En Çok Atanan Öğretmenlikler

En Çok Atanan Öğretmenlikler

En Çok Atanan Öğretmenlikler

Eğitim sisteminin ‘en iyi’ olarak görüldüğü Finlandiya gibi ülkelerin en önemli özelliğinin öğretmenlere verilen değer olduğunu biliyor muydunuz? Bir nesli yetiştirmenin sanat olarak görüldüğü toplumların, her yönden gelişimi mümkündür. Öğretmenliğin bu denli değerli ve saygın meslek olmasına karşın 500 bin öğretmenin atanamaması nedeniyle, öğretmen olmak isteyenlerin en çok merak ettiği konu en çok atanan öğretmenlikler hakkındadır.

Öğretmen Atamaları Neye Göre Yapılıyor?

Öğretmen atamalarında ilk önemli kriter KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puan üstünlüğüdür. Öğretmen adayları için P10 ve P121 puan türleri hesaplanır. KPSS P121 puan türü; genel kültür genel yetene, eğitim bilimleri ve ÖABT (öğretmenlik alan bilgisi testi) bileşenlerinden oluşan puan türüdür. Bu puan türünde 16 daldaki öğretmenlik için hesaplama yapılırken; KPSS P10 puan türünde 16 branş haricindeki öğretmenlikler için hesaplama yapılır. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testinin (ÖABT) uygulanacağı alanlar şu tablodaki gibidir:

KPSS P121 Puan Türü

Türkçe

İlköğretim Matematik

Fen bilimleri/fen ve teknoloji

Sosyal bilimler

Türk dili ve edebiyatı

Tarih

Coğrafya

Lise Matematik

Fizik

Kimya

Biyoloji

Din Kültürü

İngilizce yabancı dil

Rehber öğretmen

Sınıf öğretmenliği

Okul öncesi öğretmenliği

Beden eğitimi öğretmenliği

Eğitim bilimleri derslerinin konu dağılımları ise şu şekildedir:

  • Öğretim İlke ve Yöntemleri: %26
  • Sınıf Yönetimi: %6
  • Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı: %6
  • Program Geliştirme %6
  • Öğrenme Psikolojisi: %15
  • Gelişim Psikolojisi: %13
  • Rehberlik: %13

Atamalarda belirleyici olan diğer kriter ise öğretmenler için açılan kontenjanlardır. Öğretmen kadrolarına, KPSS puanının %50’si ile Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan alan seçme sınavında alınan puanın %50’si esas alınarak atama yapılır. Ne yazık ki mülakat puanının yüksek olması veya yalnızca KPSS puanının yüksek olması atanmak için yeterli değildir.

Ataması En Çok Atanan Öğretmenlikler

Bazı branşlarda puanın yanı sıra kontenjanın azlığı atamaya engel oluşturabilir. Tam da bu nedenle üniversitelerin eğitim fakültelerinde okumak isteyen öğrencilerin ataması en iyi olan öğretmenlikler konusunda bilgisinin olması gerekir. Kontenjanlar her atama döneminde farklılık gösterebilir. Dolayısıyla en çok atanan öğretmenlik branşları da yıllar arasında farklılık gösterebilir.

2020 yılında 20 bin, 2021 yılında 20 bin, 2022 yılında ise 34 bin öğretmen ataması yapılmıştır. Bu üç yılın toplamında ataması en çok olan öğretmenlikler ;

  • Sınıf Öğretmenliği,
  • Okul Öncesi Öğretmenliği,
  • Özel Eğitim Öğretmenliği,
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği,
  • İlköğretim Matematik Öğretmenliği olmuştur.

2023 yılında 45 bin öğretmen ataması yapılmıştır. Sıralama değişmiş; üçüncü sıraya rehberlik yerleşmiş, matematik ve DKAB yer değiştirmiştir. MEB 2024 öğretmen atama branş dağılımı hakkında açıklama yapıldı. Buna göre öne çıkan branş sınıf öğretmenliği olmuştur.

Sınıf Öğretmenliği

En çok kontenjan ayrılan ikinci öğretmenlik branşı sınıf öğretmenliğidir. 45 bin öğretmen atamasında da ataması en çok yapılan öğretmenlik branşı sınıf öğretmenliği olmuştur. Son yapılan atamada taban puanı 9,87670 olmuştur. 2024 yılında 3 bin 263 sınıf öğretmeni ataması yapılması planlanmıştır.

Özel Eğitim Öğretmenliği

Son yıllarda en çok atanan öğretmenler özel eğitim öğretmenleridir. 20 bin öğretmen atamasında da özel eğitim öğretmenliği için kontenjan artırılmıştır. 2 bin 499 özel eğitim öğretmeni ataması yapılacaktır. 2023 Mart atamasında 59,51102 taban puanıyla 2 bin 306 özel eğitim öğretmeni ataması yapılmıştır.

Rehberlik Öğretmeni

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü mezunları rehber öğretmen olarak atanabilir. Önceki yıl yapılan 45 bin öğretmen ataması kapsamında, 78,79496 taban puanıyla 3 bin 604 rehberlik öğretmeni ataması yapılmıştı. Bu yıl 1597 rehber öğretmen ataması yapılacak.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği

Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerininde en kolay atanan öğretmenler arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Önceki yıl 2 bin 604 din kültürü öğretmeni 78,79174 taban puanıyla atanmıştır. Yapılan son plana göre 1.594 din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni atanacaktır.

İngilizce

İngilizce öğretmenliği çok talep edilen öğretmenlik branşlarından biridir. 20 bin öğretmen atamasında İngilizce öğretmenleri için ayrılan kontenjan sayısı 968 olmuştur. Son yapılan öğretmen atamalarında 6 bin 417 kişinin başvurduğu İngilizce öğretmenliğinde 2 bin 433 kişinin ataması yapılmıştır. Taban puanı ise 72,31281 olmuştur.

En Az Atanan Öğretmenlikler

Yazımızın bu aşamasına kadar en çok atanan öğretmenlikleri yazdık. Gelelim en az atanan öğretmenliklere. En düşük kontenjana sahip öğretmenlikler mesleki eğitim öğretmenlikleridir. MEB tarafından yayımlanan tabloya göre en az kontenjan ayrılan öğretmenlik branşları ve taban puanları şu şekildedir:

Alan Adı

Taban Puan

Kontenjan Sayısı

Denizcilik/Gemi Elektroniği

50

1

Denizcilik/Gemi Makineleri

50

1

Geleneksel Türk Sanatları

 

1

Halkla İlişkiler ve Organizasyon Hizmetleri / Halkla İlişkiler

 

1

Makine Teknolojisi / Makine ve Tasarım Teknolojisi / Makine Ressamlığı

 

1

Raylı Sistemler Teknolojisi / Raylı Sistemler Elektrik-Elektronik

 

1

Raylı Sistemler Teknolojisi / Raylı Sistemler Mekatronik

 

1

Tekstil Teknolojisi / Tekstil

 

1

Muhasebe ve Finansman

 

1

Öğretmen Atamaları Hakkında SSS

Öğretmen Atamalarında Taban Puan Kaç?

Millî Eğitim Bakanlığı, atama takvimi ile branş bazında kontenjan dağılımlarını açıkladı. KPSS P10 ve P121 puan türü ile yapılan atamalarda taban puan 50 olarak belirlendi. En fazla kontenjan ayrılan branşlar; sınıf öğretmenliği, özel eğitim, rehberlik, İngilizce, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi oldu.2023 yılında en çok ataması yapılan sınıf öğretmenliğinde taban puanı 69,87670 olmuştur.

Yeni Atanan Öğretmen Kaç Yıl Sonra Kadroya Geçer?

Yeni atanan öğretmenler 3 yıl sözleşmeli hizmet verirler. 3 yılın sonunda kadroya geçiş hakkı verilir. 3 yılı dolan bir öğretmen, aile birliği mazeretini kullanarak son 1 yıllık süreçte eşinin bulunduğu ilde çalışabilir.

Öğretmenlerin Zorunlu Doğu Görevi Var Mı?

Öğretmenler, zorunlu hizmet affı hakkından yararlanabilirler. Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe göre hizmet affı, doğu görevinden muafiyet sağlar. Doğu illerindeki eğitim kalitesini artırmak amacını taşıyan doğu görevi 2-3 yıldır.

Sonuç olarak;

Eğitim fakültesinde öğrenim görmek isteyen fakat branş konusunda kararsız kalan öğrenciler için en çok atanan öğretmenlikler merak konusudur. Uzaktan Eğitim olarak bu konudaki merakı gidermek istedik ve öğretmenlikte en çok atanan branşlar hakkında yazdık.

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı