Üniversite Adayları Buraya: En İyi Üniversiteler

Üniversite Adayları Buraya: En İyi Üniversiteler

Üniversite Adayları Buraya: En İyi Üniversiteler

2024-2025 eğitim öğretim yılı henüz yeni başlamış olsa da birçok lise son sınıf öğrencisi üniversite araştırmalarına başladı. Eğitim sektörü paydaşları ve güncel gelişmelerle ilgilenen büyük çoğunluk da Türkiye üniversite sıralaması hakkında fikir edinmek istiyor. Siz de sıralamayı öğrenmek istiyorsanız arkanıza yaslanın ve en iyi üniversiteler derlememize göz atın.

Türkiye’nin En İyi Üniversiteleri

Herhangi bir konuda “en iyi” nitelendirmesi yapmak için çoğunlukla yaygın kanı yeterli olur. Bu durum üniversiteler için geçerli değildir. Üniversiteleri birçok farklı unsura göre sıralamak gereklidir. Saygın derecelendirme kuruluşları bu noktada devreye girer.

Yükseköğretim alanında 30 yılı aşkın deneyime sahip olan QS Quacquarelli Symonds tarafından her yıl üniversite sıralaması yapılır. 2025 yılı için QS Dünya Üniversite Sıralaması, Türkiye’nin en iyi üniversiteleri listesini de ortaya çıkarmıştır. Aşağıdaki tabloda araştırmada dikkate alınan kriterleri ve kriterlerin ağırlıklandırmasının nasıl yapıldığını görebilirsiniz:

Kriter

Ağırlık

Akademik itibar

%30

İşveren itibarı

%15

Öğrenci/öğretim üyesi oranı

%10

Her öğretim üyesine düşen atıf sayısı

%20

Uluslararası öğretim üyesi oranı

%5

Uluslararası araştırma ağı

%5

İstihdam sonuçları

%5

Sürdürülebilirlik

%5

Üniversiteler, değerlendirilme sürecine birtakım kriterlere göre dahil edilmiştir. Scopus tarafından dizinlenen en az 100 yayını olmayan, itibar eşiği bakımından ilk %20'de yer almayan ve bölge sıralamasının ilk %50'sinde yer almayan üniversiteler liste dışı bırakılmıştır. 5.000'den az öğrencisi olan yükseköğretim kurumlarında akademik itibar, işveren itibarı ve her öğretim üyesine düşen atıf sayısı kriterleri göz önünde bulundurulmuştur. Yazımızın devamında en iyi üniversiteler hangileri sorusunu Türkiye bazında yanıtlayacağız. Listede yer alan diğer ülkelerin üniversitelerini merak ediyorsanız dünyanın en iyi üniversiteleri blog içeriğimizi de okumanızı öneririz.

En İyi 10 Üniversite

Türkiye’de olup 2025 QS Ranking 2025 Dünya sıralamasına girmeyi başaran üniversiteler, en iyi Türkiye üniversiteleri olarak dünyaya nam salmıştır. QS’ın kapsamlı metodolojisine göre en iyi 10 üniversite hakkındaki hap bilgileri aktaralım. 👇

1-Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ/METU)

Türkiye'nin en yüksek sıralamaya sahip üniversitesi Orta Doğu Teknik Üniversitesidir. Ankara’da bulunan ODTÜ, dünya sıralamasında 285’inci sıralamada yer almıştır. ODTÜ, YKS’ye giren iki buçuk milyonu aşkın öğrenciden yalnızca en üstteki yüzde ikilik dilime girebilen öğrencileri kabul eder . Üniversitenin 1900’ü aşkın yabancı öğrencisi vardır. ODTÜ, uluslararası bağlantılar açısından da önde gelen bir üniversitedir. 2023-2024 akademik yılında 25,000'i aşkın öğrenci ODTÜ’ye kayıt yaptırmıştır.

2-İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)

Türkiye’nin en iyi üniversiteleri sıralaması İstanbul Teknik Üniversitesi ile devam etmiş. Sıralamaya göre İstanbul’un en iyi devlet üniversitesi İstanbul Teknik Üniversitesidir. 326’ıncı sırada yer alan İTÜ, bilişim, mühendislik ve mühendislik teknolojilerinde ön plandadır. Nitekim dünyanın en fazla ABET (Accreditation Board for Engineering and Technology/Mühendislik ve Teknoloji Akreditasyon Kurulu) akreditasyonuna sahip üniversitesi İTÜ ’dür. Türkiye’nin en fazla sayıdaki Erasmus değişim programı da İTÜ’dedir. İTÜ, 2023-2024 URA Dünya Alan Sıralamasında polimer, su kaynakları, mimarlık, deniz bilimleri, yapay zekâ ve telekomünikasyon alanlarında en iyi dereceleri elde etmiştir.

3-Koç Üniversitesi (KÜ)

1993 yılında İstanbul'da eğitim öğretim hayatına başlayan Koç Üniversitesi, bugün Türkiye’nin en iyi özel üniversiteleri arasında ilk sırada yer almayı başarmıştır. Yüksek taban puanlarıyla öğrenci alımı yapan üniversite, özellikle de araştırma olanakları ve bireysel eğitim sistemiyle dikkat çekmiştir. İstanbul'un en donanımlı akademik kütüphanelerinden biri Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesidir. Üniversite, sıralamada dünya üniversiteleri arasında 401’inci olmuştur. Koç Üniversitesi, 2023-2024 URA Dünya Alan Sıralamasında siyaset bilim alanında 212’inci olmayı başarmıştır.

4-Boğaziçi Üniversitesi (BOUN)

Boğaziçi Üniversitesiile en iyi üniversiteler listesine devam ediyoruz. İstanbul’daki Boğaziçi Üniversitesi, sıralamada dünya üniversiteleri arasında 418’inci olmuştur. Üniversite, aynı zamanda US News&World Report tarafından yayımlanan dünyanın en iyi küresel üniversiteleri listesinde de yer almıştır. Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye genelinde üç farklı puan türünde birinci olan öğrencilerin tercihi olmuştur.

5- Bilkent Üniversitesi

477. sırada yer alan Bilkent Üniversitesi de en iyi üniversiteler arasındaki yerini almıştır. Bilkent Üniversitesi, Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesidir. Başkent Ankara’daki üniversite, 34 ülkeden öğretim elemanına sahip tir. Üniversitenin, 51 ülkeden 360 yükseköğretim kurumuyla öğrenci değişim programı anlaşması vardır.

6-Sabancı Üniversitesi

2025 yılı dünya sıralamasında 516. sırada yer almayı başaran üniversite, İstanbul’da bulunan Sabancı Üniversitesi olmuştur. Sabancı Üniversitesi , YÖK Araştırma Üniversiteleri 2023 Performans Sıralamasında ise ikinci olmuştur. Böylece Türkiye’nin en başarılı üniversiteleri arasında bulunduğunu tescillemiştir. Sabancı Üniversitesi, Türkiye’de ilklere imza atan bir üniversitedir. Üniversitenin en dikkate değer özellikleri, %100 İngilizce eğitim vermesi, bölüm yerine fakülte seçme özgürlüğü sunması ve öğrenci kontenjanını kısıtlı tutmasıdır.

7-İstanbul Üniversitesi

İstanbul Üniversitesi, dünya en iyi üniversite sıralaması ile adını duyuran Türk üniversitelerinden biridir. Önceki yıla göre daha başarılı bir sıralama elde ederek 621-630 bandında yer alan İstanbul Üniversitesi, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesi unvanına sahiptir. Üniversitenin, Nobel ödüllü iki mezunu (Orhan Pamuk, Aziz Sancar) vardır. İstanbul Üniversitesi, 2023-2024 URAP Dünya Alan Sıralamasında diş hekimliği, pediatri, klinik nöroloji alanında 255’inci olmayı başarmıştır.

8-Hacettepe Üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi, en iyi üniversite sıralamaları söz konusu olduğunda listenin ilk sıralarına yerleşmeyi başaran üniversitelerden biridir. Üniversite, 641-650 bandında yer alarak dünyanın en iyi 1000 üniversitesinden biri olmayı başarmıştır. Hacettepe Üniversitesi araştırmacıları, 150’yı aşkın ödül kazanmayı başarmıştır. Üniversitede 300’ü aşkın araştırma laboratuvarı ve 1000’in üzerinde devam eden proje vardır. Hacettepe Üniversitesi, 2023-2024 URAP Dünya Alan Sıralamasında da (pediatri, diş hekimliği) adından söz ettirmeyi başarmıştır.

9-Ankara Üniversitesi

Cumhuriyet döneminde kurulan ilk üniversite unvanına sahip olan Ankara Üniversitesi, en iyi üniversiteler dünya sıralamasında 801-850 bandında kendine yer bulmuştur. Ankara Üniversitesi 2023-2024 URAP Alan Bazlı Sıralamalarında; veteriner bilimler alanında Türkiye birincisi , gıda mühendisliği ile ziraat alanlarında Türkiye ikincisi, diş hekimliği alanında Türkiye üçüncüsü olmuştur. Ankara Üniversitesi, 2023-2024 URA Dünya Alan Sıralamasında diş hekimliği alanında 168’inci olmayı başarmıştır.

10-Yıldız Teknik Üniversitesi(YTÜ)

Yıldız Teknik Üniversitesi, Türkiye'nin ilk teknik üniversitelerinden biridir. Üniversite, dünya çapında en iyi üniler arasında 851-900 bandında yer almıştır. Üniversitenin ilk kuruluş amacı makinist yetiştirilmektir.

En İyi Üniversiteler Hakkında SSS

Türkiye'nin 1 Numaralı Üniversitesi Hangisi?

Türkiye’nin 1 numaralı üniversitesi, YÖK’ün esas aldığı QS 2025 Dünya Üniversiteleri Sıralaması'na ilk 300’de girmeyi başaran ODTÜ ’dür. ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP sıralamasına göre 1 numaralı üniversite Koç Üniversitesidir. YÖK tarafından yürütülen Araştırma Üniversiteleri Performans İzleme Endeksi’nin 2023 yılındaki sonucuna göre Türkiye’nin 1 numaralı araştırma üniversitesi Koç Üniversitesidir.

Dünyada İlk 500'e Giren Türk Üniversitesi Hangisi?

QS 2025 Dünya Üniversiteleri Sıralaması'nagöre dünyada ilk 500’e giren Türk üniversitesi ODTÜ, İTÜ, Koç Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesidir . ODTÜ, 285'inci olmuştur. İlk 1000'e giren üniversite sayısı ise 11’dir.

Türkiye'nin En Büyük Üniversitesi Hangisi?

Türkiye'nin en büyük üniversitesi Van 100. Yıl Üniversitesi dir. Van 100. Yıl Üniversitesi, 85km² kampüs alanına sahiptir. ODTÜ ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü İYTE, 100. Yıl Üniversitesinden sonra en büyük üniversitedir.

En Yüksek Puanlı Üniversite Hangisi?

TYT puan türüyle öğrenci alan en yüksek puanlı üniversite İstanbul Teknik Üniversitesidir. Sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puan türünde en yüksek puanla öğrenci alımı yapan üniversite Koç Üniversitesidir. En yüksek puanlı diğer özel üniversiteler şunlar: Bilkent Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Medipol üniversitesi. Devlet üniversitelerinde en yüksek puanla alım yapan üniversiteler ise ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesidir.

Sonuç olarak;

Türkiye’nin en iyi 10 üniversitesi hangileri merak edenler için bilimsel araştırma sonuçlarına göre en iyi üniversiteler derlemesi yaptık. Üniversiteler hakkında çok daha detaylı ve kapsamlı bilgi edinmek isterseniz devlet üniversiteleri, vakıf üniversiteleri, BESYO üniversiteleri, mezunları en hızlı iş bulan üniversiteler ile mimarlık, diş hekimliği, hemşirelik, tıp fakülteleri için oluşturduğumuz blog içeriklerine de göz atmalısınız.

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı