Devlet memuru olmak isteyenlerin KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanıyla tercih yapmak istediğinde kılavuzda en çok karşılaştığı kadrolardan biri VHKİ. Açılımı ise veri hazırlama kontrol işletmeni. Siz de kariyer planınıza bu kadroyu dahil etmek istiyor ve sizi bekleyen sorumlulukları öğrenmek istiyorsanız doğru sayfadasınız. VHKİ ne iş yapar , VHKİ'nin kamu sektöründeki rolü gibi detayları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz. Hadi başlayalım!
VHKİ veri hazırlama kontrol işletmeni kadrosu için kullanılan kısaltmadır. Genellikle memurluk ile karıştırılır; fakat hem iş tanımı hem de olanaklar bakımından VHKİ ile memurluk aynı değildir. Veri hazırlama ve Kontrol işletmeni ile memur arasındaki fark yalnızca maaş değildir. Bu farklılıkları şöyle sıralayabiliriz:
Veri hazırlama kontrol işletmenleri hem kamu sektöründe hem özel sektörde çalışabilirler. Bununla birlikte VHKİ daha çok kamu sektörü için geçerli bir ünvandır. VHKİ kadrosuna atanma şartları kurum doğrultusunda değişir. En son yapılan sözleşmeli VHKİ alımlarında şu şartlar öne sürülmüştür:
Birçok kamu kurum ve kuruluşu VHKİ kadrosu için merkezi atamalarda kontenjan açabilir. Sözleşmeli alımlarda da VHKİ önemli bir kadrodur. En son yapılan VHKİ atamaları doğrultusunda şu kurumlara VHKİ alımı yapılmıştır:
VHKİ kadrosu hem maaş hem yüksek talep nedeniyle cezbedici bir kadrodur.
Veri hazırlama kontrol işletmeninin görev ve sorumlulukları kuruma göre değişkenlik gösterir. VHKİ iş tanımı farklı kurumlarda şöyle yapılmıştır 👇
Üniversite Strateji Geliştirme Daire Başkanlığında çalışan VHKİ’nin görevleri:
Rehberlik ve Araştırma Merkezinde çalışan VHKİ’nin görevleri:
Hastanede çalışan VHKİ’nin görevleri:
VHKİ genel olarak veri girişi yapma, resmi yazışmaları yönetmek, raporlama, arşivleme, idari işleri destekleme işleri yapar. Bunları yaparken de otomasyon programlarını kullanır.
VHKİ Hangi Kurumlarda Çalışır?
VHKİ kamu kurum ve kuruluşlarında veri girişi ve kontrol hizmeti verir. Veri hazırlama ve kontrol işletmeni ataması yapılan kurumlar bakanlıklar, belediyeler, valilikler gibi kurumlardır. Tercih kılavuzlarına göre özellikle de üniversitelerde de sıklıkla VHKİ alımı yapılır.
VHKİ Hangi Bölümlerden Alıyor?
VHKİ kadrosuna atanmak için özellikle mezun olmak gereken bir bölüm yoktur. KPSS puanı olan herkes eğitim düzeyi ve bölümü fark etmeksizin VHKİ kadrosunu tercih edebilir. VHKİ kadrosuna atanmak isteyenlerin aynı zamanda bilgisayar işletmeni sertifikasına sahip olması veya bilgisayar dersi gördüğünü belgelemesi önem taşır.
VHKİ Ne Kadar Maaş Alır?
Veri hazırlama ve kontrol işletmeni maaşları kademe, derece doğrultusunda değişir. Enflasyon da VHKİ maaşı üzerinde belirleyicidir. En yüksek derecede VHKİ maaşı 2025 yılında 56. 498.92 TL’dir. Özel sektörde veri hazırlama kontrol işletmeni maaşı Kariyer.net verilerine göre 22.300 TL’dir.
VHKİ Devlet Memuru Mu?
VHKİ devlet memurudur. Nitekim atama şartlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu genel şartları vardır. VHKİ genel idare hizmetleri sınıfında memurdur.
VHKİ Yaş Sınırı Var Mı?
VHKİ yaş sınırı vardır. Nitekim atama için gereken puanın alındığı KPSS’ye giriş için yaş alt sınırı vardır. Dolayısıyla 18 yaşın altındakiler ile 35 yaşın üstündekiler VHKİ kadrosuna atanamaz diyebiliriz.
Sonuç olarak;
KPSS tercih kılavuzunu ilk defa kullanan herkesin gündemindeki VHKİ ne iş yapar konusuna açıklık getirdik. Her eğitim kademesinde yüksek kontenjanla açılan bu kadronun görev tanımına ilişkin merak edilenleri açıklamış olduk. VHKİ olmak için aranan şartlar hakkında daha detaylı bilgi için şu içeriğimizi de okumanızı öneririz: VHKİ nasıl olunur. Kadroyu tercih etme konusunda kararlıysanız kadroda en çok aranan bilgisayar işletmenliği sertifikasına sahip olma şartını karşılamak üzere bilgisayar işletmenliği kursuna katılmanızı öneririz.