0

BİZİ TAKİP EDİN

Ücretli Öğretmenliğin Şartları

Eğitim fakültesi mezunuysanız ve atama bekleyişiniz olumsuz sonuçlandıysa ya da farklı bir bölümde okuduysanız ve öğretmenlik yapmak içinizde ukde kaldıysa ücretli öğretmenlik yapabilirsiniz. Elbette ücretli öğretmenliğin şartları var. Bu şartları karşılamak ve belirlenen tarihlerde belirlenen şekilde başvuru yapmak gerekir.

Ücretli Öğretmenlik Başvuru Şartları

Ücretli öğretmenlik, kadrolu ya da sözleşmeli öğretmen olmak için önemli bir adımdır. Öğretmen adaylarının deneyim kazanma fırsatı bulduğu bu sistemde elbette birtakım şartlar söz konusudur. Ücretli öğretmenliğin şartları Millî Eğitim Bakanlığı tarafından şu şekilde açıklanmıştır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları için geçerli değildir)
  • Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
  • Türk Ceza Kanunu'nun 53'üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, millî savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.
  • Askerlikten muaf olmak, askerliği yapmış olmak veya askerliği tecil edilmiş olmak,
  • Denkliği olan bir okuldan mezun olmak, (yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar için)
  • Adli Sicil Kayıt belgesi ile sabıka durumunun temiz olduğunu belgelemek,
  • Sigortalı çalışan durumunda olmamak.

Yanlış beyanda bulunduğu anlaşılan kişilerin görevlendirmeleri iptal edilir ve haklarında yasal işlem başlatılır.

2024 Ücretli Öğretmenlik Başvurusu

2023-2024 eğitim-öğretim yılı ücretli öğretmenlik başvurusu e-Devlet üzerinden online olarak yapılır. Ön Başvuru esnasında herhangi bir belge istenmez. Ön başvuru sonucu SMS veya mail yoluyla iletilir. Görevlendirmesi yapılan öğretmenlerin başvuru sürecini tamamlamak için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne birtakım evrakları teslim etmesi gerekir. Belgeleri teslim etmeyen öğretmenlerin görevlendirmesi iptal edilir.

Ücretli öğretmenlik başvuru süreci:

  • Başvuru ekranında iletişim bilgileri girilir.
  • Eğitim bilgileri bölümünden "formasyonum var", "köy okullarında çalışmak istiyorum", "Millî Eğitim Bakanlığından emekli oldum", “Yurt dışı eğitim kurumlarından mezun oldum”, “YÖK denkliğim var” ya da “eğitim enstitüsünden mezun oldum" seçenekleri arasında seçim yapılır.
  • Bilgilerin tamamlanmasının ardından ‘kaydet ve ilerle’ butonuna basılır.
  • Ön lisans ve lisans mezuniyeti bilgileri arasından seçim yapılır.
  • İl ve ilçe tercihi yapılır.
  • Branş seçilir.
  • Dönem seçimi yapılarak başvuru sonlandırılır.

Ücretli öğretmenlik başvurusu evrakları:

Ek ders ücret karşılığı öğretmen görevlendirme başvuru formu,

Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı fotokopisi,

Diploma veya mezuniyet belgesi (çıkış belgesi) aslı ve fotokopisi,

Denklik belgesi (Yurt dışındaki bir okuldan mezun olanlar için),

KPSS sonuç belgesi,

Adli sicil kaydı,

Pedagojik formasyon belgesi veya tezsiz yüksek lisans belgesi fotokopisi (eğitim fakültesi mezunları hariç)

Sertifika, katılım belgesi (varsa)

Askerlik durum belgesi (erkek adaylar için)

Ücretli öğretmenlik ön başvurusu değerlendirilirken önceliklendirme sırası şöyledir:

  • Alım yapılacak olan okulla aynı ilçede ikamet eden adaylar,
  • Daha önce eğitim kurumlarında tecrübe sahibi olan adaylar,
  • Eğitim fakültesinden ilgili bölümden mezun olanlar,
  • Formasyon eğitimi almış olanlar,
  • Eğitim fakültesi mezunu olup sınıf öğretmenliği sertifikası da olan adaylar,
  • KPSS puanı yüksek adaylar.

2024 yılı ücretli öğretmen başvuruları 8 Temmuz itibarıyla başlamıştır.

Ücretli Öğretmenlik Hakkında SSS

Ücretli Öğretmenlik Nedir?

Millî Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı okullarda kadrolu ve sözleşmeli öğretmen istihdamı zaman zaman yetersiz kalır. Öğretmen kadrosunda açık bulunmasıyla birlikte ücretli öğretmen alımı yapılır. Ücretli öğretmen, yalnızca bir öğretim yılında ders ücreti karşılığı sözleşme imzalayarak öğretmenlik yapan kişi için kullanılan unvandır.

Herkes Ücretli Öğretmenlik Yapabilir mi?

Ön lisans ve lisans mezunları ücretli öğretmenlik yapabilir. Ücretli öğretmen atamalarında, KPSS puanı yüksek olan eğitim fakültesi mezunlarına ve formasyon alan bölüm mezunlarına öncelik tanınır. Emekli öğretmenler de ücretli öğretmenliğin şartları kapsamındadır. Dolayısıyla ilkokul ve lise mezunları hariç herkes ücretli öğretmenlik başvurusu yapma hakkına sahiptir.

2024 Ücretli Öğretmen Maaşı Nedir?

Ücretli öğretmenler girdikleri ders sayısına göre maaş alır. Maaş eğitim öğretim dönemlerinde değişiklik gösterir. 2024 yılında ücret 107 TL olarak belirlenmiştir. Ücretli öğretmenler haftada en fazla 40 saat ders verebilir.

Ücretli Öğretmenlikte Sigorta Var Mı?

Ücretli öğretmenlikte sigorta vardır. Ancak haklar normal yollarla istihdam edilen öğretmenlerle aynı değildir. Hesaplama uzman ve usta öğreticiler için farklıdır.

Lise Mezunları Ücretli Öğretmenlik Yapabilir mi?

Lise mezunları usta öğreticilik belgesi varsa ücretli öğretmenlik yapabilir. Usta öğretici olmayan lise mezunları ücretli öğretmenlik yapamaz. Ön lisans mezunları ücretli öğretmen olabilir; fakat lisans mezunu olup da başvuranlara öncelik tanınır.

Ücretli Öğretmenlik KPSS Şartı Var Mı?

Ücretli öğretmenlikte Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanına sahip olmak zorunlu değildir. Ancak KPSS puanına sahip olmak önemli avantajdır. KPSS sınav puanı olmayanların görevlendirmeleri KPSS puanı olanlardan sonra yapılır ve KPSS puanı olanlar arasındaki sıralama puan üstünlüğüne göre belirlenir.

En Çok Hangi Branşta Ücretli Öğretmenlik Var?

Fen dersleri ücretli öğretmenlikte en çok tercih edilen derslerdir. Ücretli öğretmenlik yapan öğretmenler genellikle fen derslerine, yabancı dil derslerine ve sosyal bilimlere odaklanır. Her branşta ücretli öğretmene ihtiyaç olabilir.

Ücretli Öğretmenlik ve Sözleşmeli Öğretmenlik Aynı Şey Mi?

Ücretli öğretmenler, izne ayrılan veya öğretmen açığı olan bölgeye dönemsel olarak görevlendirilir. KPSS şartı yoktur. Sözleşmeli öğretmen olmak için KPSS'den en az 50 puan almış olmak gerekir. Ücretli öğretmenler sözleşmeli olarak atanır. Bir ücretli öğretmenin, kadroya alınması için en az 5 yıl ücretli öğretmenlik yapmış olması gerekir.

Sonuç olarak;

Ücretli öğretmenliğin şartları hakkında bilgi edinmek isteyenler için ücretli öğretmenlik başvuru şartları ve merak edilenler hakkında yazık. Henüz üniversite mezunu değilseniz ve şartları karşılamıyorsanız meslek kazandıran kurslara katılabilirsiniz. ‘Hangisi en iyi’ yazı dizimizdeki üniversite önerilerimize de göz atmanızı öneririz.

Kategoriler

Popüler Bloglar