En İyi Vakıf Üniversiteleri

En İyi Vakıf Üniversiteleri

En İyi Vakıf Üniversiteleri

Vakıf üniversiteleri yalnızca düşük puan alınması durumunda tercih edilen üniversiteler olarak görülmemelidir. Devlet üniversitesi mi özel üniversite mi sorusu yöneltildiğinde otoritelerin çoğu da vakıf üniversitelerini önerir. Vakıf üniversiteleri, öğrencilere sunduğu olanakları ve akademik kadrosuyla eğitimde kaliteyi yükseltmiştir. Örneğin, Koç Üniversitesi adını dünyaya duyurmuştur. Elbette her vakıf üniversitesi için aynı şey geçerli olmayabilir. Peki, Koç Üniversitesi gibi rüştünü ispat etmiş en iyi vakıf üniversiteleri hangileri?

Türkiye’deki En İyi Vakıf Üniversiteleri

Türkiye’de 2024 yılı itibarıyla 65 vakıf üniversitesi vardır. URAP vakıf üniversiteleri sıralaması doğrultusunda en iyi 10 vakıf üniversitesi ve dünya genelindeki sıralamasını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz:

Üniversite

Sırası

Puanı

Koç Üniversitesi

1

1097

Sabancı Üniversitesi

7

978

İhsan Doğramacı Bilkent Ü.

10

944

İstanbul Medipol Üniversitesi

 

712

TOBB ETÜ

 

707

Başkent Üniversitesi

 

668

Atılım Üniversitesi

 

649

Bahçeşehir Üniversitesi

 

639

İzmir Ekonomi Üniversitesi

 

559

Çankaya Üniversitesi

 

550

Yazımızın devamında URAP sıralamasına göre en iyi olarak görülen 5 vakıf üniversitesi hakkındaki bilgileri bulabileceksiniz. Öncesinde altını çizmek istediğimiz bir konu var. Listede yer almamakla birlikte sunduğu olanaklarla dikkat çeken veya belirli alanlarda öne çıkan birçok üniversite var. Örneğin, pilotaj bölümünde Türk Hava Kurumu Üniversitesi (THK), sağlık bölümlerinde Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi ön plandadır.

Koç Üniversitesi

Times Higher Education “Dünya Genç Üniversiteler” raporuna göre dünyanın en genç üniversitelerinden biri Koç Üniversitesidir. Genç olmasına rağmen Koç Üniversitesinin en başarılı vakıf üniversiteleri arasında ilk sıralarda yer aldığı tescillenmiştir. URAP listesinin başında yer alan üniversite, QS, THE gibi birçok araştırma kuruluşunun listesinde de ilk sıralardadır. Koç Üniversitesi; araştırma olanakları, başarı bursları, uluslararası iş birlikleri, yabancı dil konuşma grupları, mentörlük programı gibi cezbedici birçok özelliğe sahiptir.

Konum: İstanbul

Kuruluş yılı: 1993

Sabancı Üniversitesi

Sabancı Üniversitesi, en iyi vakıf üniversiteleri sıralaması yapıldığında ikinci sıraya yerleşmeyi başarmıştır. Üniversitenin en dikkat çekici özelliği, Türkiye’de program seçme özgürlüğü sunan ilk üniversite olmasıdır. Bu sistemde birinci sınıfı tamamlayan öğrenciler, lisans diploma programı bildirimi yaparak seçtikleri fakülteye yerleşebilirler. Üniversitede çok sayıda araştırma laboratuvarı vardır. 70’den fazla öğrenci kulübüne sahip olan üniversitede burslu öğrenci oranı yüzde 62’dir. Üniversitenin tek dezavantajı diğer vakıf üniversitelerine göre yüksek ücret talep etmesidir.

Konum: İstanbul

Kuruluş yılı: 1996

İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

Bilkent Üniversitesi Ankara’nın en iyi vakıf üniversitelerinden biridir. 60 bine yakın mezun veren üniversite güçlü akademik kadroya sahiptir. Üniversite, kütüphanesinden dersliklerine, değişim programlarından eğitim stüdyolarına kadar tatmin edici üniversite yaşamı vadeder. Öğrencilerin ve mezunların özgeçmişlerini yükleyebildiği veri tabanı bulunan kariyer ve mezunlar ofisi vardır.

Konum: Ankara

Kuruluş yılı: 1984

İstanbul Medipol Üniversitesi

Türkiye Cumhuriyeti'nin 52. sağlık bakanı Fahrettin Koca'nın kurucusu olduğu vakıf tarafından kurulmuş olan İstanbul Medipol Üniversitesi de en kaliteli vakıf üniversiteleri arasındadır. Türkiye'nin en büyük vakıf üniversitesi olarak bilinen üniversite yüzde 40 akredite oranına sahiptir. En çok uluslararası öğrencinin eğitim aldığı vakıf üniversitesi olma özelliğine de sahip olan Medipol Üniversitesi, YKS’de derece yapan öğrencilerin tercih ettiği üniversitelerden biridir. Üniversitenin akademisyenleri, ‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi’ndedir. Üniversitede akredite olan program sayısı, diğer vakıf üniversitelerine göre yüksektir.

Konum: İstanbul

Kuruluş yılı: 2009

TOBB ETÜ

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile en iyi vakıf üniversiteleri listesine devam ediyoruz. Saygın ve prestiji bir üniversite olan TOBB ETÜ, tam burslu öğrencilerine büyük oranda destek olan bir üniversitedir. Üniversitede iş dünyası ile iş birliği kapsamında ortak eğitim projeleri yürütülür. Akademik çalışmaları da üniversitenin, en çok tercih edilen vakıf üniversiteleri arasında ilk sıralarda olmasının nedenlerinden biridir.

Konum: Ankara

Kuruluş yılı: 2003

En İyi Vakıf Üniversiteleri Hakkında SSS

Vakıf Üniversitesi Mi Daha İyi Devlet Üniversitesi Mi?

Vakıf üniversitesi ile devlet üniversitesi mezuniyette aynı hakları kazandırır. Bölüm ders içeriği bakımından da farklılık yoktur. Her üniversite farklı nitelikleriyle öne çıkar. Vakıf üniversiteleri, akademik kadro ve istihdam destek ekibi gibi özellikleriyle öne çıkar.

Türkiye’nin İlk Vakıf Üniversitesi Hangisi?

Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan Bilkent Üniversitesidir. 1984’te kurulmuş olan Bilkent Üniversitesi, bugün dünya çapında üne sahiptir. Bilkent’in en önemli özellikleri, öğrenci ve mezunları ile iş dünyası arasında güçlü bağının olması ve kütüphane harcamalarına en yüksek bütçeyi ayıran üniversite olmasıdır.

Vakıfta Okuyanlara KYK Çıkar Mı?

KYK'nın burs ya da kredi başvuruları tüm üniversite öğrencilerine açıktır. Yani, vakıf üniversitelerinde öğrenim gören öğrenciler de KYK hizmetlerinden faydalanabilir. Vakıf üniversitelerinde başarı bursları da yüksektir.

Üniversiteler Vakıf Olunca Ne Oluyor?

Vakıf statüsündeki üniversiteler özel üniversitedir. Yani, eğitim öğretim ücrete tabidir. Farklı ücretlere sahip vakıf üniversitelerinde %25, %50, %75 ve %100 burslu olarak öğrenim görmek de mümkündür; fakat bunun için taban puanı ve başarı sıralaması yüksek olmalıdır.

Okan Üniversitesi Türkiye’de Kaçıncı Sırada?

Okan Üniversitesi, hakkında en çok merak duyulan vakıf üniversitelerinden biridir. Ankara’daki üniversite sürdürülebilirlik alanındaki başarısını tescillemiş, No Poverty (Yoksulluğa Son) kategorisinde dünya sıralamasında ilk 200’de yer almıştır. Öğrencilerinin spor alanındaki şampiyonlukları da Okan Üniversitesi’nin başarı göstergelerinden biridir.

Sonuç olarak;

Vakıf üniversitesi tercih etmek isteyen öğrenciler için en iyi vakıf üniversiteleri hakkında bilgiler paylaştık. Aynı zamanda vakıf üniversiteleri hakkında merak edilen konulara değindik. Siz de vakıf üniversitesi tercih etmek istiyorsanız listemizde bahsettiğimiz üniversiteleri tercih edebilirsiniz. Devlet üniversitelerinin sıralamasını merak ediyorsanız şu yazımızı da okumanızı öneririz: En iyi devlet üniversiteleri .

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı