En İyi Tıp Fakülteleri

En İyi Tıp Fakülteleri

En İyi Tıp Fakülteleri

Türkiye ne yazık ki ülkelere göre yıllık doktor maaşları sıralamasında ilk 10’da bile değil. Ne yazık ki doktora şiddet haberleri de son bulmuyor. Buna rağmen şüphesiz doktorluk manevi hazzın en yüksek olduğu, en değerli mesleklerden biri. Olumsuzlukların değerine gölge düşüremediği bu kıymetli mesleği icra etmek için iyi bir tıp fakültesinde eğitim almalısınız. Peki, iyi nitelendirmesiyle kastettiğimiz nedir ve en iyi tıp fakülteleri hangileridir? İşte detaylar👇

Türkiye’nin En İyi Tıp Fakülteleri

Türk Tabipleri Birliği web sitesindeki veriye göre 2023 yılı itibarıyla Türkiye’de 128 tıp fakültesi vardır. 37'si vakıf üniversitelerine bağlı olan tıp fakültelerinin her biri öğrencileri için değerlidir. Bu üniversitelerin çoğu akreditasyon süreçleriyle tıp eğitiminde oldukça iyi bir noktaya ulaşmıştır. Taban puanı bakımından en iyi 10 tıp fakültesi şöyle:

Üniversite

Taban Puanı

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi

555,35802

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi

554,84947

Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesi

553,48171

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Tıp Fakültesi

548,22817

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

543,69692

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi

542,31634

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi

537,64160

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi

535,75221

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi

527,47066

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi

526,52672

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) puanı bakımından Cerrahpaşa Tıp Fakültesi iyi sonuç almıştır. 2023 yılında fakülteden 4 öğrenci TUS’ta ilk 10’da yer almıştır.

URAP En İyi Tıp Fakülteleri Sıralaması

URAP Araştırma Laboratuvarı her yıl Türkiye ve dünya üniversite sıralamalarını yayımlar. Bu sıralamada;

  • Makale sayısı,
  • Atıf sayısı,
  • Bilimsel doküman sayısı,
  • Doktora öğrenci ve mezun sayısı,
  • TÜBİTAK’tan alınan proje sayısı kriterleri baz alınmıştır.

2023-2024 URAP Türkiye sıralamasında tıp fakültesi olan ilk 10 üniversite şöyledir:

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi

Koç Üniversitesi son 2 yılda listenin başında yer almıştır. Tıp fakültesinde eğitim dili İngilizcedir. Klinik ağırlıklı eğitim üniversitenin kendi hastanesinde, Koç Üniversitesi Hastanesi’nde verilir. Tıpta Uzmanlık ve Yan Dal Eğitimi Komitesi (TUYEK) ile mezuniyet sonrasında da eğitim verilir. Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi, en son 554,84947 taban puanıyla öğrenci alımı yapmıştır.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi

Hacettepe Üniversitesi, URAP’a göre tıp fakültesi en iyi üniversiteler arasında ikinci sıradadır. TEPDAD Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği tarafından akrediteedilen fakültede hem Türkçe hem İngilizce tıp eğitimi verilir. Fakülteye bağlı hastane, Türkiye’nin önde gelen sağlık merkezlerinden biri olmuştur. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, en son 542,31634 taban puanıyla öğrenci alımı yapmıştır.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi

Köklü geçmişe sahip olan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, “dünya standartlarında ileri düzey eğitim, araştırma ve sağlık hizmeti” sunan bir fakültedir. Fakülte TEPDAD tarafından akredite edilmiştir. Araştırma Geliştirme ve Destek Stratejileri Koordinasyon Kurulu ile araştırma-geliştirme faaliyetleri de aktiftir. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, en son 535,75221 taban puanıyla öğrenci alımı yapmıştır.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi

Türkiye'nin ilk tıp fakültesi İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesidir. Fakültede mezuniyet sonrası eğitime de önem verilmiştir. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, en son 543,69692 taban puanıyla öğrenci alımı yapmıştır.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi

En iyi tıp fakülteleri listemize adını Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten alan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ile devam ediyoruz. Fakülte, ISO 9001 Kalite Güvence Sistemi belgesi alan ilk devlet üniversitesi hastanesi olmuştur. Eğitim sürecine Türkçe ile başlayan GÜTF’de 2009 itibarıyla İngilizce tıp eğitimi de verilmektedir. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, en son 525,83184 taban puanıyla öğrenci alımı yapmıştır.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi

Ege Üniversitesi, araştırma üniversitesi unvanına sahip ilk üniversitedir. Tıp fakültesi, YKS’de üst sıralarda öğrenci alımı yapılan fakültelerin başındadır. TUS’ta yüksek başarı sergileyen öğrenciler de E.Ü. Tıp Fakültesi mezunlarıdır. E.Ü. Tıp Fakültesi en son 526,52672 taban puanıyla öğrenci alımı yapmıştır.

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, akademik kadrosuyla öne çıkan tıp fakültelerinden biridir. Ulusal Tip Egitimi Akreditasyon Kurulu tarafından akredite olan ilk fakültelerden birisi de Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesidir. Fakülte ERASMUS programıyla dünyada adını duyurmuştur. Fakülte en son 523,52127 taban puanıyla öğrenci alımı yapmıştır.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi de akademik performansıyla URAP listesinde yer alan üniversitelerden biridir. Fakülte, Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu (UTEAK) tarafından akredite edilmiştir. Erciyes Tıp, en son 506,27719 taban puanıyla öğrenci alımı yapmıştır.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinde 6 yıl Türkçe tıp, 7 yıl İngilizce tıp eğitimi verilir. Üniversitede dijital sağlık teknolojileri gibi konularda sürekli tıp eğitimi faaliyetleri gerçekleştirilir. ATA Tıp Fakültesi, en son 498,50953 taban puanıyla öğrenci alımı yapmıştır.

En İyi Tıp Fakülteleri Hakkında SSS

Türkiye’de Tıp Nerede Okunur?

Türkiye’de eğitim kalitesiyle dünya çapında ün salmış üniversiteler vardır. Bu üniversiteler tıp fakültesiyle de adından söz ettirmiştir. Türkiye’de taban puanı doğrultusunda tıp okunabilecek en iyi üniversite İstanbul Medipol Üniversitesidir. Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi’dir.

Tıp En İyi Hangi Ülkede Okunur?

Amerika’daki üniversiteler ve Avrupa ülkelerindeki üniversiteler tıp alanında ün kazanmıştır. Ülkelere göre sağlık endeksine göre en iyi sağlık sistemine sahip beş ülke şunlardır: Tayvan, Güney Kore, Japonya, Hollanda, Fransa. Doktor maaşlarının en yüksek olduğu başlıca ülkeler ise İsviçre, ABD, Kanada, Almanya ve İngiltere’dir. Rusya, Ukrayna ve Bulgaristan sınavsız tıp okumanın mümkün olduğu ülkelerdir.

Doktorlar Ne Kadar Maaş Alıyor 2024 Yılında?

Kariyer.net verilerine göre en düşük doktor maaşı 90 bin; en yüksek doktor maaşı ise 162 bindir. Ortalama maaş 112 bindir. Kamu sektöründe doktor maaşları; uzmanlık alanı, kurum, bölge, ek gösterge ve deneyime göre değişkenlik gösterir. En yüksek maaşı beyin cerrahları ve kalp damar cerrahları alır.

Sonuç olarak;

Tıpta en iyi üniversite hangisi merak edenler için en iyi tıp fakülteleri sıralaması yaptık. Ayrıca tıp fakülteleri hakkında merak edilen konulara değindik. En iyi tıp fakültesi, taban puanına göre İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi; TUS puanına göre Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, URAP sıralamasındaki yerine göre ise Koç Üniversitesi Tıp Fakültesidir. Sağlık sektöründe kariyer planlıyorsanız tıbbi terminoloji ve tıbbi dokümantasyon eğitimlerine katılmanızı öneririz.

Popüler Bloglar Blog

Tıbbi Terminoloji Eğitimi
İndirimli!
Tıbbi Terminoloji Eğitimi
Tıklayınız
Whatsapp Hattı