Eğitim ve sertifika sahibi olmak birçok meslekte ilerleme için zorunluluk haline geldi. Bir psikoloğun farklı alanlarda terapi uygulaması, konuda uzmanlık eğitimi almış olmasını gerektirir. Mesleki eğitim göstergesi olan sertifika psikologların istihdamında önemli ölçüde etkilidir. Psikologların alması gereken sertifikalar uzmanlık alanına göre değişir.
Psikiyatri bölümünde birçok farklı alan vardır. Psikologların sertifika almak üzere katılması gereken psikoloji eğitimleri 👇
Mesleki gelişim için kursa giderek sertifika almayı düşünen bir psikoloji mezunu öncelikle hangi alanda uzmanlık kazanmak istediğine karar vermelidir.
Psikoloji ve ilişkili bölümlerde okuyan kişilerin psikoloji sertifikasına sahip olması ruh sağlığı alanında istihdam önceliği kazanmalarını sağlar. En çok talep gösterilen ve eğitim sertifikasının en çok fayda sağladığı bilinen e-Devlet onaylı psikoloji eğitimleri şunlar 👇
Aile Danışmanlığı Eğitimi
Psikologların en çok katıldığı sertifika programı aile danışmanlığı sertifika programıdır. Aile danışmanlığı eğitimi, Aile Danışmanlığı Yönetmeliği kapsamında hibrit eğitim (teorik video eğitim, canlı ders, süpervizyon) olarak düzenlenir. Yalnızca tıp, hemşirelik, psikoloji, PDR, sosyal hizmetler, çocuk gelişimi ve sosyoloji lisans mezunları eğitime katılabilir. MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası alan psikoloji mezunları, aile danışmanlığı merkezlerinde aile danışmanı olarak çalışabilir veya Bakanlık bünyesinde kendi aile danışmanlığı merkezini kurabilir.
BDT Eğitimi (Bilişsel Davranışçı Terapi Kursu)
BDT eğitimi, bilişsel davranışçı terapi protokollerinin ele alındığı eğitimdir. Eğitime katılan psikologlar, aldıkları sertifika sayesinde bilişsel davranışçı terapinin kuram ve tekniklerini uygulayabilir. Bu teknikler özellikle de özgül fobi, sosyal anksiyete bozukluğu, yeme bozukluğu sorunlarında etkili olur.
Cinsel Terapi Eğitimi
Cinsel işlev bozuklukları yaşayan hastalarda psikoterapi oturumlarında cinsellik terapisi uygulanır. Psikologların bu terapiyi uygulaması için cinsel terapi konusunda eğitim almış olması önemlidir. Cinsel terapi eğitimine katılarak cinsel terapi sertifikası alanlar, psikiyatri kliniklerinde cinsel terapist unvanıyla terapi uygulayabilir.
Çözüm Odaklı Terapi
"Çalışan çözümlere odaklanmak" yaklaşımına dayanan çözüm odaklı terapi, özellikle de okul ve iş hayatı, arkadaşlık ilişkileri gibi konularda problem yaşayanlara uygulanabilir. Bir klinik psikoloğun çözüm odaklı terapi uygulayıcı olarak psikoterapi süreçlerinde bu yaklaşımı kullanması için eğitim alması gerekir. Çözüm odaklı terapi sertifikası , bireyin bu konuda eğitimli olduğunu gösterir.
EMDR Eğitimi
EMDR psikoterapisti unvanıyla Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme yaklaşımını kullanmak için eğitim almak ve belgelemek gerekir. Psikologları EMDR eğitimine katılarak EMDR sertifikası almaları halinde psikotravmatoloji dalına bağlı bir ruhsal tedavi yöntemi olan EMDR’yi uygulayabilirler.
Evlilik ve İlişki Danışmanlığı Eğitimi
Genellikle aile danışmanlığı eğitimi alma şartlarını karşılayamayan kişilerin tercih ettiği bu eğitimde çift terapisi hakkındaki detaylar ele alınır. Eğitim sürecinin sonunda evlilik ve ilişki danışmanlığı sertifikası alan kişiler; ilişki koçu, ilişki ve evlilik danışmanı, çift terapisti, yaşam koçu olarak çalışabilirler.
