0

BİZİ TAKİP EDİN

En İyi CAD Programları

Teknolojinin birçok sektörü dönüştürdüğü çağımızda tasarım ve imalatta bilgisayar desteği almak kritik önem taşır. CAD (Computer Aided Design /Bilgisayar Destekli Tasarım) programları sayesinde teknik çizim süreci kolaylaşır. Elbette ücretli ve ücretsiz birçok CAD yazılımı vardır.

En İyi CAD Yazılımı Nasıl Seçilir?

CAD yazılımlarını “en iyi” olarak listelemeden önce altını çizmek istediğimiz bir konu var: CAD yazılımı seçimi. Piyasada onlarca CAD yazılımı var. Bazıları üzerinde çalışmaya izin verdiği dosya formatı bakımından avantaj sağlarken bazıları 3D modeli içe aktarmak bakımından avantaj sağlar.

CAD yazılımı seçerken göz önünde bulundurmanız gereken birçok detay var. Öncelikle program kullanımındaki deneyiminize göre seçim yapmalısınız. Bazı yazılımlar karmaşık arayüze sahiptir. Acemi bir CAD kullanıcısıysanız;

  • Tek tip arayüze,
  • Ücretsiz öğrenme materyallerine,
  • Çevrimiçi topluluğa sahip bir CAD yazılımı tercih etmelisiniz.

İleri düzey CAD kullanıcısıysanız programın;

  • Gelişmiş özellik setine sahip olup olmadığına,
  • Tüm dosya formatlarını içe/dışa aktarıp aktaramadığına,
  • Düzenli güncellenip güncellenmediğine dikkat etmelisiniz.

CAD yazılımlarında dikkat etmeniz gereken bir diğer özellik sektörel gereklilikleri karşılayıp karşılamadığıdır. Bazı CAD yazılımları sektörlere göre farklı sürümlere sahiptir. Sektörel sürümlere sahip CAD yazılımları ücrete tabi olur.

CAD programları arasından seçim yaparken yazılımın paramedik olup olmadığına ve bulut tabanlı olup olmadığına da dikkat etmelisiniz. Büyük veriyle ilgili bir işiniz varsa zamanla veri depolama alanınızı genişletmeniz gerekeceği için bulut tabanlı CAD yazılımı tercih etmelisiniz. Parametrik modelleyici sayesinde tasarımı kolayca değiştirebilir, çeşitli ölçeklerde çizimler elde edebilir, geometrik şekilleri daha kolay oluşturabilirsiniz.

En İyi CAD Yazılımları

Yazımızın bu aşamasına kadar CAD yazılımları arasında tercih yaparken neye dikkat etmek gerektiği üzerinde durduk. Gelelim en iyi CAD yazılımları konusuna. Bu konudaki belirleyici unsur programların ücretidir. Esasında ücretli birçok CAD programı da belirli şartlar karşılığında ücretsiz olarak kullanılabilir. Tüm özellikleriyle orijinal sürümün ücretsiz kullanılabildiği CAD yazılımları ise şunlar:

En İyi CAD Programı: AutoCAD

AutoCAD CAD yazılımları arasında açık ara öndedir. Dünyanın en çok kullanılan CAD programlarından biri olan AutoCAD, sektörlere göre farklı sürümlere sahiptir. Kapsamlı özelleştirme seçenekleri sunan program, çok çeşitli alanlarda kullanıma uygundur. Nitekim programın sektörlere göre farklı sürümleri vardır.

AutoCAD programı, üst üste binen çizgiler konusunda sınırlamalar nedeniyle eleştirilse de programın;

  • Birden fazla dosya formatı sunması,
  • Birden fazla nesneyi kaldırmaya olanak tanıması,
  • Çizimleri karşılaştırmaya olanak tanıması,
  • Yüzer Windows özelliğiyle birden fazla çizimi aynı anda yan yana görüntülemeye olanak tanıması gibi önemli özellikleri vardır.

Yıllık AutoCAD aboneliğinin ücreti 57.562 TL’dir. Ücret dezavantaj gibi görülebilir; fakat programın yaygın kullanılmasını sağlayan birçok avantajı vardır.

ZWCAD

ZWCAD küçük işletmeler için en iyi CAD programları arasındadır. AutoCAD ile arayüz bakımından benzerliği vardır. Uygun fiyatlı olması ve DWG uyumlu olması programın en cezbedici özellikleridir. Özellikle de yeni başlayanlara ZWCAD önerilir.

