Yurt Dışında İş İmkânı Olan Bölümler

Yurt Dışında İş İmkânı Olan Bölümler

Yurt Dışında İş İmkânı Olan Bölümler

Üniversite tercihi ve bölüm seçimi sürecinde alacağınız her karar hassasiyet taşır. Nitekim geleceğiniz bu kararla şekillenir. ‘Hangisi en iyi’ yazı dizimizde kararınızı kolaylaştırabilecek birçok içerik hazırladık. Bu defa üniversiteyi Türkiye’de okumayı fakat yurt dışında kariyer yapmayı planlayanlar için yazıyoruz. Siz de yurt dışında iş imkânı olan bölümler arayışındaysanız arkanıza yaslanın ve mini rehber minvalindeki yazımızda aradığınız detaylara sıkıca tutunun.

Yurt Dışında Geçerli Bölümler

Kariyer planınızda rotanız yurt dışıysa öncelikle şu soruya yanıt bulmalısınız: Hangi ülkenin hangi mesleğe ihtiyacı var? Örneğin, Alman iş piyasasında yüksek talep gören meslekler; yazılım geliştiriciliği, elektronik mühendisliği ve elektrik teknisyenliğidir. Yalnız sorunun yanıtı üniversite bölümü seçiminde tek kriteriniz olmamalı. Kişisel becerilerinizi ve niteliklerinizi de göz ardı etmemelisiniz. Ayrıca yurt dışında bölüme girmenizi sağlayan başarı sıranız, mezuniyet notunuz da önemlidir.

Yurt Dışında İş İmkânı Olan 2 Yıllık Bölümler

Yurt dışında iş imkânı olan bölümler söz konusu olduğunda akla ilk gelen lisans programlarıdır. Yaygın kanının aksine 2 yıllık üniversite mezunları da karne değerlendirmesinden geçmek suretiyle yurt dışında kariyer yapma fırsatına sahip olabilir. Ancak bu bölümden mezun olup DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile eğitimini dört yıllığa tamamlayanlar, yurt dışında daha fazla fırsatla karşılaşabilirler.

Yurt dışında iş imkânı olan çok sayıda ön lisans bölümü vardır. Özellikle de yapay zekâ alanıyla ilgili olarak yeni açılan bölümler yurt dışında çalışmaya olanak tanır. Yurt dışında iş imkânı olan 2 yıllık bölümlere örnek teşkil edecek en iyi ön lisans programları şunlardır:

Bilgisayar Programcılığı Bölümü

Bilgisayar programcılığı bölümü, dünyada hızla gelişen ve birçok iş kolunda geçerliliği bulunan bir bölümdür. Bölümde programlama temelleri, görsel programlama, ofis yazılımları gibi dersler okutulur. Bölümden mezun olursanız yurt dışında bilgisayar ve yazılım endüstrisinde bilgisayar programcısı, bilgi işlem sorumlusu, veri tabanı analisti gibi unvanlarla çalışabilirsiniz.

Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi

Yurt dışında teknik bölümlerden mezun olmak avantajlıdır. Bu avantajı sağlayan bölümlerden biri de kontrol ve otomasyon teknolojisi bölümü mezunlarıdır. Mezun olanlar tekniker unvanıyla tüm sektörlerde çalışma imkanına sahiptir. Bölümü seçmeyi düşünüyorsanız genellikle sahada çalışabileceğinizin altını çizelim.

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü

Yurt dışında revaçta olan meslekler arasında sağlık meslekleri de var. Sağlık alanından yurt dışında en geçerli bölüm tıbbi tekniker unvanı kazandıran tıbbi laboratuvar teknikleri bölümüdür. Bölümden mezun olduğunuzda tanı ve tedavi laboratuvarlarında görev alabilirsiniz. Sağlık alanında özellikle de Almanya’da iş gücüne ihtiyaç vardır.

Açık Deniz Sondaj Teknolojisi/Açık Deniz Tabanı Uygulamaları Teknolojisi Bölümleri

Önceki yıllarda aynı anda açılan ve sınırlı sayıda üniversitede yer alan bu iki bölüm, Türkiye’den ziyade yurt dışında çalışmak isteyenlerin avantajlı olabileceği bölümler. Bölümde deniz tabanında üretim sistemleri, sondaj ekipmanlarının kullanımı gibi dersler okutulur. Bu bölümü tercih ederseniz mezun olduğunuzda sondaj teknikeri unvanıyla yurt dışında r özellikle de jeotermal, çevre kirliliği, maden sondajcılığı ve sondaj teknolojisi alanlarında çalışma fırsatı yakalayabilirsiniz. Sondaj teknolojisi en gelişmiş ülkeler Doğu Akdeniz ülkeleridir.

Yat Kaptanlığı Bölümü

Yat kaptanlığı bölümü hem iki yıllıkta hem dört yıllıkta okunabilecek bir bölümdür. Yurt dışında kariyer planı için iyi bir bölüm alternatifidir. Tercihiniz bu bölümü seçmek olursa mezun olduğunuzda özel ve ticari yatlarda kaptanlık yapabilirsiniz. Ayrıca yatçılık acentelerinde ve marinalarda işe girebilirsiniz. Türk gemi adamlarının çalışabileceği 35 adet ülke vardır. Türk gemi adamlarının en yaygın olarak tercih ettiği ülkeler; Bulgaristan, İtalya, Romanya, Malezya, Tayland ve Singapur’dur.

Gaz/Doğal Gaz ve Tesisatı Teknolojisi

Gaz/Doğal Gaz ve Tesisatı Teknolojisi bölümü; iklimlendirme tekniği, doğal gaz tesisatı, etüt ve proje teknikleri gibi derslerin okutulduğu bölümdür. Bölümden mezun olanların çalışma alanı geniştir. Gaz teknikerlerine; gaz dağıtım şirketlerinde, sıhhi tesisat, ısıtma tesisatı alanındaki firmalarda, LNG ve LPG depolama tesislerinde, doğal gaz ile elektrik üretimi yapan termik santrallerde ihtiyaç duyulur. ABD, Kanada ve Hollanda ve İran önemli doğalgaz üreticileridir.

Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi

Yurt dışında iş imkânı olan 2 yıllık bölümler listemize hibrid ve elektrikli taşıtlar teknolojisi bölümüyle devam ediyoruz. Bölüm esasında Türkiye endüstrisinin ihtiyaçlarına göre hazırlanmıştır. Ancak yurt dışında iyi fırsatlar sunabilecek bir bölümdür. Bu bölümü tercih eder ve mezun olursanız, elektrikli ve hibrid taşıtlar üreten otomotiv fabrikaların yanı sıra otomotiv yan sanayii üretimi yapan tesislerde de çalışabilirsiniz. Almanya, ABD ve Japonya otomotivin en iyi odluğu şirketlerdir.

Yurt Dışında İş İmkânı Olan 4 Yıllık Bölümler

Türkiye’de çok sayıda lisans programı var. Bu nedenle yurt dışında iş imkânı olan onlarca bölüm sıralanabilir.

Yurt dışında iş imkânı olan mühendislikler:

  • Petrol ve doğal gaz mühendisliği
  • Uçak mühendisliği
  • Havacılık ve uzay mühendisliği
  • Elektronik mühendisliği
  • Biyomedikal mühendisliği
  • Bilişim sistemleri mühendisliği
  • Otomotiv mühendisliği
  • Nükleer enerji mühendisliği
  • Yazılım mühendisliği
  • Gemi ve deniz teknolojisi mühendisliği
  • Endüstri mühendisliği

Yurt dışında iş imkânı olan sağlık bölümleri:

  • Tıp
  • Hemşirelik
  • Veterinerlik
  • Diş Hekimliği
  • Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
  • Anestezi
  • Ergoterapi
  • Eczacılık
  • Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü
  • Mimarlık

İstatistik, Aşçılık, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Pilotaj, İşletme, Uluslararası İlişkiler, Uçak Bakım ve Onarım gibi bölümlerin mezunları da yurt dışında kariyer imkanına sahiptir.

Yurt Dışında İş İmkânı Olan Bölümler Hakkında SSS

Hangi Bölümler Yurt Dışında Çalışabilir?

Mezunları yurt dışında çalışabilecek bölümleri, ülkelerin sektörel gelişimi ve iş gücü ihtiyacı belirler. Yurt dışında hemen her bölüme ihtiyaç olabilir. En çok ihtiyaç duyulan bölümler mühendislik bölümleridir. Sağlık bilimleri, işletme ve finans, veri bilimi ve bilgi teknolojileri de yurt dışında talep gören bölümlerdir.

Hangi Ülkede En Kolay İş Bulur?

Avrupa'da çalışma vizesinin en kolay alındığı ülkeler; Almanya, Danimarka, İrlanda, Portekiz, Finlandiya’dır. Avrupa Birliği üye ülkeleri, AB üyesi olmayan ülkelerden çalışmak için gelenlere zorluk çıkarabilir. Dünyada en katı göçmen kurallarına sahip yerler ise Liechtenstein ve Vatikan’dır.

Almanya’ya Gitmek İçin Hangi Meslek?

Almanya’da 2020 itibarıyla yürürlükte olan Uzman Eleman Göç Yasası (Skilled Immigration Act) sayesinde üçüncü ülkelerden iş gücü alınır. Üniversite mezunu olanlar veya spesifik bir alanda eğitim aldığını belgeleyenler Almanya’da çalışa fırsatı yakalayabilirler. Ancak öncesinde dil eğitimi almak, mesleki sertifika veya diploma için denklik işlemlerini başlatmak gerekir. Almanya’da en çok ihtiyaç duyulan meslek kimya ve fen alanındaki mesleklerdir.

Sonuç olarak;

Üniversiteyi Türkiye’de okuyup yurt dışında çalışmak için meslekler arayışındakiler için yurt dışında iş imkânı olan bölümler listesi oluşturduk. Aynı zamanda konuya dair en çok merak edilen soruları yanıtladık. Bölüm tercihiniz ne olursa olsun üniversite eğitiminizi kişisel ve mesleki gelişim kurslarıyla desteklemenizi öneririz.

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı