Sorumlu Emlak Danışmanı Kimdir?

Sorumlu Emlak Danışmanı Kimdir?

Sorumlu Emlak Danışmanı Kimdir?

Emlak danışmanlığı yapmak üzere mesleği ve sektörün gerekliliklerini araştırdığınızda sorumlu emlak danışmanı unvanıyla karşılaşırsınız. Biz de zaman zaman kursiyerlerimizden sorumlu emlak danışmanı kimdir sorusunu duyuyoruz. Sıkılıkla merak edilen konuya açıklık getirelim: Sorumlu emlak danışmanı, emlak belgesi seviye 5 ile kazanılan mesleki unvandır. Bu açıklama emlak danışmanı ile sorumlu emlak danışmanı farkı, seviye 5 alma şartları gibi konularda da soru işaretleri ortaya çıkarmış olabilir. İçeriğimizde sorumlu emlak danışmanı unvanının gereklilikleri ve kazanımları hakkındaki tüm detayları bulabilirsiniz. 👇

Sorumlu Emlak Danışmanı Nedir?

Sorumlu emlak danışmanı seviye 5 belgesi bulunan emlak danışmanıdır. Bireye sorumlu emlak danışmanı unvanını kazandıran belge, MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) tarafından yetkilendirilmiş kurumlar tarafından verilir. Belge, mesleki yeterlilik göstergesi olduğu için emlak mesleki yeterlilik belgesi olarak da bilinir.

MYK, 17UY0333-5 sorumlu emlak danışmanı ulusal yeterliliği sınavları senaryosunu aktardığı dokumanda sorumlu emlak danışmanının beceri ve yetkinliklerini şöyle ifade etmiştir:

  • “Verileri pazarlama stratejisi açısından uygun yöntemle analiz etmek,
  • Strateji belirlemek,
  • Kişiye özgü programları satış/kiralama çalışmalarında uygulatmak,
  • Müşteri kazanma, sadık müşteri portföyü oluşturma, kaybedilen müşteriyi geri kazanma konusunda öneri geliştirmek,
  • Emlak satış/kiralama planı oluşturmak ve iş organizasyonunu bu plana göre yapmak,
  • Görev dağılımı yapmak,
  • Personelin eğitim bütçesini hazırlamak,
  • Emlak satış kiralama bütçesini hazırlamak,
  • Portföyün güncelliğini ve güvenirliğini kontrol etmek,
  • Parsel ve imar sorgulaması yapmak,
  • Güncel rayiç bedel tespit işlemini kontrol etmek,
  • Emlak bilgilerinin veri tabanına prosedüre göre işlenmesini sağlamak,
  • Emlak sahibi ile müşteriyi bir araya getirerek satış/kiralama bedelini belirlemek,
  • Satış sözleşmesini veya kira kontratını kontrol etmek,
  • Emlak ile ilgili hukuki ve teknik süreçlerin yürütülmesini sağlamak,
  • Satış veya kiralama işleminden sonra portföy kontrolü yapmak”

Sorumlu emlak danışmanlığı konusunda en çok merak edilen emlak danışmanlığı ile sorumlu emlak danışmanlığı arasındaki farktır. MYK belgesi ile sorumlu emlak danışmanı unvanı alan bireyler, emlak ofisinde şube müdürü olabilir. Ayrıca yetki belgesi alma aşamasında seviye 5 belgesi olmak zorundadır. Kendi adına emlak ofisi açmak isteyen kişilerin yetki belgesi almadan önce seviye 5 emlak belgesi almış olması gerekir.

Sorumlu Emlak Danışmanı Olma Şartları

Yazımızın bu aşamasına kadar sorumlu emlak danışmanı kimdir sorusunu yanıtlamış olduk. Peki, sorumlu emlak danışmanı nasıl olunur? Bu konuyu da detaylandıralım. Sorumlu emlak danışmanı olmak isteyen kişilerin emlak yetki belgesi alma şartlarını karşılıyor olması gerekir. Buna göre sorumlu emlak danışmanı olma şartları şöyledir:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • En az ilkokul mezunu olmak,
  • Ticaret veya sanat faaliyetlerinden men edilmemiş olmak,
  • Konkordato ilan etmemiş veya iflas etmemiş olmak (itibarı geri kazanmışsa olabilir),
  • Kasten işlenen suçlardan ötürü hüküm giymemiş olmak.

Şartları uygun olan kişiler MYK tarafından yetkilendirilmiş kurumlar tarafından yapılan sınava katılmak ve başarılı sonuç almak zorundadır. Aksi halde emlak danışmanı seviye 5 belgesi alamaz. Bunun için de MYK seviye 5 sınavı yapılan kurumlara veya ticaret veya sanayi odasına şahsen başvuru yapmak gerekir. Başvuruda vesikalık fotoğraf, kimlik fotokopisi ve banka dekontu gereklidir. Seviye 5 sınavı için yapılan başvuruda başvuru formu doldurulur. Bu formda kişisel bilgilere ek olarak başvuru taahhüdü vardır.

Mesleki yeterlilik sınavı, teorik sınav ve mülakat (sözlü) aşması olmak üzere iki oturumda yapılır. Grup halinde yapılan teorik sınavda;

  • İş sağlığı ve güvenliği, çevre ve kalite,
  • Pazarlama stratejisi ve iş organizasyonu,
  • Emlak satış/kiralama ve satış sonrası hizmetler konularında 20’ şer soru sorulur.

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan teorik sınavda başarı notu en az 70’ tir. Mülakatta ise İSG, çevre ve kalite dışındaki konulardan sorular yöneltilir. Ardından uygulama yapılır. Emlak ve emlak yönetimi gibi bölümlerden mezun olanlar emlak MYK sınavından muaftır.

Sorumlu Emlak Danışmanlığı Hakkında SSS

Sorumlu Emlak Danışmanı Ne Demek?

Sorumlu emlak danışmanı, seviye 5 emlak mesleki yeterlilik belgesine sahip olan emlak danışmanıdır. Sahip olduğu emlak seviye 5 belgesi sayesinde sorumlu emlak danışmanı unvanı kazanan bireyler, şube müdürü olarak çalışabilir. Sorumlu emlak danışmanları emlakçılık yetki belgesi alarak emlak ofisi açma yetisine de sahip olur.

Sorumlu Emlak Danışmanı Seviye 5 Nedir?

Seviye 5 emlakçılık belgelerinden biridir. Seviye 5 emlak belgesi, mesleki yeterlilik belgesidir. Sınavla Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş kurumlardan alınabilir. Seviye 5 MYK belgesi, bireylere sorumlu emlak danışmanı unvanını kazandırır.

Sorumlu Emlak Danışmanı Belgesi Nasıl Alınır?

Sorumlu emlak danışmanı belgesi sınavla alınır. Almak için MYK tarafından yetkilendirilmiş kurumlara başvuru yapmak gerekir. Teorik ve uygulamalı seviye 5 MYK sınavına giriş hakkı ücret karşılığında kazanılır.

Seviye 5 Emlak Belgesi Kaç Yıl Geçerli?

Seviye 5 emlak belgesi 5 yıl geçerlidir. 5 yıl sonra yeniden belge almak gerekir. Bunun için de başvuru sürecinin yenilenmesi gerekir. Ancak en az iki yıl veya son altı ay boyunca sorumlu emlak danışmanlığı yaptığını belgeleyen kişiler MYK sınavından muaftır. Seviye 5 belgesi yenilendiğinde süre yeniden 5 yıl olarak belirlenir.

Emlak Seviye 5 Ne Kadar?

Emlak seviye 5 belgesi ücreti Mesleki Yeterlilik Kurumu portalında belirtilmiştir. İlk belge basımı için belirlenen ücret 2024 yılında 750,00 TL olmuştur. Belge yenileme ve kayıp, bilgi değişikliği gibi nedenlerle yapılan tekrar belge basımında masraf 375,00 TL olarak belirlenmiştir.

Sonuç olarak;

Sorumlu emlak danışmanı kimdir merak edenler için konuya açıklık getirdik. Emlak danışmanının sorumlu unvanının getirilerini detaylıca ele aldık. Siz de sorumlu emlak danışmanı olmak istiyorsanız seviye 5 belgesi almadan önce en az100 saatlik emlakçılık sertifikası almak üzere emlakçılık eğitimine katılmalısınız. Emlakçılık kursu eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon sürecine ilişkin ücretsiz bilgi alabilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı
İndirimli!
Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı
Tıklayınız
Whatsapp Hattı