllık sosyal hizmet mezunları da aynı unvan ile aynı istihdam alanlarında çalışabilir; fakat ilerleyemez.
4 Yıllık Sosyal Hizmet Mezunları Hangi KPSS Grubuna Girer?
Sosyal çalışmacı kadrosuna atanmak isteyenlerin Sosyal Hizmetler lisans programından mezun olması gerekir. Kamuda sosyal çalışmacı olmak için KPSS B grubu P3 puan türünden puan almak gerekir. Genellikle en az 60 puan alınmış olması beklenir.
Sonuç olarak;
Aile danışmanlığı eğitimine ön kayıt bırakan Sosyal Hizmetler Bölümü mezunu kursiyerlerimizin çoğu sosyal hizmet mezunlarının alabileceği sertifikalar konusunda bilgi sahibi değil. Buna dayanarak başta aile danışmanlığı sertifikası olmak üzere sosyal hizmet uzmanları için faydalı olabilecek tüm sertifikaları derlemek istedik. Bizim önerimiz özellikle de aile danışmanlığı sertifikası almanız yönünde. Eğitim ve sertifikasyon süreçlerine ilişkin detaylı bilgi için ön kayıt formunu doldurabilirsiniz.