Türkiye’de en çok güven duyulan mesleklerden biri muhabirlik. Araştırmak, irdelemek, sorgulamak ve haber peşinde koşmak sizin için de cezbedici mi? Öyleyse siz de muhabir olmak için bir adım atabilirsiniz. Nasıl mı? İçeriğimizin devamında muhabir nasıl olunur sorusuna yanıt bulabilirsiniz. İşte dinamik medya sektöründe eli ayağı muhabirlerin mesleki yolculuğu hakkında detaylar 👇
Muhabir kelimesi; bildirmen, haberci, postacı, ulak anlamına gelir. Sözlük anlamına göre muhabiri; haber toplayan, haber yazan ya da haberleri sunan kişiler olarak tanımlayabiliriz. Muhabir haberci (reporter) olarak da adlandırılan meslek profesyonelidir.
Muhabirler farklı alanlarda uzmanlaşabilir. Yani, muhabirlik mesleğinde niş alanlar vardır. Muhabirlik türlerini;
Muhabirlikte amaç, olayları 5N1K kuralı (ne nerede ne zaman, nasıl, neden, kim) haber haline getirerek objektif şekilde kamuoyuna sunmaktır. Muhabirin görevlerini genel olarak şöyle sıralayabiliriz:
Muhabirlerin öncelikli istihdam alanı gazeteler ve haber ajanslarıdır. Dergilerde, televizyon ve radyolarda, reklam ajanslarında, yayınevlerinde ve internet haber sitelerinde de muhabirlere ihtiyaç duyulur.
Bir muhabirin görev ve sorumluluklarını yerine getirirken bilmesi gereken çok fazla detay vardır. Muhabirin şu soruların yanıtını biliyor olması gerekir:
Dolayısıyla muhabir olmak isteyen kişilerin ne yalnızca medya okuryazarlığına (erişilen medyaları eleştirel bakış açısıyla değerlendirme ve kendi medya iletilerini üretme) sahip olması ne de yalnızca eğitim alması yeterlidir. Muhabir olmak için izlenmesi gereken yolu adım adım şöyle sıralayabiliriz:
1.İletişim Fakültesinden Mezun Olmak
Muhabirlik en çok ilgi duyulan mesleklerden biridir. Bu mesleği icra etmek için birçok kişi medya kuruluşlarına başvurur. Elbette en az lise mezunu herkesin başvurusu kabul edilir. Bununla birlikte istihdamda öncelik sahibi olanlar, iletişim fakültesi mezunları ile muhabirlik eğitimi almış kişilerdir.
Türkiye’de muhabir olmak için iletişim fakültesi mezunu olmak şarttır. İletişim fakültelerinde;
Muhabirlikte genellikle Gazetecilik bölümü tercih edilir. Gazetecilik bölümünde, sosyal bilimlerin temel derslerine ek olarak haber toplama ve yazma teknikleri, çoklu ortam uygulamaları, televizyon gazeteciliği gibi alana yönelik dersler okutulur. Bölümün müfredatı iletişime yönelik zengin içerikli derslerden oluşmaktadır.
Devlette muhabir olmak isteyenlerin KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanına sahip şu nitelik kodlarını karşılaması şarttır:
4275: Gazetecilik veya Gazetecilik ve Halkla İlişkiler lisans programından mezun olmak.
4291: Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler ve Tanıtım lisans programlarının birinden mezun olmak.
4285: Radyo, Sinema ve Televizyon; Radyo, Televizyon ve Sinema; Radyo-Televizyon, Sinema; Radyo, TV ve Sinema; Radyo-TV-Sinema; Radyo-TV-Sinema ve Görsel Sanatlar lisans programlarının birinden mezun olmak.
İletişim fakültesinden mezun olmayıp muhabirlik eğitimi alan kişiler de özel sektörde muhabir olarak çalışma fırsatı yakalayabilirler. Özel kurs merkezleri ve medya kanalları tarafından verilen bu eğitimlerde dersler genel olarak şöyledir:
2.Meslekle Uyumlu Özelliklere Sahip Olmak
Muhabirlerin eğitim alması kadar meslekle uyumlu özelliklere sahip olması da önemlidir. Elbette bu özellik iletişim becerileriyle sınırlandırılamaz. Medyanın ve gazeteciliğin değişen yapısına ayak uydurabilecek ve medya sektörünün tüm alanlarında mesleğini icra edebilecek bir muhabirin şu özelliklere sahip olması gerekir:
Bir muhabirin güncel gelişmeleri takip edebilmesi, neden-sonuç ilişkilerini ve olaylarla kişiler arasındaki bağlantıları anlayabilmesi de önem taşır.
Muhabirlik işini seven kişiler için manevi hazzın yüksek olduğu bir meslektir. İnternet gazetelerinin ortaya çıkmasıyla meslek farklı bir yere evrilmiş, muhabirler için bir çalışma alanı daha doğmuştur. Büyük şehirde yaşayan ve kadrolu çalışan muhabirler düzenli ve yüksek maaş alır.
Muhabirliğin dezavantajları da vardır. Muhabirlik maaşları özellikle de tecrübesiz muhabirler için düşüktür. Çalışma saatleri uzundur. Kamu sektöründe muhabir olmak için sınav sürecinden geçmek ve yüksek rekabete karşın atanmak gerekir.
Muhabir Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?
Muhabirlerin gazetecilik mesleğiyle ilgili donanımının olması gerekir. Bunun için de muhabir iş ilanları “tercihen iletişim fakültesi mezunu” ibaresiyle yayımlanır. Gazetecilik, Radyo Televizyon ve Sinema, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinden mezun olmak muhabir istihdamında öncelik kazanmayı sağlar.
Muhabir Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir?
Muhabir istihdamında avantajlı bölümler olan Gazetecilik, Radyo Televizyon ve Sinema bölümleri sözel puan türüyle öğrenci alımı yapan bölümlerdir. Dolayısıyla muhabir olmak için sözel derslerin iyi olması gerekir. Sözele yatkın olmayan kişilerin başarılı bir muhabir olması pek de mümkün değildir.
Muhabir Ne İş Yapar?
Muhabirin temel görevi haber toplamak, araştırmak, yazmak ve sunmaktır. Muhabirler farklı medya alanlarında çalışabilirler. Alan fark etmeksizin muhabirin amacı haberleri doğru, kalıcı ve zamanında sunmaktır.
Kimler Muhabir Olabilir?
Esasında muhabirlik için keskin sınırlar yoktur. Önemli olan iletişim becerilerinin yüksek olmasıdır. Bununla birlikte sektördeki muhabir alımlarını göz önünde bulundurduğumuzda özellikle de iletişim fakültesinden mezun olanların muhabir olabileceğini söyleyebiliriz.
Lise Mezunu Muhabir Olabilir Mi?
Özel sektörde lise mezunlarının muhabir olup olamayacağı medya kuruluşunun inisiyatifindedir. Ancak genel olarak lise mezunu olmak muhabir olmak için yeterli değildir. Muhabir olmak isteyen kişilerin Gazetecilik eğitimi almış olması tercih edilir.
Sonuç olarak;
Zaman zaman kursiyerlerimiz muhabir olmak istiyorum hangi belgeyi alabilirim şeklinde soru yöneltme. Buna dayanarak merak edilen muhabir nasıl olunur konusuna açıklık getirdik. Muhabir olmak isteyenleri nasıl bir süreç beklediği konusundaki detayları aktardık. Siz de muhabir olmak istiyorsanız fakat bölüm okuma imkânınız yoksa muhabirlik eğitimleri alabilirsiniz. Eğitim ve belgelendirme süreçleri hakkında detaylı bilgi almak için eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurmanızı öneririz.