En İyi Dil Bölümleri

En İyi Dil Bölümleri

En İyi Dil Bölümleri

En iyileri sıraladığımız yazı dizimizin yeni konusu en iyi dil bölümleri. Dil meslekleri popülerliğini artırırken dilde en iyi bölümler öğrenciler için merak konusu oldu. Siz de çağımızın mesleği editörlük, tur rehberliği, blog yazarlığı, tercümanlık gibi meslekleri icra etmeyi istiyorsanız listemizdeki dil bölümlerinden size en uygun olanı tercih etmenizi öneririz.

Dil Alanında En İyi Bölümler

Bir üniversite bölümünün iyi olup olmadığı görecelidir. Genellikle iş imkânı iyi olan veya sık tercih edilen bölümlere heves edilir. İş imkânı elbette dikkat edilmesi gereken bir unsurdur; fakat müfredat , üniversitenin sunduğu eğitim kalitesi, taban puanı gibi unsurlar da önemlidir. Bu doğrultuda kapsamlı bir araştırma yaptık ve birazdan içeriğimizde adını göreceğiniz bölümleri en iyi olarak tespit ettik.

En İyi 4 Yıllık Dil Bölümleri

Dil bölümlerinin çoğu 4 yıllık lisans programlarıdır. Öğretmenlik isteyenler için en iyi dil bölümü şüphesiz ki yabancı dil öğretmenliği bölümüdür. Yabancı dil öğretmenliği bölümü: Almanca, İngilizce, Arapça, Fransızca, Rusça ve Japonca olmak üzere 6 dilde okutulur. Öğretmenlik dışındaki en iyi dil bölümleri ise şu şekildedir:

Karşılaştırmalı Edebiyat

Karşılaştırmalı Edebiyat bölümü, dil puan türüyle alım yapılan en yüksek taban puanlı (536,96026) bölümlerin başında gelir. Çok tercih edilen bu bölüm sınırlı sayıda devlet üniversitesinde vardır. Karşılaştırmalı edebiyat farklı ve heyecan verici bir çalışma alanıdır. Amaç, Türk ve dünya edebiyatını, karşılaştırmalı yaklaşım ve yenilikçi, sorgulayıcı bakış açısıyla ele alan çalışmalar üretilmesini sağlamaktır.

Bölümü bitiren donanımlı edebiyat eleştirmenleri için çalışma alanı geniştir. Hem özel sektörde hem de kamu sektöründe bölüm mezunlarına ihtiyaç vardır. Mezunlar çift ana dal programıyla öğretmenlik yapabilir, akademisyen olarak kariyer yaşamlarını sürdürebilir veya kendi eserlerini kaleme alabilirler.

Mütercim ve Tercümanlık

4 yıllık en iyi dil bölümleri listemize Mütercim ve Tercümanlık ile devam ediyoruz. Mütercim ve tercümanlıkta İngilizce, Fransızca, Almanca, Çince, Japonca, Arapça, Rusça, Bulgarca, Farsça dillerinde bölüm açılır. En çok İngilizce Mütercim ve Tercümanlık bölümü tercih edilir. Mütercim ve tercümanlık bölümü, Çeviribilimi bölümüne kıyasla ayrıntılıdır.

Bölümde amaç, mütercim tercüman adaylarına çeviri eğitimi vermektir. Bölümün bulunduğu fakültelerde, öğrencilere uygulama tecrübesi kazandırmak üzere ardıl çeviri laboratuvarı ve simultane konferans salonunda çalışmalar yapılır. Mezunlar, çeviri süreçlerinde kullanılan dosya formatlarını ve çeşitli çeviri araçlarını bilirler. Bu bilgi ve diplomaları sayesinde özel ve kamu fark etmeksizin çevirmen gerektiren bütün kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler. Bölümde en yüksek taban puanı 521,99109 olmuştur.

İngiliz Dili ve Edebiyatı

En yüksek taban puanı 511,36086 olan İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü de en iyi dil bölümleri arasındadır. Bölümde amaç, öğrencilere üst düzey İngilizce yeterliliği kazandırmaktır. Bunun için İngiliz edebiyatının türleri ve dönemleri incelenir. Mezunlar kamu sektöründe de özel sektörde de

  • Tercümanlık,
  • Çevirmenlik
  • Edebiyat eleştirmenliği,
  • Yazarlık
  • Editörlük
  • Dış ticaret uzmanlığı,
  • Gazetecilik ve program editörlüğü yapabilirler.

Mezunlar akademisyenlik de yapabilirler. Formasyon alan mezunlar İngilizce öğretmenliği yapabilirler.

Çeviribilimi

Dil puan türündeki en iyi bölümlerden bir diğer Çeviribilim. Bu bölümde amaç, öğrencilerin en yeni dil teknolojileri ve çeviri programlarını kullanarak yazılı ve sözlü çeviri yapabilme yeterliliği kazanmalarını sağlamaktır. Mezunlar çevirmenliğin yanı sıra akademisyenlik ve öğretmenlik (pedagojik formasyon alma koşulu) de yapabilirler. Bölümde en yüksek taban puanı 508,65150 olmuştur.

Dört yıllık lisans programlarında Sinoloji, Hindoloji, Hungaroloji, Eski-Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı, Hititoloji, Urdu ve Boşnak Dili ve Edebiyatı, Filoloji, Dilbilim gibi bölümler de vardır.

En İyi 2 Yıllık Dil Bölümleri

TYT ile öğrenci alımı yapan 2 yıllık dil bölümleri de sunduğu imkanlarla öğrenciler için cezbedicidir. 2 yıllıkta doğrudan dil bölümü olmamakla birlikte dil mesleği kazandıran en iyi bölümler şunlardır:

Turist Rehberliği

Turist Rehberliği bölümü hem dört yıllıkta hem iki yıllıkta okutulan bir bölümdür. Bölümde amaç, ülkeyi turistlere kültür ve turizm politikalarına göre tanıtarak turların gezi programını acenteyi temsilen yönetecek turist rehberi yetiştirmektir. Mezunlar turizm sektöründe çalışabilirler. Bölümde en yüksek taban puanı 423,31558 olmuştur. Mezunlar DGS ile Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Turizm Rehberliği ve Turizm İşletmeciliği bölümlerine geçiş yapabilirler.

Uygulamalı Çevirmenlik

2 yıllıkta Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik ve Uygulamalı İspanyolca Çevirmenlik bölümleri çok tercih edilen bölümlerdir. Bölümde amaç uluslararası standartlara uygun çeviri yapma yeterliliği kazandırmaktır. Mezunlar çeviriye ihtiyaç duyulan alanlarda çalışabilirler. DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, İngiliz Dil Bilimi, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Mütercim-Tercümanlık (İngilizce) bölümlerine de geçiş yapabilirler.

Dil Bölümü İçin En İyi Üniversiteler

Türkiye’de 208 yükseköğretim kurumu vardır. Bunların bazıları eğitim fakültesi, bazıları mühendislik bölümleri bazıları ise dil bölümüyle öne çıkar. Taban puanı ve başarı sıralaması doğrultusunda dil bölümü en iyi üniversiteler şu şekildedir:

Üniversite

Bölüm

Taban Puanı

Koç Üniversitesi

Karşılaştırmalı Edebiyat

536,96026

İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

İngilizce, Fransızca Mütercim ve Tercümanlık

521,99109

Boğaziçi Üniversitesi

Çeviribilimi

508,65150

Galatasaray Üniversitesi

Fransız Dili ve Edebiyatı

490,21389

Taban puanında dil bölümünde dikkat çekici bir sıralamada yer almasa da ODTÜ tüm bölümlerinde İngilizce eğitimi veren bir üniversitedir. Eğitim kalitesiyle dünya çapında tanınan bir üniversite olan ODTÜ’de Yabancı Diller Yüksekokulu (YDYO), Temel İngilizce Birimi ve Modern Diller Birimi aracılığıyla uluslararası standartlarda İngilizce eğitimi verir. Üniversitede İngilizceye ek olarak Çince, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Yunanca da öğretilir.

En iyi dil bölümleri listemizdeki Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünün olduğu üniversiteler şunlardır:

  • Koç Üniversitesi
  • İstanbul Bilgi Üniversitesi
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  • Selçuk Üniversitesi
En İyi Dil Bölümleri Hakkında SSS

Dil Öğrenmek İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

Lisans programlarında hazırlık sınıfı olduğu için tüm bölümlerde yabancı dilde dört temel beceriyi kazanmak mümkündür. Bununla birlikte yabancı dil öğrenilebilecek en iyi bölümler edil bölümleridir. Özellikle de Mütercim Tercümanlık bölümünde “İşaret Dili Çevirisi” gibi derslerle üst düzey İngilizce becerileri kazanılabilir.

Dil Okuyunca Hangi Meslekler Yapılabilir?

Dil bölümlerinden mezun olanlar yabancı dil bilmenin gerekli olduğu her alanda çalışabilirler. Dil bölümü meslekleri söz konusu olduğunda akla ilk gelen yabancı dil öğretmenliğidir. Oysa dil alanında birçok meslek vardır. Dil bölümlerinden mezun olanlar çevirmenlik, tercümanlık ve öğretmenliğin yanı sıra editörlük, turist rehberliği, tercümanlık, online ders eğitmenliği yapabilirler.

Dil Bölümünü Kimler Seçmeli?

Dil bölümlerinde gramer bilgisi, kültürü ve edebiyatına dair eğitim verilir. Dolayısıyla dil bölümü okumak için yabancı dile ve yabancı ülkelerin kültürüne ilgi duymak gerekir. Dil bölümünü seçenler kariyer yaşamlarını yabancı dil üzerine şekillendirecekleri için, bölüm seçmeden önce yabancı dil odaklı hayat yaşanacağının bilincinde olmak önem taşır.

Dil Okuyan Biri Hangi Sınava Girer?

Dil okumak için YKS'nin üçüncü oturumu olan Yabancı Dil Testine (YDT) girmek gerekir. YDT, İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça ve Rusça olmak üzere 5 ayrı dilde yapılır. Dil bölümünde okumak için YDT'nin sonucu yeterlidir. Dil öğrencilerinin AYT'ye girmesi zorunlu değildir.

Sonuç olarak;

Hangi dilde iş imkânı var hangi dil bölümünü tercih etmeliyim diye merak edenler için en iyi dil bölümleri listesi oluşturduk. Dil bölümü okumayı planlıyorsanız yabancı dil kurslarına katılmanızı öneririz. Dil mesleklerinden editörlük yapmayı planlıyorsanız editörlük kursuna mutlaka katılmalısınız.

Popüler Bloglar Blog

Editörlük Eğitimi
İndirimli!
Editörlük Eğitimi
Tıklayınız
Whatsapp Hattı