Emlakçı Olmak İçin Ne Gerekli?

Emlakçı Olmak İçin Ne Gerekli?

Emlakçı Olmak İçin Ne Gerekli?

Emlakçılık en az kaynakla en yüksek verimin sağlandığı sektörlerin başında gelir. Zaman zaman yüksek kredi faizleri gibi nedenlerle konut krizleri yaşansa da sektör her zaman dinamiktir. Bu dinamik sektörde varlık göstermek isteyenler emlakçı olmak için ne gerekli detaylıca öğrenmelidir. Nitekim emlakçı olmak için gerekli şartların oluşması bir süreçtir. İşte tam da bu süreci detaylandırmak istedik.

Emlakçı Olmak İçin Ne Gerekiyor?

Emlak sektörüne adım atmak için en az 100 saatlik emlakçılık eğitimine katılmalısınız. Ardından emlakçılık belgesi olarak bilinen belgeleri tamamlamalısınız. Başarılı olmak için ise meslekle uyumlu niteliklere sahip olmasınız. İşin bürokrasi kısmını elbette detaylandıracağız. Ancak öncesinde şu dört noktayı atlamamak gerekir:

  • Emlak sektörüne adım atmadan önce mesleği gerçekten isteyip istemediğinize ve bu iş için uygun olup olmadığınıza karar verin. Emlakçılık geçici hevesle yapılabilecek bir iş değildir. İletişim becerileriniz yüksek değilse sektöre adım atsanız da yolu tamamlamanız mümkün olmayacaktır.
  • Emlak sektörüyle ilgili doğru bilinen en önemli yanlış tüm emlak danışmanlarının yüksek gelir elde ettiği yönündeki yaygın kanıdır. Oysa her emlakçı değil, başarılı emlakçılar yüksek gelir elde eder. Başarılı olmak için ise dikkat etmek gereken ince detaylar vardır.
  • Emlakçılık ifadesi yaygın bir söylem şekli olduğu için içeriğimizde biz de bu ifadeyi kullanıyoruz; fakat emlakçılık son yıllarda, güncellenen yönetmeliklerle birlikte emlak danışmanlığı mesleğine evrilmiştir. Emlak danışmanları, temel gayrimenkul işlemlerine ek olarak fon temini gibi konularda danışmanlık hizmeti verir.
  • Sektörde ve meslekte kararlıysanız Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik başucu kitabınız olmalıdır.

Yukarıdaki notlarımızın ardından emlakçı olma konusunda kesin kararlıysanız gereklilikleri adım adım açıklayalım.

1.Emlakçılık Kursu Kapsamında Eğitim Alın

Yönetmelik gereği emlak sektörüne adım atmak için en az 100 saatlik kurs bitirme belgesine sahip olmalısınız. Emlakçılık belgesi olarak adlandırılan bu belge emlak danışmanlığı sertifikasıdır. Sertifika almak için eğitime katılarak sertifika sınavında başarılı olmanız gerekir. Eğitim ve sertifikasyon aşamasında şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Amacınınız emlak ofisi açmak ise sertifikanız MEB onaylı olmalıdır. Aksi halde belediyeden iş yeri açma ruhsatı alamazsınız.
  • Sınavsız sertifika alabileceğinizi vadeden kurumlara itibar etmeyin. Nitekim ruhsatsız eğitim kurumundan veya sınavsız belge veren kurumlardan alınan belgeler tespit edilmesi halinde geçersiz sayılır.

Uzaktan Eğitim’den 126 saatlik MEB onaylı emlak danışmanlığı sertifikası alabilirsiniz. Sertifika almak için eğitime katılmak ve sınavdan en az 50 puan almak yeterlidir. Amacınız emlak ofisi açmak değil, bir emlak dükkanında satış pazarlama sorumlusu olarak çalışmaksa üniversite onaylı emlakçılık sertifikası da alabilirsiniz.

2. Seviye 5 Emlak Mesleki Yeterlilik Belgesi Alın

Emlak ofisi açmak üzere yetki belgesi almak istiyorsanız seviye 5 belgesi almalısınız. Şube müdürü olarak görev alacaksanız da seviye 5 belgesi almanız gerekir. Başkası adına açılmış bir emlak ofisinde çalışacaksanız 100 saatlik belgeye sahip olmanız yeterlidir, seviye 5 MYK belgesi edinmeniz zorunlu değildir.

Emlakçılara sorumlu emlak danışmanı unvanını kazandıran seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi alma süreci şöyledir:

  • Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş kurumlara başvuruda bulunun.
  • Seviye 5 sınavına katılın.
  • Teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirilen sınavda 70 puan alın.

Seviye 5 emlak belgesi 5 yıl geçerli bir evraktır. Geçerlilik süresi bittiğinde belgeyi yenilemelisiniz. Yenileme için yeniden sınava katılmanız gerekir. Son 6 ayda sorumlu emlak danışmanı olarak çalıştığınızı veya en az 2 yıllık mesleki deneyiminizin olduğunu kanıtlamanız durumunda yeniden sınava girmeniz gerekmez. Yenilenen belgenin geçerlilik süresi yine 5 yıl olarak belirlenmiştir.

3.Emlak Yetki Belgesi Alın

Kendi emlak ofisinizi açarak emlakçılık yapmak istiyorsanız emlak yetki belgesi almalısınız. Emlak yetki belgesi alma şartları şöyledir:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • En az ilköğretim mezunu olmak,
  • Meslek/ ticaret odasına kayıtlı olmak,
  • İflas etmemiş olmak veya itibarının yerine gelmiş olması,
  • Kasten işlenen suçlardan dolayı 5 yıldan fazla ceza almamış olmak veya yönetmelikte yer alan diğer suçlardan hüküm giymemiş olmak,
  • Faaliyet gösterilecek yerde sadece emlakçılık yapmak,
  • 100 saatlik emlakçılık eğitimi almış olmak,
  • Seviye 5 emlak mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak.

Taşınmaz ticareti yetki belgesi almak için öncelikle evrakları (adli sicil kaydı, oda kayıt belgesi, seviye 5 belgesi, 100 saatlik emlakçılık sertifikası) tamamlamalısınız.

Yetki belgesi alma süreci şöyledir:

  • Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden yetki belgesi başvurusu butonuna tıklayın.
  • Detay bilgileri sisteme kaydettikten sonra mesleki yeterlilik bilgisini kontrol edin.
  • Ardından belgeleri yükleyin.

14/05/2024 tarihinden önce Vergi Levhası veya Oda kaydı olan emlak ofislerinin 31/12/2024 tarihine kadar yapacakları Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi başvurularında (mezuniyet durumlarına bakılmaksızın) deneyim şartı aranmayacaktır. Geçici süreyle kaldırılan deneyim şartının detayları şu şöyleydi:

  • Lisans mezunları 6 ay staj yapmış olmalıdır.
  • Ortaöğretim ve ön lisans mezunları 12 ay staj yapmış olmalıdır.

Yetki belgesi aldıktan sonra emlak ofisi açmak için belediyeden ruhsat alabilirsiniz. Bu noktada sertifikanızın üniversite değil, MEB onaylı olması kritik önem taşır. Uzaktan Eğitim’den MEB onaylı emlakçılık sertifikası alabilir, emlakçılık yapmak için temeli oluşturabilirsiniz.

Emlakçı Olmak İçin Ne Mezunu Olmak Gerekir?

Yazımızın bu aşamasına kadar emlakçı olmak için ne gerekli sorusunu yanıtladık. Bu bilgilerden anlaşılacağı üzere ilkokul mezunu olmak emlakçı olmak için yeterlidir. Mezuniyet konusunu biraz daha detaylandırmalıyız. Nitekim yönetmelikteki değişiklikler bu konuda eksik veya yanlış bilgiye sebebiyet vermiştir.

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik gereği en az ilkokul mezunu olan herkes en az 100 saatlik emlak danışmanlığı sertifikası almak üzere emlakçılık eğitimi alabilir. Yetki belgesi için mezuniyette lise mezunu olmak şartı vardı; fakat bu şart kaldırıldı. Lise mezunları en az 12, lisans, ön lisans ve yüksek lisans mezunları için en az 6 ay olarak belirlenen zorunlu emlakçılık stajı da kaldırıldı. Ancak staj şartı 31 Aralık 2024 tarihine kadar geçici süreyle kaldırıldı. Özetle; Ticaret Bakanlığı tarafından yeni açıklama yapılana kadar emlakçı olmak için en az ilkokul mezunu olmak yeterlidir.

Emlakçılık İçin Gerekenler Hakkında SSS

Emlakçı Olmam İçin Ne Yapmam Gerekir?

Emlakçı olmak için en az 100 saat emlakçılık eğitimi almış ve bunu belgelemiş olmanız gerekir. Sorumlu emlak danışmanı olmak için seviye 5 emlak belgesi almanız zorunludur. Kendi adınıza emlak ofisi açmak ve emlakçılık yapmak için ise emlak yetki belgenizi almanız gerekir.

Kimler Emlakçılık Yapabilir?

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik gereği en az 100 saat emlak danışmanlığı sertifikası olanlar emlakçılık yapabilir. Seviye 5 emlak mesleki yeterlilik belgesi olanlar sorumlu emlak danışmanlığı yapabilir. Emlak yetki belgesi bulunanlar kendi adına ofis açarak emlakçılık yapabilir.

Emlak Ofisi Kimler Açabilir?

Emlak yetki belgesi olanlar emlak ofisi açabilir. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, 14 Mayıs 2024 tarihinden önce gelir veya kurumlar vergisi ya da meslek odası kaydı bulunan işletmeler ve sözleşmeli işletmeler için yapılacak emlak yetki belgesi başvurularında mesleki deneyim şartı (staj şartı) aranmayacak. Bu değişiklik 31 Aralık 2024 tarihine kadar geçerli olacak.

Emlakçı Olmak Zor Mu?

Emlak sektörüne adım atmak kolaydır; fakat başarılı emlakçı olmak zordur. Emlakçılık yönetmelikte belirtilen belgelere sahip olmayı gerektirir. Belgelerin tamamını edinmek uzun bir süreçtir.

18 Yaşında Emlakçı Olunur Mu?

Yönetmelik gereği 18 yaşında emlak danışmanı olunur. 18 yaşın altındakiler ise emlakçı olmaz. Emlakçılıkta yaş üst sınırı yoktur.

Sonuç olarak;

Emlakçı olmak için ne gerekli merak edenler için emlakçı olma sürecini detaylarıyla ele aldık. İçeriğimizde de belirttiğimiz gibi emlakçı olmak için şartlar , en az 100 saatlik emlakçılık belgesinin alınmasıyla oluşmaya başlar. Emlak ile ilgili üniversite bölümlerinden mezunsanız emlakçılık belgelerinden muaf sayılırsınız. Siz de sertifikanızı alarak sektöre adım atmak istiyorsanız emlakçılık kursu eğitim sayfamızı incelemenizi öneririz. Sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim danışmanlarımızdan emlak belgeleri ve eğitim süreci hakkında ücretsiz bilgi alabilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı
İndirimli!
Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı
Tıklayınız
Whatsapp Hattı