Erasmus İçin En İyi Ülkeler

Erasmus İçin En İyi Ülkeler

Erasmus İçin En İyi Ülkeler

Erasmus öğrenci değişim programı sayesinde sağlanacak birçok avantaj var. Siz de Erasmus programıyla yurt dışına gitmek istiyor; fakat Erasmus için hangi ülke tercih edilmeli bilmiyorsanız doğru sayfadasınız. Şimdi, arkanıza yaslanın ve sizin için oluşturduğumuz mini rehberle Erasmus için en iyi ülkeler arasında tercihinizi yapın. Keyifli okumalar!

Erasmus’la Hangi Ülkelere Gidilir?

Erasmus + yani Erasmus Plus olarak adı değişen Erasmus, Avrupa üniversiteleri arasında üniversite- öğrenci değişimini ve iş birliğini teşvik etme amacıyla düzenlenen programdır. Zamanla Erasmus’la gidilen ülkeler artmıştır. Erasmus programı ile seyahat edilen ülkeler, yalnızca 28 AB üyesi ülke değildir. AB üyesi olmayan program ülkeleri ve üçüncü dünya ülkeleri de Erasmus kapsamında gidilen ülkelerdendir. Erasmus ülkeleri şunlardır:

  • 1. ve 2. Grup Erasmus ülkeleri: Hollanda, Danimarka, Finlandiya, Norveç, İsveç, İzlanda, İrlanda, Almanya, Lüksemburg, Birleşik Krallık, Lihtenştayn, Avusturya, Belçika, Fransa, İtalya, Yunanistan, İspanya, Portekiz, Kıbrıs, Malta.
  • 3. ve 4. Grup Erasmus ülkeleri: Polonya, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Bulgaristan, Hırvatistan, Estonya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Slovenya, Makedonya, Türkiye.

Öğrenciler, Avrupa’daki istediği herhangi bir ülkeye değil, bölümün/fakültenin anlaşmalı olduğu ülkelere gidebilir. Erasmus ülke seçiminde söz konusu ülkedeki anlaşmalı üniversitenin akademik itibarı, sunulan programların çeşitliliği ve öğretim yöntemleri en kritik detaydır. Ülke seçimi ve Erasmus tercih sıralaması yaparken göz önünde bulundurulması gereken unsurlar şunlardır:

  • Dil,
  • Kültürel farklılıklar,
  • Yaşam maliyetleri,
  • Destek hizmetleri (öğrenci birlikleri, danışmanlık merkezleri, konaklama yardımı),
  • İş imkanları,
  • Güvenlik (gideceğiniz ülkenin güvenlik durumunu değerlendirin. Suç oranları, politik istikrar, öğrencilere yönelik güvenlik önlemleri)

En İyi Erasmus Ülkeleri

Erasmus öğrenci programına katılmayı planlayan öğrenciler öncelikle Erasmus’la hangi ülkelere gidilir sorusuna yanıt arar ve en iyi Erasmus ülkeleriarasında seçim yapmak ister. Esasında en iyi nitelendirmesi görecelidir. Bununla birlikte bazı ülkeler öğrencilerin büyük çoğunluğunun tercihi olmuş veya cezbedici olanaklarıyla öne çıkmıştır.

Eğitimde En İyi Destinasyonlardan Biri: İspanya

İspanya en önemli eğitim destinasyonlarından biridir. Ülkede birçok üniversite PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) sıralamasında yüksek konumdadır. Öğrenim ücretleri, diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha düşüktür. Yüksek akademik standartlar sunan İspanya, hareketli gece hayatı ve turistik noktalarıyla da öğrenciler için cezbedicidir.

Yüksek Yaşam Kalitesi: Almanya

Erasmus için en iyi ülkeler listemize Almanya ile devam ediyoruz. Almanya hem eğitim kalitesi hem kültürel çeşitlilik hem de sosyal hayat bakımından avantajlar sunan bir Erasmus ülkesidir. Almanya’da da İspanya’da olduğu gibi eğitim kalitesi çok yüksektir. Almanya şu nedenlerle de öğrenciler için tercih edilesi bir ülkedir:

  • Dünyanın en gelişmiş teknolojisine sahip ülkelerinden biri olması,
  • İngilizcenin çok konuşulan bir dil olması,
  • Türklerin yoğun olması,
  • Erasmus etkinliklerinin fazla olması,
  • Dil kursları yelpazesinin geniş olması,
  • Çeşitli burs ve finansal destek olanakları.

Uluslararası Ağ Oluşturma Fırsatı: Fransa

Fransa’nın Erasmus yapmak için en çok tercih edilen ülkelerden biri olmasının en önemli nedeni yüksek kalitede eğitim imkânı sunmasıdır. Fransa’daki üniversiteler dünya çapında tanınmış üniversitelerdir. Fransa, kültürel zenginliğiyle dikkat çeken bir ülkedir. Öğrencilerin dünyanın dört bir yanından öğrencilerle tanışarak uluslararası ağ oluşturma fırsatı vardır.

