Kamuyu Hedefleyenler İçin: Ataması Kolay Meslekler

Kamuyu Hedefleyenler İçin: Ataması Kolay Meslekler

Kamuyu Hedefleyenler İçin: Ataması Kolay Meslekler

Kamu sektörü bürokratik ve prosedürel karmaşıklıklarla dolu olsa da istikrarlı iş, kapsamlı sağlık sigortası, daha yüksek maaşlar, ek ödemeler gibi avantajlara sahiptir. Siz de çalışma yaşamınızı kamu sektöründe sürdürme konusunda kararlıysanız ve ataması kolay meslekler arayışındaysanız mini rehber niteliğindeki bu yazımız size hitap ediyor. Keyifli okumalar!

Hangi Mesleklerde Atama Var?

Kamu personeli olmak ve başlangıçta belirttiğimiz avantajlardan yararlanabilmeniz için iyi bir KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanına sahip olmalısınız. Kamu memuriyeti yalnızca ön lisans ve lisans mezunlarına sunulan bir hak değildir. Lise mezunuysanız da atanabilirsiniz. Meslek lisesi veya düz lise mezunları, özellikle de şu nitelik kodları ile kamu kurumlarına atanabilirler:

  • 1213: 31 yaşından gün almamış olmak.
  • 2001: Ortaöğretim kurumlarının herhangi bir alanından mezun olmak.
  • 6511: E sınıfı sürücü belgesi sahibi olmak.
  • 6225: MEB onaylı bilgisayar işletmeni sertifikası ya da MEB onaylı bilgisayar programcısı sertifikasına sahip olmak.
  • 2215: Ortaöğretim kurumlarının elektrik veya elektrik-elektronik alanlarından birinden mezun olmak.
  • 6003: Muvazzaf askerlik çağına gelmemiş veya askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış veya muaf veya erteletmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak.
  • 1211:30 yaşından gün almamış olmak.
  • 2103: Matbaa, matbaacılık, baskı (ofset baskı-tipo baskı), ofset baskı, ofset baskı serigrafi, tipo baskı, tipo baskı serigrafi, dizgi alanlarının birinden mezun olmak.
  • 2039: Ortaöğretim kurumlarının adalet alanından mezun olmak.
  • 7253: İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi.

Lise mezunlarının KPSS ile kolay atanabilmesi için en az 60 puan alması gerekir. Lisans programlarının çoğunda kamuda alım yapılır; fakat bazı bölümlerde kadro açılmaması veya düşük kontenjanla alım yapılması olasıdır.

En Kolay Atanan Meslekler

Üniversite adaylarının bölüm tercihinde önemli kriterlerinden biri de atama kolaylığıdır. Nitekim bazı bölümlerde atanmak için uzun yıllar beklemek gerekebilir. Örneğin, sosyal hizmetler bölümü en az ataması yapılan bölümlerin başında gelir. Bu nedenle mesleklerin atama durumunu önemsemek gerekir.

Öğretmenlik

Meslekler ve atama puanları söz konusu olduğunda ilk akla gelen meslek öğretmenliktir. Nitekim öğretmenlikte özellikle bazı branşlarda atanmak kolaydır. Bakınız: En çok atanan öğretmenlikler .

Diş Hekimliği

Sağlık meslekleri her yıl kolay atanan meslekler listelerinin başında gelir. Özellikle de diş hekimliği atamanın olduğu bölümlerden biridir. Diş hekimliği mezunlarının dezavantajı bölümde kontenjan çok olsa da atama sıklığının az olmasıdır. Diş hekimleri, devlet hastanelerinin diş kliniklerinde diş tabibi kadrosuna atanabilirler.

Hemşire

Hem sağlık meslek lisesi bölümü mezunları hem de sağlık bilimleri fakültelerinin dört yıllık hemşirelik lisans bölümü mezunları kolaylıkla atanabilir. Lise hemşire atama taban puanı 79,04912, tavan puanı ise 89,12043 olmuştur. Lisans atamalarında ise taban puanı 67,51797, tavan puanı 90,63099 olmuştur. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi (UNİ-VERİ) verilerine göre hemşirelikte sözleşmeli kamu personeli dahil olmak üzere kamuda işe yerleşme oranı yüzde 50’nin üzerindedir.

