Emlak Ofisi Nasıl Olmalı?

Emlak Ofisi Nasıl Olmalı?

Emlak Ofisi Nasıl Olmalı?

TÜİK istatistiklerine göre gayrimenkul sektörü 59 çeyrektir üst üste büyüdü. Bazı emlak ofisleri, sektörün ekonomiye ivme katan etkisinde söz sahibi olurken bazıları olumsuz koşullara yenik düştü. Kepenk kapatan değil, pastadan büyük payı alan bir emlak ofisi olmanın itici güçlerinden biri de ofislerin tasarımı ve dekorasyonu. Peki, müşterilerde olumlu izlenim uyandırmak ve çalışanların verimliliğini artırmak için bir emlak ofisi nasıl olmalı ? Gelin işlevsellik ve estetik nasıl harmanlanabilir ve “iyi bir emlak ofisi” tanımlamasına uyulabilir birlikte irdeleyelim.

İyi Bir Emlak Ofisi Nasıl Olmalı?

Bir emlak ofisinin genel başarısındaki kritik nokta emlak müşteri portföyü oluşturma yöntemleridir. Esasında bu yöntemlerin ilki emlak ofisinin tasarımıdır. İyi düşünülmüş ve yaratıcılıkla beslenmiş detaylar müşterilerin memnuniyetini artırdığı gibi çalışanların verimliliğini de yükseltir.

Emlak ofisi nasıl olmalı sorusunu en yalın haliyle şöyle yanıtlayabiliriz: İyi tasarım ve verimli çalışma alanı. İyi tasarımla kastettiğimiz ise yalnızca ofisin ergonomisi ve işlevselliği değildir elbette. İyi bir emlak ofisi tasarımı müşteri odaklı ve marka kimliği ile uyumlu olmalıdır. Bunları sağlayabilmek emlak ofisinin tasarımında ve dekorasyonunda birçok detayı ince ince ele almayı gerektirir.

Emlak Ofis Tasarımı Nasıl Olmalı?

Emlak ofisini tasarlamadan önce vermeniz gereken imajı doğru belirlemelisiniz. Emlak sektöründe ne yazık ki “merdiven altı” olarak ifade edebileceğimiz birçok işletme türedi. Bu durum insanlarda sektöre ve emlak danışmanlarına güvensizlik oluşturdu. Doğru emlakçıyı bulma baskısı borç yükü altına girme veya doğru yatırım kararı verme baskısıyla birleşince insanlarda stres oluşur. Bu stresi kaldırıp güvenilir ve profesyonel imajı vermek ve müşterinin kendini rahat hissederek emlak ofisleri için kritik öneme sahiptir.

Emlak ofisini ziyaret eden müşterilere doğru imajı vermek için bir iç mimardan yardım alabilir veya aşağıda paylaştığımız ipuçlarını uygulayabilirsiniz:

  • Emlak yetki belgesi, marka tescil belgesi gibi belgeleri veya ödülleri karşılama ve bekleme alanına yerleştirin. Böylece yasal gereklilikleri karşılayan güvenilir bir emlakçı olduğunuzu gösterebilirsiniz.
  • Bekleme alanında güncel tarihli sektörel dergiler bulundurun. Böylece müşterilere işinin ehli olduğunuzu ve sektörel gelişmeleri titizlikle takip ettiğinizi gösterebilirsiniz. Çocuğuyla görüşmeye gelen müşterilerle iletişimin kesintisiz sürmesi için şık bir sehpada boyama kitabı, resimli kitaplar vs. bulundurabilirsiniz.
  • Müşterilerinize sunum yaptığınız veya çalışanlarınızla toplantı yaptığınız odada projeksiyon cihazı ve televizyon bulundurun. Böylece teknolojiden yararlanan ve çağı yakalayabilen bir emlakçı izlenimi oluşturabilirsiniz. Sanal tur sistemleri ve dokunmatik ekranlar çok daha etkileyici bir görüntü oluşturur.
  • Emlak ofisinin en önemli demirbaşı koltuklardır. Yönetici odasında makam koltukları veya VİP masa takımları kullanın. Bekleme salonunda veya müşterilerin oturması gereken alanda ergonomik tasarıma sahip dayanıklı ve estetik görünümlü koltuklar kullanın.
  • İmar haritasını müşterilerin görebileceği bir alana yerleştirin.
  • Emlak ofisinin dekorasyonunda profesyonelliği ve kurumsallığı ön plana çıkarmak için siyah, beyaz, gri renkleri kullanın. Güven vermek için mavi tonlar da tercih edebilirsiniz. Mavi tonlar çalışanların yüksek konsantrasyona sahip olması için de önemlidir.
  • Davetkar bir ortam oluşması için emlak ofisinizde doğal ışık kullanmalısınız. Bunun için de gerekirse perde ve storları açık tutun. Ayrıca göz yorucu sarı ışıklardan uzak durun.
  • Emlak sektörünün dinamizmine uygun şekilde canlılık hissiyatı oluşturmak için bitkilerle ofisi dekore edebilirsiniz.
  • Çalışan diğer emlak danışmanlarının sohbet edip zihinlerini boşaltabilecekleri dinlenme köşesi oluşturun.
  • Emlak ofisinde hava kalitesi için hava temizleyicilerden veya nem dengeleyici cihazlardan yararlanabilirsiniz.
  • Müşterilerin bekleme alanında sıkılmalarını önlemek için hafif müzik çalabilecek bir müzik seti bulundurun.

