Dış ticaret sektörü, gelişimini sürdüren ve uluslararası niteliğe sahip olan iş alanlarındandır. Bu iş alanında aldığı sorumluluklar ve yönettiği işlerle öne çıkan meslek çalışanlarından biri ise dış ticaret uzmanıdır. Ülkemizde dış ticaret uzmanı olmak için alandaki eğitimleri tamamlamak ve mesleki gelişime açık olmak gerekir. Peki geniş bir açıdan bakacak olursak dış ticaret uzmanı nasıl olunur, sektörde ilerlemek için nelere dikkat etmek gerekir? Gelin, içeriğimiz aracılığıyla bu sorulara yanıt alalım.
Dış ticaret uzmanı olmanın yollarından biri, alanın eğitimini tamamlamaktır. Bilhassa kamu sektöründe çalışmak için alanın adını taşıyan eğitimi tamamlamak, zorunlu bir niteliktir. Yani uluslararası ticaret ile ilgili iş pozisyonlarında çalışmak için bizzat dış ticaret eğitimini bitirebilirsiniz. Ön lisans programına bağlı olan dış ticaret bölümü, özel ve kamu sektöründe iş bulabilmenizi sağlar. Yalnız dış ticaret bölümünü okumak ya da eğitimini almak tek başına yeterli değildir.
Eğitimi tamamlamak, ilgili sektörlerde çalışmanın önüne açar ama bu sektörlerde çalışmanızı garanti etmez. Uluslararası ticaret alanında çalışmak ve uzmanlığa yükselmek için mesleki gelişim kriterlerini karşılamak gerekir. Her şeyden önce dış ticaret uzmanlığı, farklı disiplinleri kapsayan işler hakkında bilgi ve fikir sahibi olan bir meslektir. Uluslararası ticaret ile ilişkili hukuki süreçler, uluslararası pazarlama aşamaları ve müşteri yönetimi, dış ticaret uzmanının bilmesi gereken temel alanlardandır. Ayrıca dış ticaret uzmanı, uluslararası ticaret mevzuat bilgisine sahip olarak tüm işlemleri doğru bir şekilde yerine getirir. Yani dış ticaret uzmanı, alanı ile ilgili bilgilerini artırır ve mesleğini öyle icra eder.
Yine dış ticaret uzmanı olmak için sadece 2 yıllık dış ticaret bölümünü bitirmek de şart değildir. Uluslararası ilişkiler, lojistik yönetimi, ekonomi-finans ve halkla ilişkiler gibi bölümlerden de mezun olunabilir. Kısacası dış ticaret alanı ile ilgili kapsamlı bilgiler edindiğiniz ve kendinizi geliştirme yolunu seçtiğiniz sürece sektörün kapılarını size açıktır. Ayrıca dış ticaret hakkında bilgi edinmek için sertifikalı dış ticaret uzmanlığı eğitimleri de epey işinize yarayacaktır.
Dış ticaret alanı, yalnızca ilgili bölüm mezunların açık olmadığı için belli bir iş deneyimi sonrası dış ticaret alanına geçebilirsiniz. Bilhassa özel sektördeki dış ticaret şirketlerine başvurmak için ,iş deneyimine sahip olmanız çok daha önemlidir. Peki dış ticaret uzmanlığını zihninizin bir köşesine yerleştirdiyseniz bu mesleği icra etmek için nasıl bir kariyer planlaması hazırlamalısınız?
Öncelikle farklı bir bölümden veya sektörden dış ticarete geçecekseniz bu seçimin nihai kararınız olup olmadığını tespit etmelisiniz. Dış ticaret alanı, kârlı ve farklı kariyer basamaklarına çıkabileceğiniz bir sektör olsa da yorucu bir iş temposuna da sahiptir. Bu tempoya hazır olup olmadığınızı alanı araştırarak ya da bizzat alanın eğitim programlarına katılarak öğrenebilirsiniz.
Kariyer planlamasında dikkate almanız gereken bir diğer kriter ise dış ticaret uzmanının hangi niteliklere sahip olduğunu keşfetmektir. Ayrıca dış ticaret alanında çalışacaksanız hangi alt alanları ve şirketleri hedeflediğinizi de gözden geçirip buna uygun bir mesleki gelişim programı hazırlamalısınız.
Dış ticaret uzmanı olacak kişi, meslek gelişimi bir kenara bırakamaz. Çünkü dış ticaret, geniş bir iş skalasına sahip olmasından dolayı bu alanda çalışacaklardan da bilgi birikimlerini geliştirmelerini ister. Dış ticaret için meslek gelişim ifadesinin karşılıklarından biri ise global iş sahasının olmazsa olmaz dili İngilizcedir. Dış ticaret uzmanları, okurken ya da ilgili bölümleri tamamladıktan sonra İngilizce üzerine yoğun çalışmak zorundadırlar.
Uluslararası hizmet veren bir firma veya marka alanında çalışmak için İngilizceyi ileri düzeyde kullanma şartı aranır. Özellikle konuşma ve yazma konusunda ileri düzey dil becerileri gerekir. Bilhassa ticari yazışmaları yönetmek ve aracılar ile iletişim kurmak için İngilizce bilen dış ticaret çalışanlarından yararlanılır.
Uluslararası hizmet veren bir firma veya marka alanında çalışmak için İngilizceyi ileri düzeyde kullanma şartı aranır. Özellikle konuşma ve yazma konusunda ileri düzey dil becerileri gerekir. Bilhassa ticari yazışmaları yönetmek ve aracılar ile iletişim kurmak için İngilizce bilen dış ticaret çalışanlarından yararlanılır.
Ayrıca üst düzey dış ticaret şirketleri ve uluslararası markalar söz konusu olduğunda, İngilizce de yeterli olmaz. Hizmet alınan-verilen şirketin bulunduğu ülkenin dilini bilmek de dış ticaret uzmanının mesleki gelişim niteliklerinden biridir. Türkiye ile ithalat-ihracat işlemleri söz konusuysa Rusça, Almanca, Çince ve son zamanlarda ticaret işlemlerinin artmasından dolayı Arapça öğrenmek de dış ticaret uzmanı olmak isteyenlere önerilir. İkinci dili belirleyen en önemli kriter, çalışacağınız şirketin veya markanın hangi ülkelerde ticaret yaptığını öğrenmektir.
Dış ticaret uzmanında olması gereken niteliklerden biri de üst düzey iletişim becerileridir. Tüm yönetimsel ve ticari işlemleri uygulamak adına inisiyatif alan dış ticaret uzmanı, sürecin ticaret aktörleriyle de iletişim hâlindedir. Yine müşteri tarafından da aktif olması gereken dış ticaret uzmanı, ticaret anlaşmaları ve süreçlerini koordine eder. Peki tüm ticaret ile ilgili süreçleri koordine etmesi beklenen dış ticaret uzmanının, mesleki bilgi ve becerisi nereden kaynaklanır? Şimdi gelin, eğitim alabileceğiniz ve sektörde sizi öne çıkarabilecek sertifikalı dış ticaret uzmanlığına göz atalım.
Sertifikalı dış ticaret uzmanlığı, eğer dış ticaret ile ilgili eğitim almadıysanız yönelebileceğiniz en doğru yollardan biridir. Hem yetkinliğinizi kanıtlayacak bir eğitim alır hem de bu alanda çalışmaya yetkili olduğunuzu belge aracılığıyla gösterebilirsiniz. Yalnız işe alımlarda yalnızca sertifikayı öne çıkarmamalısınız. Çünkü sertifika, bir yetkinliği belgelese de sizin işe uygunluğunu yüzde yüz kanıtlamaz. İşe alımlarda sizi öne çıkaracak şey, eğitimden edindiğiniz bilgiler ve çalışma isteğinizdir. Ayrıca dış ticarete yakın alanlarda çalışıp eğitim programıyla bilgilerinizi geliştirmeniz de sizi öne çıkarır.
Dış ticaret uzmanlığını içeren eğitim, dış ticarette hangi uygulamaların ve süreçlerin aktif olarak yer aldığına dair bilgiler sunar. Kursiyerler, eğitim sonunda dış ticaretin hakim uygulamalarına aşina olurlar ve bir uzmanın nasıl hareket edeceğine dair fikir edinirler. Dış ticaret uzmanı olma yolunda, sertifikalı eğitim programının size kazandıracağı bilgiler şu şekildedir:
Yukarıdaki kazanımlar, uzaktaneğitim.com'un sunduğu dış ticaret uzmanlık eğitimi ile ilgilidir. Eğitime; ticaret alanında kariyer hedefleyenler ve dış ticaretle ilgili farklı eğitimlere yönelmek isteyenler katılabilirler. Eğitimi başarıyla tamamladığınızda alacağınız üniversite onaylı sertifikayı da cv'de belirtebilir ve mülakatlarda aldığınız eğitimden detaylıca bahsedebilirsiniz.
Dış ticaret uzmanı nasıl olunur sorusunu ele aldık ve yönelebileceğiniz eğitim yollarından bahsettik. Eğer kararınız sertifika dış ticaret uzmanlığından yana olursa eğitim sayfamız aracılığıyla ön kayıt oluşturabilirsiniz.