Sanatıyla Cezbeden Ülke: İtalya

Erasmus yapılacak en iyi ülkelerarasında elbette İtalya da var. Ülke açık hava müzesi olarak ifade edilen ülkelerden biridir. İtalya’nın Erasmus için tercih edilmesinin başlıca nedeni elbette akademik programların kalitesidir. Ancak ülkenin zengin şarap kültürü, dünyaca ünlü müzeler, tarihi dokuyu hissettiren mimari yapılar da ülkeyi cezbedici kılmıştır. Ülkede yerel halk ile kurulan samimi ilişkiler de dikkat çekicidir.

Yüksek Öğrenci Memnuniyeti: Hollanda

Erasmus deneyimi yaşamak isteyen öğrencilerin tercihlerinden biri de Hollanda. Ülke, uluslararası öğrenciler için İngilizce eğitim programı bakımından çok seçenek sunar. Yenilikçi araştırma olanakları ve eğitim kalitesine ek olarak özgür bir ülke oluşu Erasmus için önemli bir etmendir.

Eğitimde Bir Numara: Finlandiya

Yazımızın bu aşamasına kadar Erasmus için en çok tercih edilen ülkeler listemizde yer aldı. Finlandiya pek tercih edilen bir ülke değildir. Nitekim Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) dışındaki öğrenciler için maliyetli bir seçimdir. Konut, yiyecek ve ulaşım giderlerinin yüksekliği nedeniyle pek tercih edilmeyen Finlandiya, eğitim verimliliği konusunda rüştünü ispat etmiştir. Sıcakkanlı ve hoşgörülü insanı ve damak tadımıza uygun lezzetler de Finlandiya’yı Erasmus için en iyi yapan özellikleridir.

Ucuz Bir Alternatif: Çekya

Çekya dünyanın en prestijli üniversitelerine ev sahipliği yapan bir ülkedir. Kayıtlı öğrencilerin önemli bir kısmı yabancı öğrencidir. En ucuz Erasmus ülkeleri arasında bulunan Çekya, güler yüzlü ve mutlu halkıyla öğrencilerin hayatını kolaylaştırır. Binlerce şato ve kalenin bulunduğu Çek Cumhuriyeti, Avrupa Birliği'nin en güvenli ve en az suç oranına sahip ülkesidir.

Uluslararası Staj ve İstihdam Fırsatı: Belçika

Belçika ekonomik bakımdan öğrenciler için iyi seçenek olarak görülmeyebilir; fakat Avrupa’nın en yenilikçi üniversiteleri Belçika’dadır. Avrupa'nın kalbinde yer alan ülkede yabancı öğrencilere staj ve iş imkânı da verilir. Belçika hareketli gece hayatı, kültürel çeşitliliği bünyesinde barındırması ve geniş plajlarıyla da albenisi yüksek bir Erasmus ülkesidir. Erasmus için çok tercih edilen ülkelerden biri de Belçika’dır.

Erasmus Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Erasmus İçin Not Ortalaması Kaç Olmalı?

Erasmus programına ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencileri başvurabilirler. Erasmus için genel not ortalamasının (AGNO) ön lisans ve lisans öğrencileri için 2.20/4.00; yüksek lisans ve doktora öğrencileri için ise 2.50/4.00 olması gerekir. Alttan başarısız derslerin bulunması Erasmus+ programı için engel teşkil etmez. Seçimlerde değerlendirme ölçütü ve ağırlıkları şu şekildedir: %50 akademik başarı düzeyi, %50 dil seviyesi.

Türkiye Kaçıncı Grup Ülke?

Ülkemiz AB'nin eğitim, gençlik ve spor alanlarındaki programlarına 2004 yılı itibarıyla başlamıştır. Türkiye hareketlilikte misafir olunan ülkeler arasında üçüncü gruptadır. Erasmus programını Türkiye’de Türkiye Ulusal Ajansı koordine eder.

Erasmus Uçak Biletini Karşılıyor Mu?

Ülke gruplarına göre Erasmus programına katılımı onaylanan öğrencilere dönem ve aylara göre hesaplanan hibe verilir. Hibe kontenjanı nedeniyle bazı öğrenciler programa kabul edilse de hibeden yararlanamaz. Ulaşım masrafı karşılanmasa da bazı okullar birtakım şartlar doğrultusunda (Business bilete ödeme yapılmaz) uçak masrafını karşılar.

Erasmus Hangi Sene Gidilir?

Erasmus hareketliliği proje dönemi Haziran ayında başlar. Başvuru ise en az altı ay öncesinde yapılır. Öğrenim hareketliliğinin süresi ise asgari 3 ay azami 12 aydır.

Sonuç olarak;

Erasmus için en iyi ülkeler derlemesi yaptık ve konuyu mercek altına aldık. Yaptığımız araştırmalara göre Erasmus için en iyi ülke XXXXX. Erasmus hakkında en doğru yanıtı okulunuzun Erasmus ve Uluslararası Hareketlilik Ofisi yanıtlar. Programa katılım sağlamadan önce yabancı dil ve diğer kişisel gelişim kurslarına katılarak eğitim almanızı öneririz.

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı