Barista Ne İş Yapar? Barista Maaşları 2025☕️

Barista Ne İş Yapar? Barista Maaşları 2025☕️

Barista Ne İş Yapar? Barista Maaşları 2025☕️

Siz de bir kahve tutkunu musunuz? Kahve tutkunuzu mesleğe dönüştürmek ve kahve dünyasında ustalaşmak ister misiniz? Öyleyse barista ne iş yapar sorusunu yanıtladığımız içeriğimiz tam da size hitap ediyor. Hadi, arkanıza yaslanıp kahvenizi içerken baristalık mesleğine ilişkin detayları yakalayın! 👇

Barista Nedir?

Barista İtalyan kökenli bir kelimedir. Türkçede bar çalışanı anlamına gelir. İtalya’da baristalar hem kahve hem de alkollü ve alkolsüz içecekleri sunar. ABD’de barista kavramı özel kahve içecekleri sunan kişiler için kullanılır. Kelimenin kökeni ve farklı ülkelerdeki barista iş tanımı nedeniyle Türkiye’de baristalık ile barmenlik aynı meslek olarak algılanır. Barista ile barmen arasındaki fark, barmenin baristadan farklı olarak alkollü ya da alkolsüz kokteylleri hazırlamasıdır. Kısaca barista Türkiye’de kahve uzmanı demektir.

Kahve hazırlama ekipmanlarının teknolojideki gelişmelerde evrim geçirmesiyle birlikte kahve yapımı sanata dönüşmüştür. Böylece özel kahve türlerinin özel tekniklerle kahve gurmelerine sunulduğu kahve dükkanları yayınlaşmıştır. Üçüncü nesil olarak ifade edilen kahve dükkanlarında baristalık hem meslek hem de sanat haline gelmiştir. Özellikle de kahve kültürünün yaygın olduğu büyük şehirlerde baristalara olan ihtiyaç artmıştır.

Baristaların öncelikli çalışma alanı üçüncü nesil kahve dükkanlarıdır. Kafeler ve farklı kokteyllerin hazırlandığı işletmeler de barista istihdam eder. Profesyonel barista olmak isteyen kişilerin kahve konusunda geniş bilgiye sahip olması mesleği icra etmeleri için yeterli değildir. Bir baristanın;

  • Kahve makinelerini kullanmayı bilmesi,
  • Kahve makinelerindeki arızaları giderebilmesi,
  • Makinelerin günlük temizliğini ve bakımını yapabilmesi gerekir.

Baristalık için gereken mesleki nitelikler Baristalığın eğitim gerektiren bir meslek olduğunun göstergesidir. Nitekim barista istihdamında baristalık sertifikası ( baristalık belgesi olarak da bilinir) ile eğitim aldığını belgeleyen kişilere öncelik tanınır. Barista olma süreci hakkında daha detaylı bilgi edinmek için barista nasıl olunur blog içeriğimize göz atabilirsiniz.

Barista Ne Yapar?

İçeriğimizin bu aşamasına kadar barista ne demek detaylandırdık. Gelelim asıl konuya: Baristagörev tanımı. Baristanın görevleri şunlardır:

  • Kahve çekirdeği stoklarının kontrolünü sağlayarak eksiklerin yerine konulmasını sağlamak,
  • Kahve makine ve ekipmanlarını temizleyerek tekrar kullanıma hazırlamak,
  • Tezgâhın sürekli düzenli ve temiz olmasını sağlamak,
  • Kahve çekirdeklerini öğütmek,
  • Müşterilerin ürünlerle ilgili sorularını cevaplamak,
  • Siparişleri kabul etmek ve ödemeleri teslim almak,
  • Kahvelerde kullanılacak sütü hazırlama, köpürtme ve ısıtma,
  • Americano, latte, cappucino, macchiato gibi çeşitli kahve tariflerini yapma.

İyi bir barista kahve hazırlamanın yanı sıra arka kısımdaki iş akışını yönetebilmeli, kahve veya diğer içeceklerle servis edilen sandviç, tatlı, kurabiye, simit gibi yiyecekleri hazırlayabilmelidir. Baristanın

  • Espresso
  • Caffe Latte
  • Caffè Macchiato
  • Cappucino
  • V60,
  • Syphon,
  • Chemex,
  • Cold Brew,
  • Türk Kahvesi gibi kahve türlerini profesyonel şekilde demlemesi gerekir.

Baristanın sunum tekniklerinde kendini geliştirmesi önemlidir. Kariyer danışmanlık sitelerinde yayımlanan barista iş ilanlarında aranan nitelikler ve iş tanımı genel olarak aşağıdaki gibidir:

Baristada Aranan Nitelikler

Barista İş tanımı

En az lise mezunu

İş sağlığı ve güvenliği ile hijyen kurallarını uygulamak

Mağazacılık veya yiyecek-içecek alanında deneyimli

Ürünleri standartlara uygun olarak hazırlayıp servis etmek

Misafir memnuniyetinin bilincinde

Ürünlerin stok ve son kullanım tarihlerinin takibini yapmak

Takım çalışmasına yatkın

Kahve makinesi ve diğer ekipmanların bakımını yapmak

İletişim becerisi yüksek

Mönü hakkında müşterilere bilgi vermek veya müşterilerin sorularını yanıtlamak

Çözüm odaklı

Sipariş ve ödeme almak

Temiz ve düzenli

 

Barista Olmanın Avantajları ve Baristalığın Zorlukları

Barista olmak için herhangi bir bölüm zorunluluğu yoktur. Ancak baristaların kahve hakkında her şeyi bilmesi gerekir. Bu nedenle baristalık eğitimine katılmaları zorunludur. Çok fazla teknik detayın olması, ayakta ve yoğun tempoda çalışmayı gerektirmesi baristalığın dezavantajlarıdır. Kahve tutkunları için tüm teknikleri öğrenmek ve estetik bakış açısını kahve fincanına yansıtmak manevi hazdır. Deneyimli baristalar farklı şehirlerde (özellikle de turistik şehirlerde) yüksek gelir elde çalışma imkânı bulabilir.

Baristanın Görevleri Hakkında SSS

Barista Ne Kadar Maaş Alıyor?

Barista maaşı, baristanın deneyimine ve çalıştığı yere göre değişir. Kariyer.net verilerine göre barista maaşı aylık ortalama 23.000 TL’dir. Barista maaşları konusunda en çok merak edilen Starbucks barista maaşıdır. Starbucks’ta çalışan bir baristanın maaşı 2025 yılında yan haklar da eklendiğinde 35.000 TL’dir. Baristalar maaşa ek olarak sertifikalı eğitimlere katılma hakkı, ekstra bakiye ödülleri, rim hakkı gibi haklara da sahip olur.

Barista Neleri Bilmeli?

Barista kahve çekirdekleri, kahve öğütme çeşitleri, kahve demleme teknikleri, kahve sunumu konularında bilgi sahibi olmalıdır. Baristanın kahve makineleri konusunda da bilgisinin olması beklenir. Bir barista kahvenin her çeşidini hazırlayıp özgün şekilde sunabilmelidir.

Barista İşi Zor Mu?

Herhangi bir meslek için zor veya kolay ifadesini kullanmak doğru değildir. Öğrenme düzeyi kişiseldir. Bununla birlikte baristalık farklı kahve ile ilgili her detayı bilmeyi gerektirdiği için zor sayılabilir. Mesleği kolay kılan eğitim almak ve kahve kültürüne sahip olmaktır.

Baristalar Tuvalet Temizliyor Mu?

Baristaların görevi kahve çeşitlerini, mekânda sunulan diğer içecekleri ve yiyecekleri hazırlayarak sunmaktır. Tuvalet temizliği baristaların görevi değildir. Bununla birlikte kahve sektöründeki bazı işletmelerin, inisiyatife göre baristaları tuvalet temizliğinde görevlendirmesi de mümkündür.

Barista Yaş Sınırı Var Mı?

Barista mesleği için özellikle belirtilmiş yaş üst ve alt sınırı yoktur. Bununla birlikte resmi olarak SGK'lı çalışan olmak için en az 18 yaşı tamamlamış olmak gerekir. Barista istihdamında en az 20 yaş gibi sınırlamalar getirilmesi de mümkündür.

Sonuç olarak;

Barista mesleğinde uzmanlaşmak isteyenler, dijital göçebe ruhuyla yeni ve farklı bir meslek arayışındakiler barista ne iş yapar öğrenmek ister. Kursiyerlerimizin sorularını da arkamıza alarak sizler için baristalık mesleği hakkındaki detayları aktardık. Kahve dükkanında barista olmak ve kahve çekirdeklerinin fincana yolculuğunu deneyimlemek istiyorsanız online baristalık eğitimi alabilirsiniz. Eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifika süreçlerine ilişkin ücretsiz bilgi alabilirsiniz. Eğitim sertifikası sayesinde siz de profesyonel kahve sanatçısı olabilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Barista Eğitimi
İndirimli!
Barista Eğitimi
Tıklayınız
Whatsapp Hattı