Emlak Danışmanı Ne İş Yapar?

Emlak Danışmanı Ne İş Yapar?

Emlak Danışmanı Ne İş Yapar?

Gayrimenkul sektörünün en çok hedeflenen mesleklerinden olan emlak danışmanlığı; alım, satım ve kiralama işlerine aracılık eden bir görev edinir. Temel görevi, müşterinin beklentisine hitap eden ürünü sunmak ya da istediği hedefe ulaşmasını sağlamaktır. Bir diğer adıyla gayrimenkul danışmanı, alım-satım işlerinin arka planında yer alırken kendi yararına olacak yetkinlikler ile de meşguldür. Peki emlak danışmanı ne iş yapar, hangi işleri yaparak gelir elde eder? İçeriğimizde bu soruya yanıt vereceğiz.

Emlak Danışmanı Hangi İşleri Yapar?

Emlakçılık yeni bir meslek olmasa da emlak danışmanlığı kendini güncelleyebilen bir iş alanı hâline geldi. Dolayısıyla kendini güncelleyebilen bir iş alanı, farklı görev ve sorumluluklara da açıktır. Emlak danışmanının işleri, hedeflediğini aşamalara göre değişebilir ve sektördeki durumuna göre artabilir de. Başarılı bir emlak danışmanı, süreç içinde kendi ekibini kurarak daha fazla satış planlar ve doğru bir süreç yönetimi sonucunda geniş çaplı görevler edinir.

Emlak danışmanı oluşturduğu portföyü müşterilere sunar ve müşterinin geri bildirimi sonucu alım-satım işlemlerine aracılık eder. Bu aşamadaki bir emlak danışmanı, danışmanlık hizmeti kapsamında müşteri odaklı ilerler. Kısacası tarafların alım-satım işlerinden en iyi şekilde yararlanmaları adına doğru ürüne yöneltme işini uygular. Müşterinin talep ve beklentilerine uygun konutu, alıcı ve satıcı arasındaki iletişim yoluyla sunar.

Genel olarak emlak danışmanı aşağıdaki işleri yerine getirir:

  • Kendi portföyünü oluşturarak müşterinin kendisine yönelmesini sağlar.
  • Sahip olduğu danışmanlık ve iletişim becerileri ile müşteri odaklı plan ve stratejiler oluşturur.
  • Bulunduğu konumun müşteri potansiyelini araştırır ve kendi bölgesine aşina olarak hedef kitlesine uygun gayrimenkulleri araştırır.
  • Konutları portföy çalışmasında sunmadan önce inceler, onarım ve bakım faaliyetlerini bir ekip dahilinde yürütür.
  • Müşterisi ile iletişim hâlinde olarak alıcı-satıcı ilişkisine aracılık eder.
  • Alıcı ve satıcı arasındaki muhtemel sorunlara çözüm yolları sunarak
  • Konutun satışında ya da kiralamasında gerekli sözleşme maddelerini belirler ve her iki tarafa da sözleşmeyi aktarır.
  • Sözleşmeyle beraber resmi evraklar ve prosedürler hakkında müşteriye danışmanlıkta bulunur.
  • Yeni müşterilere uygun olacak şekilde portföy genişletir ve uzmanlık bölgesini süzer.
  • Gayrimenkul sektöründe danışmanlık hizmetine uygun olacak şekilde yatırım destek önerileri verir.
  • Müşterinin isteği doğrultusunda maliyet ve beklentiye uygun mülkleri araştırır ve lokasyon ile bölgenin genel bir incelemesini sunar.
  • Eğer bir ekiple ya da emlakçılık kurumu ile çalışıyorsa genel değerlendirme ve analiz işiyle uğraşır.

Emlak danışmanın genel meslek işleyişi bu şekildedir. Aşina olduğumuz emlakçı ile emlak danışmanını ayrıştıran etken ise danışmanın farklı süreçlerdeki etkenliğidir. İşinde başarılı olmak ve sektörde yükselmek isteyen bir danışman; müşteri ve iletişimi yönetecek becerilere de sahip olarak tercih edilen bir danışman olur. Aynı zamanda farklı deneyim ve yetkinlikleri kazandıkça daha fazla gelir elde etme olanağını da yakalar.

Gayrimenkul Danışmanı Nasıl Olmalı?

Gayrimenkul danışmanlığında portföy ve müşteri yönetimi oldukça önemlidir. Başarılı ve yüksek kazançlar elde eden çoğu gayrimenkul danışmanı da müşteri yönetimi, pazarlama ve iletişim alanlarında bilgi birikimlerini arttırmışlardır. Peki gayrimenkul danışmanı nasıl olmalı gibi bir soruya hangi yanıtlar verilebilir?

Gayrimenkul danışmanı, alım-satım işleriyle meşgulken bu işleri doğru bir şekilde yerine getirmek için de kendisini geliştirir. Her meslek dahilinde konuşabileceğimiz kendini geliştirme, gayrimenkul danışmanının başarı yolunu açar. Şöyle ki bölge ya da konumda düzenli satışlar gerçekleştirmek için belli bir uzmanlığa erişmek gerekir. Gayrimenkul danışmanını uzmanlaştıran etken de kendini geliştirerek sektörde kalıcı olmayı hedeflemesidir.

Emlak Danışmanı Hangi İşleri Yapar

Gayrimenkul sektörü yüksek gelirler elde edebileceğiniz bir alan olsa da işe adım atan herkesin kalıcı olduğunu söylemek zor. Çünkü müşteri bulma ve satış gerçekleştirme, çoğunlukla size kalmış işler olacaktır. Bundan dolayı da iletişim becerilerinizi ön plana çıkarmak, portföyünüzü görünür kılmak ve gerekli eğitimleri almak zorundasınız.

Emlak danışmanı, gerekli olan bilgilerini en çok müşteri edinme aşamasında kullanır.Mülklerin ve mülk bilgilerinin yer aldığı bir portföy oluşturarak müşterinin ona ulaşmasını sağlar. Ayrıca kendisi de müşteri analizi yaparak odak noktalarını kapsayan stratejiler oluşturur. Emlak danışmanının yaptığı tüm işlerde, mesleki nitelikleri içeren özellikler vardır. Örneğin, yatırım içeren danışmanlık hizmetinde mutlaka ekonomiyi takip ederek analiz yapması gerekir.

Danışmanın sahip olduğu analiz yapma yetkinliği de ekonomi-finans alanında deneyim ya da bilgi birikimi elde etmesine bağlıdır. Yani bölgeden başlayarak konutların tüm özelliklerine, değerine ve avantaj-dezavantajlarına bakarak belli bir değerlendirmenin ortaya çıkması gerekir. Emlak danışmanı da bu en temel işlerinden birini yerine getirmek için belli başlı alanlarda bilgi sahibi olur. Bu alanlar şöyledir:

  • Ekonomi-Finans
  • İstatistik
  • Halkla İlişkiler- İletişim
  • Müşteri Yönetimi
  • Hukuk
  • Pazarlama-Sosyal Medya

Yukarıdaki bazı alanlar kafanızda otururken bazılarının ise neden önemli olduğunu sorabilirsiniz. Örneğin sosyal medya. Emlak danışmanlığında sosyal medya, danışmanın kendini ve işlerini tanıtması adına yararlı bir kullanımdır. Artık dijital odaklı ilerleyen iş sahalarında çalışıyoruz. Dolayısıyla kendi içene kapanan bir emlak danışmanı, belli bir süreden sonra rutinleşen ve hatta azalan işlerle karşı karşıyadır.

Danışmanın birbirinden farklı müşteri profillerine ulaşabilmesi için sosyal medya tanıtımına yoğunlaşması gereklidir. Elbette tek iletişim yolu bu değildir; fakat sosyal medyanın tanıtım ve reklamdaki gücüne de hepimiz şahit oluyoruz. Sosyal medya dışında web sitesi ve blogu da danışmanın kendini ifade etmesi adına öne çıkan kullanımlardır.

Buradan anlaşılacağı üzere emlak danışmanı kendini tanıtmayı bir görev edinir ve kendini tanıtarak da müşteri bulacağını bilir. Danışmanın sahip olması gereken hukuk bilgisi ise gayrimenkul hukukunu içerir. Gayrimenkul hukukunun belli maddelerine ve işleyişine aşina olarak sözleşme, idari süreçler, satış vaadi ve durum tespit raporlarının incelenmesi gibi konularda bilgi sahibidir. Ekonomi ve finans alan bilgileri ise gayrimenkul sektörünün genel ekonomik gidişatını analiz etmek için gereklidir.

Gayrimenkul Danışmanının Nitelikleri Nelerdir?

Gayrimenkul danışmanının kendini katması gereken en önemli niteliklerden biri, hedef odaklı ilerlemesidir. Sektöre giren pek çok danışman, satış yapamadıktan sonra alanda çalışmayı bırakabiliyor. Böyle bir risk karşısında, hedef odaklı planlamaya geçmek de danışmanı sektörde kalıcı hâle getirir. Çünkü belli bir hedef için araştırma ve analiz yapmanız gerekecektir. Gayrimenkul danışmanının sahip olması gereken araştırma ve analiz yetkinliği de farklı alanlardan bilgi almayı ve meslekte uygulamayı içerir.

Örneğin, finans okuryazarlığı becerilerine sahip olarak müşterinize en doğru yatırım önerisini sunabilirsiniz. Yine konutun değerini, para piyasasının gidişatına göre de analiz edebilirsiniz. Tüm bu yetkinlikler için danışmanın ofisinden çıkarak sahaya inmesi, güncel analizleri takip etmesi ve diğer meslektaşlarıyla iletişim hâlinde olması gerekir.

Gayrimenkul Danışmanının Nitelikleri Nelerdir

Sahaya inen, yani bölge insanları ile iletişim hâlinde kalan bir danışman, insanların gözünde de aranan danışman olacaktır. Bütün bunları toparladığımızda ortaya şöyle bir nitelik listesi çıkarabiliriz:

  • Emlak danışmanı, güvenilir bir danışman imajına sahip olarak iletişim konusunda girişkendir.
  • Danışman, tüm risklerin ve analizlerin farkında olarak hareket eder.
  • Sektörde kalıcı olmayı hedefleyerek hemen pes etmez.
  • Pazarlama-satış ve halkla ilişkiler hakkında yeterli bilgilere sahiptir.
  • İletişim becerilerine sahip olduğu gibi organizasyon becerileriyle de süreci yönetir.
  • Aktif bir dinleyici olarak müşterinin temel beklentilerini anlar.

Emlak danışmanı ne iş yapar sorusundan yola çıkaran danışmanın görevlerini derledik. Eğer nitelikli bir çalışan olarak sektörde yer edinmek istiyorsanız emlak danışmanlığı kursu alarak da işe nereden başlayacağınızı öğrenebilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı
İndirimli!
Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı
Tıklayınız
Whatsapp Hattı