Sürveyan Ne İş Yapar? Sürveyan Görevleri ve Maaşları 2025

Sürveyan Ne İş Yapar? Sürveyan Görevleri ve Maaşları 2025

Sürveyan Ne İş Yapar? Sürveyan Görevleri ve Maaşları 2025

Devlet memuru olmak isteyenlerin tercih kılavuzunda dikkatini çeken kadrolardan biri de sürveyan. Bu mesleki unvan, yakın zamanda TCDD, DSİ gibi kurumların sözleşmeli personel alımı ilanlarında da karşımıza çıkmıştı. Sürveyan birçok sektör için kritik öneme sahiptir. Bu kadroya atananların iş tanımı sizin de merakınızı kurcalıyor mu? Öyleyse sürveyan ne iş yapar sorusunu yanıtladığımız blog içeriğimizin devamını okumanızı öneririz.

Sürveyan Ne Demek?

Türk Dil Kurumu sürveyan kelimesi için şu tanımlamaları yapmıştır:

  • Gözetici,
  • Mubassır,
  • Arazi ve yol işlerinde mühendis ve mimarlara yardım eden teknik eleman.

Sürveyan, 3308 sayılı Kanuna göre ustalık belgesi alan fen adamıdır. Genellikle arazi üzerinde çalışan, ölçüm ve haritalama konusunda uzmanlaşmış profesyoneller sürveyan olarak adlandırılır. Sürveyan, özel sektörde faaliyet gösteren inşaat şirketlerinde, mühendislik firmalarında ve harita mühendislik ofislerinde çalışır. Belediye ve il özel idarelerinde inşaat ve şehir planlaması çalışmalarında sürveyana ihtiyaç duyulur.

Sürveyan Olma Şartları

Kamu kurumlarına atanan sürveyanlar; büyük altyapı projeleri, baraj inşaatları, otoyol yapımları gibi projelerde çalışır. Devlette sürveyan olmak için KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) puanına sahip olmak ve atanmak gerekir. Lisans mezunlarının tercihleri arasında gösterebileceği kadro ve pozisyonlar arasında yer alan sürveyan kadrosu için belirlenen aranan nitelikler şu nitelik kodlarıyla belirtilmiştir:

KPSS Nitelik Kodu

Açıklama

4517

Finans Matematiği lisans programından mezun olmak.

4535

Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, Bilgisayar Teknolojisi Öğretmenliği, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Kontrol Öğretmenliği lisans programlarının birinden mezun olmak.

4539

Bilgisayar sistemleri ve teknolojileri, bilgisayar teknolojisi bölümü, bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri, bilişim sistemleri ve teknolojileri lisans programlarının birinden mezun olmak.

4547

Fizik lisans programından mezun olmak.

4621

Elektronik öğretmenliği veya elektronik işleri öğretmenliği lisans programından mezun olmak.

4622

Telekomünikasyon Öğretmenliği lisans programından mezun olmak.

4631

Mekatronik Öğretmenliği lisans programından mezun olmak.

4711

Havacılık Elektrik ve Elektroniği veya Uçak Elektrik-Elektronik lisans programından mezun olmak.

7257

Arazi koşullarında çalışmaya elverişli bir sağlığa, güce, vücuda ve isteğe sahip olmak.

7300

Adayların vardiyalı çalışma sistemine uyum sağlamaları gerektiğini belirtir.

7327

T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü pozisyonlarında istihdam edilecek personel, atandıkları iş yerinde en az beş yıl süre ile görev yapmadan yer değişikliği isteği yapamayacaktır.

Sürveyan olmak için meslekle uyumlu özelliklere sahip olmak da kritik önem taşır. Bu özellikler dikkat ve detaylara özen, teknik bilgi ve araç kullanımı (teknik resim okuma, ölçüm cihazlarının doğru kalibrasyonu), sahada aktiflik, iletişim becerileri olarak sıralanabilir. Meslekte vardiyalı çalışma koşullarına ve her türlü arazi koşullarına dayanıklı olmak gerekir. Sürveyan teknisyeni pozisyonunun sahip olduğu yetenekleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Bilgisayar destekli tasarım araçları
  • LAN (Local Area Network)
  • Proje çizimi
  • Project management
  • Project planning
  • Teknik çizim

Sürveyan kadrosu hem maaş hem de yüksek talep nedeniyle cezbedici bir kadrodur.

Sürveyan Ne Yapar?

Sürveyan inşaat, harita mühendisliği ve altyapı projeleri gibi alanlarda görev alır. İş tanımı alan ve kurum doğrultusunda değişkenlik gösterir. TCDD bünyesinde çalışan sürveyan hat bakım onarım memuru olarak da adlandırılır. Gelelim sürveyan ne iş yapar konusuna. Sürveyanlar, ulaşım işletmesinde;

  • Demiryolunun düzenli bakım ve onarımını,
  • Altyapı ürünlerinin muayene ve kontrollerini,
  • Arıza tespitini.
  • Demir yolu hattının güvenli ve verimli bir şekilde işletilmesi için gerekli denetimleri yapmakla sorumludur.

Sürveyanlar muayene, kontrol, bakım ve kapsamlı bakımda görev alırlar. İnşaat sektöründe çalışan bir sürveyanın görevi;

  • İnşaatın teknik şartnamelere, çizimlere ve standartlara uygunluğunu kontrol etmek,
  • Malzemelerin kalite standartlarına uygunluğunu denetlemek,
  • Ürün kontrolü yapmak,
  • İşçiliğin önceden belirlenmiş olan kritere göre yapıldığını doğrulamak şeklindedir.

