Sağlık sektörü istikrarlı büyüyen ve istihdama önemli ölçüde katkıda bulunan bir sektördür. Bu nedenle üniversite ve bölüm tercihinde daha çok sağlık bölümleri tercih edilir. Siz de sağlık alanında kariyer planlıyorsanız ve en iyi sağlık bölümleri hangileri öğrenmeye ihtiyaç duyuyorsanız yazımızın devamını okumanızı öneririz.
Sağlık bölümleri arasında öne çıkan bölümleri sıralamadan önce altını çizmemiz gereken bir nokta var. Hangisi en iyi yazı dizimizde en iyileri sıralarken istatistiksel bilgileri kullanıyoruz; fakat sağlık bölümlerinde böyle bir araştırma mevcut değil. Bu nedenle içeriğimizde yaygın kanıya göre bölümleri sıralayacağız.
Lisans programlarının en önemli avantajı uzmanlık kazandırması ve bu sayede yüksek maaşla geniş çalışma alanı sunmasıdır. Sunduğu avantajlarla en iyi 4 yıllık sağlık bölümleri şunlardır 👇
Doktorluk dünyanın en saygın mesleklerinin başında gelir. Tıp fakültesinde okumak her ne kadar zorlu bir kariyer yolculuğu anlamına gelse de;
Tıp fakültesinde okumak istiyorsanız öncelikle araştırma yapmanızı, video ve belgesel izlemenizi, bir hekimle görüşmenizi, kariyer danışmanlarından yardım almanızı öneririz. 4 yıllık listemize yer vermiş olsak da tıp fakültesi eğitim süresinin 4 yıl değil, 6 yıl olduğunun altını çizelim.
Tıp doktoru aylık ortalama maaşı: 103.600 TL
Çalışma alanları: Kamu veya özel hastaneler, muayenehane, araştırma merkezleri, eczaneler.
4 yıllık en iyi sağlık bölümleri listemize diş hekimliği ile devam ediyoruz. 5 yıllık bu bölümün dezavantajları; aşırı titiz ve detaycı olmayı gerektirmesi, masraflı olması ve çalışma koşullarının yoğun olmasıdır. Çok tercih edilen bölüm olması; farklı birçok alanda uzmanlaşmaya olanak tanıması, kamuda atama imkanının olması ve özelde muayenehane açma imkânı tanıması gibi nedenlerden kaynaklanır.
Diş hekimi aylık ortalama maaşı: 97.900 TL
Diş hekimi çalışma alanları: Kamu veya özel hastaneler, muayenehane, üniversiteler.
Yine 5 yıllık bir bölüm ile listemize devam ediyoruz. Eczacılık bölümü uzun eğitim dönemine rağmen çok tercih edilen bölümdür. Bölüm akademik kariyer fırsatları sunan bir bölümdür. Mezunların kısa sürede iş bulması olasılığı yüksektir.
Eczacı çalışma alanları: Eczaneler, ilaç sanayi, kozmetik firmaları, adli tıp kurumları, ecza depoları, klinik araştırma laboratuvarları.
Eczacı aylık ortalama maaşı: 44.800 TL
Özellikle de bayanların en çok tercih ettiği sağlık lisans programlarından biri de hemşireliktir. Nitekim sağlık sektörünün temel bileşenlerinden biri de hemşireliktir. Hem kamuda hem özel sektörde hemşireler için geniş çalışma alanı vardır.
Hemşire çalışma alanları: Tüm sağlık kuruluşları.
Hemşire aylık ortalama maaşı: 27.500 TL
Sağlık sektöründe özellikle de dijital çalışma sisteminin yaygınlaşmasıyla birlikte en çok ihtiyaç duyulan mesleklerden biri de fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümü olmuştur. Fizyoterapistler, sağlık kuruluşlarının yanı sıra okullarda ve sanayi alanında da çalışma imkanına sahiptir. Kamuda da fizyoterapist ataması yapılır.
Fizyoterapist çalışma alanları: Hastaneler, rehabilitasyon merkezleri, halk sağlığı merkezleri, fitness merkezleri, spor kulüpleri, okullar.
Fizyoterapist aylık ortalama maaşı: 31.200
2 yıllık bölümlerin en önemli avantajı kısa sürede meslek sahibi olmayı sağlamasıdır. Sağlık alanında en iyi 2 yıllık bölümler şunlardır 👇
Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümünden mezun olanlar tıbbi sekreter, dokümantasyon uzmanı veya sağlık bilgi yönetimi uzmanı unvanlarıyla çalışma imkânı bulur. Kamu sektöründe sıklıkla tıbbi sekreter alımı yapılır. Ataması olan sağlık bölümleri 2 yıllık arayışındaysanız tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik tercih edebilirsiniz. 2 yıllık bölümü okumayı tercih etmiyorsanız tıbbi sekreterlik kursuna katılabilirsiniz.
Tıbbi sekreter aylık ortalama maaşı: 23.700 TL
Eczane hizmetleri bölümü eczanelerde teknisyen olarak çalışacak personel yetiştirir. Bölüm mezunları, eczacıları asiste etmekle sorumludur. Eczacı kalfası olarak çalışmak istiyorsanız ve herhangi bir nedenle bölümü okumayacaksanız eczane yardımcılığı kursuna katılarak sertifika alabilirsiniz.
Eczacı kalfası aylık ortalama maaşı: 23.400 TL
Ağız ve diş sağlığı bölümü diş hekimi teknikeri yetiştirir. Bölümden mezun olanlar sağlık teknikeri olarak kamuya atanabilir. Bölüm mezunları için özel sektörde de çalışma alanı geniştir. Kısa sürede ağız ve diş sağlığı alanında işe girmek istiyorsanız ve kamuda çalışmayı hedeflemiyorsanız diş hekimi asistanlığı kursuna katılarak sertifika alabilirsiniz.
Diş hekimi asistanı aylık ortalama maaşı: 23.800 TL
İlk yardım ve acil bölümü paramedik programı olarak da bilinir. Bu bölüm de hem kamuda hem özel sektörde çalışmaya olanak tanır. Bölüm mezunları, acil yardım teknisyeni unvanıyla özel sağlık şirketlerinde veya kamu sektöründe çalışabilirler.
Paramedik aylık ortalama maaşı: 28.400 TL
YÖK-Dünya Bankası Projesi kapsamında başlatılan biyomedikal cihaz teknolojisi programı sağlık alanında çok tercih edilen bir bölümdür. Bölüm mezunları biyomedikal teknikeri unvanıyla kamu ve hastanelerin klinik mühendislik birimlerinde bakım onarımında çalışabilirler. Mezunlar medikal şirketlerde satış ve tanıtım elemanı olarak da görev alabilirler.
Biyomedikal teknikeri aylık ortalama maaşı: 29.300 TL
Sağlıkta Hangi Bölümlerin Önü Açık?
Sağlık alanında hemen hemen tüm bölümlerin önü açıktır. 4 yıllıkta önü açık sağlık bölümü tıptır. 2 yıllık sağlık bölümlerinin hemen hepsi önü açıktır.
2 Yıllık Sağlık Bölümleri Hangisi?
2 yıllık sağlık bölümleri çok çeşitlidir. En popüler ve en iyi ön lisans sağlık bölümleri şunlardır: Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik, anestezi, radyoloji, diyaliz, ağız ve diş sağlığı, paramedik, fizyoterapi. Kamuda atanmak için iyi sağlık bölümleri tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik ile radyoloji bölümüdür.
2 Yıllık Sağlık Bölümü Okunur Mu?
2 yıllık sağlık bölümü elbette okunur. Önemli olan nokta bölümün bireyin ilgi ve yeteneklerine uyumlu olmasıdır. İstihdam bakımından da sağlık bölümleri okumak avantaj sağlar.
Sağlık Okuyan Biri Ne Olabilir?
Sağlık okuyan biri sağlık sektöründe mezun olduğu bölümün kazandırdığı unvanla çalışabilir. İki yıllık bölümlerden mezun olanlar tekniker veya teknisyen olarak
Sonuç olarak;
Sağlık sektöründe istihdam edilmeyi hedefleyenler için en iyi sağlık bölümleri derlemesi yaptık. Maaş verilerini kariyer danışmanlık sitesi Kariyer.net sitesinden aldık. En iyi bölümün çevrenizin önerdiği bölüm, ilgi alanlarınıza ve yeteneklerinize en uygun bölüm olduğunun altını çizerek yazımızı sonlandırıyoruz.