e-Devlet Onaylı Sertifika Nasıl Alınır?

e-Devlet Onaylı Sertifika Nasıl Alınır?

e-Devlet Onaylı Sertifika Nasıl Alınır?

Bugün birçok iş kolunda mesleki eğitim almış olmak zorunludur. Yönetmeliklerle belirlenen bu zorunluluğun karşılandığının göstergesi ise e-Devlet onaylı sertifikadır. Bu nedenle farklı sektörlerde çalışmak isteyen veya meslek edinmek isteyen herkes için soru aynıdır: e-Devlet onaylı sertifika nasıl alınır?

e-Devlet Sertifikası Nasıl Alınır?

Sertifikanın nasıl alındığıyla ilgili süreçleri aktarmadan önce “e-Devlet onaylı” ibaresini açıklayalım. Esasında sertifikayı bu şekilde ifade etmek ne çok yanlış ne de çok doğrudur. e-Devlet bir kurum değil, bürokratik işlemlerin yürütüldüğü dijital bir sistemdir. Bu nedenle sertifika üzerinde e-Devlet Kapısı şeklinde bir ibare veya portalın logusu bulunmaz. Sertifikanın e-Devlet onaylı şeklinde ifade edilmesinin nedeni, e-Devlet sisteminde sorgulama/doğrulama işleminin yapılabilmesidir. Nitekim sistemde sorgulanamayan bir sertifika geçerliliğe sahip değildir.

Sertifika kavramının Türk Dil Kurumu tarafınca yapılan sözlük anlamı aslında sertifika alma süreçlerine ışık tutar: “Kişinin bilgi gerektiren herhangi bir konuda niteliğini gösteren belge, öğrenim belgesi.” Bu bağlamda sertifikaya sahip olmak için öncelikle eğitim almak gerekir. Öncelikle diyoruz; çünkü yalnızca eğitim almak sertifika almak için yeterli değildir. Sınava tabi tutmaksızın verilen sertifikalar geçerli değildir.

Sertifikasyon süreci MEB onaylı sertifika ile üniversite onaylı sertifika için aynı değildir. Herhangi bir alanda MEB onaylı eğitim sertifikasına sahip olmak için Bakanlık tarafınca fiziki olarak gerçekleştirilen sınava katılmak gerekir. Üniversite onaylı sertifika ise online sınava katılarak alınabilir. Sınavda, önceden belirlenmiş olan puanı alamayanların yeniden sınava girme hakkı vardır. İki belge için de ortak olan sertifikasyon sürecini şöyle sıralayabiliriz:

  • Yüz yüze veya online eğitim sertifika programına kayıt olunur.
  • Dersler tamamlanır.
  • Belirlenen tarihte, belirtilen şekilde sınava katılım sağlanır.

e-Devlet onaylı sertifika, sınavdan başarılı puanın alınmasını takip eden süreçte e-Devlet sistemine yüklenir. Ardından sistemde sertifikada onayı bulunan kurumun sertifika sorgulama sayfasında sorgulama yapılabilir.

e-Devlet Onaylı Sertifika Veren Kurumlar

Yazımızın bu aşamasına kadar e-Devlet onaylı sertifikası nasıl alınır sorusunu yanıtladık. Gelelim sertifikaların nereden alınabileceğine. e-Devlet onaylı sertifikanın yalnızca MEB’e bağlı halk eğitim kurumları tarafından verildiğine dair yaygın kanı doğru değildir. Herhangi bir yükseköğretim kurumu, yani üniversite sürekli eğitim merkezleri veya iş birliği içinde olduğu özel kurs merkezleri aracılığıyla e-Devlet onaylı sertifika verebilir. Sertifikanın nereden alındığı önemli bir husustur. Ruhsatlı ve MEB’e bağlı olmayan merdiven altı kurumlar tarafından verilen sertifikalar geçersiz sayılır.

Genellikle uzaktan eğitimle verilen sertifikaların veya üzerinde yalnızca üniversite logosu bulunan sertifikaların geçersiz olduğu düşünülür. Oysa sertifikanın yasal geçerliliğe sahip olması için üniversite veya MEB’e bağlı ruhsatlı özel kurs merkezi tarafından verilmiş olması yeterlidir. MEB onaylı sertifika ile üniversite onaylı sertifika arasında fark yoktur. MEB onaylı sertifikalar Bakanlıklara bağlı iş yeri açmak bakımından avantaj sağlar .

e-Devlet onaylı sertifika veren kurumlar tarafından düzenlenen sertifika programları çok çeşitlidir. Hemen her sektöre nitelikli eleman yetiştiren kurs vardır. E-Devlet sertifika programları arasında en popüler olanlar aile danışmanlığı, emlak danışmanlığı, özel eğitim öğretmen yardımcılığı, çocuk gelişimi, bilgisayarlı muhasebe gibi eğitimlerdir. Ücret dahilinde düzenlenen bu sertifikalara sahip olmak;

  • Yetkilendirilmiş kurumların onayını taşıması sayesinde güvenirlik ve geçerlilik sunması,
  • Dijital formatta olması sayesinde kâğıt kullanımını azaltıp çevre dostu olması,
  • Kolay ve hızlı şekilde doğrulanabilmesi gibi avantajlar sunar.

MEB veya üniversite onaylı sertifikaların en önemli avantajı istihdamı desteklemesidir. Ancak bu sertifikası olanların hemen kesin olarak işe yerleşebileceği veya sertifikanın verildiği kurum tarafından işe yerleştirilecekleri anlamına gelmez. İşverenler, eğitim alındığını gösteren sertifikalara ek olarak farklı niteliklerin bulunmasını da bekleyebilir.

e-Devlet Onaylı Sertifika Hakkında SSS

e-Devlet Onaylı Sertifika Ücreti Ne Kadar?

e-Devlet onaylı sertifika eğitim programındaki dersleri tamamlayanlara verilir. Dolayısıyla öncelikle eğitim ücreti ödenir. Sertifika ücreti ise ilk sınav hakkını başarıyla tamamlayamayanlardan ikinci sınav için talep edilir. Ücretler hem sertifikasyona yetkili kurumlara hem de eğitimin niteliğine göre değişkenlik gösterir. Örneğin, katılım koşulları yönetmelikle belirlenmiş olan aile danışmanlığı eğitimi ile herhangi bir ön koşula bağlı olmayan diğer meslek kurslarının ücreti aynı değildir.

İnternet Üzerinden Alınan Sertifikalar İşe Yarıyor Mu?

İnternet üzerinden alınan sertifikalar (katılım belgesi değil, sertifika) üzerindeki kurum onayıyla yasal geçerlilik kazanır. Türkiye’nin her bölgesinde ve şehrinde tüm sektörlerde kullanılabilir. Online eğitime katılarak alınan sertifikalar istihdam için temel oluşturur.

Ücretsiz E-Devlet Onaylı Sertifika Nasıl Alınır?

e-Devlet onaylı sertifika almak için eğitim verme ve belgelendirme konusunda yetkili kuruma ödeme yapmak gerekir. Ücretsiz e-Devlet onaylı sertifika, yalnızca halk eğitim merkezlerinden alınabilir. Ancak halk eğitimde kurslar talebe göre açıldığı için her dönemde istenilen programa kayıt olup sertifika almak mümkün değildir.

Sertifika ile Hangi Meslekler Olunur?

Sertifika mesleki unvan için yasal dayanak oluşturan belgedir. Birçok mesleki unvana eğitim sertifikası alarak sahip olmak mümkündür. Sertifikayla sahip olunan en yaygın meslekler şunlardır: Dijital pazarlama uzmanı, web tasarımcısı, hasta ve yaşlı bakıcılığı, insan kaynakları uzmanı, iş makinesi operatörü, muhasebe, e-ticaret yöneticiliği.

Sonuç olarak;

e-Devlet onaylı sertifika nasıl alınır merak edenler için konuya açıklık getirdik ve konuya ilişkin merak edilen diğer konulara değindik. İş dünyasına hızlı bir adım atmak istiyorsanız şu yazımızı da okumanızı öneririz: En çok işe yarayan sertifikalar.

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı