Bir diş kliniğinde faaliyetlerin ve sunulan hizmetlerin herhangi bir aksaklık olmaksızın sistematik biçimde yürütülmesi gerekir. Diş hekimi asistanı da bu noktada devreye girer. Peki, diş hekimi asistanı ne iş yapar ? Bir dental asistan malzeme temininden sterilizasyona kadar birçok süreci yönetmekle sorumludur. Yazımızın devamında konuya ilişkin tüm detayları bulabilirsiniz.
Diş hekimi asistanları dental asistanlar olarak da bilinir. Nitekim iş ilanları da bu yönde verilir. Dental asistan, diş hekimini asiste ederek klinik faaliyetlerin yürütülmesini sağlayan klinik personelidir. İlgili kanunlarda dental asistan şöyle tanımlanmıştır: “Meslek yüksekokullarının ağız diş sağlığı bölümlerinden mezun, hasta muayenesinde diş hekimine yardımcı olan, tedavi malzemelerinin bir araya getirilerek, kullanıma hazır halde tutulmasını sağlayan sağlık teknikeri.”
2011 yılında yayımlanan kanunlarda yapılan açıklamaya göre yalnızca ağız diş sağlığı bölümlerinden mezun olanlara dental asistan denirdi. Ancak eğitim sektöründeki köklü adımlarla birlikte bu durum biraz değişti. Artık dental asistan olmak için kısa süreli sertifika programlarına katılarak diş hekimi asistanlığı sertifikası almak yeterli.
Dental asistanlarının eğitim alması sağlık sektöründeki tüm pozisyonlarda olduğu gibi kritik önem taşır. Nitekim dental asistanlar en hassas konu olan insan sağlığı üzerinde rol oynayan elemanlardır. Mesleği icra etmenin birtakım avantajları ve dezavantajları vardır. Diş hekimi asistanlığının dezavantajları;
Diş hekimi asistanlığı mesleğinin ve sağlık sektöründe çalışmanın avantajları ise topluma katkıda bulunmanın verdiği manevi haz ve sağlık sektöründe kariyer fırsatlarının geniş olmasıdır.
Yazımızın bu aşamasına kadar dental asistanlığı tanımladık. Diş hekimi asistanı ne iş yapar sorusunu yanıtlamadan önce bir konuya açıklık getirmeliyiz. Diş hekimi asistanları için ağız ve diş sağlığı teknikeri unvanı da kullanılır. Esasında bu ifade yalnızca ağız ve diş sağlığı bölümünden mezun olup kamu sektöründe çalışanlar için geçerlidir. Bununla birlikte Sağlık Meslek Mensupları İle Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik kapsamında belirtilen iş tanımı ile özel sektördeki diş hekimi asistanlarının iş tanımı arasında farklılık yoktur. Yönetmelikte belirtilen iş tanımı şu şekildedir:
Kariyer danışmanlık şirketlerinin web sayfalarında verilen ilanlar diş hekimi asistanlarının görevleri konusunda daha net bilgi verir. İlanlarda yapılan görev tanımlarını sizler için şu şekilde harmanladık:
Bu görev tanımlamalarına göre diş hekimi asistanının görevlerini hasta hazırlığı, sterilizasyon ve hijyen sağlama, ofis içi düzen ve malzeme takibi olarak sıralayabiliriz. Diş hekimi asistanlarının temel ilk yardım bilmesi de önemlidir.
Diş hekimi asistanları hem özel sektörde hem kamu sektöründe çalışma imkanına sahiptir. 2 yıllık bölüm mezunları kamu hastanelerinin diş sağlığı ile ilgili birimlerinde çalışabilir. KPSS puanıyla ADSM’lere (Ağız Diş Sağlığı Merkezleri) atama yapılır. 2024/5 atamalarında 450 ağız diş sağlığı teknikeri ataması yapılmıştır.
Atamalarda en küçük puanla (79,49136) tekniker ataması yapılan kurum Sağlık Bakanlığı Güney İlçe Devlet Hastanesidir. En yüksek puanla (94,35818) ataması yapılan kurum ise Sağlık Bakanlığı Adana Fatma Kemal Timuçin Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi olmuştur.
Bölüm mezunu olmayıp üniversite onaylı diş hekimi asistanlığı sertifikası olanlar özel sektörde çalışabilir. Özel sektörün geniş istihdam alanı sunması ve maaşın geniş skalada olması önemli bir avantajdır. Diş hekimi asistanlarının istihdam alanı şöyledir:
Diş hekimlerinin okuldan mezun olur olmaz özel muayenehane açma imkanına sahip olması asistanlık yapmak isteyenler için avantaj sağlamıştır. İstanbul Diş Hekimleri tarafından 2022 yılında yayımlanan verilere göre Türkiye’de serbest hizmet veren 25 bini aşkın diş hekimi vardır. Bu veri diş hekimi asistanlarına olan ihtiyacın göstergesidir.
Devlet Hastanesinde Diş Hekimi Asistanı Nasıl Olunur?
Devlet hastanesinde diş hekimi asistanı olmak için ağız ve diş sağlığı, tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik veya diş protez bölümlerinden mezun olmak gerekir. Bu bölümlerden mezun olanlar KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanı almak koşuluyla kamu sektöründe sağlık kurumlarına atanabilir. KPSS şartsız yapılan alımlarda bu bölümlerden mezun olmayı diş hekimi asistanı sertifikasına sahip olanlar da atanabilir.
Diş Hekimi Asistanı Ne Kadar Maaş Alıyor?
Diş hekimi asistanı maaşı Kariyer.net’deki verilere göre 23.800 TL’dir. Özel sektörde maaş skalası geniştir. Bir diş hekimi asistanının 50 bin civarında maaş alması mümkündür.
Herkes Diş Hekimi Asistanı Olabilir Mi?
Herkes diş hekimi asistanı olamaz. Yalnızca ilgili bölümlerin mezuniyet belgesine veya diş hekimi asistanlığı sertifikasına sahip olanlar diş hekimi asistanı olabilir. Diş hekimi asistanlarının etkili iletişim ve ikna becerisine sahip olması, takım çalışmasına yatkın olması da önemlidir.
Diş Asistanı Temizlik Yapar Mı?
Diş asistanı hastaların muayene ve tedavi sürecinde kullanılacak ekipman ve malzemeleri, sterilizasyon cihazları kullanarak sterilize eder. Hastaların diş temizliği aşamasında diş hekimine yardımcı olur. Özel sektörde bazı diş hekimleri, klinikte hasta odasının temizliği, sedyeye yeni örtünün serilmesi gibi konularda asistanı görevlendirir.
Üniversite Okumadan Diş Asistanı Olunur Mu?
Üniversite okumadan diş asistanı olunur. Ancak bunun için diş hekimi asistanlığı kursuna katılmış olmak gereklidir. Kursa katılarak diş hekimi asistanlığı sertifikası alanlar diş hekimi asistanı olarak çalışma imkanına sahip olur.
Sonuç olarak;
Diş doktorunun yanına yardımcı olarak işe girmek isteyen fakat diş hekimi asistanları ne iş yapar konusunda detaylı bilgiye sahip olmayanlar için konuya açıklık getirdik. Diş hekimi asistanının görevinin diş hekimlerine klinik ortamda destek sağlamak olduğunun altını çizerek yazımızı sonlandırıyoruz. Diş hekimi asistanlığı kurs sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreçleri hakkında ücretsiz detaylı bilgi edinebilirsiniz. Diş asistanı nasıl olunur konusundaki detaylara ihtiyacınız varsa şu blog içeriğimizi de okumanızı öneririz.