Yönetici Asistanı Ne İş Yapar? Görevleri ve Maaşları 2025

Yönetici Asistanı Ne İş Yapar? Görevleri ve Maaşları 2025

Yönetici Asistanı Ne İş Yapar? Görevleri ve Maaşları 2025

İşsizlikten bunalan kişilerin iş ilanlarında en çok karşılaştığı pozisyonlardan biri yönetici asistanlığı. Siz de kariyer planınıza yönetici asistanı olarak devam etmek istiyorsanız fakat sizi nasıl sorumlulukların beklediğini bilmiyorsanız doğru sayfadasınız. İçeriğimizin devamında yönetici asistanı ne iş yapar sorusuna yanıt bulabilirsiniz. Hadi başlayalım!

Yönetici Asistanlığı Nedir?

Yönetici asistanlığı hem kurumun hem yöneticilerin temsil edildiği meslektir. Yönetici asistanı beyaz yaka meslek olarak ifade edilen mesleklerden biridir. Yönetici asistanlığı genellikle sekreterlik olarak algılanır. Yönetici asistanlığı ile sekreterliğin en önemli farkı yönetici asistanlarının direkt olarak emir almadan inisiyatif kullanarak sorumluluk alabilmeleridir. Ayrıca sekreterler genel olarak ofis yönetiminden sorumluyken yönetici asistanları yöneticiyi asiste etmekle görevlidir.

Yönetici asistanlarının iş dünyasında kritik rolü vardır. İşletmenin büyüklüğü ve şirket politikaları doğrultusunda bu rol farklılık gösterir. Yönetici asistanları;

  • Üst düzey yönetici asistanı,
  • Banka yönetici asistanı,
  • Büro asistanı,
  • Departman asistanı,
  • Yönetim asistanı,
  • Özel yönetici asistanı,
  • Genel müdür asistanı gibi ünvanlarla çalışabilirler.

Yönetici asistanlarının kamu sektöründe memur, VHKİ, bilgisayar işletmeni kadrolarında çalışmaları da mümkündür. Kamu sektöründe yönetici asistanı olmak için KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanına sahip olmak gerekir. Özellikle de 3179 KPSS nitelik kodunu karşılayanlar devlette yönetici asistanlığı yapma fırsatı yakalayabilirler. 3179 nitelik kodu şu anlama gelir: Büro Yönetimi, Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı.

Özel sektörde yönetici asistanı olmak için en az lise mezunu olmak da yeterlidir. Önemli olan nokta deneyimli olmaktır. Bununla birlikte birçok kurum açık yönetici asistanı pozisyonuna eğitim almış kişilerin başvurmasını bekler. Eğitim yalnızca üniversitelerin 2 yıllık Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Büro Yönetimi ve Sekreterlik bölümlerinde alınan eğitim değildir. Özel kurs merkezlerinden alınan yönetici asistanlığı eğitimleri sonunda sahip olunan yönetici asistanlığı sertifikası da yeterlidir.

Yönetici asistanları hemen hemen her kurumda çalışabilirler. Çalışma alanlarını şöyle sıralayabiliriz: Özel şirketler, hukuk büroları, finans kuruluşları, belediyeler ve diğer kurumlardır. Yönetici asistanları kamu ve özel fark etmeksizin çalıştığı tüm kurumlarda işveren ve çalışanlar-diğer iş yerleri arasında köprü işlevi görür.

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Ne İş Yapar?

Büro yönetimi ve yönetici asistanlığında iş tanımı özel sektörde ve kamu kurumlarında farklılık gösterir. Özel sektörde yönetici asistanının görevleri için kariyer danışmanlık sitelerinde paylaşılan ilanlardaki şu iş tanımlarını örnek olarak gösterebiliriz:

  • Telefon ve e-posta trafiğini yönetmek,
  • Yönetici takvimini koordine etmek,
  • Yazışma ve görüşmeleri yapmak,
  • Evrak takibi yapmak,
  • Seyahat düzenlemelerini yapmak (otel ve bilet rezervasyonu, vize işlemleri),
  • İK süreçlerine destek sağlamak (evrak düzeni, oryantasyon vb.),
  • Web sitesi ve sosyal medya içerik güncellemelerine destek olmak,
  • Ofis için gereken malzemelerin ve ekipmanların tedarikini sağlamak,
  • Dosyalama ve iş takibi yapmak.

Aşağıdaki tabloda devlet kurumlarında yönetici asistanlar için yapılan iş tanımını görebilirsiniz:

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık

Müdürlüğü

Üniversite Bilgi İşlem Daire Başkanlığı

Yöneticinin randevularını düzenlemek, ziyaretçi trafiğini yönetmek, ziyaretçilere ağırlamak

Telefon görüşmelerini yapmak, kurumsal e-Posta adresini yönetmek

Haberleşme hizmetlerini yürütmek

Rezervasyonları yapmak

Evrakların imzalanmasını sağlamak

Misafirlerle ilgilenmek

İzin formu gibi personel evraklarını yöneticiye onaylatmak

Yazışmaları yapmak

Yönetici asistanları kuruma göre farklılaşabilen tüm görev ve sorumluluklarına ek olarak iş sağlığı ve güvenliği temel kurallarını uygulamakla yükümlüdür. Bir yönetici asistanı diğer personel ile koordineli çalışmalı ve işin kalitesini kontrol etmelidir. Yönetici asistanlığı çoklu görev becerisi gerektiren ve kısmen zor sayılabilecek bir meslektir. Çalışma saatlerinin esnek olması iş yaşam dengesi bakımından olumsuz etkiye sahiptir. Ne var ki hem kamu sektöründe hem de özel sektörde yönetici asistanlarına olan ihtiyacın sürekli olması önemli bir avantajdır.

Yönetici Asistanının Görevleri Hakkında SSS

Yönetici Asistanı Ne Kadar Maaş Alır?

Yönetici asistanı maaşları üzerinde belirleyici olan birçok unsur vardır. Deneyimli yönetici asistanları şüphesiz yüksek maaş alır. Kariyer.net verilerine göre yönetici asistanı maaşı aylık ortalama 36.800 TL’dir.

Yönetici Asistanının Görevi Nedir?

Yönetici asistanının görevleri kurumdan kuruma farklılık gösterebilir. Bununla birlikte yönetici asistanının en temel görevi yöneticisini asiste etmektir. Bir yönetici asistanı yöneticinin günlük işlerini düzenlemekten e-postaları yanıtlamaya kadar birçok görevi üstlenir.

Yönetici Asistanı Sekreter Mi?

Yönetici asistanı sekreter değildir. Sekreterlere göre daha deneyimlidir. Yönetici asistanı iş tanımı da sekreterden farklıdır. Yönetici asistanları, doğrudan emir almaksızın sorumluluk alabilir.

Üst Düzey Yönetici Asistanı Ne İş Yapar?

CEO asistanı veya üst düzey yönetici asistanı ünvanına sahip olanlar, yönetici veya yönetim kadrosunu temsilen idari işler yapar. Üst düzey yönetici asistanları hem randevu yönetimi hem raporlama hem departmanlar arası koordinasyon işleri yapmakla sorumludur. Genel olarak üst düzey yönetici asistanının amacı yöneticilerin işlerini kolaylaştırmaktır. Dolayısıyla üst düzey yönetici asistanı görev tanımı bu doğrultudadır.

Hastanede Yönetici Asistanı Ne İş Yapar?

Hastanede çalışan yönetici asistanları ofiste çalışan yönetici asistanları ile aynı görevleri yerine getirir. Farklı olarak yapılan iş sağlık sektörüne özgüdür. Örneğin, özel bir hastanede çalışan yönetici asistanı; hasta rapor, reçete, sevk kâğıtlarının “aslı gibidir” kaşelerini ve onaylarını yapmakla sorumludur.

Yönetici Asistanı Nelere Dikkat Etmeli?

Yönetici asistanı görev ve sorumluluklarını yerine getirirken birçok noktada dikkatli olmalıdır. Zaman yönetimi ve çoklu organizasyon becerisi bir yönetici asistanında mutlaka bulunması gereken bir özelliktir. Bir yönetici asistanı aynı zamanda teknoloji kullanma yeterliliğine sahip olmalı ve bilgisayarı iyi seviyede bilmelidir.

Kişisel Asistan Ne İş Yapar?

Kişisel asistanın görevi yöneticiye göre değişkenlik gösterir. Genel olarak kişisel asistanlar telefon görüşmelerini yapmakla ve ziyaretçileri ağırlamakla sorumludur. Bir kişisel asistanın etkili iletişim becerilerine sahip olması kritik önem taşır.

Yönetici Asistanı Kıyafetleri Nasıl Olmalıdır?

Yönetici asistanı kıyafetleri birbiriyle uyumlu, temiz ve ütülü olmalıdır. Yönetici asistanlarının genellikle takım elbise ya da gömlek ve pantolon-etek şeklinde olur. Nitekim iş ilanlarında prezantabl olmak şeklinde ibare vardır.

Sonuç olarak;

Yönetici asistanı görev tanımı kimileri için belirsizdir. Nitekim kursiyerlerimiz de zaman zaman yönetici asistanı ne iş yapar şeklinde soru yöneltmekte. Buna dayanarak konuya açıklık getirdiğimiz içerik oluşturduk. Yönetici asistanı olma süreçleri hakkında daha detaylı bilgi almak için yönetici asistanı nasıl olunur başlıklı blog içeriğimizi de okumanızı öneririz.

Popüler Bloglar Blog

Yönetici Asistanı Kursu
İndirimli!
Yönetici Asistanı Kursu
Tıklayınız
Whatsapp Hattı