Dünyanın En İyi Üniversiteleri 2025

Dünyanın En İyi Üniversiteleri 2025

Dünyanın En İyi Üniversiteleri 2025

Yurt dışında eğitim almak istiyorsanız ve üniversite araştırması yapıyorsanız ya da yalnızca merakınızı gidermek istiyorsanız tam da doğru sayfadasınız. ‘Hangisi en iyi’ yazı dizimizin bu defaki konusu dünya sıralamasına göre üniversiteler . Araştırmalarınızda karşılaştığınız bilgi karmaşası sizi yorduysa ve asıl aradığınız hap bilgilerse arkanıza yaslanın ve rehber minvalindeki içeriğimize dikkat verin. Sizler için, bilimsel araştırmalara göre dünyanın en iyi üniversiteleri listesi hazırladık.

Dünyadaki Üniversite Sıralaması

‘En iyi’ nitelendirmesi çoğunlukla görecelidir fakat yaygın kanıya göre birçok konuda en iyi listeleri oluşturulur. Bu durum üniversiteler için geçerli değildir. Üniversiteleri kriterlere göre sıralayan hem ulusal hem uluslararası birçok platform veya kuruluş vardır. Quacquarelli Symonds (QS) ile Times Higher Education (THE), dünyanın en saygın derecelendirme organizasyonlarıdır.

Times Higher Education Dünya Üniversite Sıralaması 2025, WUR 3.0 metodolojisine dayanan 18 performans göstergesine göre yapılmıştır. Araştırmaya 115 ülke ve bölgede 2092 üniversite dahil edilmiştir. Sonuçlar şu ölçütlere belirlenmiştir:

  • Öğretme (%29,5)
  • Araştırma ortamı (29)
  • Araştırma kalitesi (%30)
  • Uluslararası görünüm (%7,5)
  • Sanayi (%4)

Times Higher Education Dünya Üniversite Sıralamasında ilk sırada 98,5 puanla Oxford Üniversitesi yer almıştır. Bunun nedeni olarak üniversitenin sanayi ile iş birliği ve eğitim alanındaki önemli iyileşmeleri gösterilmiştir. Araştırma, aynı zamanda Brezilya, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin yükseköğretimde yükselen pazarlar olduğunu ortaya koymuştur.

Times Higher Education’ın Dünyanın En İyi Üniversiteleri Listesi

1. University of Oxford

2. Massachusetts Institute of Technology

3. Harvard University

4. Princeton University

5. University of Cambridge

6. Stanford University

7. California Institute of Technology

8. University of California, Berkeley

9. Imperial College London

10. Yale University

QS Rankings web sitesine göre ise dünyanın en iyi üniversiteleri sıralaması şu ölçütlere göre yapılmıştır:

  • Akademik itibar (%40)
  • İşveren itibarı (%10)
  • Fakülte/öğrenci oranı (%20)
  • Fakülte başına atıf (%20)
  • Uluslararası öğretim üyesi oranı (%5)
  • Uluslararası öğrenci oranı (%5)

QS Dünya Üniversiteleri Sıralaması 2025 yılında birinci olan üniversite Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) olmuştur. Dünyanın en başarılı üniversiteleri listesinde yer alan Türk üniversiteleri şunlardır:

  • ODTÜ
  • İstanbul Teknik Üniversitesi
  • Koç Üniversitesi
  • Boğaziçi Üniversitesi
  • Bilkent Üniversitesi

QS Dünyanın En İyi Üniversiteleri Listesi

1. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü

2. Imperial College London

3. Oxford Üniversitesi

4. Harvard Üniversitesi

5. Cambridge Üniversitesi

6. Stanford Üniversitesi

7. ETH Zürih

8. Singapur Ulusal Üniversitesi

9. University College London

10. California Institute of Technology

Dünyadaki En İyi Üniversiteler

İki organizasyonda ortak olarak ilk sıralarda yer alan dünyanın en iyi 5 üniversitesi 👇

  • Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, 1861 yılında kurulmuştur. Üniversite bilim ve teknoloji alanında lider konumdadır. Öyle ki günümüzde kullanılan birçok teknolojik ürün MIT laboratuvarlarında üretilmiştir. MIT'ye kabul edilen öğrencilerin ortalama ağırlıklı not ortalaması 4.16'dır. Üniversiteden mezun olan birçok ünlü (Kofi Annan, Michael J. Massimino vs.) vardır.

  • University of Oxford (Birleşik Krallık)

Oxford Üniversitesi köklü tarihiyle dikkat çeken bir üniversitedir. Üniversite, üst üste birçok defa dünyada birinci sırada yer almıştır. Oxford, geniş akademik yelpazesi bulunan bir okuldur. Öğrencilerin profesörlerden birebir ders alma imkânı vardır. Ülkenin en büyük kütüphanesi de Oxford’dadır.

  • Harvard University (ABD)

Dünyadaki en iyi üniversite sıralaması yapıldığında adı ilk sıralarda yer alan üniversitelerden biri de Harvard University. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski yüksek öğrenim kurumu Harvard Üniversitesidir. Üniversite başvuru yapan öğrencilerin ortalama %5,2’lik kısmını kabul eder. Dünyanın en büyük akademik kütüphanesi Harvard Üniversitesindedir.

  • Stanford University (ABD)

Stanford Üniversitesi, dünyadaki en büyük bütçeye sahip özel üniversitelerden biridir. Üniversitenin öğrencileri çoğunlukla uluslararası öğrencilerdir. John F. Kennedy, John Steinbeck gibi birçok ünlü mezun eden üniversite, teknoloji ve girişimcilikte ön plandadır.

  • California Institute of Technology (Caltech) (ABD)

Dünya en iyi üniversite sıralaması listemize Kaliforniya Teknoloji Enstitüsüile devam ediyoruz. Üniversite, 1891 yılında Throop Üniversitesi adıyla kurulmuştur. Üniversite, seçkin bir öğretim üyesi ve mezun topluluğuna sahiptir. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, bilim ve mühendisliğe dayanan altı akademik bölüme sahiptir.

Bölümlere Göre Dünyanın En iyi Üniversiteleri

Üniversiteler akademik kadrosu, sunduğu teknolojik imkanlar, kütüphanesi gibi özellikleriyle öne çıkar. Bazı üniversiteler birtakım alanlarda yaptığı araştırmalarla, buluşlarıyla ve aldığı ödüllerle öne çıkar. Örneğin, mühendislikte Massachusetts Institute of Technology (MIT), tıp alanında Johns Hopkins Üniversitesi dünyanın en ünlü üniversiteleri arasındadır.

Üniversite

Bölüm/alan

Massachusetts Institute of Technology (MIT)

Mühendislik

Stanford Üniversitesi

Mühendislik, işletme

California Institute of Technology (Caltech)

Mühendislik

ETH Zürih

Mühendislik

Harvard Üniversitesi

İşletme, tıp

University of Pennsylvania - The Wharton School

İşletme

Johns Hopkins Üniversitesi

Tıp

University College London (UCL)

Tıp

Delft Teknoloji Üniversitesi

Mimarlık

Bartlett UCL

Mimarlık

University of California

Psikoloji

Yale Üniversitesi

Psikoloji

London School of Economics and Political Science (LSE)

Uluslararası İlişkiler

Princeton Üniversitesi - Woodrow Wilson School of Public and International Affairs

Uluslararası İlişkiler

Dünyanın En İyi Üniversiteleri Hakkında SSS

Dünyanın En İyi 10 Üniversitesi Hangisi?

Dünyanın en iyi 10 üniversitesi, QS ve Times Higher Education (THE) tarafından belirlenen listelere göre Avrupa’daki üniversitelerdir. Yapılan araştırmalarla oluşturulan listeleri Avrupa ve Kuzey Amerika'daki eğitim kurumları domine eder. İki farklı listede başı çeken üniversiteler Oxford Üniversitesi ile Massachusetts Teknoloji Üniversitesi (MIT) olmuştur.

Türkiye Üniversitesi Dünyada Kaçıncı?

QS 2024 Dünya Üniversiteleri Sıralaması'na göre Türk üniversiteleri ilk 500’de yer almayı başarmıştır. Türkiye’de 10 üniversite ilk 1000’e girmiştir. Sıralamada ODTÜ 336'ncı, İTÜ 404'üncü ve Koç Üniversitesi 431'inci olmuştur.

Dünyanın İlk Üniversitesinin Adı Nedir?

UNESCO'nun Dünya Mirası listesine göre Karaviyyin Üniversitesidir. Nitekim Karaviyyin Üniversitesi, UNESCO'nun Dünya Mirası listesine göre dünyanın en eski üniversitesi unvanına sahiptir. Avrupa'daki en eski üniversite ise Bologna Üniversitesidir.

Boğaziçi Dünyada Kaçıncı?

QS 2025 Dünya Üniversiteleri Sıralamasında Boğaziçi Üniversitesi 418’inci olmuştur. Alanlarına Göre En İyi Üniversiteler Sıralamasında Boğaziçi Üniversitesi, dünyada 5 temel alanın 3’ünde ilk 300’de yer almıştır. Bu alanlar şunlardır: Sosyal bilimler ve işletme, sanat ve beşerî bilimler, mühendislik ve teknoloji.

Sonuç olarak;

Eğitim hayatına yurt dışında devam etmek isteyen kursiyerlerimiz sektörel bilgimize güvenerek dünyanın en iyi üniversiteleri hakkında sorular yöneltiyor. Biz de buna dayanarak yapılan bilimsel araştırmaları da baz alarak detaylı bir blog içeriği hazırladık. Times Higher Education (THE) 2025 listesine göre dünyanın en iyi üniversitesi Oxford Üniversitesi. QS Dünya Üniversiteleri Sıralamasında ilk sırada yer alan üniversite ise Massachusetts Teknoloji Üniversitesi (MIT) oldu. En iyi üniversiteler başlıklı içeriğimizle Türkiye’deki en iyi üniversitelerin listesine erişebilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Aile Danışmanlığı Eğitimi
İndirimli!
Aile Danışmanlığı Eğitimi
Tıklayınız
Whatsapp Hattı