Çocuk Gelişimi Mezunu Ne İş Yapar?

Çocuk Gelişimi Mezunu Ne İş Yapar?

Çocuk Gelişimi Mezunu Ne İş Yapar?

Çocuk gelişimi lisans programının Türkiye’de ilk defa 1968 yılında kurulduğunu biliyor muydunuz? Bölüm halen en çok kontenjan açılan ve talep gören bölümlerin başında. %26’i çocuk nüfusuna sahip olan Türkiye’de, mezunları için en çok istihdam alanı oluşturulan bölümlerden biri çocuk gelişimi lisans programıdır. Peki, çocuk gelişimi mezunu ne iş yapar ? Yanıt elbette çok geniş kapsamlı. Çocuk gelişimi mezunları, gerekli koşulları sağladığında pedagog da olabilir aile danışmanı da. Gelin konuyu detaylıca irdeleyelim.

Çocuk Gelişimi Mezunları Ne İş Yapar?

Çocuk gelişimi lisans bölümlerinden mezun olanlar üç farklı alanda çok çeşitli iş olanağına sahiptir: Sağlık, eğitim, sosyal hizmet. Detaylara değinmeden önce odak noktamızdaki çocuk gelişimi bölümünün amaçlarını ele alalım. Çocuk gelişimi bölümünde amaç; profesyonel çocuk gelişimci yetiştirmektir.

Çocuk gelişimi mezunlarının iş alanında başarılı olması bölüme uygun olmasına bağlıdır. Bu bölümü okumak isteyenlerin;

  • Çocuklarla vakit geçirmekten keyif almaları,
  • Çocukların iç dünyasını anlayabilmeleri,
  • Güçlü iletişim becerilerine sahip olmaları,
  • Sabırlı ve şefkatli olmaları önem taşır.

Nitekim istihdam edilen bir çocuk gelişimci 0-18 yaş grubu çocukların gelişimlerini desteklemek üzere;

  • Çocuk gelişimini değerlendirmeyi sağlayan araçlar geliştirmek,
  • Çocuk ve ailelerin yararına projeler geliştirmek ve bu projeleri yaymak,
  • Yayın ve araştırma hizmeti sunmak,
  • Ailelere, eğitimcilere ve topluma danışmanlık hizmeti vermek gibi sorumlulukları vardır.

Çocuk gelişimi lisans bölümü mezunları; uzman, danışman, kurucu, idareci, denetimci olarak görev yapabilir. Mezunların kamuda kadrolu okul öncesi öğretmeni olarak çalışabilmesi için yüksek lisans yapması veya pedagojik formasyon alması gerekir.

4 Yıllık Çocuk Gelişimi Okuyan Ne İş Yapar?

Çocuk gelişimi bölümü öğrencileri hem aile, çocuk ve eğitimcilere önderlik yapmaları hem de eğitim, danışmanlık, araştırma ve yayın hizmeti vermeleri için yetiştirilmiştir. Bu hizmetlere kamu sektöründe de özel sektörde de ihtiyaç vardır. Çocuk gelişimi mezunları kamu sektöründe akademisyen, çocuk gelişimci unvanıyla; özel sektörde çocuk gelişimci, çocuk gelişimi uzmanı, okul öncesi/anaokulu öğretmeni, aile danışmanı unvanıyla çalışabilir.

Özelde ve Kamuda Çocuk Gelişimi Mezunu İş Olanakları

Çocuk gelişimi lisans mezunları kamu ve özel sektörde şu yönetmelikler kapsamında görevlendirilir:

  • Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri Yönetmeliği
  • Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği
  • Özel Eğitim Okulları Çerçeve Yönetmeliği
  • Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği
  • Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna Bağlı Toplum Merkezleri Yönetmeliği
  • Koruma Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri Yönetmeliği
  • Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü Çocuk Evleri Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik
  • Gerçek Kişiler ve Özel Hukuk Tüzel Kişileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Açılacak Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliği
  • Emniyet Genel Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü/Büro Amirliği Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği

Çocuk gelişimi mezunları Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde;

  • Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nde,
  • Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nde,
  • Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde,
  • Halk Eğitim Merkezlerinde,
  • Talim Terbiye Genel Kurulu’nda,
  • Anaokullarında çalışabilir.

Çocuk gelişimi mezunları Sağlık Bakanlığı bünyesinde hastanelerde ve aile sağlığı merkezlerinde çalışabilir. Aile ve sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde çocuk gelişimci atanan kurum ve kuruluşlar ise şöyledir:

  • Görme Engelliler Rehabilitasyon Merkezi
  • Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi
  • Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi
  • Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi
  • Çocuk Evleri Sitesi
  • Sosyal Hizmet Merkezi (SHM)
  • Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM)

Adalet Bakanlığı’na bağlı çocuk mahkemelerinde ve eğitim evleri de çocuk gelişimcilerin kamu sektöründeki istihdam alanlarıdır. 2024 yılında çocuk gelişimi lisans programında KPSS’de en düşük puanla (81,91344) ataması yapılan kamu kurumu Van’daki bir hastane, en yüksek puanla (89,55843) ataması yapılan kamu kurumu ise Gebze İlçe Sağlık Müdürlüğü olmuştur.

