Bilgisayarlı muhasebe sertifikası, bireyin bilgisayarlı muhasebe eğitimi aldığını belgeler. Peki, bilgisayarlı muhasebe sertifikası ne işe yarar ? Sertifika sahibi olmanın ne anlama geldiği hakkındaki detayları ve sertifika alma sürecini içeren rehber minvalinde içerik hazırladık. Detaylar için sizi böyle alalım 👇
Bilgi teknolojilerindeki gelişmelere bağlı olarak muhasebe alanı büyük dönüşüme uğramış, muhasebe işlemleri programlar aracılığıyla yapılmaya başlanmıştır. Bu gelişmelerle birlikte uygulamaları kullanabilen meslek elemanlarına ihtiyaç artmıştır. Muhasebe alanında yapılan istihdamda esasında ilgili bölümlerden mezun olanlar önceliklidir. Nitekim muhasebe hata kabul etmeyen bir alandır. İstihdamda avantajlı olan ikinci grup ise bilgisayarlı muhasebe sertifikası olan kişilerdir. Bu bağlamda bilgisayarlı muhasebe sertifikası ne işe yarar sorusunu istihdam avantajı olarak yanıtlayabiliriz.
Bilgisayarlı muhasebe bireyin bu alanda eğitim aldığını gösteren belgedir. Bu belge MEB onaylı veya üniversite onaylı olur. MEB onaylı sertifika genellikle herkesin güvenilir kabul ettiği, bildiği sertifika türüdür. Bu nedenle üniversite onaylı sertifika konusunda soru işaretleriniz olabilir; fakat üniversite onaylı bilgisayarlı muhasebe sertifikası ile MEB onaylı bilgisayarlı muhasebe sertifikası arasında yasal geçerlilik bakımından fark yoktur.
Üniversite onaylı bilgisayarlı muhasebe sertifikası YÖK (Yükseköğretim Kurumu) onaylıdır. Bu da sertifikanın bir üniversite tarafından onaylandığını ifade eder. Üstelik geçerlilik süresi yoktur. Yani üniversite onaylı sertifika ömür boyu geçerlidir. Üniversite onaylı bilgisayarlı muhasebe sertifikası olan kişiler daha çok özel sektörde çalışma imkanına sahip olur. Bilgisayarlı muhasebe yapacak personelin çalışabileceği alanlar şöyledir:
Para girdi çıktısı yapılan her alanda muhasebe işi yapacak nitelikli personele ihtiyaç duyulur. Bilgisayarlı muhasebe bilen kişiler şu unvanlarla çalışma fırsatı bulur: Muhasebe uzmanı, muhasebe elemanı, ön muhasebe elemanı, muhasebe sorumlusu, muhasebe müdürü.
Bir sertifikada MEB onayının bulunması, sertifikanın verildiği kurumun MEB’e bağlı ruhsatlı bir eğitim kurumu olduğunu gösterir. İş dünyasında genellikle MEB onaylı sertifika tercih edilmesi Bakanlığın güvenilir oluşundan kaynaklanır. MEB onaylı bilgisayarlı muhasebe sertifikası üniversite onaylı sertifika ile aynı imkanları sağlar. Farklılığı ise kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerde çalışmaya olanak tanımasıdır. Herhangi bir Bakanlık bünyesinde hizmet veren kurum ve kuruluşlarda muhasebe alanında çalışmayı planlayan kişilerin MEB onaylı bilgisayarlı muhasebe sertifikasına sahip olması gerekir.
İçeriğimizin bu aşamasına kadar bilgisayarlı muhasebe sertifikasını hem üniversite ve MEB onayı bakımından ele aldık. Gelelim bilgisayarlı muhasebe sertifikasının nasıl alındığına. Sertifika kurs bitirme belgesidir ve eğitim göstergesidir. Dolayısıyla sertifika almak için ilk aşama eğitim almaktır. Eğitim sürecinde ön muhasebede kullanılan kavramlardan muhasebe uygulamalarına kadar birçok konu detaylandırılır. Uzaktan Eğitim’de şu muhasebe uygulamaları öğretilir:
Kurs programında teorik bilgilere ve uygulama derslerine ek olarak vergi mevzuatları ve diğer yasal dayanaklar hakkında temel bilgiler verilir. Bilgisayarlı muhasebe sertifikası alma süreci ise Uzaktan Eğitim’de şöyledir:
Geçerli notu alarak sertifika almaya hak kazanan kişiler kazandıkları sertifikayı e-Devlet üzerinde görüntüleyebilir. Sertifika, ıslak imzalı çıktı olarak öğrenci işleri departmanımızdan alınabilir. Sertifika alma sürecinde, yani kayıt sürecinde en önemli aşama sertifikanın MEB onaylı mı üniversite onaylı mı olması gerektiğine karar vermektir.
Muhasebe Sertifikası İle İşe Girilir Mi?
Muhasebe sertifikası ile işe girilebilir. Sertifikası olan kişiler, şirketlerin muhasebe ve finans departmanlarında veya muhasebe ofislerinde işe girebilir. Bununla birlikte sertifika tek başına yeterli değildir. Kursiyerlerin sertifikaya ek olarak takım çalışmasına yatkınlık, sonuç odaklı düşünme gibi meslekle uyumlu özelliklere sahip olması da önem taşır.
Bilgisayarlı Muhasebe Nerelerde Çalışabilir?
Bilgisayarlı muhasebe çalışma alanı geniştir. Muhasebe meslek elemanlarının öncelikli çalışma alanı mali müşavirlik ofisleri ile şirketlerin muhasebe ve finans departmanlarıdır. Sigorta şirketleri ve bankalar da muhasebe meslek elemanları için önemli çalışma alanıdır.
Bilgisayarlı Muhasebe Kursu İşe Yarar Mı?
Bilgisayarlı muhasebe kursu elbette işe yarar. Kurs sürecini başarıyla tamamlayan kursiyerler, sahip oldukları sertifika sayesinde muhasebe ile ilgili açık pozisyonlara başvurma şansına sahip olur. Kurs sertifikası olan kişiler bilgisayarlı muhasebe elemanı, muhasebe destek personeli gibi unvanlarla çalışma fırsatı yakalar.
Kursa Giderek Muhasebeci Olunur Mu?
Kursa giderek muhasebeci olunur. Bununla birlikte kursa giderek sertifika almış olmak işe girmek için tek başına yeterli değildir. Teorik olarak öğrenilen bilgilerin pratiğe dökülmesi gerekir. Kişisel özelliklerin de mesleğe uygun olması gerekir. Örneğin, sayısala yatkınlığı olmayan kişilerin muhasebe alanında ilerlemesi mümkün olmayacaktır.
Bilgisayarlı Muhasebe Ne Kadar Maaş Alır?
Bilgisayarlı muhasebe ne kadar maaş aldığı kişinin bilgisine, deneyimine, sektöre göre değişir. Kariyer danışmanlık sitelerindeki verilere göre bilgisayarlı muhasebe aylık ortalama maaşı 35.500 TL şeklindedir. Genel muhasebeden sorumlu personeller, ön muhasebeden sorumlu personellere göre daha yüksek maaş alır.
Sonuç olarak;
Bilgisayarlı muhasebe sertifikası ne işe yarar öğrenmek isteyenler için detayları paylaştık. Bilgisayarlı muhasebe kursuna giderek siz de muhasebe meslek elemanı olarak çalışabilirsiniz. Bilgisayarlı muhasebe eğitim sayfamızdaki ön kayıt formumuzu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreçleri hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.