Meslek kazandıran kurslar, 3 milyon 264 bin işsiz (TÜİK- İş Gücü İstatistikleri 2023) için istihdam olasılığı anlamına geliyor. Birçok farklı sektöre nitelikli iş gücü yetiştiren binlere meslek kursu mevcut. Peki , en iyi meslek kursları hangileri? Hangi kursa gideceğinize karar veremiyorsanız ve yanıtı merak ediyorsanız arkanıza yaslanın ve sektördeki 20 yıllık deneyimimizle hazırladığımız listeyi inceleyin.
Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne göre 2602 mesleki kurs mevcut. En iyilerinin hangisi olduğu ise kazandırdığı unvana, unvanla birlikte gelen kazanımlara göre değişir. Bazı kurslardan alınan sertifikalar hem kamu sektöründe hem özel sektörde çok geniş iş alanı sağlarken bazı kurslar sınavlara hazırlık niteliği taşır. Dolayısıyla hangi kursun en iyi olarak nitelendirilebileceği kişinin ilgi alanına, hedeflerine ve ihtiyacına göre değişir. Bununla birlikte bilgi ve deneyimle şekillenen yaygın kanıya göre en iyi meslek kursları listesi oluşturmak mümkün. İşte, en iyi meslek kursları 👇
Aile Danışmanlığı Eğitimi
Aile danışmanlığı eğitimi psikoloji eğitimidir. Şartları yönetmelikle belirlenmiştir. Eğitimin sonunda başarılı olan kursiyerlere verilen aile danışmanlığı sertifikası, bireylere ekstra uzmanlık kazandırır. Çocuk gelişimi, sosyoloji, sosyal hizmetler, PDR, psikoloji, hemşirelik ve tıp mezunuysanız siz de aile danışmanı olabilirsiniz. MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikasıyla kendi aile danışmanlığı merkezinizi açabilirsiniz. Aile danışmanlığı yapma konusunda kararlıysanız cinsel terapi, oyun ve masal terapisi eğitimi gibi sertifika programlarına da katılmanızı öneririz.
Emlakçılık Kursu
Emlak sektörü her daim dinamik ve yükselişte olan bir sektördür. Bu nedenle emlak danışmanlığı revaçta olan bir meslektir. Emlak danışmanı olmak için emlakçılık belgelerine sahip olmak gerekir. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik gereği zorunlu tutulan emlakçılık sertifikasına sahip olmak için emlakçılık kursuna katılmanız gerekir. MEB onaylı emlak danışmanlığı sertifikasıyla kendi emlak ofisinizi açmak üzere emlak yetki belgesi de alabilirsiniz.
Çocuk Gelişimi Kursu
En iyi meslek kursları listemize çocuk gelişimi kursu ile devam ediyoruz. Çocuk gelişimi kursu kreşlerde ve anaokullarında çalışmak isteyen herkesin katılabileceği kurs programıdır. Çocuklarla çalışma fikri size de cazip geliyorsa çocuk gelişimi sertifikası almanızı öneririz.
Dijital Pazarlama Kursu
Dijital dönüşümün şirketleri dönüştürdüğü çağımızda en çok ihtiyaç duyulan iş gücü de dijital pazarlamanın kapsamındaki işlerde eğtimli kişilerdir. Dijital pazarlama kursuna katılarak işletmelerin sosyal medya hesaplarını yönetme, metin yazarlığı yapma, reklam verme gibi işleri yapabilirsiniz.
Mesleki kurslar veya meslek edindirme kursları olarak adlandırılan kurs programları çoğunlukla herkesin katılımına açıktır. Nitekim eğitim almak herkesin hakkıdır. Ancak bazı kurslar, özellikle de çeşitli nedenlerle üniversite eğitimi alamamış lise mezuniyeti olan kişiler için faydalı olur. İşte, lise mezunları için en iyi meslek edindirme kursları 👇
Bilgisayarlı Muhasebe Kursu
Muhasebe bürolarında veya şirketlerin muhasebe departmanında çalışmak için en az lise mezunu olmak gerekir. Genellikle bölüm mezunlarına istihdamda öncelik tanınır. Bununla birlikte bilgisayarlı muhasebe kursu kapsamında sertifika almışsanız lise mezunu olarak da muhasebe elemanı olarak çalışabilirsiniz. Muhasebe alanında kariyer planlıyorsanız bilgisayar işletmenliği kursuna da katılmanızı öneririz.
Barista Eğitimi
Üçüncü dalga kahve dükkanları giderek yaygınlaştı. Bu dükkanlar genellikle istihdamda eğitim verir; fakat bazıları direkt olarak sertifikalı personel tercih eder. Barista sertifikasıyla kahve dükkanlarının ve kafelerin yanı sıra restoranlarda da çalışabilirsiniz.
10 Parmak Klavye Eğitimi
Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen katiplik sınavlarına en az lise mezunları da girebilir. Katiplik sınavlarında başarılı olmak için klavyeyi doğru ve hızlı kullanmak gerekir. 10 parmak klavye eğitimi bu gerekliliği karşılayan kurs programıdır. 10 parmak klavye eğitimine katılarak hızlı yazma yetisine sahip olduğunuzu sertifika ile belgelediğinizde özel sektörde istihdamda avantaj sahibi olursunuz.
Esasında eğitimle veya iş dünyasıyla ilgili herhangi bir konuda cinsiyet ayrımı yapmak doğru değildir. Ne var ki yaygın kanı bazı mesleklerin gerektirdiği nitelikler bakımından kadınlara daha uygun olduğu yönündedir. İşte, bayanlar için meslek edindirme kursları 👇
Güzellik Uzmanlığı Kursu
Bayanların en çok talep gösterdiği meslek kurslarından biri güzellik uzmanlığı kursudur. Kursa katılarak sertifika aldığınızda güzellik merkezleri veya kuaförlerin yanı sıra özel tıp merkezlerinde, SPA merkezlerinde, sinema kanallarının makyaj bölümünde çalışabilirsiniz. Güzellik uzmanlığı sertifikası, kendi iş yerini açmak isteyenler için yasal zemin oluşturur. Güzellik sektöründe kariyer planlıyorsanız nail art eğitimi, ipek kirpik kursu, protez tırnak eğitimi gibi eğitimlere de katılmanızı öneririz.
Amigurumi Kursu
Amigurumi kursu, şiş ve tığ örücülüğüyle bebek yapımı kursu olarak da bilinir. Amigurumi teknikleriyle oyuncakların yanı sıra anahtarlık, saksı süsü, emzik zinciri gibi ürünler de yapılabilir. Kurs esasında hobi kursudur; fakat amigurumi oyuncak yapımı karlı bir olduğu için mesleki kurs niteliği de taşır. Kursa giderek sertifika aldığınızda online platformlarda satış yapabilir veya başta örgü aksesuar üretimi yapan şirketler olmak üzere birçok yerde çalışabilirsiniz.
Tıbbi Sekreterlik Kursu
Bayanlar için en iyi meslek edindirme kursları listemize tıbbi sekreterlik kursuyla birlikte devam ediyoruz. Eğitime katılarak alacağınız tıbbi sekreterlik sertifikası sayesinde özel sektörde tüm sağlık kurumlarında çalışma fırsatı yakalayabilirsiniz. Bizim önerimiz tıbbi sekreterlik kursuna ek olarak diğer sağlık meslek eğitimlerine (hasta ve yaşlı bakımı, hasta kabul, temel ilk yardım) kurslarına da katılmanız yönünde.
Terzilik Kursu
Terzilik kursu erkek kadın fark etmeksizin en çok başvurulan meslek kurslarından biridir. Bununla birlikte terzilik mesleğine özellikle de kadınlar talep gösterir. Kursa katılarak sertifikanızla kendi iş yerinizi açmak için zemin hazırlayabilirsiniz.
Aşçılık Kursu
Aşçılık kursuna katılarak özel pişirme tekniklerini öğrenebilirsiniz. Aldığınız aşçılık sertifikası sayesinde restoran, otel, büfe ve yemekhane gibi alanlarda çalışabilirsiniz. Aşçılık sertifikasına ek olarak pastacılık, fırıncılık ve ekmek yapımı, unlu mamuller üretimi, butik pastacılık, pizza yapımı gibi kurslara da katılmanızı öneririz.
Merak edenler için erkeklerin en çok talep gösterdiği sertifika programlarını da listeleyelim:
İŞKUR (Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösterir. Kurumun amaçlarından biri istihdamın yaygınlaştırılmasına ve işsizliğin önlenmesine yardımcı olmaktır. Amacın gerçekleştirilmesi için işbaşı eğitim programı uygulanır.
İŞKUR iş başı eğitim programına İŞKUR'a kayıtlı işsiz olup 15 yaşını tamamlamış olan kişiler katılabilir. İş arayan kişilere günlük 653,93 TL cep harçlığı ödenir. En çok talep gösterilen İŞKUR destekli istihdam kursları satın alma görevlisi ve muhasebe elemanı kursudur. Kurslarda alt ve üst yaş sınırı değişiklik gösterir. Örneğin, muhasebe elemanı kursunda alt yaş sınırı on sekiz; satın alma görevlisi kursunda alt yaş sınırı yirmidir.
Meslek Edinmek İçin Hangi Kurslar Var?
Uzaktan Eğitim’de yüzlerce kurs var. Meslek edindirme kursları arasında sosyal medya uzmanlığından emlak danışmanlığına, öğrenci koçluğundan aile danışmanlığına birçok kurs vardır. Kurslar sayesinde kazanılan sertifikalar mesleki unvana sahip olmayı sağlar.
Meslek Edindirme Kursları Ücretsiz Mi?
Meslek edindirme kursları ücretlidir. Ücretsiz kurs veren yerler de vardır; fakat ücretsiz kurslarda kontenjan, katılımcı sayısı gibi kısıtlamalar vardır. Bazı meslek edindirme kursları, ücretli ödenen başka bir meslek kursunun hediyesi olarak ücretsiz olarak verilebilir. Örneğin, Uzaktan Eğitim’debilgisayarlı muhasebe kursuna katılan kursiyerlere insan kaynakları kursu ücretsiz (hediye) olarak tanımlanır.
Hangi Kurs Para Kazandırır?
İŞKUR kursları dışında kurs programları doğrudan para kazandırmaz. Ancak kursların kazandırdığı sertifika ve sertifikanın yasal dayanak oluşturduğu mesleki unvan para kazandırır. Örneğin, Uzaktan Eğitim’de emlak danışmanlığı kursu kapsamında sertifika alanlar emlak sektöründe yüksek gelir elde etme fırsatı yakalayabilir.
e-Devlette Kurs Var Mı?
e-Devlet portalında kurs yoktur. Bununla birlikte Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) akademi sayfasına e-Devlet portalından ulaşmak mümkün. BTK Akademi’de Python programlama dilinden satış ve pazarlamaya birçok konuda eğitim vardır.
Sertifika ile İşe Girilir mi?
Sertifika ile işe girilir. Birçok sektörde paydaşlar istihdamda mesleki ve teknik eğitim alınmasını zorunlu kılmıştır. Eğitimin göstergesi olan sertifika istihdamı destekler.
Sonuç olarak;
Meslek kursları arayışındakiler için en iyi meslek kursları hakkında yazdık. Sektörel deneyimimize dayanarak size mesleki kursları kişisel gelişim kurslarıyla desteklemenizi öneririz. Kursa gitmekteki asıl amacınız iş bulmaksa şu blog içeriğimizi de okumalısınız: En Popüler İş Garantili Kurslar Listesi .