Barista Nasıl Olunur?

Barista Nasıl Olunur?

Barista Nasıl Olunur?

Avrupa’da kişi başı aylık kahve tüketimi ortalama 2 kilogramken; Türkiye’de bu oranın 1-1,2 kilogram olduğunu biliyor muydunuz? Z kuşağının kahveye ilgisiyle birlikte kahve kültürümüz sağlamlaştı. Öyle ki kahvecilik en önemli girişimlerden biri haline geldi. Durum böyleyken baristalık da merak duyulan mesleklerden biri oldu. Siz de barista nasıl olunur merak ediyor musunuz? Öyleyse sizi yazımızın devamını okumaya davet ediyoruz.

Barista Kime Denir?

Barista kavramı kahve kültürüyle birlikte hayatımıza giren bir kavramdır. “Gastronomide yeni eğilim” olarak ifade edilen baristalık merak edilen bir meslek. İtalyancadan dilimize geçen barista kelimesi, “bar” sözcüğüne profesyonellik belirten “-ist” ekinin gelmesiyle türemiştir. İtalya’da erkek baristalara baristi, kadın baristalara ise bariste denir.

Barista kelimesinin kökünde “bar” sözcüğü olduğu için barmen ile karıştırılır. Barmen ile barista arasındaki fark baristalık mesleğinde odak noktanın kahve olmasıdır. Barmenler alkollü içecekler hazırlayıp sunan kişilerdir. Barista için yapılan en doğru tanım şudur: “Espresso bazlı kahveler başta olmak üzere tüm kahve çeşitlerini hazırlayabilen, kahvenin çekirdek halinden hazırlanışına kadar tüm detaylarına hâkim, tezgâh arkasındaki işleyişi bilen kişi.

Baristanın görevlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Makineleri kullanrak farklı kahve türlerini hazırlayıp sunmak,
  • Kahve makinelerini temizleyip kullanıma sunmak,
  • Kahve çekirdeklerini öğütmek,
  • Müşterilerin hazırlanan kahveler hakkındaki sorularını yanıtlamak,
  • Her kahve türü için özel pişirme ve kahve demleme teknikleri uygulamak,
  • Kahve çekirdeği stoklarının kontrolünü sağlamak.

Bir barista tüm bu görev ve sorumluluklarını yerine getirirken hijyen, iş sağlığı ve güvenliği standartlarına uymakla yükümlüdür.

Nasıl Barista Olunur?

Barista kahve dükkanlarında ve kahve çeşitlerinin sunulduğu kafelerde en önemli meslek elemanıdır. Öyle ki bir kahve dükkânının kalitesini baristanın bilgisi ve deneyimi belirler. Baristanın deneyim kazanabilecek kadar uzun süre mesleği icra edebilmesi için eğitim alması kadar;

  • Etkili iletişim becerisine sahip olması,
  • Dinamik olması,
  • Sanatsal yaklaşım sergileyebilmesi,
  • Güçlü tat ve koku duyusuna sahip olması,
  • Teknolojik cihazları kullanabilme becerisine sahip olması da önem taşır.

Barista olmak için meslekle uyumlu niteliklere sahip olmak ve eğitimli olmak önem taşır.

Barista Olmak İçin Gerekenler

Barista olmak için kahve ve demleme konusunda teknik detayları bilmek gerekir. Bu bilginin kaynağı ise eğitimdir. Barista olmak için gereken koşulları şöyle açıklayabiliriz:

Birinci Adım: Barista Eğitimine Katılmak ve Baristalık Sertifikası Almak

Kahve çeşitlerini hazırlamak için ekipmanları ustalıkla kullanmak, kahve türlerini tanımak, kahve demleme türleri hakkındaki detayları bilmek gerekir. Bu detaylar tecrübeyle öğrenilir; fakat barista istihdamında eğitim öncelik sebebidir. Barista eğitiminde;

  • Barista hareketleri,
  • Demleme teknikleri,
  • Barista becerileri,
  • Coffe shop işletmeciliği gibi detaylar ele alınır.

İkinci Adım: Mesleğe Uygun Olmak

Baristalıkta çalışma saatleri genellikle vardiyalıdır ve uzun süre ayakta kalınır. Bu nedenle barista olarak çalışacak kişilerin ayakta çalışmaya dayanıklı olması gerekir. Baristalığın temelinde kahve yapım makinelerinin kullanımı vardır. Bu nedenle baristaların bu cihazları kullanabilecek kadar teknolojiye ilgili olması önemlidir. Latte gibi kahvelerin sunumunda estetik bakış açısı da önemlidir.

Barista Olmanın Avantaj ve Dezavantajları

İçeriğimizin bu aşamasına kadar barista nasıl olunur sorusunu yasal prosedür bakımından yanıtladık. Mesleği icra etmek için teknik bilgiye sahip olmak ve mesleğin gerektirdiği niteliklere sahip olmak kadar mesleğin avantaj ve dezavantajlarını da biliyor olmak gerekir. Kahve tutkunları için baristalar için en önemli avantaj mesleki tatmin ve haz almaktır.

Baristalık yapmak kahve dükkânı açmak veya kahve dükkanında yönetici konumuna yükselmek için iyi bir başlangıçtır. Baristalıkla deneyim kazanan kişiler, sektörde farklı fırsatlarla karşılaşabilir. Miksoloji, barmenlik, şarap yapım teknikleri gibi eğitimlere de katılan baristalar yiyecek içecek hizmetleri sektöründe mesleki gelişim için önemli bir adım atmış olur.

Baristalık iş imkanları yoğun bir meslektir. Kahve dükkanlarındaki artış baristalara olan ihtiyacı artırmıştır. Baristalığın bir başka avantajı ise farklı kahveleri deneyimlemeye olanak tanımasıdır. Baristalığın ne yazık ki dezavantajları da vardır. Toplumda Baristalığın meslek olarak görülmemesi, hatta “ücretli amelelik” olarak ifade edilmesi Baristalığın saygınlığını zedeler. Oysa baristalık estetik bakış açısı ve yaratıcılığın da gerekli olduğu sanatsal bir yönü olan değerli bir meslektir. Baristalık, kahve tutkunu olmayan ve uzun süre ayakta çalışabilecek dayanaklılığa sahip olmayan insanlar için uygun bir meslek değildir.

Barista Olma Şartları Hakkında SSS

Barista Olmak Zor Mu?

Zorluk görecelidir. Daha önce baristalık yapmamış kişiler için baristalık zordur. Nitekim bilmek gereken birçok teknik, kullanımını öğrenmek gereken birçok makine türü vardır. Ancak sabırlı, yaratıcı, açık fikirli kahve tutkunları bu mesleği kolaylıkla icra edebilir.

Barista Sertifikası Kaç TL?

Baristalık sertifika ücreti eğitim ücretine dahildir. Ücret eğitim kurumu ve sertifika saati doğrultusunda farklılık gösterir. Sertifika sınavında başarılı olamayan kişiler yeniden sınava girmek için ücret ödemekle yükümlüdür. Ücreti eğitim alınan kurumdan öğrenmek gerekir.

Tecrübesiz Barista Olunur Mu?

Tecrübesiz barista olunur; fakat eğitimsiz barista olunmaz. Nitekim barista alımları yapılırken öncelikle eğitim verilir. İyi bir barista olmak için kafe veya kahve dükkanında çalışmış olmak ve işin inceliklerini biliyor olmak gerekir.

Eğitim Almadan Barista Olunur Mu?

Eğitimsiz barista olabilir; fakat istihdam sürecinde genellikle baristalık eğitimine katıldığını sertifika ile belgeleyen kişiler öncelik sahibidir. Barista iş ilanlarına başvuran kişiler deneyimsiz ise işe kabul edildiklerinde 2 haftalık eğitim sürecinden geçer.

Bir Barista Ne Kadar Maaş Alır?

Bir baristanın maaşı deneyimine göre değişir. Baristalık sertifikası olup deneyimi de bulunan baristalar yüksek maaş alabilir. Kariyer.net verilerine göre barista aylık ortalama 23 bindir.

Sonuç olarak;

Baristalık son dönemlerin revaçta mesleklerinden biri. Buna dayanarak barista nasıl olunur konusuna açıklık getirdik. Baristalıkla ilgili merak edilen diğer soruları da yanıtlamış olduk. Siz de barista olmak istiyorsanız öncesinde çekirdekten bilgi edinmelisiniz. Barista eğitimi hakkında ücretsiz bilgi edinmek için ön kayıt formumuzu doldurabilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Barista Eğitimi
İndirimli!
Barista Eğitimi
Tıklayınız
Whatsapp Hattı