Sürveyan memurları; köprü, yol, baraj, havaalanı gibi altyapı projelerinde kritik rol üstlenen teknisyenlerdir. Memurlar, arazide yerine getireceği görevler için veri toplayarak analiz yapar. Bunun için ise modern ölçüm cihazları, bilgisayar yazılımları veya GPS teknolojileri kullanır. Gemi alanında çalışan bir sürveyan memuru, draft sörvey, kantar takibi, sayım işlemleri gibi gözetim hizmetlerini vermekle yükümlüdür.

Sürveyan kadrosunda çalışan kişiler, görev ve sorumluluklarını yerine getirirken;

  • Araç-gereç ile ekipmanları profesyonel şekilde kullanmalı,
  • Çevre koruma düzenlemelerine, iş sağlığı ve işçi güvenliği kurallarına uymalıdır.

TCDD için son yapılan sürveyan alımlarında sürveyanın görev tanımı şöyle yapılmıştır: "Sürveyan pozisyonlarına atanacak adaylar, demir yolu altyapısı ve üstyapısında bulunan donanımların muayene, kontrol, bakım ve onarım süreçlerinde çalışacaklardır. Bu görevlerin her türlü arazi ve iklim şartlarında günün her saatinde yapılması zorunludur. Bu personel; sorumluluğunda bulunan yaklaşık 50 km’lik hat kesiminde günlük, haftalık ve aylık rutin yaya hat kontrollerini yapmaktadır. Ayrıca periyodik sağlık muayenesine tabi olan söz konusu personel, demiryolunun yer aldığı güzergâh boyunca ve sarp arazilerde yürüyerek gidilen yerlerde, kişisel ihtiyaçların her zaman karşılanamadığı durumlarda demiryolu emniyet kritik görevlerini yerine getirecektir. Çalışma ortamı ve koşulları itibariyle; bel, bacak ve ayak rahatsızlıkları ile açık alan, yükseklik fobisi gibi sorunlar görevin yerine getirilmesini zorlaştıran özellikler olarak görülmektedir"

Sürveyanın Görevleri Hakkında SSS

Sürveyan Ne Kadar Maaş Alır?

Sürveyan teknisyeni maaşı sektör ve kurum doğrultusunda değişkenlik gösterir. Kariyer.net verilerine göre sürveyan aylık ortalama maaşı 41.600 TL’dir. En yüksek maaş ise 77.100 TL’dir.

Sürveyan Memur Ne Demek?

Sürveyan yapı işlerinde çalışan teknisyendir. Demir yollarının muayenesi, kontrol, bakım ve kapsamlı bakımında sürveyan memuru çalışır. Amaç yapı işlerinin düzenli ve güvenli ilerlemesini sağlamaktır.

Sürveyan Şartları Nelerdir?

Sürveyan olma şartları kurum ve sektör doğrultusunda değişir. Özel sektörde genellikle Raylı Sistemler alanında eğitim alan kişiler istihdam edilirler. Devlette sürveyan memuru olmak için farklı birçok şartı da karşılamak gerekir.

Sürveyan Olmak İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Sürveyan olarak çalışan kişiler genellikle Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik, Raylı Sistemler Yol Teknolojisi gibi bölümlerden mezun olandır. Raylı sistemlerde işletme, raylı sistem tavan vinci gibi eğitimlere katılarak sertifika alan kişiler de sürveyan olabilirler. Kariyer.net verilerine göre sürveyan olarak çalışan kişiler; İnşaat Teknolojisi, İşletme, Elektrik Teknolojisi bölümlerinden mezundur.

Sürveyan Nasıl Olunur Ne İş Yapar?

Sürveyan olmak için harita ve kadastro, raylı sistemler, inşaat teknolojisi, jeodezi ve fotogrametri, yapı denetimi ve teknik ressamlık derslerinin verildiği bölümlerden mezun olmak gerekir. Mesleki ve teknik liselerin ilgili alanlarından mezun olanlar da sürveyan olabilirler. Sürveyan, teknik bilgisi ve saha becerisiyle yapı işleri alanında deneyimler gerçekleştirir.

2025 TCDD Sürveyan Alımı Ne Zaman Yapılacak?

2025 yılında sürveyan alımı yapılacağı konusunda net bir bilgi yoktur. Bununla birlikte TCDD ve DSİ tarafından yeniden alım yapılması ihtimal dahilindedir. Bizim önerimiz alım yapılmadan önce bahsettiğimiz ilgili eğitimlere katılmanız yönündedir.

Sonuç olarak;

Sürveyan en çok merak edilen mesleklerden biri. Buna dayanarak siz değerli kursiyerlerimiz ve okuyucularımız için sürveyan ne iş yapar konusuna açıklık getirdik. Bu mesleği icra etmek istiyorsanız tehlikeli ve çok tehlikeli işler kurslarına katılmanızı öneririz. Raylı sistemlerde işletme sertifikası ile kaldırma, taşıma raylı sistem tavan vinci sertifikası almak da sürveyan mesleğine katkı sağlamak bakımından önem taşır. Devlette sürveyan olmak istiyorsanız memur kadro derecelerini yazdığımız blog içeriğimizi de okumanızı öneririz.

Popüler Bloglar Blog

Raylı Sistemlerde İşletme Kursu
İndirimli!
Raylı Sistemlerde İşletme Kursu
Tıklayınız
Whatsapp Hattı