Emlak Danışmanı Nasıl Olunur?

Emlak Danışmanı Nasıl Olunur?

Emlak Danışmanı Nasıl Olunur?

Emlak sektörünün odak noktasında yer alan varlıklar (taşınmaz), “fiziksel ihtiyaçların temeli” olarak görülür. Bu nedenle emlak sektöründe sürdürülebilir talep söz konusudur. Durum böyle olunca emlak danışmanlığı da hem kazancı hem hızlı iş bulma imkanıyla merak duyulan bir meslek haline gelmiştir. Kanun ve mevzuatlardaki yenilikler de mesleği canlı tutmuş, geleneksel emlakçılık yerini emlak danışmanlığına bırakmıştır. Peki emlak danışmanı nasıl olunur? Emlak danışmanı olmak için öncelikle emlakçılık kursu kapsamında eğitim almalısınız. Gelin, diğer aşamaları birlikte irdeleyelim.

Nasıl Emlak Danışmanı Olunur?

Türkiye’de ücretli çalışan sayısının en yüksek seviyelere çıktığı sektörün emlak sektörü olduğunu biliyor muydunuz? Bu bilgi konudan bağımsız gözükse de rekabetin ne denli yoğun olduğunu daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. Emlak sektöründeki, zaman zaman haksız rekabete dönüşebilen bu rekabet ilgili mevzuatlarda güncellemeler yapılmasına ve çeşitli zorunluluklara sebebiyet vermiştir. Emlak danışmanı olmak için en az 100 saatlik emlak danışmanlığı eğitimi zorunludur.

Emlak danışmanı olma şartları konusundaki detaylara değinmeden önce Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılan 14.10.2020 tarihli Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’i mutlaka okumanız gerektiğinin altını çizelim. Yönetmelik gereği alacağınız emlak danışmanlığı eğitimi, sizi sektöre hazırladığı gibi MYK seviye 4 ve seviye 5 sınavlarına da hazırlar. Maalesef “eğitim ve sınav şartsız” ibaresiyle sadece sertifika veren ruhsatsız kurumlar var. Emlakçılık sertifikasını mutlaka eğitim veren ve sertifika sınavı düzenleyen kurumdan almalısınız. Aksi halde sertifikanız geçersiz sayılır.

Eğitim ve eğitimin sonunda alınan kurs bitirme sertifikası;

  • Emlak sektöründe emlak danışmanlığı yapmak,
  • Emlak meslekli yeterlilik belgesi ile emlak yetki belgesi almak,
  • Belediyeden iş yeri açma ruhsatı almak ve emlak dükkânı açmak,
  • Emlak ilanı vermek için yasal altyapı oluşturur.

Emlak danışmanı olma sürecinde en çok karışıklık oluşturan durum hangi belgenin hangi amaçla ve nasıl alındığıdır. Emlak danışmanı seviye 4 ve 5 farkı şudur: Emlak seviye 4, emlak danışmanı unvanıyla sektörde danışmanlık hizmeti vermenizi sağlar. Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi ise sorumlu emlak danışmanı belgesidir. İki belgenin, emlakçılık belgesinden ömür boyu geçerli olmayıp yenileme eğitimi almayı gerektirmesidir.

Seviye 4 ve seviye 5 emlak mesleki yeterlilik belgeleri, adından anlaşıldığı üzere mesleki yeterlilik kurumundan alınabilir. Ancak bu iki belgeyi almadan önce emlak danışmanlığı sertifikası almak zorunludur. Eğer hemen emlak dükkânı açmayı planlamıyorsanız seviye 4 ve seviye 5 emlak MYK belgesi almak için acele etmeniz gerekmez. Ancak emlak sektörüne giriş yaparak emlak danışmanı unvanıyla taşınmaz ticareti yapmak için emlakçılık kursu kapsamında verilen eğitime katılarak sertifikanızı almalısınız.

Emlakçılık sertifikası ve emlak mesleki yeterlilik belgelerini aldıktan sonra, Ticaret İl Müdürlüğünden emlakçılık yetki belgesi alabilirsiniz. Emlak yetki belgesi ile emlak ofisi açma sürecinde atlamamanız gereken bir detay daha var: Emlak danışmanlığı sektöründe deneyim şarttır.

2021 yılında Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanmıştır. Bu yönetmelikle birlikte emlak ofisi açmak için deneyim şartı, emlak ofislerinin stajyerlerden ücret talep etmesi gerekçesiyle kaldırılmıştır. Ancak altını çizmeliyiz ki bu şart 31 Aralık 2024 tarihine kadar, yani geçici olarak kaldırılmıştır. Belirtilen tarihten sonra yeniden yürürlüğe girmesi beklenen maddeye göre emlak ofisi açmak isteyen fakülte mezunlarının 6 ay; ortaöğretim ve ön lisans mezunlarının ise 12 ay staj yapmış olması zorunludur.

Özetle emlak danışmanı olma süreci adım adım şöyledir:

1. Emlakçılık eğitimine katılarak MEB onaylı emlakçılık belgesi alın.

2. Seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi alın.

3. Emlak yetki belgesi alın.

4. Emlak ofisi açmak için gereken diğer tüm belgeleri tamamlayın.

5. İş yeri açma ruhsatını alarak emlak ofisinizi açın.

Bahsettiğimiz prosedürü işleme koymadan önce belirtmeliyiz ki; 18 yaşını doldurmuş olmayan, eski hükümlü olan, yurt dışında yaşayan veya Türk vatandaşı olmayan kişilerin emlak danışmanlığı ofisi açması mümkün değildir.

Profesyonel Bir Emlakçı Nasıl Olunur?

Yazımızın bu aşamasına kadar emlakçı nasıl olunur sorusunu izlenmesi gereken prosedür bakımından ele aldık. Gelelim başarılı ve profesyonel bir emlak danışmanı olmak için nasıl özelliklere sahip olmak gerektiğine. Emlak danışmanlığı birçok yönden avantajlı olsa da zorlukları olan bir meslektir. Bu meslekte zorlukları aşarak profesyonelleşmek ve yüksek kazanç elde etmek için sektör ve mevzuat bilgisine sahip olmak gerekir. Ayrıca emlak danışmanı adayının kişilik özelliklerinin de meslekle uyumlu olması kritik önem taşır.

Etkili iletişim kurma becerisinden giyim tarına kadar emlak danışmanını başarıya götürebilecek birçok unsurdan söz edebiliriz. Emlak danışmanlarının sahip olması gereken özellikleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Etkili iletişim kurabilme,
  • Düzgün diksiyon,
  • Beden dilini doğru kullanma,
  • Şık ve temiz giyinme,
  • Sabırlı ve çalışma olma.

Kişilik özellikleri de emlak danışmanının profesyonelleşmesi için yeterli olmayabilir. Emlak sektöründe profesyonelleşmek ve portföyünüzü genişletmek için şunları yapmanızı öneririz:

Emlak sektörü hakkında bilgi edinmek için taşınmaz ticareti hakkındaki yönetmeliği okuyun, rakiplerinizi araştırın ve sektörel yayınları takip edin.

Spesifik olarak bir bölgede odaklanın. Bölgede hangi konumda ne var, yatırımların yapıldığı alan neresi, bölgedeki taşınmaz fiyatları ne durumda öğrenin.

Emlak sektöründe dijital pazarlama çalışmaları yapmak çetin rekabet ortamında öne çıkmanızı sağlar. Örneğin, web sitesi kurarak SEO uyumlu blog içerikleri oluşturabilirsiniz.

Profesyonelleşmek için emlak ofisinizin de profesyonel döşenmiş olması önem taşır. Ayrıca emlak ofisi 30 m2 ve üzeri bir alana sahip olmalıdır.

Emlak danışmanlığında tecrübeniz arttıkça profesyonellik için ipuçlarını keşfedebilir, profesyonelleştikçe daha çok kazanabilirsiniz.

Emlak Danışmanı Olma Şartları Hakkında SSS

Emlak Danışmanı Olmak İçin Ne Yapmak Lazım?

Emlak danışmanı olmanın iki yolu vardır: Emlak ve emlak yönetimi bölümü okumak ya da emlak danışmanlığı 100 saatlik eğitim programına katılmak. Emlakçılık yapabilmeniz için gerekli olan şartlar, zorunlu tutulan belgeleri tamamlamanızla başlar. Yüksek komisyon ile yüksek gelir elde edebilen başarılı emlak danışmanı olmak için etkili iletişim ve ikna becerisine sahip olmak önemlidir.

Kimler Emlak İşi Yapabilir?

18 yaşını tamamlayan ve emlak danışmanı olmak isteyen herkes emlak işi yapabilir. Emlak danışmanı olmak için ilkokul mezunu olmak yeterlidir. İlkokul ile kastedilen, 4 yıllık ilkokul ve 4 yıllık ortaokul eğitiminin tamamlanmış olmasıdır.

Sıfırdan Emlakçı Nasıl Olunur?

Emlakçılık yapmak isteyenlerin emlak yönetimi konusunda bilgi sahibi olması gerekir. Bu nedenle sıfırdan emlakçılık yapmak istiyorsanız emlakçılık konusunda bilgi edinmeli, bilginizi e-Devlet onaylı emlak danışmanlığı sertifikası ile belgelemelisiniz. Emlak sektöründe çalışmak isteyen herkesin emlak mesleki yeterlilik belgesi alması gerekir.

Sonuç olarak;

Emlak gayrimenkul danışmanlığı yapmak isteyen fakat nereden başlayacağını bilemeyip emlak danışmanı nasıl olunur öğrenmek isteyenler için detaylı bir rehber hazırladık. Mesleğe başlamak için öncelikle emlakçılık belgesine sahip olmak gerektiğini ifade ettik. Emlak danışmanı konusunda kararınızı verdiyseniz, ilk adımı atmak üzere emlakçılık kursu eğitim sayfamızı incelemenizi öneririz.

Popüler Bloglar Blog

Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı
İndirimli!
Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı
Tıklayınız
Whatsapp Hattı