En İyi BESYO Üniversiteleri

En İyi BESYO Üniversiteleri

En İyi BESYO Üniversiteleri

Sporla iç içeyseniz, iyi bir öğretici olduğunuza inanıyorsanız ve çocuklarla sağlıklı iletişim kurabiliyorsanız BESYO okumayı tercih edebilirsiniz. BESYO okuma konusunda kararlıysanız; fakat en iyi BESYO üniversiteleri hangileri bilmiyorsanız merak ettiklerinizi bu sayfada bulabilirsiniz.

BESYO’da En İyi Üniversiteler

BESYO üniversitelerinde 4 yıllık eğitim verilen şu bölümler vardır:

  • Beden eğitimi ve spor öğretmenliği,
  • Antrenörlük
  • Rekreasyon
  • Spor yöneticiliği
  • Engellilerde egzersiz ve spor eğitimi
  • Spor bilimleri
  • Egzersiz ve spor bilimleri

BESYO üniversiteleri, mezunlarına; beden eğitimi öğretmeni, antrenör, spor yöneticisi, spor uzmanı, masör, analizci, kondisyoner, animatör uzmanı unvanları kazandırır. BESYO’da eğitim kalitesi üzerinde belirleyici olan etmen yalnızca kütüphane, akademik kadro değildir. Bir BESYO’nun iyi olup olmadığına karar vermek için şu sorulara yanıt bulmalısınız:

  • Mezun öğrencilerin kaçı madalyalı veya milli sporcu?
  • BESYO bünyesinde milli sporcu var mı?
  • Eğitmenlerin kendi alanlarında aldığı ödüller, madalyalar neler?
  • Egzersiz fizyolojisi laboratuvarı var mı?
  • Jimnastik salonu, tenis kortu, kapalı yüzme havuzu, atletizm pisti, futbol voleybol ve basketbol sahası, masa tenisi salonu, halı saha, fitness merkezi, yapay tırmanış duvarı, uzak doğu sporları salonu, güreş salonu, atletizm parkuru, golf sahası, yüzme havuzu gibi unsurları barından spor kompleksi veya merkezi var mı?

Taban puanı bakımından en iyi BESYO üniversiteleri şunlar:

Üniversite

Bölüm

Taban Puanı

Kocaeli Üniversitesi

Spor Bilimleri Fakültesi

Beden Eğitimi Ve Spor Öğretmenliği

331,41998

Kocaeli Üniversitesi

Spor Bilimleri Fakültesi

Antrenörlük

308,32862

Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Rekreasyon

290,0451

Akdeniz Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

Spor Yöneticiliği

304,73448

İzmir Demokrasi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi

Egzersiz ve Spor Bilimleri

267,17981

Taban puanı bakımından, BESYO en iyi üniversiteler sıralamasında öne çıkan üniversite Kocaeli Üniversitesidir. Üniversitede biyomekanik, egzersiz fizyoloji laboratuvarları mevcuttur. Jimnastik ve fitness salonu, yüzme havuzu da vardır. Atletizm dersleri, atletizm pistinde; buz pateni ve buz hokeyi dersleri olimpik buz pistinde yapılır. Su sporları ve bisiklet sporu için ayrıca alanlar da vardır.

BESYO En İyi Üniversite Sıralaması

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı Devlet Üniversiteleri ve Fakülteleri Sıralaması (ÜniAr DÜS) BESYO için en iyi üniversiteler hakkında fikir edinmeyi sağlar. Araştırmaya göre Türkiye’nin en iyi BESYO üniversiteleri şunlar:

Spor Bilimleri Fakülteleri/Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Sıralaması

1. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

2. Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

3. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

4. İnönü Üniversitesi

5. Ondokuz Mayıs Üniversitesi

6. Eskişehir Teknik Üniversitesi

7. Ankara Üniversitesi

8. Bingöl Üniversitesi

9. Balıkesir Üniversitesi

10. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa

Sıralamaya göre BESYO en iyi üniversite Gaziantep Üniversitesidir. Üniversitede konferans salonu, kondisyon salonu, performans ve test laboratuvarı mevcuttur. Fakültenin 2021-2022 istatistiklerine göre en çok öğretmenlik mezunları istihdam edilmiştir. Çalışan oranı yüzde 57’dir. Çalışanların yüzde 35’i kamu sektörüne atanmıştır. Üniversite, 2024 yılında tekvando, buz, salon atletizm, salon hokeyi, kadın hentbol ve futbolda başarılara imza atmıştır.

En İyi BESYO Üniversiteleri Hakkında SSS

BESYO Yüksekokul Mu?

BESYO 4 yıllık eğitim verilen lisans programlarını içeren fakültedir. BESYO açılımı Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu olduğu için 2 yıllık olduğu düşünülür; fakat BESYO yüksekokul değildir. Beden eğitimi ve spor öğretmenliği, antrenörlük, rekreasyon, spor yöneticiliği, engelli egzersiz ve spor eğitimi, spor bilimleri, egzersiz ve spor bilimleri 4 yıllık lisans programlarıdır.

BESYO Hangi Üniversitelerde Var?

BESYO hem vakıf üniversitelerinde hem de devlet üniversitelerinde vardır. BESYO olan vakıf üniversitesi sayısı azdır. BESYO’nun bulunduğu vakıf üniversiteleri genellikle İstanbul’dadır.

BESYO Hangi Bölüm Daha İyi?

Hangi bölümün daha iyi olduğunu belirleyen bölümün kazandırdığı unvanın ve sunduğu iş olanaklarının öğrencinin beklentisini karşılayıp karşılamadığıdır. Dolayısıyla bu göreceli yanıtlanabilecek bir sorudur. BESYO’da en çok tercih edilen bölüm ise Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümüdür.

BESYO Hangi Ünide Okunur?

ÜniAR DÜS sıralamasına göre BESYO okunacak en iyi üniversite Gaziantep Üniversitesidir. Gaziantep Üniversitesi, 50-55 puan almıştır. Taban puanı bakımından en iyi BESYO sıralaması, bir devlet üniversitesi olan Kocaeli Üniversitesini işaret etmiştir.

BESYO’nun Önü Açık Mı?

Herhangi bir bölüm için ‘önü açık’ veya ‘iş garantili’ ifadesini kullanmak doğru değildir. İş bulma imkânı üzerinde belirleyici olan birçok unsur vardır. Yaygın kanı BESYO’nun önünün açık olmadığı yönündedir; fakat spor alanını bilimsel olarak inceleyen bu bölümlerden mezun olanlar geniş çalışma alanında iş bulabilir. Beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü dışındaki BESYO bölümlerinden mezun olanlar, formasyon alarak öğretmenlik yapma fırsatına sahip olabilir.

Antrenörlük Okuyan Ne İş Yapar?

Antrenörlük mezunlarına III. kademe (kıdemli antrenör) antrenör belgesi verilir. Mezun olup belgeyi aldıktan sonra;

  • 3 yıl boyunca antrenörlük yaptığını,

· İlgili spor dalında en az 2 seminere katıldığını belgeleyenler IV. kademe (Baş antrenör) antrenör belgesi alabilir.

Mezunlar formasyon almaları durumunda kamu/özel/vakıf ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğretmenlik yapabilir. Pedagojik formasyon almayanlar ise 9 branşta antrenörlük yapabilir.

Spor Yöneticiliği Mezunu Ne İş Yapar?

Mezunlar formasyon alarak öğretmenlik yapabilir. Pedagojik formasyon almayanlar ise Gençlik ve Spor Hizmetleri merkez ve taşra teşkilatları ile özel spor salonlarında spor yöneticiliği yapabilir. Turistik otel, motel ve işletmeleri de spor yöneticilerine ihtiyaç duyulan yerlerdir.

Rekreasyon Mezunu Ne İş Yapar?

Rekreasyon mezunları turizm, sağlık, eğitim sektörlerinde çalışabilir. Diğer BESYO bölümleri gibi özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bu bölümde amaç donanımlı rekreasyon terapistlerini yetiştirmektir. Mezunlar, rekreasyon faaliyetlerini planlayıp yürütme ve rehberlik etme yeterliliğine sahip olurlar.

Egzersiz ve Spor Bilimleri Mezunu Ne İş Yapar?

Bölüm mezunları, egzersiz ve spor eğitmeni/lideri unvanıyla istihdam edilir. Mezunlar, aynı zamanda; kuvvet ve kondisyon koçu, spor masörü, spor işletmecisi, spor öğretmeni, yardımcı antrenör unvanlarıyla çalışabilirler.

Sonuç olarak:

BESYO okumak isteyen ve en iyi BESYO hangi üniversitede merak edenler için en iyi BESYO üniversiteleri listesi oluşturduk. BESYO okuyorsanız ve okumayı planlıyorsanız alandaki akademik çalışmaları takip etmenizi ve mümkünse okurken çalışmanızı öneririz. ‘ Hangisi en iyi’ yazı dizimizde üniversiteler hakkında yazdığımız diğer içeriklerimizi okumanızı öneririz. Üniversite eğitiminizi kişisel ve mesleki eğitimlerle desteklemenin faydalı olacağının altını çizerek yazımızı sonlandırıyoruz.

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı