Diş Hekimi Asistanı Nasıl Olunur?

Diş Hekimi Asistanı Nasıl Olunur?

Diş Hekimi Asistanı Nasıl Olunur?

Diş hekimliğinde başarının önemli unsurlarından birinin hasta odaklı tedavi sürecinin önemli bir parçasını yürüten diş hekimi asistanları olduğunu biliyor muydunuz? Diş hekimlerinin asistan ihtiyacı artarken işsiz ve nitelikli iş gücü diş hekimi asistanı nasıl olunur konusuna açıklık getirdik. Blog içeriğimizin devamında diş hekimi asistanı olma şartlarını ve diğer detayları bulabilirsiniz.

Diş Hekimi Asistanlığı Nedir?

Diş hekimi asistanlığı adından anlaşıldığı üzere diş hekimini asiste etmekle sorumlu meslek elemanıdır. Dental asistan veya diş teknikeri veya diş teknisyeni olarak da bilinir. Bu noktada bir konuya açıklık getirmeliyiz. Diş teknikeri unvanı ağız ve diş sağlığı bölümünden mezun olanlar için kullanılır. Diş teknikeri unvanı ise Diş Protez Teknolojisi bölümünden mezun olanlar için kullanılır.

Diş protez teknisyenleri rekonstrüktif çalışmaları tasarlama yetisine sahiptir. Diş teknikerleri KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanıyla rekonstrüktif çalışmaları tasarlama yetisine sahiptir. Ağız ve diş sağlığı mezunu teknisyenler kamu sektöründe çalışabilir. Diş hekimi asistanlarının görevi ise muayene ve tedavi sırasında diş hekimine yardım etmektir.

Dişçi Asistanı Nasıl Olunur?

Blog içeriğimizin bu aşamasına kadar diş hekimi asistanlığı mesleğine değindik. Gelelim dental asistan olarak da ifade edilen diş hekimi asistanı ünvanının nasıl kazanıldığına. Elbette ilk şart mesleki ve teknik eğitim almaktır. Yasal prosedürleri tamamlamak mesleği icra etmek için yeterli olmayacaktır. Bu meslekte mesleki görev tanımı ile kişilik özellikleri arasında uyum olmalıdır.

Diş Hekimi Asistanı Olmak İçin Gerekenler

Diş hekimi asistanı olmak için dental klinikte kullanılan cihaz ve ekipmanları tanımak ve enfeksiyon hastalıkları konusunda bilgili olmak gerekir. Bu bilginin kaynağı ise eğitimdir. Diş hekimi asistanı olmak için gerekli koşulları şöyle açıklayabiliriz:

  • Birinci Adım: Eğitime Katılmak ve Diş Hekimi Asistanlığı Sertifikası Almak

Diş hekimi asistanı olmak isteyen kişilerin eğitim alması gerekir. Eğitim için iki yol vardır: 2 yıllık ağız ve diş sağlığı bölümünden mezun olmak, diş hekimi asistanlığı kursuna katılarak diş hekimi asistanı sertifikası almak. Meslek yüksekokullarının ağız ve diş sağlığı bölümünden mezun olanların kurs programına katılması gerekmez.

Ağız ve diş sağlığı ön lisans programında madde bilgisi, histoloji, farmakoloji, mikrobiyoloji gibi konular üzerinde durulur. Öğrencilerin temel diş hekimliği prosedürlerini öğrenmeleri sağlanır. Bu donanım diş polikliniklerinde diş hekimine klinik yardımcısı olarak çalışma imkânı sağlar. 2 yıllık bölümün avantajı kamu sektöründe çalışmaya olanak tanımasıdır.

Farklı nedenlerle 2 yıllık eğitim almak istemeyenler için ikinci seçenek diş hekimi asistanı sertifika programıdır. Kurs programına katılan kursiyerler, enfeksiyondan korunma metotlarından sterilizasyon yöntemlerine kadar birçok konuda bilgi edinmiş olurlar. Kurs ve sınav sürecinin sonunda verilen diş hekimi asistanlığı sertifikası, özel sektörde hastanelerde, diş kliniklerinde ve panoramik görüntüleme merkezlerinde çalışmaya olanak tanır. Sertifika programının en önemli avantajı kısa sürede meslek sahibi olmaya olanak tanımasıdır.

