Üniversite Okumadan Yapılabilecek Meslekler

Üniversite Okumadan Yapılabilecek Meslekler

Üniversite Okumadan Yapılabilecek Meslekler

Üniversite mezunu olmak iş hayatına nitelikli iş gücü olarak başlayabilmek ve hayat standardını yükseltebilmek için kritik önem taşır. Nitekim TÜİK'in "Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri 2023" raporuna göre lisans mezunlarının istihdam oranı yüzde 75,6 olarak gerçekleşmiştir. Ne var ki daha kısa sürede iş hayatına atılmak veya farklı nedenlerle üniversite hayalini ertelemek zorunda kalan birçok insan var. Siz de üniversite eğitimini ertelemeyi veya es geçmeyi planlıyorsanız üniversite okumadan yapılabilecek meslekler hakkındaki bu içeriğimizi okumalısınız.

Üniversite Gerektirmeyen Meslekler

İstatistikler mezunların büyük ölçüde istihdama katkı sağladığını gösterse de üniversite olup uzun süre iş bulamayanların varlığı yadsınamaz. Bazı durumlarda üniversite okumadan iş hayatına atılmak daha avantajlı olabilir. Üniversite okumadan yapılabilecek işler sıralamamıza geçmeden önce altını çizelim ki listemizde yer alacak mesleki unvanların çoğuna sahip olmak için de kısa süreli sertifika programlarına katılmanız gerekecektir.

İş Güvenliği Uzmanı

Herhangi bir alanda uzmanlık kazanmak için deneyim, deneyim kazanmak içinse eğitim almak gereklidir. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde faaliyet gösteren işletmelerde tehlike sınıfına uygun belgeli en az 1 iş güvenliği uzmanı olması zorunlu tutulmuştur. Bu zorunlulukla birlikte iş güvenliği uzmanlığı popüler bir meslek haline gelmiştir. Nitekim iş güvenliği ve sağlığı uzmanı ihtiyacının 55 bine çıktığı yönünde sonuç veren araştırmalar vardır.

İş güvenliği uzmanı unvanı için sertifika olması zorunludur. Sertifika alabilmek için A, B ve C sınıfı iş güvenliği eğitimi almak ve sınava katılmak gereklidir. En az 3 yıl ilgili pozisyonda deneyim kazananlar C sınıfından B'ye; en az 4 yıl deneyimi olanlar ise B'den A'ya geçebilirler.

Dijital Pazarlama Uzmanlığı

Günümüzün en popüler mesleklerinden biri dijital pazarlama uzmanlığıdır. Üniversite okumadan hatta kurslara da katılmadan dijital pazarlama işine girmek mümkün; fakat kurslara katılmadan dijital pazarlamanın alt dallarında uzmanlaşmak pek de kolay değildir. Dijital pazarlamanın popüler alt dalları ise şunlardır:

  • Sosyal medya,
  • Video editörlüğü,
  • SEO uzmanlığı,
  • İçerik editörlüğü,
  • Web tasarım uzmanlığı
  • e-Ticaret uzmanlığı.

Dijital alanda herhangi bir eğitim almadan yapılacak en yüksek kazançlı iş influencerlık mesleğidir. Meslek olup olmadığı tartışılsa da kişisel sosyal medya hesaplarını doğru şekilde yöneterek gereken ekipmanı (görüntü ve ses sistemleri) da sağladığınızda siz de influencerlık yapabilirsiniz.

Grafikerlik

Üniversite okumadan yapılabilecek meslekler listemize grafikerlikle devam ediyoruz. Grafik tasarım bölümünde okumasanız da grafik tasarım kursuna giderek grafikerlik yapmak için fırsat yakalayabilirsiniz. Bunun için yaratıcılığınızın olması ve CorelDraw,, Photoshop, Illustrator ve InDesign programlarını bilmeniz gerekir. Yaklaşık 3 aylık kurslara katılarak bu programları öğrendiğiniz ister dijital pazarlama alanında ister matbaalarda çalışma fırsatına sahip olabilirsiniz.

Baristalık

Barista olmak için lise mezunu olmanız da gerekmez. Resmi eğitim şartı olmasa da barista olmak için baristalık eğitimi ve barista sertifikası almış olmak önemlidir. Uzun süre ayakta çalışmaya dayanıklıysanız ve zaman yönetiminde iyiyseniz baristalık iyi bir seçenektir.

Satış

Diploma gerektirmeyen işler arasında elbette satış da var. Etkili iletişim ve ikna kabiliyetine sahipseniz iş yerlerinin satış ve pazarlama departmanlarında veya çağrı merkezlerinde işe girebilirsiniz. Alanda deneyim kazandığınızda satış takım lideri veya satış uzmanı olabilirsiniz.

Oyunculuk

Üniversiteye gitmeden meslek sahibi olmak istiyorsanız kazancım da yüksek olsun diyorsanız en iyi seçeneklerden biri oyunculuktur. Ancak oyuncu olmak için yetenekli olmak önemlidir. Oyunculuk eğitimi alıp da yetenek olmadığında deneyim kazanmak ve iyi teklifler almak mümkün olmayacaktır.

Tıbbi sekreterlik

Özel sağlık kuruluşlarında en çok ihtiyaç duyulan mesleklerden biri tıbbi sekreterliktir. Genellikle 2 yıllık tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik mezunları istihdam edilir; fakat sertifikası olanlar da iş bulma sürecinde avantajlıdır. Tıbbi sekreterlik eğitimi ve eğitim sertifikası aldığınızda hastanelerden panoramik görüntüleme merkezlerine kadar sağlık alanındaki tüm kurumlarda çalışabilirsiniz.

40 Yaşından Sonra Öğrenilecek Meslekler

Özel sektörde genellikle 40 yaşını aşmış olanların şansı düşük olarak bilinir. Oysa istisnai meslekler de vardır. İşte, 40 yaşından sonra öğrenilecek meslekler:

Emlak Danışmanlığı

İlkokul mezunu olup 40 yaşından büyükseniz de yüksek gelir sağlayabileceğiniz bir işte çalışabilirsiniz. Örneğin, MEB onaylı emlak danışmanlığı sertifikası alarak emlak sektöründe işe girebilirsiniz. En az 100 saatlik emlak danışmanlığı sertifikası aldıktan sonra farklı koşulları da sağlıyorsanız emlak yetki belgesi alarak kendi emlak ofisinizi de açabilirsiniz.

Özel Güvenlik ve Yakın Koruma

Üniversite okumadan üniformalı bir işte çalışmak 40 yaşını aşmış kişiler için de imkânsız değil. Yapmanız gereken tek şey eğitimlere katılarak sertifika almak. 21 yaşına girmiş ve 22 yaşından gün almış olmak ve lise mezunu olmak eğitim için tek koşuldur. Kursa kayıt esnasında; KBB, ortopedi, nöroloji, psikiyatri ve göz doktorlarının kaşesi bulunan “silahlı özel güvenlik olur” ibareli sağlık raporu da istenir.

Şoförlük

Servis şoförü, ambulans şoförü, otobüs şoförü veya makam şoförü olmak için üniversite okumak gerekli değildir. D sınıfı sürücü belgesine ve src1, src2 mesleki yeterlilik belgesine sahipseniz servis şoförlüğü yaparak aylık ortalama 28 bin lira gelir elde edebilirsiniz. En az B sınıfı sürücü belgesine ve ilk yardım sertifikasına sahipseniz sertifika alarak özel sektörde ambulans şoförü olarak çalışabilirsiniz. En az lise mezunuysanız, B sınıfı ehliyetiniz varsa ve makam şoförü belgesine (sertifika) sahipseniz özel işletmeler ve şahıslar için makam şoförlüğü yapabilirsiniz.

Üniversite Okumadan Olunan Meslekler Hakkında SSS

Kolay Meslekler Nelerdir?

Kolay meslek ifadesi çok doğru bir ifade değildir. Nitekim her mesleğin kendine özgü zorunlukları vardır ve zorluk durumu görecelidir. Bununla birlikte yaygın kanıya göre en kolay ve yüksek miktarda para kazandıran meslek influencerlıktır.

Hangi İşte Çok Para Var?

Bir işten elde edilecek geliri öncelikle deneyim belirler. Çok para kazandıran meslekler noterlik, pilotluk, doktorluk, mali müşavirlik ve mühendisliklerdir. Üniversite okumadan yapılabilecek meslekler arasında en çok kazandıran meslek ise dijital pazarlama alanındaki işlerdir.

En Popüler Meslek Hangisi?

Günümüzde tercih edilen en popüler meslek doktorluktur. Avukatlık, öğretmenlik, polislik de popülerdir. Mühendislikte en popüler ve en çok ihtiyaç duyulan mühendislik yazılım mühendisliğidir. Üniversite okumadan yapılabilecek meslekler arasında en popüler meslek

Sonuç olarak;

Üniversite okumadan yapılabilecek meslekler arayışındakiler için önerilerde bulunduk. Eğitim ve iş dünyasındaki tecrübelerimize dayanarak üniversite eğitimini almak için şartlarınızı olabildiğince zorlamanızı öneririz. Açık öğretim fakülteleri hem çalışmak hem okumak için fırsat sunar . En iyi açık öğretim bölümleri hakkındaki yazımızı da okumanızı öneririz.

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı