Henüz öğrenciyken sertifika almanın erken olduğunu veya diplomanın yeterli olabileceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Yeni mezun olduğunuzda iş hayatında deneyiminiz olmadığı için katıldığınız eğitimler ve aldığınız sertifikalar önemli olacaktır. Nitekim bireyin sertifikaya sahip olması gelişime açık olduğunu gösterir ve bu insan kaynakları departmanı için önemli bir kriterdir. Peki, öğrenciyken alınabilecek sertifikalar hangileri? İçeriğimizin devamında hangi sertifikaları aldığınızda kariyerinizde yükselebileceğini öğrenebilirsiniz.
Öğrencilik döneminde vizeler finaller derken zaman hep çalışmakla geçer. Kalan kısıtlı boş zamanı değerlendirmek için en iyi seçeneklerden biri eğitimlere katılmaktır. Eğitim sonunda verilen sertifikalar daha güçlü CV ve rahiplere karşı avantaj anlamına gelir. İşte, öğrencilerin alması gereken sertifikalar:
Mesleğiniz ne olursa olsun kariyer gelişiminiz için yabancı dil öğrenmeniz şart. Yabancı dil söz konusu olduğunda akla ilk gelen dil İngilizce. Elbette İngilizce bilmek önemli; fakat iş dünyasında sadece İngilizce bilmek yetersiz kalabilir. İki yabancı dil bilgisiyle eğitim sektöründen sağlık sektörüne, turizm sektöründen sigorta sektörüne birçok sektörde yüksek maaşla çalışabilirsiniz.
Hangi sektörde hangi mesleği icra edeceğinize göre yabancı dil öğrenmenizi tavsiye ederiz. Örneğin, akademik kariyer yapmayı planlıyorsanız akademik çalışmalarda yaygın olarak kullanılan Fransızcayı öğrenmelisiniz. İnşaat mühendisiyseniz Rusya ile doğal gaz konusunda yapılan anlaşmalara dayanarak Rusça öğrenmenizi tavsiye ederiz.
Türkçede yumuşak beceriler olarak karşılık bulan “soft skills”2020 itibarıyla insan kaynakları alanında uzmanların favorisi haline gelmiştir. Bu kavram teknik olmayan soyut becerileri ifade eder. Etkili iletişim de bunlardan biridir. Kariyer danışmanlık sitelerinde yayımlanan hemen her ilanda aranan niteliklerde etkili iletişim vardır. İş dünyası için kritik önem taşıyan bu beceri, üniversitelerde birçok bölümde ders olarak okutulur. Yine de ekstra sertifikaya sahip olmak rekabet avantajı sağlar. İletişim becerisine sahip olduğunuzu belgelemek üzere; etkili iletişim teknikleri eğitimi, beden dili, etkili iletişim ve sunum teknikleri, kurumsal iletişim uzmanlığı gibi eğitimlere katılmanızı öneririz.
İş hayatında, kişisel gelişimine önem veren bireyler tercih edilir. Başarılı olup mesleğinde ilerleyen kişiler de kişisel gelişimine yatırım yapan kişilerdir. Bu bağlamda kişisel gelişim eğitimlerine katılmak önemlidir. Öğrencilik döneminde iş dünyasının gerektirdiği yetkinlik ve becerilere sahip olmak için kişisel gelişim eğitimlerine katılmalısınız. Bunun için özellikle de şu eğitimlere katılmalısınız: Zaman yönetimi, stresle başa çıkma, liderlik, diksiyon, beden dili.
Birçok meslekte temel bilgisayar kullanma becerisine sahip olmak kritik önem taşır. Yazılım alanında çalışan kişilerin programlama dillerini öğreten sertifika programlarına katılması faydalı olur. Sekreterlik, halkla ilişkiler gibi işlerde çalışmayı planlayan kişilerin MS Office eğitimi alması gerekir. Kamu sektöründe memur olmak isteyenlerin bilgisayar işletmenliği veya bilgisayar programcılığı sertifikasına sahip olması önerilir.
Öğrenciyken alınabilecek sertifikalar listemizde elbette mesleki sertifikalar da var. İlgili alanda uzmanlık kazanmanın en iyi yolu sertifika programlarına katılmaktır. Mezun olduktan sonra iş bulabilmek için mesleki eğitim olarak adlandırılan kurslara katılmanızı öneririz. Hangi kursa katılmanız gerektiğine mesleğinize ve çalışmak istediğiniz sektöre göre karar verebilirsiniz.
Sektör |
Sertifika |
Bilişim ve yazılım |
.NET yazılım uzmanlığı, siber güvenlik, KVKK danışmanlığı, bilgisayar programcılığı, dijital pazarlama vb. |
Sağlık ve bakım |
İlk yardım, eczane yardımcılığı, tıbbi sekreterlik, hasta bakımı, güzellik uzmanlığı, protez tırnak vb. |
Güzellik ve estetik |
Kuaförlük, makyaj uzmanlığı, estetisyenlik vb. |
Aşçılık ve gıda |
Hijyen, pastacılık, aşçılık, ekmek üretimi, unlu mamuller, pizza yapımı vb. |
İnşaat ve sanayi |
Forklift operatörlüğü, kaynakçılık, iş güvenliği vb. |
CV'ye Hangi Sertifikalar Yazılır?
CV’ye hem kişisel gelişim kurslarından hem de mesleki kurslardan alınan sertifikalar yazılır. Önemli olan nokta katılım belgesi değil, üniversite veya MEB onaylı sertifikanın olmasıdır. e-Devlet üzerinde görüntülenmeyen bir belgenin CV’de belirtilmesine gerek yoktur.
Hangi Sertifika Para Kazandırır?
Para kazanmak için herhangi bir sertifika tek başına yeterli değildir. Bununla birlikte mesleki unvan kazandıran kursların para kazanmak için etkili olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin, sağlık sektöründe çalışmaya başlamak isteyen biri tıbbi sekreterlik ve hasta kabul sertifikası ile para kazanabilir.
İş İçin Hangi Sertifikalar Alınır?
İş için alınabilecek birçok sertifika vardır. İşe girmek için mesleki unvan kazandıran sertifikalar, işte ilerlemek için uzmanlık ve beceri kazandıran sertifikalar almak gerekir. Örneğin, aile danışmanlığı sertifikası ile hizmet vermeye başlayan birinin aynı zamanda oyun ve masal terapisi sertifikası da alması faydalı olur.
e-Devletten Hangi Sertifikalar Alınabilir?
e-Devletten üniversite onaylı ve MEB onaylı sertifikalar alınabilir. Katılım belgeleri e-Devlet üzerinden sorgulanmaz. Örneğin, e-Devlet üzerinden Esenyurt Üniversitesi onaylı bilgisayarda hızlı klavye kullanımı sertifikası alınabilir.
CV'ye Lise Yazılır Mı?
CV’ye lise bilgisi yazılır. Ancak birden fazla üniversite veya yüksek lisans eğitimi alınmış olması durumunda lise bilgisi yazmak gerekli değildir. Özellikle de Anadolu lisesinden mezun olanlar veya düz lise de olsa yüksek dereceyle mezun olmuş olanlar lise bilgisini CV’ye mutlaka yazmalıdır. Ücretsiz sertifika nasıl alırım?
Ücretsiz Sertifika Nasıl Alırım?
e-Devletten ücretsiz sertifika alınamaz. Ücretsiz olarak genellikle katılım belgesi verilir. e-Devlet onaylı bir sertifikanın ücretsiz olabilmesi genellikle hediye olarak tanımlanması mümkün değildir. Eğitim alanların sertifika almak için ekstra ücret ödemesi gerekli değildir.
Sonuç olarak;
Öğrencilik dönemindekiler kişisel ve mesleki gelişim için hangi sertifikaları alması gerektiği konusunda merak içinde. Eğitim danışmanlarımıza yöneltilen öğrenciyken alınabilecek sertifikalar nelerdir sorusunu yanıtladık. Öğrenciyken kendinize yapabileceğiniz en büyük iyilik bilgisayar kullanabildiğinizi gösteren belge almaktır. Bunun için de bilgisayar işletmenliği sertifikası almanızı öneririz. Eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak sertifikasyon süreci hakkındaki detayları ücretsiz olarak öğrenebilirsiniz.