0

BİZİ TAKİP EDİN

Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?

Pasaport türlerinden biri de öğrenci pasaportudur. Yurt dışına çıkmak isteyen öğrenciler, öğrenci pasaportu kavramıyla karşılaşır. Öğrenci pasaportu esasında tür ve renk bakımından bordo pasaporttan farklı değildir. Ancak bu pasaporta sahip olma süreci biraz daha farklıdır. Peki, öğrenci pasaportu nasıl alınır ? Gelin öğrenci pasaport şartlarıve süreç hakkındaki detayları irdeleyelim.

Ücretsiz Öğrenci Pasaport Nasıl Alınır?

Pasaport nasıl çıkarılır öğrenci için bilinmesi gereken bir konudur. Nitekim birçok avantaja sahiptir. Avantajlara ve süreçlere değinmeden önce ‘ücretsiz öğrenci pasaportu’ veya ‘harçsız öğrenci pasaportu’ ifadelerine açıklık getirmeliyiz. Öğrenci pasaportu, öğrencilerin harç ödemeden sahip olduğu pasaport türüdür. Ancak harç ödememek öğrenci pasaportunun ücretsiz olduğu anlamına gelmez. Nitekim öğrenci pasaportu almak için pasaport defter bedeli olarak tanımlanan ücret alınır.

Sürece ilişkin detaylardan önce ışık tutulması gereken birkaç konuya değinerek öğrenci pasaportuna ilişkin bir konu daha var: Öğrencinin yurt dışına çıkma nedeni. Yaygın kanının aksine öğrenci pasaportu yalnızca eğitim amacıyla yurt dışına gidileceği zaman verilen pasaport türü değildir. Öğrenci pasaportu, spor turizm veya başka nedenlerle de alınabilir.

25 Yaş Altı Pasaport Nasıl Alınır?

Öğrenci pasaportu 18-25 yaş aralığındaki öğrencilerin alabileceği pasaport türüdür. Ancak birtakım istisnalar vardır. 18 yaşından küçüklerin ve 25 yaşından büyük öğrencilerin de öğrenci pasaportu almaları mümkündür. İstisnaları şöyle açıklayabiliriz:

  • 18 yaşından büyük öğrencilerin öğrenci pasaportları eğitim süresince geçerli olurken; 18 yaşından küçük öğrencilerin öğrenci pasaportu yalnızca 5 yıl geçerli olacaktır. Üstelik öğrenci pasaportu alma sürecinde ebeveynlerinin de onayı gerekir.
  • 18-25 yaş aralığındaki öğrencilerin yurt dışına gitme nedenleri önemli değilken;25 yaş üstündeki öğrencilerin yalnızca Erasmus gibi eğitimle ilgili nedenleri olması gerekir. Dolayısıyla okuldan alınan evrağın onaylatılması gibi ekstra süreç gerekir. 25 yaşın üzerinde olup yurt dışında öğrenim gören öğrenciler, öğrenci belgesini apostilli veya eğitim ateşesi onaylı şekilde vergi dairesinde onaylatmalıdır.

18-25 yaş aralığındaki öğrenciler için öğrenci pasaportu alma süreci şöyle ilerler:

  • Öğrenci pasaportu almak üzere umuma mahsus pasaport başvurusu (bordo pasaport) için online pasaport randevusu alınır.
  • Online randevuya alternatif olarak ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi de aranabilir.
  • Randevu gününde adresin bulunduğu ilçe nüfus müdürlüğünden başvuruyu tamamlama zorunluluğu yoktur. Herhangi bir müdürlükte öğrenci pasaportu belgeleri verilmek suretiyle başvuru işlemleri tamamlanır.
  • Öğrenci pasaportu hazır olduğunda, başvuruda belirtilen cep telefonu numarasına bildirim gelir. Onaylanması durumunda harçsız pasaport 3-7 gün içerisinde adrese teslim edilir.

Yukarıda aktardığımız üzere öğrenci pasaportu alma süreci aslında bordo pasaport alma sürecidir. Nitekim online randevu alma esnasında işaretlenebilecek öğrenci pasaportu şeklinde bir seçenek yoktur.

Öğrenci Pasaportu İçin Gerekenler

Öğrenci pasaportu almak için en önemli nokta evrakların eksizsiz olarak teslim edilmesidir. Öğrenci pasaportu için gerekli evraklar şu şekildedir:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi (aslının da bulunması gerekir)
  • 2 adet biyometrik fotoğraf,
  • Varsa eski pasaport (iptal edilmesi gerektiği için istenir)
  • Öğrenci belgesi,
  • Pasaport defter ücretinin ödendiğini gösteren dekont.

Evraklar konusunda da mercek altına almamız gereken birtakım detaylar var. Başvuru sürecinin tamamlanabilmesi için en kritik evrak öğrenci belgesidir. Öğrenci belgesi, e-devlet üzerinde görüntülenerek çıktı olarak alınabilir. Ancak başvurudan 60 gün öncesini geçmeyecek şekilde alınması gerekir. Yurt dışında eğitim gören öğrencilerin Nüfus Müdürlüğü’nden önce Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ne veya Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu’na gitmesi gerekir.

Öğrenci pasaportu alırken eski pasaport istenmesinin nedeni iptal işlemlerinin yapılabilmesidir. Aksi halde öğrenci pasaportu almak için başvuru yapılamaz. Fotoğrafların ise biyometrik fotoğraf, yani pasaport fotoğrafı olması gerekir. Biyometrik fotoğrafın özelliği ana hatları belli eden fotoğraf olmasıdır. Biyometrik çekilmiş fotoğrafın kalın ya da ince çerçeveyle çizilmesi fotoğrafın kabul edilmemesine neden olur.

Öğrencilerin pasaport defter bedelini ödememesi başvurunun tamamlanmasına engel olur. Ödeme vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına yapılabilir. Ödemeden sonra verilen dekontunun, Nüfus Müdürlüğüne öğrenci pasaportu başvurusu esnasında sunulması gerekir. İnternetten yapılan ödemelerde de makbuzun olması zorunludur. Pasaport defter bedeli, her yıl Maliye Bakanlığınca belirlenir. 2024 öğrenci pasaportu defter bedeli 790,00 TL olarak belirlenmiştir.

Öğrenci Pasaportu Hakkında SSS

Öğrenci Pasaport İle Hangi Ülkelere Gidilir?

Öğrenci pasaportu bordo pasaport türüdür. Dolayısıyla öğrenci pasaportuyla bordo pasaport ile gidilen tüm ülkelere gidilebilir. Vizesiz seyahat edilen birçok ülke vardır. En yaygın olarak gidilen ülke ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını 90 güne kadar vizeden muaf tutan Gürcistan’dır.

Öğrenci Pasaportu Nasıl Uzatılır?

Öğrenci pasaportunun süresi öğrencilik süresi kadardır. Öğrencilik durumu bittiğinde öğrenci pasaportunun kullanılması mümkün değildir. Pasaportlarda süre uzatımı yapılmayıp yeni pasaport başvurusu alınır.

10 Yıllık Öğrenci Pasaportu Ne Kadar?

Öğrenci pasaportu 10 yıllık değil, eğitim süresi kadardır. Öğrenci pasaportunda harç ücreti ödenmeyip yalnızca defter bedeli ödenir. Defter bedeli ise 790,00 TL olarak belirlenmiştir.

Açık Öğretimde Okuyanlar Harçsız Pasaport Alabilir Mi?

Açık öğretim ile örgün öğrenimin farklı yönü eğitim sürecidir. Dolayısıyla açık öğretim öğrencileri de harçsız pasaport alma hakkına sahiptir. Bu durum 492 sayılı Harçlar Kanununda şöyle belirtilmiştir: “ Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi/özel örgün ve yaygın eğitim-öğretim, yükseköğretim kurumlarında örgün, ikinci öğretim, açık öğretim ve uzaktan öğretim kapsamında ön lisans, lisans, lisansüstü düzeyde eğitim görmekte olan 25 yaşını doldurmamış aktif öğrenci durumunda bulunanlar illerimizde pasaport birimlerine, yurt dışında aynı statüde olan öğrenciler ise dış temsilciliklerimize müracaat edebileceklerdir.”

Sonuç olarak;

Öğrenci pasaportu nasıl alınır merak edenler için bilgilendirici içerik hazırladık. Ayrıca öğrenci pasaportuna ilişkin merak edilen konulara değindik. Yurt dışında eğitim almadan önce mesleki ve kişisel gelişiminize yatırım yapmak için eğitimlere katılmanızı öneririz. Bu sayede iş hayatına bir adım önde başlayabilirsiniz.

Kategoriler

Popüler Bloglar