Polislik

En kolay atanan meslekler listemize polislikle devam ediyoruz. Polis atama süreci Emniyet Genel Müdürlüğü sorumluluğundadır. Polislikte çalışma alanı çok fazladır ve taban puanı düşüktür. Bu durum polisliğin ataması çok olan mesleklerden biri olmasını sağlamıştır. En düşük taban puan 202 yılında 250 olmuştur.

Doktorluk

Tıp fakültesinin en çok tercih edilen bölüm olmasının nedenlerinden biri de her yıl atamasının kolay olmasıdır. UNİ-VERİ sitesindeki araca göre tıp mezunlarının kamuda işe yerleşme oranı yüzde 100’e yakındır. Tıp alanında en çok ataması olan bölümler ise aile hekimliği, dahiliye (iç hastalıkları), göz hastalıkları, deri ve zührevi hastalıklarıdır.

Veterinerlik

Veteriner hekim de ataması en kolay meslekler arasındadır. UNİ-VERİ sitesindeki araca göre veterinerlik mezunlarının kamuda işe yerleşme oranı yüzde 100’e yakındır. En son kamu sektöründe 652 veteriner hekimin ataması yapılmıştır. En düşük puan 77,17902, en yüksek puan ise 91,43059 olmuştur.

Mühendislik

Mühendislik de çabuk atanan mesleklerden biridir. Ancak bu durum her branş için geçerli değildir. Kamuda işe yerleşme oranı en yüksek olan mühendislik branşları elektrik ve elektronik, elektronik ve haberleşme, mekatronik mühendisliğidir.

Psikologluk

Eşit ağırlık atanması kolay meslekler arayışındakilerin tercih edebileceği mesleklerden biri psikologluktur. Psikologların da kamuda işe yerleşme oranı yüzde 100’e yakındır. Sağlık Bakanlığının sözleşmeli pozisyonlarına yerleştirmede psikolog taban puanı 82,09478, tavan puan ise 91,60371 olmuştur.

Avukatlık

UNİ-VERİ sitesindeki araca göre hukuk mezunlarının kamuda işe yerleşme oranı yüzde 100’e yakındır. Son kamu atamalarında 1304 avukat ataması yapılmıştır. En düşük taban puan 91,19637 en yüksek puan 94,58260 olmuştur.

2 Yıllık Ataması Kolay Bölümler

Yazımızın bu aşamasına kadar ortaöğretim ve lisans eğitim kademesindeki mesleklere odaklandık. Gelelim 2 yıllık bölümlerin kazandırdığı mesleki unvanların kamudaki geçerliliği konusuna. Sağlık alanındaki bölümler iki yıllıkta en çok ataması yapılan bölümlerdir. Sözleşmeli olarak ise Adalet Bakanlığı bünyesine alımlar yapılır. Ataması kolay iki yıllık bölümler şunlardır:

İlk ve Acil Yardım Bölümü

İlk ve Acil Yardım bölümü iki yıllıkta en çok talep gösterilen bölümlerden biridir. Bölümden mezun olanlar acil tıp teknisyenliği kadrolarına başvuruda bulunabilirler. Acil tıp teknisyenleri, acil servis ve ambulans hizmeti veren tüm sağlık kuruluşları ile 112 merkez ve istasyonlarında çalışabilirler. En son 1540 paramedik ataması yapılmıştır. En düşük taban puanı 80,23032, en yüksek puan ise 91,94291 olmuştur.

Adalet

Adalet bölümünün, 2 yıllık bölümler arasında en çok talep gören bölümlerden biri olmasının en önemli nedeni DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile hukuk fakültesine geçiş imkânı sağlamasıdır. Bölümden mezun olanlar katiplik sınavlarına hazırlanabilirler. Mezunların kazanabileceği unvanları şöyle sıralayabiliriz: Mahkeme yazı işleri müdürü, zabıt kâtibi, cezaevi müdürü, icra müdürü, icra müdür yardımcısı, haciz memuru, takip memuru, büro personeli.

Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri

KPSS ile en kolay atanan mesleklerden biri de infaz ve koruma memurudur. Bu mesleki unvana sahip olmak için Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri bölümünden mezun olmak gereklidir. Mezunlar ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışma imkanına sahip olurlar. Bölümden mezun olanların atanmak için fiziksel açıdan da birçok şartı karşılaması gerekir.

Ağız ve Diş Sağlığı

Ağız ve diş Sağlığı bölümünden mezun olanlar tekniker unvanıyla devlet hastanelerinde çalışabilirler. Görevleri ise dolgu, diş teli gibi ürünleri tedavi için hazır hale getirmektir. KPSS P93 puanları ile yapılan sağlık teknikeri atamasında atama taban puan: 82,59071, atama tavan puanı ise 89,44605 olmuştur.

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

En kolay ataması olan mesleklerden biri de tıbbi sekreterliktir. Tıbbi sekreter unvanıyla atanmak için Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümünden mezun olmak gerekir. Bölüm mezunları, devlet hastanelerinin yanı sıra ilçe sağlık müdürlüklerine, toplum sağlığı merkezlerine, ambulans servisi komuta kontrol merkezine atanabilirler. En son yapılan alımlarda 900 bölüm mezunu atanmıştır. En yüksek atama puanı ise 93,458 olmuştur.

Sivil Savunma ve İtfaiyecilik

Hemen hemen tüm devlet üniversitelerinde sivil savunma ve itfaiyecilik bölümü vardır. Bölüm mezunları kamuda ARFF memuru (Aircraft Rescue and Fire Fighting/ Hava Kurtarma ve Yangınla Mücadele) kadrolarına atanabilirler. Bölümün son yapılan atamalarda en yüksek atama puanı 97,43478 olmuştur. İtfaiyecilik ataması kolay meslekler arasında sayılır.

Ataması Kolay Meslekler Hakkında SSS

Hangi Meslekler Kolay İş Bulur?

Esasında listemizde sıraladığımız tüm meslekler kolay iş bulur. Kamuda atanmasa bile hem özel sektörde işe girme hem de özel iş yeri açma bakımından imkân tanıyan meslekler; psikolog, doktor, diş hekimi ve mühendistir. Özellikle de ekstra eğitimler alarak kendini geliştirenler daha kolay iş bulabilirler.

Türkiye’deki En Zor Meslek Nedir?

Her meslekte birtakım zorluklar vardır; fakat bazı meslekler vardır ki stres düzeyi oldukça yüksektir. Stres bakımından en zorlayıcı meslekler; satış temsilciliği, gazetecilik gibi mesleklerdir. Tehlike bakımından ise madencilik, polislik ve askerlik zor mesleklerdir.

Türkiye’de En Yüksek Maaşlı Meslek Hangisi?

Türkiye'de hemen her meslekte maaşlar üzerinde belirleyici birçok etken vardır. Bunların başında tecrübe gelir. Noterlik ve pilotlukta ise diğer mesleklerin başlangıç maaşından daha yüksek maaş almak mümkündür.

Sonuç olarak;

En kolay atanan meslek hangisi merak edenler için ataması kolay meslekler listesi oluşturduk. Aynı zamanda KPSS atamaları hakkında merak edilenlere değindik. Hiçbir bölümün iş veya atama garantisi veremeyeceğinin altını çizerek yazımızı sonlandıralım. Kolay atanmak veya derecenizi artırmak istiyorsanız sertifika programlarına katılarak kişisel ve mesleki gelişiminize yatırım yapmanızı öneririz.

Popüler Bloglar Blog

Tıbbi Sekreterlik Kursu
İndirimli!
Tıbbi Sekreterlik Kursu
Tıklayınız
Whatsapp Hattı