Emlak Ofisi Nasıl Seçilir?

Yazımızın bu aşamasına kadar emlak ofisi nasıl olmalı sorusunu tasarım ve dekorasyon bakımından ele aldık. Peki, emlak ofisi nasıl seçilir? Emlak ofisinin dekorasyonu kadar nerede bulunduğu ve ne kadar görünür olduğu da önemlidir. Emlak ofisi seçerken şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Merkezi ve ulaşım araçlarına yakın yer seçin.
  • Ofisin bulunduğu binanın otoparkının bulunması araçla gelen müşterilere kolaylık sağlar.
  • Gelişmekte olan bir bölge emlak piyasası için cezbedicidir.
  • Rekabetin yüksek olduğu bir bölgede portföy genişletmek zordur. Bu nedenle emlak ofislerinin çok fazla olmadığı bir alanda ofis bakmalısınız.
  • Emlak ofislerinin bulunduğu alan ve web sitesi de önemlidir. Emlak web sayfası ofis için vitrin gibidir. Bu nedenle kullanıcı dostu tasarıma ve gelişmiş arama özelliklerine sahip bir web sitesi kullanmanızı öneririz. Ayrıca CRM yazılımları kullanarak müşteri ilişkilerinizi iyi yönetebilirsiniz.
Emlak Ofisinin Özellikleri Hakkında SSS

Emlak Ofisi Kaç M2 Olmalı 2024?

İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile emlak ofislerine “en az 20 metrekare olma” zorunluluğu getirilmiştir. Yönetmeliğe göre aynı iş yerindeki birden fazla işletmeci için 5’er metrekare ilave edilir. Ayrıca emlak ofisinin ikamet amacıyla kullanılmayan ve arşivi olan bağımsız bir bölümde olması zorunluluğu da getirilmiştir.

Emlak Ofisi Hangi Renk Olmalı?

Psikolojide renkler önemli ölçüde etkilidir. Satın alma eğiliminde renkler önemlidir. Emlak ofisi canlılığı ve yüksek enerjiyi temsil eden kırmızı renkte veya güven ve tatmin hissi veren mavi renkte olmalıdır.

Emlak Ofisi Home Ofis Olur Mu?

Home ofis ev ve iş yerinin birleşimidir. Oysa yönetmelik gereği emlak ofisinin ikamet amacıyla kullanılmayan bir bölümde olması zorunludur. Dolayısıyla emlak ofisi home ofis olamaz.

Emlak Ofisleri Hangi Odaya Bağlı?

Emlak ofisleri, Ticaret Odası, Sanayi Odası ya da Esnaf Sanatkârlar Odası bünyesinde kurulan Emlak Meslek Odasına kayıtlı olmalıdır. Bu noktada elbette ofisin bulunduğu il önemlidir. Örneğin, emlak ofisi İstanbul’daysa İstanbul Umum Emlak Komisyoncuları Derneği mensubu olmalıdır.

Emlak Ofisi Nedir?

Emlak ofisi, emlak danışmanlarının hizmet verdiği bir işletmedir. Emlak ofisinde emlak yönetimi yapılır. Emlak ofisleri mülk alım satımında kritik öneme sahiptir.

Sonuç olarak;

Emlak sektörüne henüz yeni dahil olanlar veya sektöre adım atmak isteyen girişimciler için emlak ofisi nasıl olmalı sorusunu yanıtladık. Emlak ofisiyle ilikli merak edilen birçok detaya değindik. Emlak ofisi açmadan önce sahip olmanız gereken 100 saatlik emlak danışmanlığı sertifikası hakkında ücretsiz bilgi almak için eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurabilirsiniz. Belgeleriniz varsa ve emlak ofisi nasıl açılır öğrenmeye ihtiyaç duyuyorsanız şu blog içeriğimizi de okumanızı öneririz: Emlak Ofisi Açmak İçin Gerekli Belgeler . Emlak sektöründe başarı ve emlak ofisi yönetimi hakkındaki bilgileri de meslekler yazı dizimizde bulabilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı
İndirimli!
Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı
Tıklayınız
Whatsapp Hattı