Meslekler yazı dizimiz için rehber minvalinde içerikler hazırlamaya devam ediyoruz. Blog içeriğimizin bu defaki konusu dijital pazarlama uzmanı olmak için gerekenler. Dijital pazarlama uzmanı nasıl olunur sizin için de merak konusuysa tam da doğru yerdesiniz. İçeriğimizin devamında dijital pazarlamada uzmanlık kazanmak için, reklamcılık ve pazarlama ile ilgili bölümlerde eğitim almak dışında nasıl bir yol izlemek gerektiğini bulabilirsiniz. Hadi başlayalım!
Esasında dijital pazarlama şemsiye bir terimdir. Dijital pazarlama için yapılabilecek birçok tanımlama, geleneksel yöntemlerden farklarını ifade etmek için açıklanabilecek birçok detay var; çünkü dijital pazarlama birçok çalışmayı kapsayan bir süreçtir. 90’lı yıllarda ilk e-posta gönderimiyle ortaya çıkan dijital pazarlama, bugün işletmeler için stratejik öneme sahip bir araç haline gelmiştir. Dijital pazarlama uzmanı ise bu aracı yöneten kişidir diyebiliriz.
Dijital kanalların yaygın kullanımı ticari faaliyetlerin bu kanallarda yoğun olarak yapılmasına ortam hazırlamıştır. Pazarlamada geleneksel yöntemlerin dışına çıkılmasının gerekliliğiyle dijital pazarlama alanında uzmanlık seviyesinde bilgi sahibi kişilere ihtiyaç duyulmuştur. İşletmeler için kilit öneme sahip olan dijital pazarlama uzmanları;
Dijital pazarlama uzmanları çalışmalarında;
Dijital pazarlama çalışmaları sayesinde işletmeler ürün ve hizmetlerini çok geniş bir kitleye tanıtmış olur. Düşük maliyetlerle belirli demografik özelliklere sahip kitleye doğrudan ulaşabilmek yüksek yatırım getirisi (ROI) sağlar. Müşterilerle doğrudan etkileşime geçmek marka sadakatini güçlendirir. Hem rakipler hem işletme için ölçülebilir ve izlenebilir sonuçlar almak trendleri yakalamak bakımından avantaj sağlar. Bu bağlamda hem dijital pazarlama çalışmaları hem de bu çalışmaları yürüten dijital pazarlama uzmanları için ‘dinamik’ ifadesini kullanmamız yerine olacaktır.
İçeriğimizin bu aşamasına kadar dijital pazarlamacının iş tanımı konusunda ipuçları aktardık. Gelelim dijital pazarlama uzmanı nasıl olunur sorusunun yanıtına. Birçok mesleki unvana sahip olmak için öncelikli koşul eğitim almak ve eğitimi sertifika veya diploma ile belgelemektir. Bu durum dijital pazarlama uzmanları için de geçerlidir; fakat birçok işletme hangi bölümden mezun olduğuna bakmaksızın dijital pazarlama uzmanı istihdam edebilmektedir. Genellikle bu mesleği herhangi bir nedenle mezun olduğu alanda çalışmayan nitelikli iş gücü icra eder. Dijital pazarlama ve sosyal medya uzmanlığı için süreç şöyle ilerler 👇
İlk Adım: Eğitim Almak
Dijital pazarlama birimine genellikle üniversite mezunları istihdam edilir. Bölüm mezuniyeti önemli görülmese de dijital pazarlama uzmanlığı ile en ilişkili bölümler; Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Yeni Medya ve İletişim, Pazarlama gibi bölümlerdir. Bu bölümlerde; çağdaş pazarlama yaklaşımları, dijital pazarlama, reklamcılık, dijital medya tasarımı gibi dersler okutulur. Bu bölümlerden mezun olmayan kişiler için en değerli bilgi kaynağı dijital pazarlama uzmanlığı veya sosyal medya uzmanlığı kursları kapsamında verilen eğitimdir.
Dijital pazarlama uzmanlığı kurslarında SEO, Google ADS ile reklam verme, Google Analytics, Facebook Meta ile reklam verme gibi konular detaylandırılır. Eğitim programında kursiyerlerin;
Dijital pazarlama sertifika programına katılarak dersleri tamamlayan ve sınav sürecinde başarılı olan kursiyerlere dijital pazarlama uzmanlığı sertifikası verilir. Bu sertifika bu alandaki açık pozisyonlara başvurmaya olanak tanır.
İkinci Adım: Mesleğe Uygun Olmak
Dijital pazarlama uzmanı hedef kitlesi belirleme, hedef kitlesine uygun platform belirleyerek strateji geliştirme, reklam oluşturma ve oluşturulan reklamları optimize etme gibi işler yapar. Dolayısıyla bu alanda uzmanlaşmak isteyen kişiler bilgi ve iletişim teknolojilerini iyi kullanabilmelidir. Takım çalışmasına yatkınlık, doğru analiz yapabilmek, çözüm odaklı düşünebilmek de önem taşır.
Dijital pazarlama uzmanı olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerektiğini ve hangi düzeyde eğitim almak gerektiğini açıkladık. Gelelim bu mesleğin avantaj ve dezavantajlarına. Elbette her meslekte olduğu gibi dijital pazarlama uzmanlığında da birtakım avantaj ve dezavantajlar söz konusudur. Bilgisayar başında zaman geçirmeyi seviyorsanız, kreatif düşünebiliyorsanız, toplumu etkileyen unsurlar konusunda bilgi sahibiyseniz reklamcılık tam da size uygun bir meslektir. Ancak ilgi alanınız ve yeteneklerininiz meslekle uyumlu olsa da mesleğin avantaj ve dezavantajlarını da göz önünde bulundurmalısınız.
Dijital pazarlama ve sosyal medya uzmanlığının, bir başka ifadeyle reklamcılığın en önemli avantajı, freelance ve yarı zamanlı çalışma fırsatı sunmasıdır. Dijital pazarlama uzmanlarının aynı anda birkaç işi yapabilmeleri daha çok kazanç elde etmek bakımından da avantaj sağlar. Dijital pazarlama alanında öğrenilebilecek çok şey vardır. Bir kişi dijital pazarlamanın kapsadığı alanlar hakkında ne kadar bilgiliyse iş bulma şansı o kadar artar. Bu alanda uzmanlaşmak isteyen kişiler, internet ortamında da bilgiye çok rahatlıkla ulaşabilir.
Dijital pazarlama uzmanlığında dezavantajlar da vardır. Kamu sektöründe çalışmak istiyorsanız dijital pazarlama uzmanlığı size uygun bir alan değildir. Elbette Halkla İlişkiler ve Reklamcılık gibi bölümlerden mezunsanız KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanıyla kamu sektörüne atanabilirsiniz. Ancak bölüm dışı uzmanlık kazandıysanız sadece özel sektörde çalışma fırsatı bulabilirsiniz. Freelance çalışan dijital pazarlama uzmanları sigorta, yemek ücreti gibi yan haklar da alamaz.
Dijital Pazarlama Uzmanı Sayısal Mı Sözel Mi?
Dijital pazarlama ile ilişkili Pazarlama, Yeni Medya ve İletişim, Yeni Medya ve Gazetecilik gibi üniversite bölümleri sözel alanlardır. Bununla birlikte dijital pazarlamada kampanya bütçesi yönetimi yapıldığından sayısal alana yatkınlık da önem taşır. Sözel veya sayısal bölüm fark etmeksizin üniversite mezunu olup sosyal medya ile ilgilenen herkes eğitim alarak bu alanda uzmanlaşabilir.
Dijital Pazarlama Uzmanı Hangi Üniversitelerde Var?
Dijital pazarlama uzmanı adında ön lisans veya lisans programı yoktur. Bununla birlikte bu unvanı kazandıran ve dijital pazarlamayla ilişkili derslerin okutulduğu (Yeni Medya ve İletişim, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler vb.) birçok bölüm vardır. Birçok üniversite sürekli eğitim merkezi bünyesinde de dijital pazarlama eğitimi vermektedir.
Dijital Pazarlama Uzmanı Hangi Bölüm Okumalı?
Dijital pazarlama uzmanı özellikle şu bölümden mezun olmalıdır gibi bir şart yoktur. Bununla birlikte reklam yazarlığı ve stratejisi, görsel iletişim, reklam analizi gibi derslerin okutulduğu bölümleri okumak fayda sağlar. Dijital pazarlama uzmanlarının, bu bölümlerde eğitim almaktan ziyade Google ADS eğitimi, SEO eğitimi gibi meslekle doğrudan bağlantılı eğitimlere katılması önerilir.
Dijital Pazarlama Zor Mu?
Herhangi bir alan için zor veya kolay nitelendirmesi yapmak doğru değildir. Nitekim zorluk görecelidir. Bununla birlikte yaygın kanı dijital pazarlamanın zor olduğu yönündedir. Dijital pazarlama alanında uzmanlaşmak isteyen kişilerin metin yazma, reklam görseli tasarlama gibi kreatif becerilere de sahip olması gerekir. Bu becerilere sahip olan kişiler için dijital pazarlama kolay bir alandır.
Lise Mezunu Dijital Pazarlama Uzmanı Olabilir Mi?
Lise mezunu dijital pazarlama uzmanı olabilir; fakat dijital pazarlama uzmanı veya sosyal medya uzmanı pozisyonu için genellikle üniversite mezunları tercih edilir. Özellikle de Pazarlama, İşletme, İletişim veya Medya bölümlerinden mezun olanlar tercih edilir. Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunları doğrudan, dijital pazarlama sertifika programına katılmaksızın dijital pazarlamacı olarak istihdam edilebilir.
Sonuç olarak;
Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte zaman zaman kursiyerlerimizden dijital pazarlama uzmanı nasıl olunur, bu alanda uzmanlaşmak için ne yapmalıyım şeklinde sorular almaya başladık. Buna dayanarak konuyu mercek altına aldığımız bir içerik hazırlayarak detayları paylaştık. Siz de dijital pazarlama uzmanı olmak istiyorsanız eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreçleri hakkında ücretsiz bilgi edinebilirsiniz.