1970’li yıllarda okullarda rehberlik servisleri kurulmaya başlanmış, 1980'li yıllarda üniversitelerde rehber öğretmen yetiştirilmeye başlanmış, 2023’te ise 100 öğrencisi olan her okula bir rehber öğretmen atamasının yapılacağı duyurulmuştur. 50 yılı aşkın gelişim süreci olan rehber öğretmenlik mesleği, bugün eğitim sistemi için kritik öneme sahiptir. Siz de bir öğrencinin doğru yönü bulmasına aracılık etmek istiyorsanız rehber öğretmen olmayı tercih edebilirsiniz. Elbette sektör için bu denli önemi olan mesleki ünvana sahip olmanın birtakım gereklilikleri vardır. İçeriğimizin devamında rehber öğretmen nasıl olunur, süreç nasıl ilerler sorunuza yanıt bulabilirsiniz. İşte detaylar 👇
Rehber öğretmenlik, öğretmenlik branşlarından biridir. Rehber öğretmeni, öğrencilere rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunan öğretmen olarak tanımlayabiliriz. Bir rehber öğretmenin öncelikli amacı, öğrencilerin kişisel gelişimini desteklemek ve öğretim hedeflerine ulaşabilmelerini sağlamaktır.
Rehber öğretmenin;
Rehber öğretmenin görevleri, Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliğinde genel olarak şöyle sıralanmıştır:
Rehber öğretmen, görev ve sorumluluklarını yerine getirirken diğer öğretmenler, eğitim kurumunun yöneticileri, öğrencilerin ebeveynleri ile koordineli olarak çalışır. Rehber öğretmenin çalışma alanı, Millî Eğitim Bakanlığı ve ona bağlı özel okul ve diğer eğitim kurumlarıdır. PDR mezunları, rehber öğretmen ünvanına ek olarak psikolojik danışman, kariyer ve yönetim danışmanı, pedagog ünvanlarıyla da çalışabilirler.
İçeriğimizin bu aşamasına kadar rehber öğretmenin görevleri, iş tanımı gibi detayları açıkladık. Gelelim devlet okullarında veya özel okulda rehber öğretmen olma şartları konusuna. Daha önce belirtmiş olduğumuz üzere rehber öğretmenlik bir öğretmenlik branşıdır. Dolayısıyla rehber öğretmen olmak için öncelikle eğitim fakültesinde eğitim almak gerekir.
Rehber öğretmen yetiştiren bölüm PDR kısaltmasıyla bilinen Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümüdür. Bölümde okutulan dersler genel olarak şöyledir:
Elbette yasal prosedürleri yerine getirmek rehber öğretmen olmak için yeterli değildir. Rehber öğretmen olmak için meslekle uyumlu özelliklere de sahip olmak gerekir. Bir rehber öğretmenin meslekte başarılı olması için;
Özel okullarda rehber öğretmen olmak için PDR mezunu olmak yeterlidir. Devlet okullarında rehber öğretmen olmak için KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanı ile atanmak gerekir. Rehber öğretmen için KPSS nitelik kodu ve anlamı şöyledir:
4133: Eğitimde Psikolojik Hizmetler, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Eğitim Bilimleri lisans programlarının birinden mezun olmak
Hangi Bölüm Mezunları Rehber Öğretmen Olabilir?
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunları rehber öğretmen olabilir. Özel sektörde eğitim fakültelerinin farklı bölümlerinden mezun olanların da rehberlik öğretmeni olması muhtemeldir. Ancak genel olarak PDR dışındaki bölüm mezunları rehber öğretmen olarak istihdam edilmez. Devlet okullarında rehber öğretmen olmak için PDR okumuş olmak şarttır.
Rehber Öğretmen Olmak İçin Hangi Sınavlara Girmek Gerekir?
Rehber öğretmen olmak için PDR lisans programından mezun olmak gerekir. Dolayısıyla bölümü okumak için ÖSYM tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavına girmek gerekir. AYT'de eşit ağırlık puan türünden bölüme yerleşenler, mezun olduktan sonra KPSS ile devlet okullarına rehber öğretmen olarak atanabilirler.
Rehber Öğretmeni TYT Mi AYT Mi?
Rehber öğretmen yetiştiren dört yıllık PDR bölümüdür. Bölümün taban puanları AYT'de eşit ağırlık puan türünden hesaplanır. Dolayısıyla rehber öğretmen olmak için lisede eşit ağırlık derslerinin iyi olması gerekir.
Kimler Rehber Öğretmenlik Yapabilir?
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunları rehber öğretmenlik yapabilir. Psikoloji mezunları, pedagojik formasyon eğitimi almaları durumunda rehber öğretmen olarak atanma fırsatına sahip olur. Rehber öğretmenlik yapacak kişilerin, meslekle uyumlu niteliklere sahip olması da kritik önem taşır.
Rehber Öğretmen Olmak İçin Hangi Şartları Sağlamak Gerekir?
Devlet okullarında ve MEB’e bağlı diğer eğitim kurumlarında rehber öğretmen olmak için öncelikle Türk vatandaşı olmak gerekir. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Öğretmenliği Bölümü'nden mezun olmayanların rehber öğretmen olması mümkün değildir. PDR mezunları, KPSS’den geçerli puanı almaları ve atanmaları durumunda ilkokulda veya lisede rehber öğretmen olmak için fırsat kazanmış olur.
Rehber Öğretmen Olmak İçin Hangi Liseye Gitmek Gerekir?
Devlet okullarında veya kolejde rehber öğretmen olmak için hangi lisede eğitim alındığının önemi yoktur. Düz lise mezunları da rehber öğretmen olmak için PDR bölümü tercih edebilir. Nemli olan eşit ağırlık derslerin iyi olmasıdır.
Sonuç olarak;
Meslekler yazı dizimizin bugünkü konusu rehber öğretmen olma süreci oldu. Adım adım süreci ele alarak rehber öğretmen nasıl olunur sorusunu yanıtlamış olduk. Rehber öğretmen olmak istiyorsanız PDR bölümü okumalısınız. PDR bölümünden mezun olduktan sonra aile danışmanı ünvanıyla aileler için psikolojik danışmanlık hizmeti verme fırsatı da yakalayabilirsiniz. Eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreçleri hakkındaki detayları öğrenebilirsiniz.