En İyi Yayınevleri

En İyi Yayınevleri

En İyi Yayınevleri

Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından yayımlanan 2023 Kitap Pazarı Raporu, ülkemizde üretilen kitap sayısının kişi başına 7,52 olarak gerçekleştiğini ortaya koymuştur. Bu veriler, yayıncılık sektöründe geriye doğru düşüş olduğu şeklinde yorumlanmış. Buna rağmen bazı yayınevleri istikrarlı yükselişini sürdürüyor. Peki, sizce en iyi yayınevleri hangileri?

Türkiye’nin En İyi Yayınevleri

Yayınevlerinin ‘en’lerini sıralamadan önce bir konuya açıklık getirelim. ‘En iyi’ nitelendirmesi görecelidir. Üstelik konuya dair yapılan bilimsel bir araştırma yoktur. Yalnızca popüler yayınevlerinden oluşan liste hazırlamak da doğru bir yaklaşım değildir. Araştırmamızda popülerlik ve okuyucu yorumlarından ziyade yayıncılık sektörünün işleyişini baz aldık. Peki, işleyişle neyi kastediyoruz.

Bir yayınevini en iyi olarak nitelendirebilmemiz için kuruluş tarihinin de yayınlamış olduğu kitapların sayısının da önemi yoktur. Önemli olan, yazarlara dağıtım ve satış garantisi vermesi de değildir. Yayınevini başarılı olup olmadığını gösteren kriterler şunlardır:

  • Önemli noktaya gelmesine aracılık ettiği yazarlar,
  • Kaç adet satışın sonrasında yazar ödemesi yaptığı,
  • Yayınladığı kitapların çok okunanlar/satanlar listelerine girip girmediği,
  • Arka planda kaç editörün ve tasarımcının çalıştığı,
  • Basında başarı haberlerinin çıkıp çıkmadığı,
  • Baskı kalitesi.

En İyi Kitap Yayınevleri

Yazımızın bu aşamasına kadar bir yayınevi için en iyi yayınevi diyebilmek için yayınevinin nasıl kriterleri taşıması gerektiğinden bahsettik. Bu kriterler doğrultusunda rüştünü ispat eden ve raflarında en iyi yayınlar bulunan yayınevleri şunlardır:

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Dünya klasiklerinde en iyi yayınevleri arayışındaysanız, biraz da uygun fiyatlı olsun istiyorsanız Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları sizin için iyi bir seçenek olacaktır. Yayınevi, yayınladığı ilk kitabın Mustafa Kemal Atatürk ‘ün Zabit ve Kumandan ile Hasbihal‘i oluşuyla ayrı yere konulabilir; fakat yayınevinin listemizde ilk sırada yer almasının asıl nedeni güçlü bir portföye sahip olmasıdır. Zaman zaman “3 al 2 öde” şeklindeki kampanyalarıyla Türk ve Dünya edebiyatının önemli eserlerini uygun fiyata almamızı sağlaması cezbedicidir. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları çok satanlardan birkaç örnek:

  • Gençler için Fotoğraflarla Nutuk - Mustafa Kemal Atatürk
  • Bir İdam Mahkûmunun Son Günü - Victor Hugo
  • Tek Başıma Uyuyorum - Clara Mas Bassas

Kuruluş tarihi: 1956-2013

Yapı Kredi Yayınları: YKY

Kültür ve sanat odaklı eserleri okumayı seviyorsanız veya bu tür eserleri üreten bir yazar adayıysanız Yapı Kredi Yayınlarını tercih edebilirsiniz. Otuz yılı aşkın deneyime sahip olan yayınevinin dikkat çeken tek özelliği, kültür ve sanat eserlerine yoğunlaşması da değildir. Yayınevi kâğıt kalitesi ve sade kapak tasarımlarıyla dikkat çeker. Yayınevinin eleştirilen tek yönü eserlerinin fiyatlarıdır. YKY çok satanlardan birkaç örnek:

  • Kürk Mantolu Madonna - Sabahattin Ali
  • Doppler - Erlend Loe
  • Bütün Şiirleri – Orhan Veli

Kuruluş tarihi:1945

Can Yayınları

Can Yayınları ile en iyi yayınevleri listemize devam ediyoruz. Yayınevinin sektörde adını büyük harflerle yazdırmasının en önemli sebepleri, farklı tasarımları ve yetenekli genç yazarları desteklemesidir. Çocuk kitaplarıyla popülerleşen can Yayınları, aynı zamanda en iyi çeviri yayınevi olarak bilinir. Eleştirilen yönü ise fiyatlardır. Can Yayınları çok satanlardan birkaç örnek:

  • Pal Sokağı Çocukları - Ferenc Molnár
  • Mektub - Paulo Coelho
  • Aydede Peynir Değildir - Selda Yaşar

Kuruluş tarihi: 1981

Remzi Kitabevi

Ömer Seyfettin’in “Yüksek Ökçeler” adlı eseri ile yayıncılık dünyasına adım atan Remzi Kitabevi en iyi roman yayınevleri arasındadır. Kültür yayıncılığının öncülüğünü yapan Remzi Kitabevinin en önemli özelliği, Türk edebiyatını yönlendiren yazarların eserlerini yayımlamış olmasıdır. Ayrıca yurt dışından getirilen ansiklopedi minvalindeki kitaplar da Remzi Kitabevini listemize almamızın nedenlerinden biridir. Remzi Kitabevi çok satanlardan birkaç örnek:

  • Surrounded by Idiots - Thomas Erikson
  • Beni Gözünüzde Büyütmeyin! - Gülse Birsel
  • Rezonans Kanunu - Pierre Franckh

Kuruluş tarihi: 1927

Kırmızı Kedi Yayınları

Kırmızı Kedi Yayınları ile en iyi kitap basan yayınevleri listemize devam ediyoruz. Bilimsel ve akademik yayınlarda en iyi yayınevlerinden biri Kırmızı Kedi Yayınlarıdır. Satışının çoğunluğunu online platformda gerçekleştiren yayınevi, son zamanlarda güçlü çevirileriyle de gündeme gelmiştir. Kırmızı Kedi Yayınları çok satanlardan birkaç örnek:

  • Körlük - Jose Saramago
  • Baron İstilası - Timur Soykan
  • Kirpinin Zarafeti - Muriel Barbery

Kuruluş tarihi: 2010

Sel Yayıncılık

Sel Yayıncılık Türkiye’de en çok satan yayınevleri arasındadır. 90’lı yılların başında yayın hayatına başlayan yayınevi, daha çok siyasi araştırma eserleriyle bilinir. Mitoloji, felsefe ve tarih alanlarında da geniş portföye sahiptir. Sel Yayıncılık çok satanlardan birkaç örnek:

  • İntihar - Édouard Levé
  • Dansa Davet - Jean Teulé
  • Onca Yoksulluk Varken - Romain Gary / Émile Ajar

Kuruluş tarihi: 1990

Yayınevleri Hakkında SSS

Yayınevleri Yazarlara Ne Kadar Ödüyor?

Edebiyatseverlerin ve kitap tutkunlarının hayalidir yazar olmak. Ancak hayal edildiği gibi yazar olup çok büyük paralar kazanmak kolay değildir. Telif hakkının %40'ını yazar ve yayıncı, %60'ını dağıtımcı ve kitabevi paylaşır. Yayınevleri, telif ücreti olarak 25-100 arasında kitap verir. Bazı yayınevleri satış rakamı belli bir sayıya ulaşıncaya dek yazara ödeme yapmamayı tercih eder.

1 Adet Kitap Bastırmak Kaç TL?

Kitap basım maliyeti; editasyon, sayfa sayısı, kapak tasarımı, son okuma (ikinci editör değerlendirmesi), yazı puntosu ve kâğıt kalitesi ve rengine göre değişkenlik gösterir. Her şeyi hazır bir kitabın yalnızca baskı işlemlerini yapmak maliyeti düşürür. Maliyet yayınevleri arasında farklılık gösterir. Yayınevleri, ücret verilse bile niteliğe ve karlılık tahminlerine göre kitabı basmama kararı alabilir.

Yazarlar İmza Gününde Para Alır Mı?

İmza günleri, okuyucu ile yazar arasında köprü işlevi görür. Öyle ki bazı yayınevleri yazarlarına kitap fuarlarında tanıtım fırsatı sunar. Bazı ünlü yazarların imza günlerinde ücret talep etmesi olasıdır. Ücret talebi yazarın inisiyatifine bağlıdır.

En İyi Yayınevleri Soru Bankası Hangisi?

Yayınevleri söz konusu olduğunda test yayınlarını da atlamamak gerekir. Nitekim soru bankasında en iyi yayınevinin hangisi olduğu öğrenciler için merak konusudur. Birçok alanda test kitabı yayınlayan yayınevleri vardır. TYT/AYT konusunda en kaliteli yayınevleri şunlardır: Bilfen Yayınları, Okyanus Yayınları, Tonguç Yayınları.

Sonuç olarak;

Hangi yayınevi daha iyi merak edenler için en iyi yayınevleri listesi oluşturduk. Yayınevi konusunda merak edilen soruları da yanıtladık. Bahsettiğimiz yayınevinin kitaplarını hem hızlı hem anlayarak okumak için hızlı okuma kursuna katılıp eğitim alabilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı