3001 Nitelik Kodu Meslekleri: Kadrolar ve Şartlar

3001 Nitelik Kodu Meslekleri: Kadrolar ve Şartlar

3001 Nitelik Kodu Meslekleri: Kadrolar ve Şartlar

3001, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen kadrolu ve sözleşmeli alımlarda kullanılan kodlardan biridir. Bu kodun KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) tercih kılavuzunda çok sık yer alması dikkat çekicidir. Nitekim birçok aday 3001 nitelik kodu meslekleri konusunda araştırma yapar. Ön lisans mezunuysanız içeriğimizin devamında detaylarına değindiğimiz 3001 nitelik kodu sizi de ilgilendiriyor demektir. Şimdi arkanıza yaslanın ve kariyer planınıza fayda sağlayabilecek bilgileri yakalayın🙂

3001 Nitelik Kodu Nedir?

Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik” hükümleri uyarınca devlet memuru atamaları ÖSYM tarafından yapılır. ÖSYM merkezi atamaları ile kamu kurum ve kuruluşlarının sözleşmeli personel istihdamında birtakım kodlar kullanılır. “Nitelik kodu” olarak ifade edilen bu kodlar, bireyin kadroya yerleşmek için sahip olması gereken nitelikleri belirtir.

KPSS nitelik kodları arasında en çok dikkat çeken kodlardan biri de 3001 nitelik kodudur. Bu kodun dikkat çekmesinin nedeni, ön lisans mezunlarının tercihleri arasında gösterebileceği kadro ve pozisyonlar tablosunda çok sık yer almasıdır. 3001 KPSS nitelik kodu şu anlama gelir:Herhangi bir ön lisans programından mezun olmak.

3001 nitelik kodunun açıklamasındaki “herhangi bir ön lisans programından” ifadesi daha açık şekilde şu anlama gelir: Hangi ön lisans programından mezun olursanız olun 2 yıllık bölüm diplomasına sahipseniz 3001 nitelik kodu bulunan kadro ve pozisyonları tercih edebilirsiniz. 3001 nitelik kodunun çok sık tercih edilmesindeki neden bölüm şartı aranmamasının sağladığı avantajdır. Özellikle de mezun olduğu bölüm çok yüksek atama puanlarıyla kapatan ön lisans mezunu adaylar 3001 nitelik kodu bulunan kadroları tercih etme eğilimindedir.

30001 Nitelik Kodu Memur Kadroları

3001 nitelik kodu hemen hemen tüm kamu kurum ve kuruluşlarında aranan nitelikler arasında yer alır. Bölüm dışı yapılan tercihlerde sık kullanılan 3001 nitelik kodu özellikle de şu kurumlara yapılan atamalarda tercih edilir:

  • Darülaceze Başkanlığı
  • Gelir İdaresi Başkanlığı
  • Üniversiteler
  • Özelleştirme İdaresi Başkanlığı
  • Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü
  • Belediyeler,
  • İl Özel İdareleri,
  • Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT’ler)
  • Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ)
  • Göç İdaresi Başkanlığı
  • Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü

3001 nitelik kodu meslekleri genellikle düz memurluk olarak ifade edilen memurluk meslekleridir. 3001 nitelik kodu memur kadroları şunlardır:

  • Memur
  • Şoför
  • Hizmetli
  • Aşçı
  • Bilgisayar İşletmeni
  • Koruma ve Güvenlik Görevlisi
  • VHKİ (Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni)
  • Zabıta
  • İtfaiye Eri
  • Ambar Memuru
  • Tekniker
  • Orman Muhafaza Memuru
  • Hareket Memuru

3001 nitelik kodu taban puanları hem yıla hem kadroya göre değişkenlik gösterir. Örneğin, memur kadrosuna 73,24360 puanla atama yapılmıştır. Bilgisayar işletmeni kadrosuna ise 88,85808 puanla atama gerçekleştirilmiştir.

3001 Kodlu Memurluklar Hakkında SSS

3001 Düz Memur Ne İş Yapar?

3001 düz memurun ne iş yaptığı kurum doğrultusunda değişir. Genel olarak 3001 nitelik kodu ile atanan ön lisans mezunları, idari işler ve ofis işleri yapmakla sorumludur. Yani düz memurlar veri analizinden telefon yanıtlamaya kadar birçok ofis işinde görev alabilir.

Düz Memurluk Ne Kadar Maaş Alıyor?

Düz memur maaşı kademe, derece doğrultusunda değişir. Derece ise mezun olunan eğitim kademesi, bölüm, hizmet süresi, ek tazminat gibi unsurlara göre farklılık gösterir. 2025 yılı itibarıyla en düşük düz memur maaşı 43.726 TL seviyesindedir.

3001 Hizmetli Ne İş Yapar?

3001 nitelik kodu ile atama yapılan kadrolardan biri de hizmetli kadrosudur. Hizmetlinin görev tanımı temizlik, düzenleme ve bakımdır. Hizmetli olarak atanan kişiler çay servisi gibi işler de yapar.

Düz Memur Ne Kadar Çalışır?

Devlet memurlarının çalışma süresi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 99’uncu maddesinde belirlenmiştir. Buna göre memurların haftalık çalışma süresi 40 saattir. Cumartesi ve Pazar günleri tatildir.

3001 Nitelik Kodumda Hangi Bölümler Var?

3001 nitelik kodunun özelliği bölüm fark etmeksizin alım yapmasıdır. Dolayısıyla mezun olduğu bölüm ön lisans programı olan herkes 300 nitelik kodunun arandığı kadro ve pozisyonları tercih edebilir. Örneğin, Adalet MYO mezunları da Büro Yönetimi ve Sekreterlik mezunları da 3001 kadrosunu tercih edebilir.

3001 Nitelik Koduna Lisans Mezunu Girebilir Mi?

KPSS nitelik kodları; eğitim düzeyini, mezun olunan bölümü, sertifikalar ve özel nitelikleri belirtmek için kullanılır. 3 rakamı ile başlayan nitelik kodları 2 yıllık mezunu adaylar için geçerlidir. 3001 nitelik kodunun yer aldığı kadroları lisans mezunları tercih edemez. Lisans mezunları 4001, ortaöğretim mezunları ise 2001 nitelik kodu bulunan kadroları tercih edebilir.

Koşullar 3001 Ne Demek?

Koşullar 3001, niteliği 3001 kodunu karşılayan adayların başvurabileceği kadrolar için kullanılan kodlardan biridir. 3001 nitelik kodunun anlamı ön lisans mezunu olmaktır. Yani ön lisans mezunu olan herkes bölüm fark etmeksizin 3001 nitelik kodunu karşılıyor demektir.

Ön Lisans Mezunu Ne Memuru Olabilir?

Ön lisans mezunu düz memur olabileceği gibi VHKİ, bilgisayar işletmeni de olabilir. Memur olma şartları kurum ve kadro doğrultusunda değişkenlik gösterir. Ön lisans, yani 2 yıllık bölüm mezunları 3001 nitelik kodunun bulunduğu karoları tercih edebilir; fakat bu kadroda belirtilen diğer nitelik kodlarını da karşılıyor olmak gerekir.

Ön Lisans Mezunu Düz Memurluk İçin Kaç Puan Gerekir?

Ön lisans mezunları düz memur olmak için en az 60 puan almalıdır. Kaç puanla atama yapılacağı yıla göre değişir. 2024/1 atamalarında 69 puanıyla da 96 puanla da atama yapılmıştır.

 

 

Sonuç olarak;

Ön lisans mezunu olup kamu sektöründe atanmak isteyen kursiyerlerimiz ve okuyucularımız için KPSS konulu rehber içerikler üretmeye devam ediyoruz. Bu defa konumuz 3001 nitelik kodu meslekleri oldu. Hangi bölümden mezun olursanız olun 2 yıllık okul mezunuysanız 3001 nitelik kodunun bulunduğu kadroları tercih edebilirsiniz. 3001 nitelik kodu ile alım yapan kurumlar 2025 yılı için belli değildir. 3001 memur alımı 2024 yılında yapılmıştır. Bizim önerimiz bu kadroları tercih etmeden önce bilgisayar işletmenliği sertifikası da almanız yönündedir. Nitekim 3001 kadrolarında aynı zamanda 6225 MEB onaylı bilgisayar işletmenliği sertifikasına sahip olma şartı da vardır.

Popüler Bloglar Blog

Bilgisayar İşletmenliği Sertifika Programı
İndirimli!
Bilgisayar İşletmenliği Sertifika Programı
Tıklayınız
Whatsapp Hattı