Sosyolog Ne İş Yapar?

Sosyolog Ne İş Yapar?

Sosyolog Ne İş Yapar?

Sosyoloji bilimi, sosyoloji anlayışlarındaki farklılıklar nedeniyle kısa ve anlaşılır şekilde açıklanamayabilir. Sosyologların görevleri konusundaki belirsizliğin de nedeni olarak görülebilecek bu durum karşısında, kariyer danışmanlarına en çok yöneltilen sorulardan biri de şudur: Sosyolog ne iş yapar?Görev tanımı ve çalışma alanlarına ilişkin detaylara geçmeden önce şunu söylemeliyiz ki bir sosyoloğun ilk işi, toplumsal süreçleri eleştirel bakış açısıyla analiz etmektir.

Sosyologlar Ne Yapar?

Sosyoloji, “toplumsal yaşamı birçok disiplinle yakın ilişkide bulunarak ele alan” bir bilimdir ve çok fazla alt dala sahiptir. Dolayısıyla sosyologların çalışma alanı geniştir. Sosyoloji öğretmenlerinin, sosyoloji için kullandığı “toplum bilimi” ifadesine dayanarak mezunların çalışabileceği pozisyonların temelinin topluma dayandığının altını çizmek gerekir. Sosyologlar, farklı çalışma alanlarında yönetici, uzman, danışman ve araştırmacı olarak projeler geliştirebilirler.

Sosyologlar Hastanede Ne İş Yapar?

Sosyologlar Sağlık Bakanlığı bünyesinde sağlık hizmeti veren kamu hastanelerinde çalışma imkanına sahiptir. Sağlık alanında sosyolog ataması; sosyal hastalıklar, sağlığın teşviki ve geliştirilmesi, ruh sağlığı gibi alanlarda yapılır. Hastanelerde sosyal çalışma veya danışmanlık görevi üstlenen sosyologlar, hastaların;

  • Sosyal bakımdan karşılaştıkları zorlukları,
  • Aile ilişkilerini,
  • Toplumsal etkileşimlerini anlamaya çalışmakla sorumludur.

Bu sorumlulukları yerine getirmek üzere hastalarla görüşüp psikososyal değerlendirme yaparak sorunlara çözüm önerisi geliştirirler.

Adliyede Sosyolog Ne İş Yapar?

Sosyologların Adalet Bakanlığına da ataması yapılır. Bir sosyolog, Adalet Bakanlığında denetimli serbestlik müdürlüklerinde, cezaevlerinde ve adliyelerde çalışabilir. Adalet Bakanlığına bağlı çalışan sosyologların görevleri; sosyal araştırma raporunu hazırlayıp sunmak, denetim planı ve denetim raporu hazırlamak ve suçluyu topluma hazırlamaktır.

Belediyede Çalışan Sosyolog Ne İş Yapar?

Sosyologların çalışma alanları arasında belediyeler de var. Sosyologlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak veya sözleşmeli statüsünde yerel yönetimlerde görev alabilirler. Büro koordinatörüne ve müdüre karşı sorumlu olan belediye sosyologları, kanun, tüzük ve yönetmelikler çerçevesinde yönetici, danışmanve araştırmacı olarak çalışabilirler. Belediyede görev yapan sosyologların çalışma alanları ise gençlik merkezleri, yaz kampları, kültürel yerel merkezlerdir.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyolog Ne İş Yapar?

Sosyoloji mezunları Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı nezdinde istihdam edilebilir. Sosyologların bu bakanlığa bağlı kurumlara atanmasındaki amaç, ailelerin aile ve bireylerin yaşam koşullarının iyileştirilmesidir. Sosyologlar, bu amaca yönelik olarak hizmet bölgesindeki toplumsal değer yargılarını da göz önünde bulundurarak sosyoloji odaklı çalışmalar yapmak ve rapor hazırlamakla yükümlüdür.

AÖF Sosyoloji Mezunu Ne İş Yapar?

Sosyoloji lisans programı, 2009 itibarıyla açıköğretim fakültesinde okutulmaktadır. Bölümü AÖF’de okumak sosyolog unvanı için engel değildir. Dolayısıyla çalışma alanlarında da farklılık yoktur. Örgün öğretimden mezun sosyologlar ile AÖF mezunu sosyologların istihdam edildikleri alanlar da iş tanımları da aynıdır.

Sosyolog Nerede Çalışır?

Yazımızın bu aşamasına kadar belirtmiş olduğumuz üzere sosyoloji mezunlarının çalışma alanı geniştir. Kamuda ilk defa 2005 yılında sosyolog kadrosu açılmıştır. Kamuda sosyologların çalışabileceği bakanlıklar;

  • Adalet Bakanlığı,
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı,
  • YÖK (Yüksek Öğretim Kurumu),
  • MEB (Millî Eğitim Bakanlığı)
  • Sağlık Bakanlığıdır.

Sosyologların en çok istihdam edildikleri bakanlık Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıdır. Bu bakanlık bünyesinde merkez ve taşra teşkilatlarında sosyolog, sosyal inceleme görevlisi ve sosyal araştırmacı kadrolarına 4129 KPSS nitelik kodu ile atama yapılır. Sosyologlar, lisans üstü eğitim alarak devlet üniversitelerinde akademisyenlik yapma fırsatı yakalayabilirler.

Sosyologlar, pedagojik formasyon ile Millî Eğitim Bakanlığı bünyesindeki orta dereceli okullarda felsefe grubu öğretmeni olarak çalışabilirler. Adalet Bakanlığına bağlı kurumlarda denetimli serbestlik görevlisi olarak görev alabilirler. Belediyelerde, Tarım ve Orman Bakanlığında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığında da sosyolog ataması yapılmaktadır. 2018/703 sayılı KHK ve 4 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile sosyologlara kaymakamlık yapmanın önü açılmıştır.

Sosyologlar, aile danışmanlığı eğitimine katılarak MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası almaları durumunda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı olarak kendi aile danışmanlığı merkezlerini açabilirler. Ayrıca Türkiye Aile Planlaması Derneği, Çocuklara Yeniden Özgürlük Kazandırma Vakfı vb. sivil toplum örgütlerinde ve vakıflarda çalışabilirler.

Sosyologların, üretkenlik ve eleştirel bakış açısı özel sektörde birçok alanda faydalı olur. Özellikle de kamuoyu araştırma ve danışmanlık şirketlerinde anketör, araştırmacı, danışman gibi pozisyonlarında sosyoloji mezunları tercih edilir. Sosyologlar; insan kaynakları, basın-yayın, sinema, edebiyat ve sanat alanlarında da çalışabilirler. Aşağıdaki tabloda sosyologların atandığı kurumları görebilirsiniz:

 

 

 

 

 

 

 

 

Başbakanlık

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT)

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK)

GAP İdaresi Başkanlığı

Sosyal Yardımlaşmayı Dayanışma Genel Müdürlüğü

İl ve İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları

Kreş ve Gündüz Bakım Evleri

Yetiştirme Yurtları

Huzurevleri

Toplum Merkezleri

Kadın Sığınma Evleri

Yaşlı Dayanışma Merkezleri

Sokak Çocukları Merkezi

Ergen Danışma Merkezi

Aile Danışma Merkezi

İş ve İşçi Bulma Kurumu

 

Sağlık Bakanlığı

Hastaneler

Aile Planlaması ve Ana Çocuk Sağlığı Merkezleri

Milli Eğitim Bakanlığı

Okullar

Mesleki Eğitim Merkezleri

 

 

Adalet Bakanlığı

Cezaevleri

Çocuk Mahkemeleri

Aile Mahkemeleri

Çocuk Eğitim Evi

Adli Tıp Kurumu

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı

İl Tarım Müdürlükleri

Kültür ve Turizm Bakanlığı

Koruma Amaçlı İmar Plan Müellifi

 

Üniversiteler

Hastaneler

Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlıkları

Kredi ve Yurtlar Kurumu

 

 

 

Yerel Yönetimler ve Bağlı Birimleri

Valilik

İl özel İdare

Belediyeler

Sivil Toplum Örgütleri ve Vakıflar

 

Özel sektör

 

Sosyolog Hakkında SSS

Sosyologlar Ne Kadar Maaş Alıyor?

Birçok mesleki unvan için geçerli olduğu gibi sosyologların da maaşı kıdem ve çalışılan kurum doğrultusunda değişkenlik gösterir. Akademik pozisyonda çalışan sosyologların maaşları yüksektir. Özel sektörde en yüksek sosyolog maaşı 34 bindir. Devlette sosyolog maaşı ise 27.300 Türk lirası olarak açıklanmıştır. En yüksek maaş veren kamu kurumu ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kurumlarıdır.

Sosyoloji Bölümü Mezunu Psikolog Olabilir Mi?

Sosyoloji bölümü mezunu psikolog olabilir; fakat bu durum şarta bağlanmıştır. Sosyoloji lisans öğrencileri psikoloji bölümünden çift ana dal yapması durumunda psikolog olup terapi yapabilir. Yalnızca sosyoloji mezunu birinin, psikolog unvanıyla psikoterapi yapabilmesi mümkün değildir.

Sosyoloji Mezunu PDR Öğretmeni Olabilir Mi?

Sosyoloji mezunları, formasyon veren üniversitelerde eğitim alıp sertifika kazandıktan sonra MEB'e bağlı okullarda ve üniversitelerde felsefe grubu öğretmeni olarak çalışabilirler. Sosyologlar, psikolojik danışmanlık ve rehberlik yapamaz; fakat PDR öğretmeni, yani rehber öğretmen olabilir. Bir sosyoloğun rehber öğretmen olabilmesi için YÖK ve Bakanlığın aldığı karar doğrultusunda en az 16 kredi felsefe, 16 kredi psikoloji, 8 kredi mantık aldığını belgelemesi gerekir.

Sonuç olarak;

Sosyoloji okuyup ne iş yapabilirim merak eden öğrenciler ve aileleri için sosyolog çalışma alanları hakkındaki detaylara değinerek sosyolog ne iş yapar sorusunu yanıtladık. Sosyoloji mezunlarının en çok tercih ettiği iş alanı aile danışmanlığıdır. Aile danışmanlığı eğitimine katılarak sertifika alan sosyologlar, aile danışmanı unvanıyla hizmet verebilirler.

Popüler Bloglar Blog

Aile Danışmanlığı Eğitimi
Aile Danışmanlığı Eğitimi

Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız : 444 0 822 | 0312 945 70 80

Eğitimi İncele
Whatsapp Hattı