En İyi Mimarlık Fakülteleri

En İyi Mimarlık Fakülteleri

En İyi Mimarlık Fakülteleri

Üniversite adayları! Estetik değerler ve sanatsal bakış açısıyla sıfırdan bir yapı ortaya çıkarma fikri size sıcak geliyor mu? Öyleyse mimarlığı bölüm alternatifleriniz arasına yerleştirmelisiniz. Ancak mimarlık bölümünü özellikle de bu alanda rüştünü ispat etmiş üniversitelerde okumalısınız. Sizin için en iyi mimarlık fakülteleri konulu araştırmamız ışığında mini rehber hazırladık. Hadi başlayalım!

Türkiye’nin En İyi Mimarlık Fakülteleri

Minecraft gibi oyunların da etkisiyle yeni dijital dünyadaki çocukların hayali mimar olmak. Ünlü CEO ve girişimcilerin çocukluk hayali sorulduğunda karşılaşılan cevap da mimar olmaktır. Geçmişten günümüze mimarlığın hayal edilen meslek olması, manevi hazzın yüksek olmasından kaynaklanır.

Mezun olduktan sonraki 6 ayda işe girme oranı (%58,4) ise hayalleri gerçeğe dönüştürmek için teşvik edici nitelikte. Ne var ki gerçekten iyi bir mimarlık eğitimi alıp başarılı projelere imza atmak için özellikle de mimarlıkta kendini ispat eden, taban puanı yüksek fakültelerden mezun olmakta fayda var. Taban puanı bakımından mimarlık için en iyi üniversiteler şunlar:

· Bilkent Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

Bilkent Üniversitesi, taban puanları ve başarı sıralamaları doğrultusunda en iyi özel mimarlık fakülteleri arasında ilk sıradadır. Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi olma özelliğine sahip olan üniversitede mimarlık eğitimi alan öğrenciler birçok defa ödüle layık görülmüştür. Üniversitede öğrencileri mimarlığa hazırlamak için uygulama derslerinin yanı sıra büro ve şantiyelerde yaz stajları düzenlenmiştir. Son yapılan öğrenci yerleştirmelerinde taban puan 511,2837, başarı sırası ise 12.062 olmuştur.

  • İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

Avrupa'daki en iyi yüzde 20'lik üniversite diliminde yer alan İstanbul Teknik Üniversitesi ile en iyi mimarlık fakülteleri listemize devam ediyoruz. İTÜ, bilgi işlem merkezleri ve laboratuvarlarıyla mimarlık öğrencilerine iyi bir eğitim hizmeti sunar. Bölüme en son 485,2313 taban puanı ve 28.645 başarı sıralamasıyla öğrenci yerleştirilmiştir.

  • ODTÜ Mimarlık Fakültesi

Ortadoğu Teknik Üniversitesi, QS 2024 Dünya Üniversiteleri sıralamasında Türkiye’yi ilk 500’de temsil eden üniversitelerimizden biri. Üniversitenin itibarına en çok katkı sağlayan bölümlerden biri de mimarlıktır. İlk açılan bölüm de mimarlık bölümüdür. UIA/UNESCO Mimarlık Eğitimi Şartı'nda ve Avrupa Toplulukları Komisyonu tarafından belirtilen hedeflere göre eğitim verilmesiyle ODTÜ, en iyi mimarlık üniversiteleri arasında kabul edilir. Türkiye'nin en rekabetçi profiline sahip öğrencilerini çeken ODTÜ Mimarlık Fakültesi, en son 483,6325 taban puan ve 29.844 başarı sıralaması ile öğrenci alımı yapmıştır.

Mimarlık fakültesi öğrencileri en aktif üniversitelerden biri de TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesidir. Fakültede mimarlık eğitiminde önem taşıyan dijital üretim laboratuvarı ve görselleştirme stüdyoları vardır. 2012 itibarıyla fakülte öğrencileri toplamda 25 adet ödül almıştır. Üniversitede en son 477,9050 taban puan ve 34.225 başarı sıralaması ile öğrenci alımı yapmıştır.

Türkiye’deki en iyi mimarlık fakültelerini taban puanlarına göre sıraladık. Aşağıdaki üniversitelerimiz ise mimarlık alanında öne çıktığı genel olarak kabul görmüş üniversitelerdir:

  • Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

Fransız mimar Alexander Vallaury’nin tasarladığı binasıyla da dikkat çeken fakültede akademisyenler, ünlü mimarlar ve tasarım profesyonellerinden oluşur. Fakültede çok kapsamlı bir eğitim verilir. Mezunlar ulusal ve uluslararası platformlarda isimlerini duyurmuşlardır. Taban puanı merak edenler için de belirtelim. Son yapılan öğrenci yerleştirmelerinde taban puan 436,3860 olmuştur.

· Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

Türkiye'nin önde gelen mimarlık eğitim kurumlarından biri de Yıldız Teknik Üniversitesidir. Tasarım stüdyoları, atölye çalışmaları ve proje tabanlı öğrenim yaklaşımı, bu başarının nedenleri arasında sayılabilir. Üniversite deneyimli kadroya sahiptir. Son yapılan öğrenci yerleştirmelerinde taban puan 459,6160 olmuştur.

  • İzmir Ekonomi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi

En iyi mimarlık fakültesi listemizin son sırasında İzmir Ekonomi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi var. Fakültenin başarısı, öğretim programının mimari sunumlarla ve diğer programlarla desteklenmesinden kaynaklanır. Eğitimin odak noktasında bilgisayar destekli stüdyo vardır. Yabancı öğretim görevlilerinin olması sayesinde değişik ülkelerdeki mimari kültürü tanımak mümkündür. Son yapılan öğrenci yerleştirmelerinde taban puan 448,6750 olmuştur.

Dünyada En İyi Mimarlık Fakülteleri

Yazımızın bu aşamasına kadar Türkiye’deki en iyi mimarlık fakülteleri hakkında yazdık. Peki, dünya genelinde mimarlıkta en iyi okullar hangileri? Dünyadaki saygın mimarların da mezun olduğu, başarılı profesörlerin ders verdiği üniversiteler şunlardır:

  • Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) / Cambridge, Amerika Birleşik Devletleri
  • Delft Teknoloji Üniversitesi / Delft, Hollanda
  • UCL / Londra, Birleşik Krallık
  • ETH Zürih- İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü / Zürih, İsviçre
  • Harvard Üniversitesi / Cambridge, Amerika Birleşik Devletleri
  • Singapur Ulusal Üniversitesi (NUS) / Singapur, Singapur
  • Manchester Mimarlık Okulu / Birleşik Krallık
  • California Üniversitesi, Berkeley (UCB) / Berkeley, Amerika Birleşik Devletleri
  • Tsinghua Üniversitesi/ Pekin, Çin
  • Politecnico di Milano / Milano, İtalya

Mimarlıkta en iyi üniversiteler arasında ilk sırada yer alan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), aynı zamanda dünyanın en iyi okulu listelerinde de yer alan bir üniversitedir.

Mimarlık Fakülteleri Hakkında SSS

Mimarlık İçin En İyi Ülke Hangisi?

Bazı ülkeler mimarisiyle öne çıkmıştır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde çok sayıda eseri bulunan İtalya, mimaride en iyi ülkelerin başında gelir. Mimari başarıyla bilinen diğer ülkeler ise Hollanda, Çekya, Belçika, Avusturya, İspanya ve Fransa’dır. Mimarlık alanında en iyi üniversiteler de bu ülkelerdedir.

Mimarlık İçin En Az Kaç Bine Girmek Gerekir?

Mimarlık fakültelerinde okuyabilmek için matematik derslerinin tümünde iyi olmak gerekir. Fen alanındaki derslerin iyi olması da önemlidir. Sayısal puan türünde en az ilk 200 binin içinde yer almak, mimarlık fakültesi okuyabilme fırsatı anlamına gelir.

Mimar Olmak İçin Çizim Yeteneği Şart Mı?

Mimarlık dersleri çizim üzerinden ilerler. Bu nedenle yaygın kanı mimar olmak için çizim yeteneğinin olması gerektiği yönündedir. Oysa mimarlık için çizim yeteneğinden ziyade hayal gücü ve hayal gücünü bilgisayar destekli tasarım programlarını kullanarak yansıtmak önemlidir. Nitekim matematiksel çizime odaklanılan teknik çizim dersinde bu açık kapatılabilir.

Sonuç olarak;

Mimarlık için en iyi üniversite hangisi merak edenler için en iyi mimarlık fakülteleri hakkında araştırma yaptık. Ayrıca merak edilen konulara açıklık getirdik. Siz de mimar olmak istiyorsanız veya kişisel ve mesleki gelişimine yatırım yapmak isteyen bir mimarlık öğrencisiyseniz AutoCAD eğitimi almanızı öneririz.

Popüler Bloglar Blog

AutoCAD Eğitimi
İndirimli!
AutoCAD Eğitimi
Tıklayınız
Whatsapp Hattı