Masal Terapisi Eğitimi
Masal terapisi eğitimleri hem psikoloji alanındaki uzmanlar hem de edebiyat öğretmenleri tarafından verilir. Eğitimlerde öykü ve masalların çocuk terapisinde nasıl kullanıldığı üzerinde durulur. Masal terapisi sertifikası alan psikoloji mezunları, hikâye ve masalı psikoterapi süreçlerinde kullanabilir.
Oyun Terapisi Eğitimi
Psikologların alması gereken sertifikalar listemize oyun terapisi sertifikası ile devam ediyoruz. Oyun terapisi sertifikası kazandıran eğitim programında oyun terapisi hakkındaki tüm detaylar ele alınır. Sertifikası olan psikoloji mezunları, oyun terapisti unvanıyla terapi uygulayabilir.
Koçluk Eğitimleri
Koçluk eğitimleri psikoloji alanında çok talep gören eğitimlerdir. Psikologların özellikle de yaşam koçluğu ve öğrenci koçluğu terapisi eğitimlerine katılmaları önerilir. Yaşam koçluğu sertifikası ve öğrenci koçluğu sertifikası, psikologlara ekstra unvan kazandırır.
Psikologlar Hangi Sertifikaları Alabilir?
Psikologlar uzmanlaşmak istedikleri alanlara yönelik eğitimler almalıdır. Örneğin, adli yargı alanında psikolog olarak çalışmak isteyen bir psikoloğun adli psikoloji eğitimine katılarak sertifika alması gerekir. Psikoloji sertifika programları arasında en çok tercih edilen aile danışmanlığı eğitimidir.
Psikoloji Eğitimleri Nereden Alınmalıdır?
Sertifikalı psikoloji eğitimleri psikiyatri merkezleri ve dernekler tarafından düzenlendiği gibi mesleki eğitimlerin verildiği kurumlar tarafından da düzenlenir. Eğitimi, sertifika sınavı düzenleyen, eğitim verme ve belgelendirme yetkisi olan ruhsatlı kurumlardan almak gerekir. Sertifikanın sınavsız verilmesi veya kurumun ruhsatsız olması sertifikanın geçersiz olduğu anlamına gelir.
Psikoloji Öğrencileri Hangi Eğitimleri Almalı?
Psikoloji öğrencileri üniversitede psikopatoloji, klinik psikoloji, deneysel psikoloji gibi dersler görür. Bir psikoloji öğrencisinin, üniversite eğitimi sırasında kendini geliştirmek için yapabileceği en önemli şeylerden biri psikoloji sertifika programları kapsamında eğitim almaktır. Öğrencilerin BDT (bilişsel davranışçı terapi) gibi temel eğitimleri alması önerilir.
Psikologların Yüzde Kaçı İşsiz?
TÜİK, iş bulma konusunda avantajlı ve dezavantajlı ilk 10 bölümün listesini paylaşmıştır. Psikoloji bölümü iş bulma konusunda avantajlı değildir; fakat dezavantajlı da değildir. ÜNİ-VERİ verilerine göre, bölümün istihdam oranı yüzde 50’nin üzerindedir. Mezuniyeti takip eden 12 ayda iş bulma oranı ise yüzde 17,5’tir. Mezunların kamuda çalışma oranı da yüzde 50’nin altındadır.
Sonuç olarak;
Psikoloji mezunu olup iş hayatına atılan veya profesyonel psikoterapi uygulamalarına başlamadan önce belirli alanlarda uzmanlaşmak isteyenler için psikologların alması gereken sertifikalar listesi oluşturduk. Psikoloji mezunları için çalışma alanı geniştir; yine de uzmanlık alanınızı genişletmek ve farklı dallarda uygulayıcılık yapmak istiyorsanız listemizdeki sertifikaları edinebilirsiniz.