En Kalabalık Üniversiteler

En Kalabalık Üniversiteler

En Kalabalık Üniversiteler

Üniversite tercihinde nicel veriler de sizin için önemli mi? Örneğin, tercih listenize dahil etmeyi planladığınız üniversitenin kaç öğrencisi olduğunu biliyor musunuz? Bir üniversitenin kalabalık olması, eğitim kalitesinin çok düşük olduğu anlamına gelmez. Bununla birlikte birçok araştırma kalabalık sınıf ortamında öğrencilerin motivasyonun düştüğünü ortaya koymuştur. Kritik önem taşıyan tercih sürende en kalabalık üniversiteler hangileri göz atalım.

En Çok Öğrencisi Olan Üniversiteler

YÖK, 2023 yılında en kalabalık üniversite hangisi merak edenler için bir rapor yayımlamıştır. Bu rapora göre ülke nüfusunun %8,2’si üniversite öğrencisidir. Listenin başında yer alan dört üniversite, açık öğretim fakültesi bulunan Anadolu Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve Ankara Üniversitesidir.

Türkiye’nin en kalabalık üniversiteleri sıralaması tahmin edebileceğiniz üzere devlet üniversitelerinden oluşmuş. Açık öğretim fakültesi bulunan üniversiteleri sıralamanın dışında tuttuğumuzda oluşan tablo (ilk 10’un devamı) şöyle:

5.Marmara Üniversitesi

Üniversitenin öğrenci sayısı 73.532 olarak belirlenmiş. Türkiye’nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından biri olan Marmara’da;

Sayılarla Marmara Üniversitesi güçlü bir üniversite. Kalabalık sınıflarına rağmen üniversite başarılı sayılabilecek bir yükseköğretim kurumudur. Nitekim URAP üniversite başarı sıralamasında 914.39 toplam puanla 12. Sırada yer almıştır.

6.Uludağ Üniversitesi

En kalabalık üniversiteler listemize Bursa’daki Uludağ Üniversitesi ile devam ediyoruz. Uludağ Üniversitesinde;

  • 15 meslek yüksekokulu,
  • 15 fakülte,
  • 4 enstitü mevcut.

Türkiye’nin en köklü yükseköğretim kurumlarından biri olan Uludağ Üniversitesi, TÜRKPATENT ve Avrupa Patent Ofisi verileri ile hazırlanan (2022) en iyi 10 üniversite sıralamasında 7. Sırada yer almayı başarmıştır. URAP listesinde ise 19. sıraya yerleşerek en iyi ilk 20 üniversiteden biri olmuştur. Üniversitedeki öğrenci sayısı ise 69.135 olarak belirlenmiş.

7.Dokuz Eylül Üniversitesi

Dokuz Eylül Üniversitesi de en çok öğrencisi olan üniversiteler arasındadır. 68.019 öğrencisi bulunan Dokuz Eylül Üniversitesinde;

  • 10 enstitü,
  • 18 fakülte,
  • 3 yüksekokul,
  • 6 meslek yüksekokulu,
  • 48 uygulama ve araştırma merkezi,
  • 1 konservatuar mevcuttur.

Üniversite, URAP sıralamasında 17. Sırada yer almıştır.

8.Selçuk Üniversitesi

Konya’daki Selçuk Üniversitesinin öğrenci sayısı 67.788 olarak tespit edilmiş. Üniversitede;

· 23 fakülte,

  • 1 devlet konservatuvarı,
  • 5 yüksekokul,
  • 23 meslek yüksekokulu,
  • 7 enstitü
  • 53 araştırma ve uygulama merkezi vardır.

Üniversite, URAP sıralamasında 15. Sırada yer almıştır.

9.Akdeniz Üniversitesi

En çok tercih edilen üniversitelerden biri olan Akdeniz Üniversitesi en kalabalık üniversiteler listesinde de yerini aldı. Öğrenci sayısı 65.161 olarak belirlenen üniversitede

  • 24 fakülte,
  • 2 yüksekokul,
  • 12 meslek yüksekokulu,
  • 7 enstitü vardır.

Akdeniz Üniversitesi, URAP Türkiye sıralamasında 24. sırada, URAP Dünya sıralamasında 1281. Sırada yer almıştır.

10.Kocaeli Üniversitesi

YÖK tarafınca belirlenen en fazla öğrencisi olan üniversiteler sıralamasında 10. Sırada yer alan üniversite Kocaeli Üniversitesi. 62.738 öğrencisi bulunduğu belirtilen üniversitede;

  • 21 fakülte,
  • 4 enstitü,
  • 15 meslek yüksekokulu vardır.

Öğrenci nüfusuyla adından söz ettiren üniversite URAP Türkiye sıralamasında 188 üniversite arasında 33. sırada yer aldı. “2023 Yılında Üniversitelerimizin 11 Dünya Genel Sıralamasında” ise sekizinci sırada yer aldı.

Üniversite

Öğrenci sayısı

Marmara Üniversitesi

73.532

Uludağ Üniversitesi

69.135

Dokuz Eylül Üniversitesi

68.019

Selçuk Üniversitesi

67.788

Akdeniz Üniversitesi

65.161

Kocaeli Üniversitesi

62.738

En Kalabalık Üniversiteler Hakkında SSS

Türkiye'nin En Büyük Üniversitesi Hangisi?

Türkiye’nin en büyük üniversitesi Van’daki 100. Yıl Üniversitesidir. Van 100.yıl Üniversitesi, 85km² kampüs alanına sahiptir. En büyük ikinci üniversite ODTÜ’dür.

Türkiye’de En Çok Öğrenci Hangi Üniversite?

YÖK araştırma sonucuna göre en çok öğrencisi olan üniversite açık öğretim fakültesi bulunan Anadolu Üniversitesidir. Açık öğretim fakültesi olmayan ve öğrenci sayısıyla öne çıkan üniversite Marmara Üniversitesidir. Marmara Üniversitesinde 73.532 vardır. En az öğrencisi olan üniversite ise 331 öğrencisi olan Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesidir.

Üniversite Okuyan Kaç Öğrenci Var?

YÖK istatistiklerine göre 2023 yılında açık öğretim, uzaktan öğretim ve lisansüstü eğitim programları dahil olmak üzere 6.950.142 öğrenci öğrenim görmüştür. Açık öğretim ve lisans programları, öğrencilerin en çok tercih ettiği programlar olmuştur. Başka bir araştırmaya göre (Eurostat), son beş yılda 1 milyon 957 bin üniversite öğrencisi okulu bırakmıştır.

Dünyada En Çok Öğrencisi Olan Üniversite Hangisi?

AB İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre Avrupa'da nüfusa göre en çok üniversite öğrencisinin olduğu ülke Türkiye. Hindistan’ın başkenti Delhi’de bulunanIndira Gandhi Ulusal Açık Üniversitesi (Indira Gandhi National Open University), dünyada en çok öğrencisi olan üniversitedir.

Sonuç olarak;

Üniversite adayları ve eğitim sektörünün paydaşları için merak konusu olan üniversitelerin öğrenci sayıları konusunda bir araştırma yaptık. YÖK tarafından açıklanan istatistiksel verilere göre en kalabalık üniversiteler listesi oluşturduk. Üniversite tercih sürecindeyseniz “hangisi en iyi” yazı dizimizdeki diğer içeriklerimize de göz atmanızı öneririz.

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı