En İyi Sözel Bölümler

En İyi Sözel Bölümler

En İyi Sözel Bölümler

Hangisi en iyi yazı dizimize en iyi sözel bölümlerile devam ediyoruz. Bazı bölümler iş imkânı ve kamu ataması bakımından avantaj sağlarken; bazı bölümler DGS ile geçiş imkânı sağladığı bölümler bakımından avantaj sağlar. Dolayısıyla ‘en iyi’ nitelendirmesi görecelidir. Bununla birlikte araştırmalarımızla ulaştığımız yaygın kanıya göre sözel en iyi bölümler sıralaması yaptık.

Sözel İçin En İyi Bölümler

Sözel bölümler, sınavların çoğu zaman uygulamalı olmaması, geniş istihdam alanı sunması, kreatif düşünmeyi desteklemesi gibi avantajlar sunar. Sözel puan türüyle tercih yapmak istiyorsanız öncelikle kamu sektöründe mi özel sektörde mi çalışmak istediğinize karar verin. Ardından bölümlerin gerektirdiği yeterliliklerin ilgi alanınız ve becerilerinizle uyumlu olup olmadığını tespit edin. Sizler için tatmin sağlayabilecek sözel bölümleri hem 2 yıllık hem de 4 yıllık olarak inceledik.

4 Yıllık En İyi Sözel Bölümler

4 yıllık okumak iş alanı ve iş bulma olasılığı bakımından daha avantajlıdır. Sözeldeki en iyi lisans bölümlerini şöyle sıralayabiliriz:

Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü

TÜİK “Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri” raporuna göre yüzde 96,2 ile lisans mezuniyetinde en yüksek istihdam oranının olduğu bölüm özel eğitim öğretmenliği bölümüdür. Bölümün amacı, yetersizliği olan çocuklara ve ailelerine eğitsel destek sağlayabilecek özel eğitim öğretmeni yetiştirmektir. Mezunlar , öğretmen veya idareci kadrolarında çalışabilecekleri gibi kendi özel eğitim merkezlerini de açabilirler. Bölümün iş alanı; okullar, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, rehberlik ve araştırma merkezleridir.

İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü

Sözel bölümlerde öğretmenlik bölümlerinin neredeyse tamamı avantajlıdır; fakat en iyi öğretmenlik bölümlerinden biri İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümüdür. Bölümün amacı ilkokullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi verebilecek öğretmen yetiştirmektir. İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümü en çok ataması olan bölümlerden biridir.

İlahiyat Bölümü

En iyi sözel bölümler listemize ilahiyat ile devam ediyoruz. İlahiyat hem 4 yıllık hem 2 yıllık eğitimi verilen bölümdür. Bölümün amacı geleceğin ilim adamlarını yetiştirmektir. Mezunlar; müftü, müftü yardımcısı, din işleri uzmanı, vaiz, vaize, Kur'an Kursu öğreticisi, imam ve müezzin olabilirler. Lisans üstü eğitim alanlar öğretim elemanı olabilirler. Formasyon alanlar din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olabilirler.

Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü

Okul Öncesi Öğretmenliği bölümü de sözel puanla alan en iyi bölümler arasındadır. Bölümün amacı, henüz ilköğretim çağına erişmemiş çocuklara eğitim verebilecek öğretmen yetiştirmektir. Bu bölümden mezun olanların kamuda da iş bulma şansı yüksektir. Mezunlar; devlet okullarında, eğitim sektöründeki özel kurumlarda, sivil toplum kuruluşlarında çalışabilirler. Lisansüstü eğitim alanlar sayın yükseköğretim kurumlarında kariyer yapabilirler.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü, özellikle de Türkiye’de okuyup kariyerinizi yurt dışında yapmayı düşünüyorsanız iyi bir seçenek olacaktır. Bölümün amacı, işletme ve mutfak uygulama becerileri kazandırmaktır. Hem şef hem yönetici kazandıran bölümden mezun olanlar, konuya göre dal şefi olabilirler.

2 Yıllık En İyi Sözel bölümler

2 yıllık bölümler iş hayatına kısa sürede atılma avantajı sunar. 2 yıllık en iyi sözel bölümler şöyle:

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü

Sağlık alanında en çok ataması yapılan bölümlerden biri de Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümüdür. Tıbbi sekreterlik yapma yetisi kazandıran bölüm, özelde ve kamuda geniş istihdam alanı sunan bir bölümdür. Mezunlar;

  • Poliklinik ve klinik bilgi işlem hizmetlerinde,
  • Hasta kayıt ve kabulde,
  • İnsan kaynakları birimlerinde,
  • Merkezi tıbbi arşiv hizmetlerinde çalışabilirler.