OnShape

AutoCAD benzeri ücretsiz programlar arasında bulunan OnShape bulut tabanlı CAD yazılımıdır. Programın tüm özelliklerini ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Kısıtlama veri depolama yönünden vardır. Şöyle ki programı ücretsiz olarak kullanabilmek için 100 MB veri kısıtlamasını ve 10 dosya sınırlamasını aşmamak gerekir. OnShape, parametrik modellemeye sahiptir. Kaliteli STL baskısı sunması nedeniyle CNC üretim yöntemleri veya 3D baskı gibi eklemeli üretim yöntemleri için kullanılır.

FreeCAD

En iyi CAD programları listemize FreeCAD ile devam ediyoruz. FreeCAD programı, son teknoloji ürünü 2D Sketcher ile birlikte gelen bir programdır. Özelleştirilebilir/komut dosyası oluşturulabilir grafik arayüzüne sahiptir. STEP, IGES, OBJ, STL, DWG, DXF, SVG ve SHP formatlarını destekler. FreeCAD programının 3D boyama ve modellemede sürükle bırak özelliğinin olması da önemli bir avantajdır.

Planner 5D

AutoCAD alternatifi olarak görülen en iyi CAD programlarından biri de Planner 5D. Program 3D modelleme, 3D yazdırma, sürükle bırak ve VR seçenekleri sunar. En dikkat çeken özelliği anlık görüntüler özelliği sayesinde tasarımları daha gerçekçi kılmasıdır. Proje galerisi geniş seçeneklere sahiptir. Yapay zekâ plan tanıma gibi öze birçok özelliğinin olması da cezbedicidir. Planner 5D ücretsiz olarak kullanılabilir; fakat ücretsiz sürümde mobilya özelleştirme özelliği yoktur ve katalog sınırlıdır.

Open SCAD

Katı 3B CAD nesneleri oluşturmak için kullanabileceğiniz CAD yazılımı arayışındaysanız OpenSCAD programını tercih edebilirsiniz. Open SCAD; SVG, AMF ve 3MF dosyalarını hem içe hem dışa aktarmaya olanak tanır. En önemli avantajları; GIT ile bütünleşik çalışması, sesli bildirim özelliğinin olması ve özelleştirilebilen açık kaynak kodlu bir yazılım olmasıdır.

CAD Programları Hakkında SSS

AutoCAD Yerine Ne Kullanılır?

AutoCAD 1 aylık abonelik ücreti 7 bin 153 TL, 1 yıllık abonelik ücreti ise 57 bin 562 TL’dir. Bu durum AutoCAD alternatifi arayışına sebebiyet verebilir. AutoCAD yerine ZWCAD programı kullanılabilir.

Bilgisayarlı Çizim Yazılımı Nedir?

Bilgisayarlı çizim yazılımı CAD programıdır. En iyi CAD programı AutoCAD programıdır. CAD programları; mühendislik projelerini tasarlamak, incelemek ve yönetmek için kullanılır.

Blender CAD Programı Mı?

Blender, 3D modelleme ve canlandırma uygulamasıdır. CAD çizimleri yapılabilir. Blender programı animasyon, görsel efekt, üç boyutlu model için kullanılır.

CAD Tools Nedir?

Tools araçlar anlamındadır. Yani, CAD tools CAD araçları anlamına gelir. Araçlar, modelleri yazdırılabilir katmanlara ayırmayı ve 3B baskıya hazırlamayı sağlar.

CAD Neyin Kısaltması?

CAD, Computer Aided Design kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. CAD, bilgisayar destekli tasarım ve imalat anlamına gelir. Teknik çizim gerektiren işlerce CAD kullanılır.

Sonuç olarak;

AutoCAD en iyi CAD programları arasında elbette ilk sıradadır. Nitekim iş dünyasında özellikle de mimari ve inşaat alanında AutoCAD bilmek zorunludur. Ücret konusunda kısıtlamanız varsa FreeCAD ve OpenSCAD gibi açık kaynak kodlu CAD programlarını tercih edebilirsiniz. Genellikle AutoCAD mı Revit mi şeklinde kıyaslama yapılır. Oysa Revit BIM yazılımıdır, CAD yazılımı değildir. AutoCAD öğrenmek istiyorum diyorsanız eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve belgelendirme süreci hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Kategoriler

Popüler Bloglar

AutoCAD Eğitimi

Buraya tıklayarak hemen başvur indirim ve hediye eğitimleri kaçırma.


Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız :
444 0 822 | 0312 945 70 80