2 Yıllık Önü Açık Bölümler

2 Yıllık Önü Açık Bölümler

2 Yıllık Önü Açık Bölümler

Yaygın kanının aksine iki yıllık üniversite okumak gereksiz veya boş değildir. İyi bir bölüm okuyarak iş hayatına kısa sürede atılabilir veya DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile dört yıllık lisans programına geçiş yapabilirsiniz. TYT puanıyla tercih yaptığınızda AYT sınavlarına girmeniz de gerekmeyecektir. Akademik kariyer yapmayı düşünmüyorsanız ve iki yıllık bölüm okumakta kararlıysanız önü açık bir bölüm seçmenizi öneririz. Gelin 2 yıllık önü açık bölümler nelerdir birlikte irdeleyelim.

Önü Açık 2 Yıllık Bölümler

Dünya düzeni değiştikçe arz ve talepler de meslekler de değişir. Bazı meslekler bu değişimlerle uyumlu olarak sektörel ihtiyaçlara yanıt verir ve büyüme potansiyeli taşır. “Önü açık” ifadesiyle kastedilen de budur. 2 yıllık birçok bölüm hızlı değişim ve dönüşüm karşısında umut vadedicidir.

2 Yıllık Önü Açık Sağlık Bölümleri

Sağlık alanında çok sayıda ön lisans programı vardır. Ne var ki Optisyenlik gibi bazı bölümler sermaye gerektirir veya iş alanında kısıtlılık söz konusudur. Sağlık alanındaki önü açık TYT bölümleri şunlardır:

  • Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü
  • Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü
  • Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü
  • Yaşlı Bakımı Bölümü
  • Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü
  • Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü
  • Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü

Sağlık alanında en kolay iş bulan bölümler Acil Durum ve Afet Yönetimi ile Tıbbi Laboratuvar Teknikleri bölümüdür.

Eşit Ağırlık 2 Yıllık Önü Açık Bölümler

EA puan türüyle öğrenci alımı yapan birçok bölüm değerli mesleki unvanlar kazandırır. Eşit ağırlıktan alan önü açık 2 yıllık bölümler şunlardır:

Uçuş Harekât Yöneticiliği Bölümü

Unvan: Uçuş harekât uzmanı (uçuş dispeçeri).

Çalışma alanları: Hava yolu şirketlerinin Dispatch / OCC ofisleri, terminal işletmeleri, hava yolu işletmeleri (yolcu – kargo).

Grafik Tasarım Bölümü

Unvan: Grafik tasarımcı, grafiker.

Çalışma alanları: Reklam ajansları, basın yayın kuruluşları, televizyon kanalları, matbaa ve yayın kuruluşları, grafik tasarım stüdyoları, tanıtım birimi bulunan tüm kuruluşlar.

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü

Unvan: Kabin memuru.

Çalışma alanları: Hava yolu şirketleri.

Özel Güvenlik ve Koruma Bölümü

Unvan: Güvenlik görevlisi, güvenlik memuru (kamu), yakın koruma.

Çalışma alanları: Konaklama şirketleri, iş merkezleri, AVM’ler, sağlık kuruluşları, eğitim ve öğretim kurumları, sanayi ve ticari işletmeler, toplu konut alanları, havalimanları, havaalanları, metrolar, gar ve terminaller.

Marina ve Yat İşletmeciliği Bölümü

Unvan: Zabitan sınıfı denizci.

Çalışma alanları: Denizcilik şirketleri, liman ve marinalar.

Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü

Unvan: Muhasebeci, vezne elemanı.

Çalışma alanları: Serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirlik büroları, şirketlerin muhasebe ve finansman birimleri.

Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümü

Unvan: Arama ve kurtarma teknikeri, yangın güvenlik elamanı, itfaiye teknikeri, yangın güvenlik elamanı, iş güvenliği ve işçi sağlığı teknikleri.

Çalışma alanları: itfaiye teşkilatları, acil durum müdürlükleri, sivil savunma arama kurtarma birlik müdürlükleri, havaalanları, havalimanları, büyük oteller, yangın koruma malzemeleri üreten veya satan şirketler.

Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri Bölümü

Unvan: İnfaz koruma memuru.

Çalışma alanları: Ceza infaz kurumları, Adalet daireleri.

Moda Tasarımı Bölümü

Unvan: Moda tasarım elemanı, moda tasarımcı.

Çalışma alanları: Hazır giyim üreten fabrikalar ve atölyeler.

Sayısal 2 Yıllık Önü Açık Bölümler

TYT'deki sayısal puan türünden hesaplanan birçok iki senelik bölüm öğrenciler için cezbedici iş olanakları sunar. Sayısal puan türüyle öğrenci alımı yapan en iyi 2 yıllık bölümler şunlardır:

Acil Durum ve Afet Yönetimi

Unvan: Acil durum ve afet yönetimi teknikeri.

Çalışma alanları: Afet ve Acil Durum Başkanlığına bağlı il müdürlükleri, Afet Yönetim ve Koordinasyon Merkezleri, itfaiye teşkilatları, sivil savunma arama ve kurtarma birlikleri, uluslararası kuruluşlar.

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü

Unvan: Ağız ve diş sağlığı teknikeri.

Çalışma alanları: ağız ve diş sağlığı merkezleri, diş klinikleri ve muayenehaneleri, hastaneler, implant firmaları, ADSM’ler.

Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü

Unvan: Veteriner sağlık teknikeri.

Çalışma alanları: Hayvancılık işletmeleri, hayvan hastaneleri, özel veteriner klinikleri, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) işletmeleri, yem fabrikaları, veteriner laboratuvarları, hayvanat bahçeleri, veteriner ilaç sanayi, veteriner sağlık ve bakım ürünleri şirketleri, mezbahalar, Et Balık Kurumu, danışmanlık kurumları.

Yaşlı Bakımı Bölümü

Unvan: Yaşlı hizmetleri bakımı meslek elemanı.

Çalışma alanları: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı alanlar, belediyeler, hastaneler, huzurevleri, yaşlı bakımevleri.

Uçak Teknolojisi Bölümü

Unvan: Uçak teknisyeni.

Çalışma alanları: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından SHY-145 adı ile yetkilendirilmiş işletmeler, SHGM onaylı veya onaysız üretim yapan firmalar, SHGM ve/veya Avrupa Birliği Havacılık Emniyeti Dairesi (EASA) tarafından SHY-147/PART-147 ile yetkilendirilmiş eğitim kurumları.

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölümü

Unvan: Sağlık teknikeri.

Çalışma alanları: Hastaneler, görüntüleme ve tıp merkezleri.

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü

Unvan: Laboratuvar teknikeri.

Çalışma alanları: Hastaneler, tıp fakülteleri, özel tahlil laboratuvarları, sağlık kuruluşlarının araştırma merkezleri.

Anestezi Bölümü

Unvan: Anestezi teknikeri.

Çalışma alanları: Sağlık kuruluşlarında ameliyathaneler, doğumhaneler ve ağrı tedavi ünitesi.

2 Yıllık Önü Açık Sözel Bölümler

Sözel puan türüyle öğrenci alımı yapılan 2 yıllık önü açık bölümler şunlardır:

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü

Unvan: Tıbbi sekreter.

Çalışma alanları: Tüm sağlık kuruluşları ve medikal şirketler.

Turist Rehberliği Bölümü

Unvan: Turist rehberi.

Çalışma alanları: Seyahat acenteleri.

Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik Bölümü

Unvan: Çevirmen.

Çalışma alanları: Uluslararası bağlantıları bulunan kuruluşlar, tercüme büroları, ithalat-ihracat yapan turizm şirketleri, medya kuruluşları.

İlahiyat Bölümü

Unvan: Din görevlisi

Çalışma alanları: Camiler, dini yayın kuruluşları, eğitim kurumları veya sivil toplum kuruluşları.

Çocuk Gelişimi Bölümü

Unvan: Çocuk gelişimci.

Çalışma alanları: İkinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti sunan hastaneler, Aile Sağlık Merkezleri (ASM), Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kuruluşlar, okul öncesi eğitim kurumları, özel eğitim kurumları ve rehabilitasyon merkezleri, çocuk kulüpleri.

Adalet Bölümü

Unvan: Adalet meslek elemanı, zabıt kâtibi.

Çalışma alanları: Adalet Bakanlığı, kamu ve özel kuruluşların hukuk birimleri, noterler, avukatlık büroları.

İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü

Unvan: İnsan kaynakları meslek elemanı.

Çalışma alanları: Şirketlerin insan kaynakları departmanı, istihdam büroları, kariyer danışmanlık şirketleri, kamu sektörü (Devlet Planlama Teşkilatı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Devlet İstatistik Enstitüsü)

2 Senelik Önü Açık Bölümler Hakkında SSS

2 Yıl Okuyup Hangi Meslekler Olunur?

İki yıllık bölümlerde listemizden de görüldüğü üzere seçenek çok fazladır. Dolayısıyla birçok mesleki unvana iki yıllık okuyarak sahip olunabilir. En popüler meslekler ise paramedik, turist rehberi, grafiker, uçuş harekât uzmanı (uçuş dispeçeri), yakın koruma, veteriner sağlık teknisyeni, itfaiyeci, infaz koruma memurudur.

2 Yıllık Bölümler İş Bulabilir Mi?

Hiçbir bölüm ve meslek için “önü açık/iş garantili” ifadesi kullanmak doğru değildir. Bununla birlikte sağlık alanında çalışmaya olanak tanıyan bölümlerin iş bulma olasılığı diğer bölümlere göre daha yüksektir. İki yıllık sağlık bölümlerinin çoğunun hızlıca iş hayatına atılmada etkili olduğunu söyleyebiliriz.

2 Yıllık Bölümler Neye Göre Alıyor?

Öğrenci alımları önceden baraj puanına göre yapılıyordu. TYT'de 150, AYT'de 180 olan baraj puanı uygulaması kaldırıldı. İlgili puan türünde yapılan hesaplamaya ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanmaya başladı.

Sonuç olarak;

Öğrenci okurlarımız ve aileleri için 2 yıllık önü açık bölümler hakkında geniş kapsamlı bir araştırma yaptık. Araştırmamıza göre en iyi seçenek sağlık bölümleridir. Ön lisans bölümlerinde okuyor veya bu bölümlerde okumayı planlıyorsanız kişisel ve mesleki gelişim eğitimlerine katılarak CV’nizi güçlendirmenizi öneririz.

Popüler Bloglar Blog

Tıbbi Sekreterlik Kursu
İndirimli!
Tıbbi Sekreterlik Kursu
Tıklayınız
Whatsapp Hattı