Bölümün, ‘en iyi’ olarak nitelendirilmesindeki en önemli özelliklerinden biri Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Sağlık İdaresi ve Sağlık Kurumları İşletmeciliği lisans programlarına geçiş yapma imkânı sunmasıdır.

Çocuk Gelişimi Bölümü

Çocuk gelişimi bölümü, 2 yıllıkta çok tercih edilen bir bölümdür. Bölümün amacı, çocukların sağlıklı büyüme ve gelişimlerine destek olabilecek uzmanlar yetiştirmektir. 2 yıllık çocuk gelişimi bölümünde kariyer olanakları da fazladır. Mezunlar;

  • Özel kreş ve anaokulları ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde öğretmen yardımcısı,
  • Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde idareci,
  • Anaokulu ve İlköğretimlere bağlı anasınıflarında usta öğretici,
  • Ana Çocuk Sağlığı Merkezleri ile Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumlarında bakıcı anne,
  • Çocuk yayınları bulunan yayınevlerinde ve oyuncak üretim şirketlerinde tasarımcı olarak çalışabilirler.

Mezunların aynı bölümün dört yıllığına veya okul öncesi öğretmenliği bölümüne DGS ile geçiş yapma haklarının olması da önemli bir avantajdır.

Mahkeme ve Büro Hizmetleri Bölümü

Özellikle de kamuda çalışmak istiyorsanız mahkeme ve büro hizmetleri bölümünü tercih edebilirsiniz. Bölümün amacı, hâkim ve savcılara yardımcı elemanlar yetiştirmektir. Mezunlar; yazı işleri müdürlüğü veya yardımcılığı, icra memurluğu veya yardımcılığı, katiplik yapabilirler. Mezunların çalışma alanı mahkemeler, icra daireleri infaz kurumları, avukatlık ve hukuk büroları, sivil toplum kuruluşlar, resmi ve özel bankalardır.

Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümü

Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümünde amaç ceza infaz kurumları ile denetimli serbestlik müdürlüklerinde istihdam edilecek infaz ve koruma memuru yetiştirmektir. Mezunlar, infaz ve koruma memuru veya ceza infaz kâtibi unvanıyla Adalet Dairelerinde görev alabilirler. Bölümde okuyanlar; kriminoloji, infaz hukuku, ceza infaz kurum yönetimi gibi dersler görür.

Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik Bölümü

Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik bölümünde amaç çeviri alanına meslek elemanı yetiştirmektir. Çalışma alanı geniştir. Bölüm mezunları DGS ile Mütercim Tercümanlık (Çeviribilim), İngiliz Dili ve Edebiyatı, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, İngiliz Dil Bilimi lisans programlarına geçiş yapabilirler.

En İyi Sözel Bölümler Hakkında SSS

Sözelci Biri Ne Okumalı?

Sözelci bir öğrencinin üniversitede tercih edebileceği pek çok bölüm vardır. En güzel sözel bölümler ilgi alanı doğrultusunda göreceli olarak değişir. İş imkânı bakımından en güzel sözel bölümler, öğretmenlik branş bölümleri ile listemizde belirttiğimiz diğer bölümlerdir.

Sözelde En Çok Para Kazandıran Meslekler Nelerdir?

Sözelde para kazandıran sektörler; reklam, sinema ve medya sektörüdür. Dolayısıyla bu sektörlerde istihdam alanı bulunan bölümler, Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Tanıtım gibi para kazandıran bölümlerdir. Sözel alanda gastronomi ve mutfak sanatları bölümü de özellikle yurt dışında yüksek kazanç sağlayan sözel bölümlerden biridir.

Sadece Sözel Yaparak Hukuk Kazanılır Mı?

Sadece sözel yaparak hukuk kazanılmaz. Nitekim hukuk bölümü eşit ağırlık puan türünden tercih edilen bir bölümdür. Bölümü kazanmak için Türkçe bilgisi kadar Matematik bilgisi de önemlidir.

Sonuç olarak;

Sözelde hangi bölüm okunmalımerak edenler için en iyi sözel bölümler derlemesi yaptık. Ayrıca konuya ilişkin en çok merak edilen konulara açıklık getirdik. Sözel alanda hangi bölümü tercih ederseniz edin, eğitiminizi kişisel gelişim eğitimleriyle desteklemenizi öneririz. Örneğin, sözel alanda hızlı okuma tekniklerini biliyor olmak önemli avantaj sağlar.

Popüler Bloglar Blog

Hızlı Okuma Kursu
İndirimli!
Hızlı Okuma Kursu
Tıklayınız
Whatsapp Hattı