Özel sektörde çocuk gelişimcisi istihdamı yapılan alanların başında erken çocukluk eğitim kurumları gelir. Diğer alanlar ise çocuk programları yapılan medya platformları, çocuklara yönelik yayınların hazırlandığı yayınevleri, oyun materyali üreten şirketler, çocukların yararına yönelik çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarıdır.

Çocuk Gelişimi Bölümü Hakkında SSS

Çocuk Gelişimi Mezunu Ne Kadar Maaş Alır?

Çocuk gelişimci/çocuk gelişimi uzmanı dahil olmak üzere birçok meslekte maaş, deneyim ve çalışılan kurum doğrultusunda değişkenlik gösterir. Sağlık sektörüne yönelik yasal düzenlemeler ve talep artışı da maaş üzerinde değişiklik oluşturur. Değişkenlere rağmen ortalama maaşın lisans çocuk gelişimi mezunu için kamuda 46 bin, özel sektörde 29 bin civarında olduğunu söyleyebiliriz.

Çocuk Gelişimi Okuyan Biri Hangi Meslekleri Yapabilir?

Çocuk gelişimi lisans mezunu biri çocuk gelişimci/çocuk gelişimi uzmanı, okul öncesi öğretmeni, anaokulu öğretmeni olarak çalışabilir. Aile danışmanlığı sertifikası alması durumunda aile danışmanı olarak da çalışabilir. Çocuk gelişimi mezununun öncelikli istihdam alanı ise anaokulu ve kreşlerdir.

Açık Öğretim Çocuk Gelişimi Mezunları Ne İş Yapar?

Açık öğretim çocuk gelişimi bölümü ile örgün çocuk gelişimi bölümü arasında diploma geçerliliği, müfredat ve iş olanakları bakımından farklılık yoktur. AÖF çocuk gelişimi bölümü mezunları da çocuk gelişimi uzmanı, çocuk gelişimci veya aile danışmanı olarak çalışabilir. Çalışma alanları bakımından farklılık yoktur.

Ön Lisans Çocuk Gelişimi Mezunu Ne İş Yapar?

Ön lisans çocuk gelişimi mezunları genellikle yardımcı öğretmen, oyun ablası gibi pozisyonlarda kreşlerde, restoran ve otellerin oyun alanlarında çalışır. Ön lisans mezunlarının, lisans çocuk gelişimi mezunları gibi akademik kariyer yapması mümkün değildir. Ön lisans mezunları, ancak DGS ile dört yıllık çocuk gelişimi okumaları durumunda lisans mezunlarıyla aynı haklara sahip olabilir.

4 Yıllık Çocuk Gelişimi Ataması Var Mı?

4 yıllık çocuk gelişimi mezunları kamu sektörüne atanabilir. Ancak bunun için KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanına sahip olmak gerekir. Çocuk gelişimi mezunlarının nitelik kodu, 4148 ile 4149 olarak belirlenmiştir. Sağlık Bakanlığına yapılan son çocuk gelişimci atamasında taban puan 81,91344; tavan puan ise 89,55843 olmuştur.

Aile Danışmanlığı Çocuk Gelişimi Mezunları İçin Uygun Mu?

Lisans düzeyinde çocuk gelişimi eğitimi alan ve diploması bulunan bireyler aile danışmanı olma hakkına sahiptir. Çocuk gelişimi mezunları, aile danışmanlığı sertifikası almaları durumunda aile danışmanı olabilir. Aile danışmanlığı sertifikası MEB onaylı olanlar kendi aile danışmanlığı merkezini kurma fırsatı da yakalayabilir.

Sonuç olarak;

Çocuk gelişimi mezunu ne iş yapar birçok öğrenci adayı için merak konusudur. Bölüm, özellikle de aile danışmanlığının popüler hale gelmesiyle birlikte daha çok merak edilmeye başlandı. Biz de bu gerçeğe dayanarak çocuk gelişimi mezunu iş olanakları konusunda rehber minvalinde içerik oluşturduk. Dört yıllık eğitim veren sağlık bilimleri fakültesinin veya açık öğretim fakültelerinin çocuk gelişimi lisans bölümünden mezun olduysanız aile danışmanlığı yapma fırsatı yakalayabilirsiniz. Aile danışmanlığı eğitim sayfamızı inceleyerek eğitime ilişkin geniş kapsamlı bilgi edinebilirsiniz. Blog sayfamızdaki aile danışmanlığı yazı dizimizi de incelemenizi öneririz.

Popüler Bloglar Blog

Aile Danışmanlığı Eğitimi
İndirimli!
Aile Danışmanlığı Eğitimi
Tıklayınız
Whatsapp Hattı