  • İkinci Adım: Mesleğe Uygun Olmak

Diş hekimi asistanın öncelikli görevi diş hekimliği sürecinin iletişim sürecini yönetmektir. Dolayısıyla diş hekimi asistanlarının etkili iletişim becerilerine sahip olması gerekir. Diş hekimi asistanı iş ilanlarında diş hekimi asistanında olması gereken nitelikler genel olarak şöyle belirtilmiştir:

· Azimli ve öğrenmeye açık,

· Sorumluluk sahibi,

· Motivasyonu yüksek,

· Raporlama becerisine sahip,

· Zaman yönetiminde başarılı,

Diş Hekimi Asistanı Olmanın Avantaj ve Dezavantajları

Yazımızın bu aşamasına kadar diş hekimi asistanı nasıl olunur sorusunu yasal prosedür bakımından yanıtladık. Mesleği icra etmek için yasal prosedürleri karşılayıp meslekle uyumlu niteliklere sahip olmak kadar, mesleğin avantajları ve dezavantajları konusunda bilinçli olmak da önemlidir. Diş hekimi asistanlığının en önemli avantajı insan sağlığına dolaylı olarak da olsa katkıda bulunmanın verdiği manevi hazdır.

Diş hekiminin yanında çalışmak sağlık sektöründe deneyim kazanmak için oldukça iyi bir başlangıçtır. Dental asistanlıkta deneyim kazanıp kendinizi sağlık alanında geliştirdiğinizde sektörde farklı fırsatlarla da karşılaşabilirsiniz. Bizim önerimiz sağlık alanında çalışanlar için önem taşıyan tıbbi terminoloji, tıbbi sekreterlik, hasta ve yaşlı bakımı, temel ilk yardım gibi eğitimlere katılmanızdır.

Diş hekimi asistanlarının birçoğu hastanelerin ağız ve diş sağlığı biriminde çalışır. Hastanelerde çalışmak, ekip çalışması ve iletişim becerilerini geliştirmeyi sağlaması ve istikrarlı çalışma düzeni sağlaması bakımından avantajlıdır.

Diş Hekimi Asistanı Olma Şartları Hakkında SSS

Diş Hekimi Asistanı Olmak İçin Üniversite Şart Mı?

Diş hekimi asistanı olmak için üniversite okumak şart değildir. Yalnızca lise mezunu olup diş hekimi asistanlığı sertifikası olanlar da diş hekimi asistanı olabilir. Diş hekimi asistanlarının etkili iletişim, yüksek motivasyon gibi meslekle uyumlu kişilik özelliklerine sahip olması da önemlidir.

Diş Hekimi Asistanı Kimler Olabilir?

Diş hekimi asistanlığı üzerine eğitim alan herkes diş hekimi asistanı olabilir. Özellikle de el becerisi ve hızlılık gerektiren işlere yatkın olan kişiler diş hekimi asistanı olabilir. Bireyin hastane otomasyon sistemlerine ilgisi olması da önem taşır.

Diş Hekimi Asistanı Ne Kadar Maaş Alır?

Diş hekimi asistanı maaşı Türkiye şartlarında başlangıç için asgari ücrettir. Özel sektörde maaş genellikle kurucu kişinin veya diş hekiminin inisiyatifindedir. Kariyer.net’in kendi verilerine göre yaptığı araştırma aylık ortalama diş hekimi asistanı maaşının 23.800 TL olduğunu ortaya koymuştur.

Diş Hekimi Asistanı Belgesi Nasıl Alınır?

Diş hekimi asistanlığı belgesi kurs bitirme belgesidir. Diş hekimi asistanlığı kursu kapsamında eğitime katılmak ve sınavda başarılı olmak suretiyle alınabilir. E-Devlet üzerinde sorgulanabilir diş hekimi asistanlığı belgesi olanlar sağlık sektöründe dental asistanlık yapma imkânı bulur.

Diş Hekimi Asistanlığı Zor Mu?

Diş hekimi asistanlığı, sağlık sektöründeki diğer meslekler gibi yoğun tempoda çalışmayı gerektiren zor bir meslektir. Mesleğin zorluğu yalnızca esnek çalışma saatleri de değildir. Dental asistanların, diş hekimlerinin kullandığı tıbbi cihaz ve malzemeleri iyi tanıması ve ekip çalışmasına yatkın olması gerekir.

Lise Mezunu Diş Hekimi Asistanı Olabilir Mi?

Lise mezunu diş hekimi asistanı olabilir. Nitekim özel sektörde diş hekimi asistanları genellikle lise mezunudur. Önemli olan kişinin bu konuda eğitim aldığını belgeleyebilmesidir.

Sonuç olarak;

Dental asistan olmak isteyen fakat diş hekimi asistanı nasıl olunur bilmeyenler için konuya açıklık getirmek üzere rehber minvalinde içerik hazırladık. Özel sektörde çalışmayı hedefleyenler için diş hekimi asistanı olmak için en iyi yolun sertifika programları olduğunun altını çizere yazımızı sonlandırıyoruz. Eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreçlerine dair ücretsiz bilgi edinebilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Diş Hekimliği Asistanı Sertifika Programı
İndirimli!
Diş Hekimliği Asistanı Sertifika Programı
Tıklayınız
Whatsapp Hattı