Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Saatlerce veya günlerce çalıştığınız derslerde istediğiniz sonuca ulaşamıyor musunuz? Öyleyse uyguladığınız ders çalışma taktiği size uygun olmayabilir ya da dersi derste dinlemekle yetinmeyip farklı yöntemlerle tekrar yapmanız gerekir. Verimli ders çalışma teknikleri herkes için aynı olamaz. Gelin sizin için en etkili ders çalışma yöntemi hangisi birlikte bulalım. 👇

Verimli Ders Çalışma Yolları

Bazı öğrenciler dinleyerek daha iyi anlarken bazı öğrenciler izleyerek daha iyi anlar. Dolayısıyla her yöntem her öğrenciye uygun değildir. Öncelikle kendi öğrenme tarzınızı keşfetmelisiniz. Ardından ihtiyacınızın ne olduğunu bulmalısınız. Örneğin, aralıksız çalışıyor ve başarılı olamıyorsanız daha akılda kalıcı bir yöntem uygulamalı; odaklanma sorunu yaşıyorsanız çalışma ortamınızı gözden geçirmelisiniz. Aşağıdaki yöntemleri uygulamadan önce çalışma motivasyonunuzu sağlamak için uzun ve kısa vadeli hedefler belirleyin.

1.Derslere Düzenli Olarak Katılın

Dersi derste dinlemek tek başına başarı taktiği olamaz; fakat tekrar yöntemiyle desteklendiğinde çok iyi sonuç verir. Dersi derste iyi dinlediğinizde anlayamasanız da konu hakkında fikriniz olur. Bu nedenle devamsızlık yapmamaya dikkat etmelisiniz. Derslerde konuyu iyi anlamak için yalnızca eğiticiye odaklananın, çabuk değerlendirme yaparak erken sonuca varmaktan kaçının ve iyi not alın.

2.Planlı Ders Çalışın ve Bol Tekrar Yapın

Akılda kalıcı ders çalışma teknikleri arasında en önemlisi tekrar yapmaktır. Sistemli çalışma alışkanlığı edinerek sürekli tekrar yapmak bilgilerin hafızanızda kalıcı olmasını sağlar. Nitekim öğrenilen bilginin yaklaşık %60-70’i o gün unutulur. Tekrarın etkili olması için şunları yapın:

  • Tekrar yaparken sesli okuyun,
  • Önemli yerlerin altını çizin,
  • Not alın,
  • Özet çıkarın,
  • Öğrendiğiniz konuyu başka birine anlatın,
  • Yatmadan önce son okuma yapın,
  • Konuyu tam öğrenene dek soru çözün.

Günlük konu tekrarı için 10 dakika, haftalık konu tekrarı için 30 dakika yeterlidir. Özellikle de aylık konu tekrarında soru çözümleri yapmanızı öneririz. Tekrara rağmen konuyu anlayamıyorsanız, farklı anlatım şekillerini görmek için farklı kaynakları kullanın. Tekrarın etkili olmasında en önemli teknik planlı ders çalışmaktır. Bu nedenle rehber öğretmenden veya öğrenci koçundan yardım alarak ders çalışma programı hazırlamanızı öneririz.

3.Zaman Yönetimi Teknikleri Uygulayın

Verimli ders çalışma teknikleri listemize zaman yönetimiyle devam ediyoruz. Ders çalışmak için yeterli vakti bulamadığınızı düşünüyorsanız veya sınavlarda verilen zamanı doğru kullanamıyorsanız zamanı doğru kullanmak için birtakım teknikler uygulamanız gerekiyor demektir. Öğrenciler için en faydalı zaman yönetimi teknikleri şunlardır:

Pomodoro tekniği: Bu tekniğin esası şöyle:

  • 25 dakika aralıklarla 5 dakikalık mola verin.
  • 3 defa 25 dakika aralıklarla 5 dakikalık mola verdikten sonra 25-30 dakikalık mola verin.

Tekniğin başarılı olması için temel koşul çalışma masasında derse tamamen konsantre olabilmektir.

Hızlı okuma tekniği: Zamanı doğru yönetmek için etkili başka bir teknik ise hızlı okuma tekniğidir. Hızlı okuma tekniği, göz kaslarını eğiterek anlayarak ve hızlı okuma tekniğidir. Bu teknik zaman yönetiminin yanı sıra dikkat dağınıklığı önlemek, stresi azaltmak bakımından da faydalıdır.

4.Not Tutma Teknikleri Uygulayın

Not almak doğru ders çalışma teknikleri söz konusu olduğunda ilk akla gelen etkili bir yöntemdir. Gelişen teknolojiyle birlikte not alma yöntemleri türemiştir. Dijital ortamda not tutmak, not paylaşma ve ekleme gibi avantajlarla popüler olmuştur.

Not tutma uygulamalarının bu avantajlarına rağmen defterde not tutmak daha avantajlıdır. Önemli olan doğru teknikleri uygulayarak not almaktır. Öğrenciler için en iyi not alma tekniği, anahtar kelimeler, notlar ve özet olmak üzere üç bölümden oluşan Cornell yöntemidir. Yöntemi bir örnekle şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Tarih dersinde, kâğıtta anahtar kelimeler için ayırdığınız bölüme olayları, tarihleri ve kişileri yazın.
  • Notlar alanında nedenler ve sonuçlar şekilde açıklamalar yazın.
  • Özet bölümünde ana temayı özetleyin.

5.Çalışma Ortamını Uyaranlardan Ayırın

Verimli ders çalışma teknikleri arasındaki en önemli tekniklerden biri de doğru çalışma ortamı hazırlayabilmektir. Nitekim bazen sokaktan gelen korna sesi bazen de sıcak bir ortam çalışma planını altüst edebilir. Ders çalışacağınız ortamda şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Yaz aylarında sıcaktan, kış aylarında soğuktan etkilenmemek için pencereden uzakta çalışın.
  • Bacaklarınızı rahat hareket ettirebileceğiniz ergonomik bir çalışma masası kullanın.
  • Uykunuzun gelmesini önlemek için çok sıcak ortamda ders çalışmayın. İdeal sıcaklık, 20°-22°C civarıdır.
  • Çalışmaya başladıktan sonra yerinizden kalkmanız gerekmemesi için tüm ders materyallerini masanızda bulundurun.
  • Aydınlatmanın ne çok aşırı ne çok düşük olması gerekir. Parlak beyaz ışık konsantre olmanızı kolaylaştırır. Solaksanız ışığın sol taraftan, sağaksanız (sağ elinizi kullanıyorsanız) sağ taraftan gelmesine dikkat etmelisiniz.

6.Sağlıklı Yaşam Prensiplerini Uygulayın

Etkili çalışmak için tekrar ve egzersiz yapmak ne kadar önemliyse sağlıklı beslenmek ve kaliteli uyku düzenine sahip olmak da o kadar önemlidir. Çok geç saatlerde uyuyup uyanmak ve zararlı yiyeceklerle beslenmek hem motivasyonunuzu düşürür hem de öğrenme hızınızı azaltır. Sağlıklı yaşam için uyku düzeninize dikkat etmenizi, uyumadan önce dijital cihazlardan uzak durmanızı, kafein tüketiminizi sınırlandırmanızı öneririz. Yoga gibi rahatlama tekniklerini de deneyebilirsiniz.

7.Ders Çalışmayı Eğlenceli Hale Getirin

Tüm bu yöntemleri uyguladığınız halde başarılı olamıyor ve ders yaparken çok sıkılıyorsanız ders çalışmayı eğlenceli hale getirebilirsiniz. Sıkılmadan ders çalışma yöntemleriesasında kişisel olarak değişebilir. Genel olarak her ders bir rengi temsil edecek şekilde renkli kırtasiye ürünleri kullanmak, odaklanmayı kolaylaştıran fon müzikleri eşliğinde çalışmak, molada sevdiğiniz bir şey yapmak ve küçük hafıza oyunları oynamak eğlenerek öğrenmek için güzel tekniklerdir.

Matematik Verimli Ders Çalışma Teknikleri

Verimli ders çalışma teknikleri 9. sınıf itibarıyla aynıdır: Planlı çalışma, not tutma, aktif çalışma, tekrar. Çalışma tekniği yalnızca YGS ve LGS hazırlık döneminde değişkenlik gösterir. LGS verimli ders çalışma teknikleri soru çözmeye odaklanmaktır. Soru bankası ve deneme soruları çözmek; sınav formatını ve tarzını daha iyi anlamayı ve sınav stresiyle başa çıkma becerisi geliştirmeyi sağlar.

Ders çalışma tekniklerinde en önemli detaylardan biri de matematik ders çalışma yöntemleridir. Nitekim matematik en zorlanılan derslerden biridir. Matematikte en önemli yöntem bol bol soru çözmektir. Matematikte konuları daha iyi anlamak ve pekiştirmek için bol bol soru çözmelisiniz. Öncesinde konuyu iyi anlamalısınız.

Matematikte yaygın kanının aksine formülleri ezberlemek doğru çalışma yöntemi değildir. Hangi formülün neden kullanıldığını ve nasıl türetildiğini anlamalısınız. Matematik defterinizi, tarihi ve konu başlıklarını belirterek düzenlemelisiniz. Matematik dersinde önemli bir başka teknik grup çalışmaları yapmaktır. En az üç kişilik gruplar halinde çalışarak çözemediğiniz soruları birbirinize sorabilir, farklı kaynakları birleştirerek soru çözebilirsiniz.

Sonuç olarak;

Ders çalışma metotları derslere göre farklılık gösterebilir. Bununla birlikte her ders için ortak birtakım yöntemler uygulanabilir. Önem taşıyan verimli ders çalışma teknikleri için oluşturduğumuz bu listede en önemli maddenin planlı çalışmak ve tekrar yapmak olduğunun altını çizmeliyiz.

Popüler Bloglar Blog

Zaman Yönetimi Eğitimi
İndirimli!
Zaman Yönetimi Eğitimi
Tıklayınız
Whatsapp Hattı