PDR, eğitim bilimleri fakültesinde yer alan Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik lisans programının baş harflerinden oluşan kısaltmadır. Akademik bilgilerin bulunduğu birçok yerde karşımıza çıkan bu kısaltma, bölümü ifade etmek için kullanılır. Üniversite tercih sürecindeki öğrenciler ve ailelerinin, iş alanını en çok merak ettiği bölümlerden biri PDR bölümüdür. PDR mezunu ne iş yapar konusunu detaylıca irdelemek gerekir. Nitekim bölüm mezunlarının çalışma alanı oldukça geniş.
PDR bölümü eşit ağırlık puan türü ile öğrenci alımı yapılan, hazırlık sınıfı hariç 4 yıllık bölümdür. Bu bölümün amacı psikolojik danışman ve rehber öğretmen yetiştirmektir. Bu amaca yönelik olarak öğrencilerin;
Öğretim programında yer alan dersleri yeterli krediyi alarak tamamlayan öğrenciler, mezun olduklarında;
PDR mezunlarının direkt olarak sahip olduğu iki unvan vardır: Psikolojik danışman ve rehber öğretmen . Bölümden mezun olan bir kişinin, uzman psikolojik danışman unvanını alabilmesi psikolojide yüksek lisans yapmasına; aile danışmanı unvanı alabilmesi ise aile danışmanlığı eğitimi almasına bağlıdır. Mezunlar akademik gelişimlerine göre akademisyen unvanına da sahip olabilirler.
PDR mezunu ne iş yapar sorusunun yanıtı niteliğindeki bilgi, beceri ve yetkinlikler ise şöyle sıralanabilir:
PDR mezunları destekleyici ve eğitici çalışmalarında;
Mezunlar hem kamu kurum ve kuruluşlarının hem de özel sektördeki kurumların gelişimine katkıda bulunabilirler. Bölümden mezun olanların kamu kurumlarında çalışmaları, KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanı ile atanmalarına bağlıdır. AB ülkelerine tanınan diploma ekine sahip olan Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü mezunları, yurt dışında da çalışma imkanına sahip olurlar.
Yazımızın bu aşamasına kadar PDR mezunlarının hangi unvanlarla hangi hizmetleri verebileceğine değindik. Gelelim PDR nerelerde çalışabilir konusuna. Rehber danışmanlara olan ihtiyacın çeşitli nedenlere bağlı olarak artmasıyla birlikte PDR mezunu istihdam eden kurum sayısı da artmıştır.
PDR mezunları, çoğunlukla Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet okullarında özel okullarda rehber öğretmen olarak çalışırlar. MEB bünyesinde faaliyet gösteren Rehberlik Araştırma Merkezleri (RAM) de PDR mezunlarının çalışma alanlarından biridir. Mezunların çalışabileceği bakanlıklar;
PDR mezunları, devlet üniversitelerinin psikolojik danışma veya kariyer merkezi birimlerinde çalışabilirler. Kamuda Emniyet Genel Müdürlüğü çocuk şube birimlerinde, aile ve çocuk mahkemelerinde ve cezaevlerinde de görev yapabilirler. Mezunların MEB dışındaki bakanlıklardaki görevi genel olarak devlet korumasındaki çocukları gözlemlemek ve gelişimlerini takip etmektir.
PDR iş imkanları özel sektörde oldukça fazladır. Mezunlar;
Mezunların özel sektörde insan kaynaklarında ve halkla ilişkiler alanında çalışması da mümkün. Ancak özel sektörde çalışmayı tercih eden mezunlar genellikle eğitim kurumlarında hizmet verir. Mezunların bireysel olarak öğrenci danışmanlığı hizmeti vermeleri de mümkündür.
PDR maaşları bölüme dair merak edilen konulardan biridir. Maaş durumu kamu sektöründe daha fazladır. Kamu sektöründe maaş üzerinde belirleyici olan birçok faktör vardır. Bu faktörler şunlardır:
Yeni atanan bir PDR mezunu 36 bin TL maaş alırken; uzman ya da diğer unvanlara geçen bir rehber öğretmen 39 bin TL alır.
Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunlarının maaşı kuruma göre de farklılık gösterir. Emniyet Genel Müdürlüğünde psikolojik danışman maaşı 36 bin 750 TL’dir. Adalet Bakanlığı PDR maaşı 37 bin 500 TL’dir. Özel sektörde rehber öğretmenlerin ortalama maaşı 25 bindir. Rehber öğretmen ve psikolojik danışman unvanları, iş tanımında olduğu gibi maaşta da farklılık gösterir. Kamuda rehber öğretmen maaşı daha yüksektir. Aile danışmanlığında ise maaş 63 bine kadar çıkabilmektedir.
PDR Mezunu İşsiz Kalır Mı?
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları ofisi web sitesinde yayımlanan veriler PDR işsizlik oranı konusunda fikir verebilir. Buna göre PDR mezunlarının ilk 6 ayda işe girme oranı yüzde 51,8. Kamuda işe yerleşme oranı yüzde 50’nin üzerinde. Sektör olarak PDR mezunlarının en çok işe girdiği sektör yüzde 68,1 ile eğitim sektörüdür.
PDR Mezunu Psikolog Olabilir Mi?
PDR mezunu psikolog değil, psikolojik danışman ve rehber öğretmendir. PDR mezununun psikolog olarak psikoterapi hizmeti vermesi için klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapması gerekir. Bununla birlikte önceki yılda gelişim psikoloğu unvanıyla psikoterapi yapması nedeniyle suçlanan bir PDR mezunu mahkeme kararıyla suçsuz bulunmuştur. Bu karar mezunlar için örnek niteliğindedir.
PDR Mezunu Hastanede Çalışabilir Mi?
PDR mezunlarının Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerinde psikolog unvanıyla çalışması mümkün değildir. Mezunlar kamuda yalnızca pedagog kadrosuna atanabilirler. Ruh sağlığı alanında aile danışmanlığı hizmeti vermek için de aile danışmanlığı sertifika programını tamamlamak şarttır.
PDR Mezunu Kaymakam Olabilir Mi?
Kaymakam olmak için kaymakam adaylığı sınavında başarılı olmak gerekir. PDR mezunlarının kaymakamlık sınavına girme hakkı vardır. Bunun nedeni olarak bölümde psikoloji bölümünün müfredatının yüzde 80’inin alınmış olması gösterilmiştir.
Sonuç olarak;
PDR mezunu ne iş yapar merak edenler için psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü iş imkanları ve çalışma alanları hakkındaki detayları paylaştık. PDR mezunlarının en çok tercih ettiği alan aile danışmanlığıdır. Aile danışmanlığı sertifikası olan mezunlar, kendi aile danışmanlığı merkezlerini de açabilirler.