0

BİZİ TAKİP EDİN

Dünyada En Çok Konuşulan Diller

Dünyada en çok konuşulan diller başlığımızı gördüğünüzde İngilizcenin ilk sırada yer aldığını tahmin etmeniz zor olmamıştır. İngilizce dışında yaygın dilleri merak ediyorsanız veya hangi dili öğrenmeye başlayacağınıza karar veremiyorsanız doğru adrestesiniz. Sizler için bilimsel araştırmalara dayanarak en çok konuşulan diller sıralaması oluşturduk.

Dünyada Kaç Dil Var?

Dil üzerine en çok araştırma yapılan konulardan biridir. Öyle ki insanlar her zaman dünya üzerinde en çok konuşulan dilleri merak etmiştir. Araştırmalar, dünyada konuşulan dil sayısının 7 bini aşkın olduğunu ortaya koymuştur. Dünya nüfusunun fazla olması ve bazı ülkelerde birden fazla resmi dil olması nedeniyle kaç resmi dil olduğu konusunda net veri yoktur.

Dünya dilleri, köken ve yapı olmak üzere iki sınıfa ayrılmıştır. Aşağıda dil aileleri tablosunu görebilirsiniz:

Hint-Avrupa Dilleri

Asya Dilleri (Hintçe, Farsça)

Avrupa Dilleri(Almanca, İngilizce, İtalyanca, Fransızca, İspanyolca, Rusça, Bulgarca, Sırpça)

Hami-Sami Dilleri

Arapça, İbranice

Çin-Tibet Dilleri

Çince, Tibetçe

Ural-Altay Dilleri

Fince, Macarca, Türkçe, Moğolca, Mançu-Tunguz dilleri

Bantu Dilleri

Habeşçe, Afrika dilleri

Dünyada En Çok Konuşulan 10 Dil

İnsanoğlunun her zaman ilgisini çeken diller, birçok araştırmanın konusu olmuştur. Dillerin doğuşu ve gelişimi konusunu bir kenara bırakacak olursak bazı dillerin konuşulma oranı dikkat çekicidir. UNESCO verilerine göre dünyanın en çok konuşulan dilleri; İngilizce, Çince, Hintçe, İspanyolca, Fransızca, Arapça, Bengalce, Portekizce, Rusça ve Urducadır.

Dünyanın En Çok Konuşulan Dili: İngilizce

İngilizce, dünyada en yaygın dillerin başında gelir. 1.5 milyar insanın konuştuğu İngilizce, 53 ülkenin resmi dilidir. Ana dili olmadan İngilizce konuşan kişi sayısı 611 milyondur. Hint – Avrupa dil ailesine mensup olan İngilizce hem öğrenim kolaylığı hem de siyasi etkilerle evrensel dil olmuştur.

Mandarin

İngilizceden sonra en çok konuşulan dil Mandarindir. Çin – Tibet dil ailesinin üyesi olan Mandarin, standart Çincedir. Çincenin yaygınlığı, resmi dil olarak kullanılan ülkelerin nüfusunun fazla olmasından kaynaklanır. 1.09 milyar kişinin konuştuğu Mandarin dilinin ilginç özelliği, beynin iki lobunu da aktif hale getirmesidir. Ana dili olmadan Mandarin Çincesi konuşan kişi sayısı 193 milyondur.

Hintçe

Dünya genelinde en çok konuşulan diller listemizin üçüncü sırasında Hint- Aryan ailesinin üyesi olan Hintçe var. 215 milyon kişi, ana dili olmadığı halde Hintçe konuşuyor. Toplamda 544 milyon insanın konuştuğu bilin en belirgin özelliği, soldan sağa yazılması ve küçük ve büyük harf gibi ayrımların bulunmamasıdır. Hintçenin listemizde yer almasını sağlayan özelliği ise dünyanın en kalabalık ülkesi Hindistan’ın ana dili olmasıdır. Hindistan’ın farklı kültürü ve spiritüel gelişimi de Hintçeyi popüler kılmıştır.

İspanyolca

Türklerin öğrenmeye en hevesli olduğu dillerden biri olan İspanyolca da yaygın bir dildir. İspanyolca, 527 milyon kişinin konuştuğu bir dildir. Ana dili olmadan İspanyolca konuşan kişi sayısı 91 milyondur. Latin dillerinden biri olan İspanyolca, özellikle de kültürel ve politik alanlarda öne çıkan bir dildir. İspanyolcanın en dikkat çeken özellikleri, dünyanın en uzun özel isimlerine sahip olması ve erkek isimlerinin “O”, kadın isimlerinin ise “A” ile sonlanmasıdır.

Fransızca

229 milyon kişinin konuştuğu Fransızca ile dünyada en çok konuşulan diller listemize devam ediyoruz. Sanat, mimari, siyaset, diplomasi alanlarında Fransızca yaygın olarak kullanılır. Ana dili olmayıp da Fransızca konuşanların sayısı 153 milyondur. Fransızcanın yaygın olmasının nedenleri olarak Fransa okullarının yaygınlığı ve Fransa’nın çok ziyaret edilen, popüler bir ülke olması gösterilebilir. Hint – Avrupa dil ailesinin mensubu olan Fransızcanın en dikkat çeken özelliği, gramer yapısının cinsiyete göre değişiklik göstermesidir.

Arapça

Arapça, Orta Doğu’ya yapılan yatırımlar ve Erasmus programları sayesinde yaygınlığını artıran bir dildir. Dünyada 132 milyon kişinin, ana dili olmadığı halde Arapça konuştuğu ortaya konmuştur. Toplam kullanıcı sayısının 422 milyon olduğu Arapça, Semitik, Afro- Asya alt ailesine mensuptur.

Rusça

Gramer yapısı bakımından karmaşık, telaffuz yönünden kolay olduğu bilinen Rusça da en çok kullanılan diller listemizde yerini aldı. Nitekim dilib dünya üzerinde 267 milyon kullanıcısı var. Rusçanın popülerliği Rusya’nın siyasi hakimiyetinden kaynaklanır.

Bengalce

En kalabalık ülke Hindistan’da en çok konuşulan ikinci dil Bengalcedir. Bu durumun etkisiyle dünyada en fazla konuşulan diller listemize Bengalce de dahil olmuştur. 19 milyon yerli olmayan konuşmacısı bulunan Belgalce, 261 milyon insanın konuştuğu bir dildir. Hint- Aryan ve Hint- Avrupa dil ailesine mensup olan bu dilin dikkat çeken özelliği, özelleşmiş karaktere sahip alfabe sistemine sahip olmasıdır.

Portekizce

257 milyonu aşkın kişinin konuştuğu Portekizce, genellikle İspanyolca diliyle karıştırılır. 11 milyon yerli olmayan kullanıcısı bulunan Portekizce, Brezilya’nın global arenada önem kazanmasıyla yaygınlaşmıştır.

Urduca

Dünyada en çok konuşulan 10 dil listemizin sonuncusu Hindistan ve Pakistan’ın resmi dili Urduca. 231 milyon kişinin konuştuğu dil, Hindistan’da oldukça yaygındır. Bu dilin ilginç özelliği, Müslüman askerlerin konuştukları Farsça, Arapça ve Türkçe gibi dillerin karışımıyla ortaya çıkmış olmasıdır.

Çok Konuşulan Diller Hakkında SSS

Dünyada En Çok Konuşulan Dil Hangisidir?

Dünyada en çok konuşulan dil İngilizcedir. Cermen, Hint- Avrupa alt ailesine mensup olan İngilizce, 371 milyon insanın ana dilidir. İngilizce, aynı zamanda biz Türklerin en kolay öğrendiği dildir.

Türkçe Dünya Dilleri Arasında Kaçıncı Sırada?

Türkiye’nin resmi dili Türkçe en yaygın diller sıralamasında ilk 10’da yer almamıştır. Bununla birlikte dilimizi kullanan 88,1 milyon insan vardır. Bu sayısı dilimizi listede 17. sıraya yerleştirmiştir.

İlk Konuşulan Dil Nedir?

Dünyanın en eski dili İbranice ve Arapçadır. Bu diller, Afro-Asyatik dil ailesine aittir. Bu dil ailesinin geçmişi ise 20 bin ila 10 bin yıl öncesine kadar dayanır.

Sonuç olarak;

En fazla konuşulan dil hangisi merak edenler için dünyada en çok konuşulan diller konusuna açıklık getirdik. Buna göre İngilizceye ek olarak Çince, Hintçe ve İspanyolca bilmenin avantaj sağlayabileceğini söyleyebiliriz. Dil bilmenin en önemli avantajlarından biri de özgeçmişi güçlendirmesidir. Bu önemli beceriye farklı beceri ve yetkinlikleri dahil etmek için kişisel ve mesleki gelişim kurslarına katılmanızı öneririz.

Kategoriler

Popüler Bloglar