Emlak Danışmanı Olmak İçin Hangi Bölümler Okunabilir?

Emlak Danışmanı Olmak İçin Hangi Bölümler Okunabilir?

Emlak Danışmanı Olmak İçin Hangi Bölümler Okunabilir?

Emlak ya da bir diğer adıyla gayrimenkul danışmanlığı, son yılların en çok tercih edilen mesleklerinden biri. Emlakçı olmanın ötesinde bir meslek olan gayrimenkul danışmanlığı, farklı ama birbiriyle ilişkili yetkinlikleri bir araya getirmenizi ister. Nitelikli ve başarılı bir emlak danışmanı olmak için de mesleki olarak kendinize yol açmanız gerekir. Mesela eğitimi ele alalım.

Emlak danışmanı olmak için hangi bölümler okunabilir? Yasal mevzuata göre emlak işine girmeniz için ilkokul mezunu olarak mesleki eğitim ve belge almanız yeterli görülüyor. Peki herhangi bir emlakçı değil de emlak danışmanı olmak için hangi bölümleri okuyabilirsiniz?

Emlak Danışmanı Olmak İçin Okuyabileceğiniz Bölümler

Emlak danışmanlığı, satış gerçekleştirip köşeye çekildiğiniz bir meslek değildir. Mesleğin içinde; iletişim, organizasyon becerileri, analiz yetkinliği, girişkenlik ve pazarlama becerileri yer alır. Potansiyel müşterilere ulaşmak, onlardan referans elde etmek ve bir sonraki müşteriye ulaşmak. saydığımız ve daha sayamadığınız tüm aşamalar için nitelikli bir danışman profili şart. İyi ama emlakçılık ve diğer beceriler ile ilgili ne bilip de sektöre adınızı kazıyabilirsiniz?

Emlak danışmanlığı bilgi ve becerilerine ilişkin iletişim, pazarlama, ekonomi ve bizzat emlakçılık bölümleri okunabilir. Elbette mesleği yerine getirmeniz için bu bölümleri okumak zorunlu değil; çünkü yasal mevzuatta herhangi bir bölüm adı geçmiyor. Fakat biz içeriğimizde, bir kariyer planı olarak emlak danışmanlığına yönelmek isteyenlere göre eğitim seçeneklerini sıralayacağız.

Emlak ve Emlak Yönetimi Bölümü

Belki de bu bölümün adını ilk defa buradan duyuyorsunuz. Fakat emlak yönetimi bölümü, devlet üniversitelerinde yer alan ve belli bir talebe de yanıt veren bir program. Ön lisans programı olarak öğrenci kabul eden bölüm, 2 yıllık eğitim sunuyor. Emlak yönetimi bölümünün en öne çıkan avantajı, 2 yıllık eğitim gören mezunların mesleki yeterlilik belgesinden muaf tutulmasıdır.

Emlak ve Emlak Yönetimi Bölümü

Diplomalı emlakçı olmak, bir nevi sektörde kendinizi kanıtlamak adına önemlidir. Ayrıca bölüm, emlakçılık bilgisi ve becerilerine sahip olmak için de yönelebileceğiniz en doğru yollardan biridir. Emlak ve emlak yönetimi bölümünü başarıyla bitirmeniz hâlinde DGS yoluyla 4 yıllık lisans diploması da alabilirsiniz.

DGS ile Geçilebilen Bölümler

  • Ekonomi ve Finans
  • Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi
  • İşletme
  • Tapu Kadastro
  • Yönetim Bilişim Sistemleri

Bölümü bitirdiğinizde, bir emlak danışmanı adayı olursunuz. Kendinizi geliştirdikçe ise gayrimenkul sektöründe adını duyurmuş bir emlak danışmanı olarak çalışmaya başlarsınız.

Halkla İlişkiler ve Tanıtım- Reklamcılık Bölümü

Gayrimenkul danışmanı olmak için okuyabileceğiniz bölümlerden biri de halkla ilişkiler ve tanıtımdır. Halkla ilişkiler ile beraber bölümün bir diğer dalı olan halkla ilişkiler ve reklamcılık da okunabilir.

Halkla ilişkilerin emlakçılık sektöründeki temel amacı, müşteri ile sağlıklı ve etkili bir iletişim sürecinin detaylarını içermesidir. Bilindiği üzere gayrimenkul alım-satımlarında müşteri ile iletişim halinde olmak zorunludur. En ufak bir iletişim hatası ya da müşteri ile iletişimsizlik, elden kaçan satış anlamına gelebilir. Gayrimenkul danışmanları da iletişim sürecinin önemine vâkıf olarak hedef kitlenin beklentilerine uygun bir iletişim başlatırlar.

Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümü mezunları, edindikleri bilgi birikimi ve iletişim becerileri ile nitelikli bir emlak danışmanı olabilirler. Ayrıca kişisel imajınızı nasıl oluşturabileceğinizi, sosyal medyayı nasıl kullanmanız gerektiğini ve müşteri yönetiminin nasıl gerçekleştiğini de halkla ilişkiler eğitimi ile öğrenebilirsiniz. Zaten çoğu emlakçılık kursu da halkla ilişkilerin sektördeki önemine değinerek gerekli dersleri kursiyerlere aktarıyor. Dolayısıyla ayrıntılı bilgiler öğrenerek sektörde uygulayabileceğiniz yöntemler için temel edinebilirsiniz.

Ekonomi-Finans ve Bankacılık Bölümü

Emlak danışmanı olmak için okuyabileceğiniz bir diğer eğitim önerisi ise ekonomi ağırlıklı bölümlerdir. Ekonomi, finans, bankacılık ve istatistik bölümleri, finans sektörünü değerlendirerek analiz yapabilmek için yeterli bilgi birikimi yaratır. Saydığımız bölümlerden mezun olanlar, iletişim becerileriyle ilgili eğitim yapmaları durumunda sektörde güvenilen bir danışman olabilir. Çünkü müşteriler, yatırım yapacakları zaman eldeki verilerle hareket eden ve kanıt sunan danışmanlarla iş birliği içinde olmak isterler.

Ekonomi-Finans ve Bankacılık Bölümü

Emlak danışmanlığı mesleğine adım atıp zorlananların en büyük hatalarından biri ekonomik gidişat hakkında fikir üretememeleridir. Müşterinin ekonomik beklentilerini araştırmamak, yatırım fırsatlarına göz atmamak ve genel olarak konut para piyasasının durumunu analiz edememek, ciddi bir eksiklik olacaktır. Ekonomi odaklı bir bölümden mezun olanlar ise gerekli olan analitik düşünme yetkinliğine sahip olarak sayısal verileri daha rahat analiz edebiliyorlar. Kısacası başarılı bir emlak danışmanı olmak için finansal okuryazarlık becerilerine sahip olmalısınız.

Emlak yönetimi mezunları dışında, saydığımız tüm bölüm mezunlarının mesleki yeterlilik belgesi alması zorunludur. MYK tarafından verilen belge öncesi ise seviye 4 ve seviye 5 sınavları için temel edinmeniz gerekiyor. Emlak danışmanı olma yolunda, sınav içeriklerini öğrenmek ve genel olarak sınava hazırlanmak için kapsamlı bir eğitim danışmanlığı kursuna katılabilirsiniz.

Bir Diğer Eğitim Yolu: Emlak Danışmanlığı Kursu

Emlak alanında, birbiriyle ilişkili bilgi ve becerileri kapsayan alanlar vardır. Gelişime açık olan bir emlak danışmanı; iletişim, finans, emlak hukuku ve genel olarak gayrimenkul piyasası hakkında bilgi sahibidir. Hangi bölümden mezun olursa olsun, saydığımız alanlarda kendini geliştirdiği sürece başarılı bir şekilde mesleğini de yerine getirir. Emlak danışmanının, ilgili konularda bilgi birikimi edinmesini kolaylaştıran bir eğitim seçeneği ise emlak danışmanlığı kursudur.

Bir Diğer Eğitim Yolu: Emlak Danışmanlığı Kursu

Emlak danışmanlığı kursu, sektöre nitelikli ve başarılı bir danışman adayı kazandırmaya yönelik eğitim sunar.Elbette tek bir kurs yardımıyla başarılı bir meslek sürdüreceğinizi kimse garanti edemez. Verilen kursun temel amacı bir yandan gerekli güncel bilgileri öğretmek bir yandan da belge alabilmeniz için sınavlara hazırlanmanızı kolaylaştırmaktır.

Kurs sürecine katılmak için ilgili emlakçılık bölümlerinden mezun olmak gerekmez. Mevzuata göre de belge almak için herhangi bir bölümden mezun olma şartı yoktur. Emlak danışmanlığı kursundaki ders içerikleri, sizi sınava hazırlar ve yazılı ile sözlü sınavda kendinizi kanıtlamanızın önünü açar.

Yani emlak danışmanı olmak istiyorsanız mevcut bilgilerinizin sınav için yeterli olmayabilir. Bu durumda mesleki bilgiler veren bir kurs faydanıza olacaktır. Peki emlak danışmanlığı eğitimi ders içerikleri nelerdir?

Genel olarak katılacağınız emlak danışmanlığı eğitiminin ders içerikleri şöyledir:

  • Halkla İlişkiler
  • İletişim Becerileri
  • Emlak Hukuku
  • Emlak Danışmanlık Bilgisi
  • Tapu Sicili
  • Ekspertiz ve Şehir Planlama

Yukarıdaki ders içeriklerini kapsayan emlak danışmanlığı eğitimi, meslekte izleyeceğiniz yolun kısa bir tanıtımını sunacaktır. Müşteri ile sürdürülebilir bir iletişim nasıl kurulur, emlak hukukunda nelere dikkat edilmeli ve emlakçılıkta pazarlama nasıl yapılır gibi sorulara yanıt bulabileceksiniz. Eğer nitelikli bir eğitim alarak sınavdan başarılı olmak istiyorsanız da emlak danışmanlığı sertifikalı kurs sayfamıza göz atabilirsiniz.

Emlak Danışmanı Olmanın Yasal Şartları

Yukarıdaki bölümlerden birinden ya da farklı bir bölümden mezun oldunuz ve emlak danışmanı olmak istiyorsunuz. Peki ama bunu nasıl gerçekleştirebilirsiniz? Yasal mevzuata uygun hareket etmek için emlak danışmanlığıyla ilgili eğitim almak ve ardından mesleki yeterlilik sınavına girerek emlak yeterlilik belgesi edinmeniz gerekecektir.

Taşınmaz Ticareti Yönetmenliğine göre satış ve pazarlama personeli olarak çalışacak olan danışman adayının seviye 4 ya da seviye 5 belgesinin olması zorunludur. Seviyelerin belirlenmesi ve belgelerin istenmesi daha nitelikli ve bilgili adayların danışman olmasını öncelemek amacını da taşır.

Emlak danışmanının, mesleki bilgi edinmek için hangi eğitimlere yönelmesi gerektiğini ele aldık. İşinde başarılı bir gayrimenkul danışmanı olmak için yazımızda bahsettiğimiz alanlardaki bilginizi artırabilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı
İndirimli!
Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı
Tıklayınız
Whatsapp Hattı