Bilgisayar işletmenliği hem kamu sektöründe hem de özel sektörde geçerli mesleklerden biridir. Bilgisayar işletmenleri kamu ve özelde, bilgi işlem merkezleri başta olmak üzere muhasebe servisleri, istatistik birimleri gibi birçok birimde çalışma olanağına sahiptir. Çalışma alanının bu denli geniş olması mesleği popüler kılmıştır. Peki, kimler bilgisayar işletmeni olabilir ? İçeriğimizin devamında bilgisayar işletmeni olma şartları hakkındaki tüm detayları bulabilirsiniz.
Kimlerin bilgisayar işletmeni olabileceği konusuna değinmeden önce bilgisayar işletmeni ünvanı konusuna açıklık getirmeliyiz. Yaygın kanının aksine bu unvan yalnızca bilişim sektöründe geçerli bir unvan değildir. Eğitimden finansa, gıdadan sağlığa birçok sektörde bilgisayar işletmenine ihtiyaç duyulur. Nitekim bilgisayar işletmeninin en temel görevi bilgileri bilgisayar ortamına kaydetmektir. Bilgi ise tüm sektörlerde faaliyetlerin temelidir.
Bilgisayar işletmeni ne sadece donanım ne de sadece yazılımla ilgilenir. Bir bilgisayar işletmeni bilgisayarla ilgili tüm konulara vakıftır. Temel görevi de bilgisayar sistemlerinin kurulumunu, bakım ve onarımını yapmaktır. Bilgisayar operatörü olarak da adlandırılan bilgisayar işletmeninin iş tanımı, sektöre ve kurum politikalarına göre değişkenlik gösterebilir. Bilgisayar işletmeni iş ilanları üzerinde inceleme yaptığınızda sektör ve kurum bazında değişen iş tanımlarını görebilirsiniz. Genel olarak bilgisayar işletmeninin görevlerini şöyle sıralayabiliriz:
Bilgisayar işletmeni görev ve sorumluluklarını yerine getirirken diğer çalışanlarla koordineli çalışmalıdır. Bilgisayar işletmenleri, şef müdür pozisyonlarına yükselebilir.
İçeriğimizin bu aşamasına kadar bilgisayar işletmeninin görevlerini açıkladık. Gelelim bilgisayar işletmeninin hangi bölümden mezun olması gerektiğine. Hem kamuda hem özelde bilgisayar işletmeni ünvanına sahip olmak için özellikle mezun olmak gereken bir bölüm yoktur. Lise mezunları da bilgisayar işletmeni olabilir. Önemli olan MEB onaylı bilgisayar işletmenliği sertifikası almış olmaktır. Bilgisayar işletmeni olmak isteyenlerin;
Bilgisayar işletmeni olma süreci adım adım şöyledir 👇
Bilgisayar işletmeni olmak için gereken en önemli şey belgedir. Geçmiş yıllarda örgün eğitim sırasında bilgisayar dersi almış olduğunu belgelemek zorunluydu. 2016 yılında yapılan değişiklikle bu zorunluluk kaldırıldı. Tercih kılavuzundaki şu açıklama bunun göstergesidir:
Öğrenimi sırasında zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar "M.E.B.'den onaylı bilgisayar işletmeni sertifikasına sahip olmak" niteliğine, hızlı klavye kullanımı (F Klavye) dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar "M.E.B.'den onaylı hızlı klavye kullanımı (f klavye) sertifikasına sahip olmak " niteliğine, herhangi bir bilgisayar programlama dili içeren bilgisayar programlama dersi alan adaylar " M.E.B.'den onaylı bilgisayar programcısı sertifikasına" sahip olarak değerlendirilecektir.
Herhangi bir üniversite bölümünde bilgisayar dersi almayan kişiler, bilgisayar işletmeni kadrosuna atanabilmek için mutlaka sertifika almalıdır. Sertifikanın kamuda işe girmek için kullanılabilmesi için MEB onaylı olması gerekir. MEB onaylı bilgisayar işletmenliği sertifikası alma süreci Uzaktan Eğitim’de şöyledir:
Bilgisayar işletmenliği kadrolarına sertifika ile atama yapılırken KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanına da sahip olmak gerekir.
Bilgisayar İşletmeni Kadrosuna Kimler Başvurabilir?
Bilgisayar işletmenliği kadrosuna, MEB’e bağlı özel bilgisayar kurslarından bilgisayar işletmenliği belgesi almış olan veya en az iki dönem bilgisayarla ilgili ders aldığını belgeleyen herkes başvurabilir. Başvuru için önemli olan en az lise veya dengi okul mezunu olmaktır. Devlet memurluğu için gereken şartlara uymayan kişiler bu iki koşulu karşılasa da bilgisayar işletmeni olamaz.
Memurlukta Bilgisayar İşletmeni Ne İş Yapar?
Memurlukta bilgisayar işletmeni görevleri bilgisayar sistemleriyle ilgilidir. Bilgisayarı çalıştırmak, girdi ve çıktıları yapmak, arızaları tanımlamak, belgeleri kaydetmek şeklindedir. Bilgisayar işletmeni memurun görevi kurum politikaları doğrultusunda değişkenlik gösterir.
Lisans Mezunu Bilgisayar İşletmeni Olabilir Mi?
Lisans mezunları bilgisayar işletmeni olabilir. Önemli olan nokta bilgisayar dersi almış olduğunu belgelemektir. Kamuda lisans mezunlarının bilgisayar işletmeni kadrosuna atanabilmesi için devlet memuru olma şartlarını taşıması da önemlidir.
Bilgisayar İşletmeni Hangi Bölümlerden Alıyor?
Bilgisayar işletmeni; bilgisayar programcılığı, bilgisayar mühendisliği, bilgi ve belge yönetimi gibi bölümlerden mezun olmalıdır Kamuda atamalarda istenen bölüm atama yapılacak kuruma göre değişkenlik gösterir. Bilgisayar işletmenleri memur kadrolarına memur, VHKİ ve bilgisayar işletmeni olarak atanabilir.
Lisans Mezunu Düz Memurluk İçin Kaç Puan Gerekir?
Lisans mezunu düz memurluk için gereken puan yıllara ve atama yapılan ünvana göre değişir. 2024/1 bilgisayar işletmeni atamalarında en düşük taban puan 76,18683; en yüksek taban puan 88,95096 olmuştur.
Sonuç olarak;
Zaman zaman kursiyerlerimiz de bizlere kimler bilgisayar işletmeni olabilir sorununu yöneltiyor. Buna dayanarak konuya açıklık getirdik. Siz de bilgisayar işletmenliği kursu kapsamında eğitim alabilir, bilginizi ve yetkinliğinizi sertifika ile belgeleyebilirsiniz. Eğitim ve sertifika süreçleri hakkında detaylı bilgi almak için eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurabilirsiniz.